Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Cottage Living – Túlméretezett termények

A kertészkedés szerelmesei bizonyosan örömmel fogadták a Seasons kiegészítő új lehetőségeit, a Cottage Living azonban újabb kihívások elé állítja a gazdákat. Ezentúl gigászi tököket, dinnyéket és más zöldségeket is nevelhetünk, amelyek tökéletes alapanyagai a befőzésnek, vagy akár a Finchwicki vásáron is sikert arathatunk velük a túlméretezett termények versenyén. Mi kell hozzá, hogy egy piciny magból ilyen hatalmas növény szökkenjen szárba? A tipp további részében ehhez nyújtunk segítséget!

Ültetés

A normál növényektől eltérően a túlméretezett termények nem ültethetők el egyszerűen a földbe vagy palántázó edénybe. Építés módban kell hozzá külön ágyást (Garden Patch, Off-the-Grid / Outdoor Activities kategória) vásárolnunk, amelyet elhelyezhetünk bárhol a telken, házon kívül vagy akár belül is, amennyiben nincs burkolattal ellátva a padló. A túlméretezett növények minden évszakban fejlődnek, így csak miattuk nem szükséges üvegházban gondolkodnunk, az ágyásokba azonban normál magokat is ültethetünk, amelyek növekedése továbbra is számukra ideális évszaktól függ.

Az alábbi túlméretezett növényeket termeszthetjük:

 • Padlizsán / Aubergine
 • Saláta / Lettuce
 • Gomba / Mushroom
 • Tök / Pumpkin
 • Görögdinnye / Watermelon

A szükséges magokat megvásárolhatjuk a számítógépen keresztül, az ágyásra kattintva (Purchase Oversized Crop Seeds) vagy Agnes és Agatha Crumplebottom standjánál, a termesztéshez ajánlott trágyával (Crop Fertilizer) egyetemben. Vásárlás után a magok megjelennek a sim eszköztárában, és máris elültethetők.

 

Gondozás

A palánták meghálálják a gondoskodást, ha azonban elhanyagolod őket, rövidesen elpusztulnak. Ez rossz hír a növénynek és a pénztárcádnak is, nem is beszélve az elvesztegetett időről, hiszen kezdheted az elejéről az egész procedúrát. Jó hír azonban, hogy megfelelő energiabefektetéssel a kertészkedés jártasság bármely szintjén nevelhetünk tökéletes túlméretezett terményeket.

Figyelem! Az Uproot Plant interakcióval gyökerestől kitéped a palántát, tehát csak akkor használd, ha biztosan meg szeretnél szabadulni tőle!

Öntözés – Az öntözés az a minimum gondoskodás, amivel ugyan életben tarthatjuk a palántát, ám az nem fejlődik erős, egészséges növénnyé. A gyerekek is segíthetnek benne, illetve Seasons kiegészítő megléte esetén szórófejek is elhelyezhetők az ágyás mellett, hogy nedvesen tartsa a gyökereket. Győződj meg róla, hogy a szórófej be van kapcsolva, csak ekkor működik automatikusan!

Gyomlálás – Csak egy pillantra nézel félre, és máris gyökeret vetnek a gyomok a kertedben. Tépd ki őket tövestől, mielőtt megbetegítik értékes növényedet! Használhatsz gondűző trágyát (Hassle Free Fertilizer) is, hogy távolt tartsd a gyomnövényeket és bogarakat.

Tipp: Mikor terményed a növekedés második fáziásban van, használd a Bátorítsa a terményt növekedésre / Encourage Crop Growt intarakciót, hogy minimumra csökkentsd a gyomosodást!

Kártevők – Időnként a növényeket bogarak támadhatják meg. Permetezéssel megóvhatod értékes terményeidet, illetve használhatod a fentebb említett gondűző trágyát is (Hassle Free Fertilizer), ami a bogarakat is elpusztítja.

Nem csak a rovarok, hanem egy másik hívatlan látogatók is veszélyeztetik növényeid: vad rókák dúlhatják fel kerted, ha a Wild Foxes telekkihívás aktiválva van. Simed elüldözheti őket, vagy akár össze is barátkozhat velük, hogy megakadályozza a további lopkodást. Ha nem boldogulsz a feladattal, ki is kapcsolhatod a kihívást.

Trágyázás – Hiába a legjobb alapanyag, megfelelő gondoskodás nélkül az extra méretű zöldségek sem érik el teljes pompájukat. A hajtás állapotából kikövetkeztethető, milyen lesz a végső termés, ekkor pedig tehetünk még a tökéletesebb eredmény érdekében.

Termény várható mérete Hajtás egészség Trágyázás hatása aktív?
Túlméretezett Egészséges / Healthy Igen
Közepes Egészséges / Healthy Nem
Kicsi Jó / Fine vagy rosszabb Igen/Nem

Trágyázás nélkül tehát elképzelhetetlen, hogy a legjobb eredményt érjük el a növénytermesztés során. A következő típusokkal kezelhetjük növényeinket:

 • Grow-Fast Fertilizer / Növekedésgyorsító trágya – Felgyorsítja a növekedést, hogy ne fuss ki az időből, és részt vehess a túlméretezett növények versenyén.
 • Hyper Growth Fertilizer / Hipergyors növekedés trágya – Gyorsítja a növekedést, és növeli a túlméretezett termés esélyét. Ez a legjobb trágyázási opció.
 • Hassle Free Fertilier / Gondűző trágya – Segíti a növény növekedését, és távol tartja a gyomokat és bogarakat.
 • Vitality Fertilizer / Vitalitás trágya – Egészségesebbé teszi a növényt.
 • Super Vitality Fertilizer / Szuper vitalitás trágya – Szuper egészségessé teszi a növényt!

Egyes típusokat – Vitalitás, Gondűző – az ágyásra kattintva is beszerezhetünk, Növekedésgyorsító trágyáért azonban a főtéren található Garden Shopig kell mennünk. Vitalitás trágyához a csirkeólak takarítása közben is hozzájuthatunk, a karámok tisztításakor pedig van némi esély, hogy Szuper vitalitás trágyával gazdagodunk. A szomszédságban elvállalt apró munkákért cserébe is kaphatunk trágyát fizetségül, illetve a Hipergyors növekedés trágyához egyedül ezen a módon juthatunk hozzá.

Néhány nap növögetés után a simeknek lehetőségük nyílik beszélgetni a növényeikkel. Ugyan nincs rá bizonyíték, hogy ez segíti őket a fejlődésben, de ki tudja…! A sim szociális szükségletének emelésére mindenestre jól használható az opció.

Tipp: A kertészkedés jártasság 9. szintjén elérhetővé válik a Tend Garden interakció, ami hatékonyabbá teszi a kert gondozását.

A növények – trágyázástól, gondozástól függően – legfeljebb egy hét alatt válnak szüretelhetővé. A betakarított termények egyből a sim eszköztárába kerülnek, ahol megtekinthető a súlyuk, minőségük és értékük is. Öt lehetséges minőségi szint van: normál, szép (nice), kiváló (excellent), káprázatos (magnificent) és tökéletes (perfect). Súlyuk és értékük különbözhet, még akkor is, ha a termés ugyanarról a növényről származik. Egy tőről legfeljebb kilenc kicsi, két közepes vagy egy túlméretezett termés származhat.

Figyelem! Az eszköztárban hagyott zöldségek néhány napon belül megromlanak. Hűtőszekrényben tárolva tovább megőrizhető a frisseségük, illete a leszüreteléssel is érdemes addig várni, ameddig a terményt felhasználjuk!

Segítő kezek(?)

Némi erőbedobással értékes segítséget szerezhetsz a kertgondozáshoz, méghozzá a kertedbe látogató állatoktól. Ha összebarátkozol velük, megkérheted őket, hogy segítsenek be feladataidba – győződj meg róla, hogy ez megtörtént, pusztán az összebarátkozás ugyanis nem elég hozzá!

A vadnyulak néha maguktól is megjelennek otthonodban, de ha nem akarsz erre várni, Bramblewoodba látogatva megtalálhatod a nyúlüreg bejáratát. Összebarátkozhatsz az ott bóklászó nyuszikkal, illetve ha épp nem találsz egyet sem a környéken, kicsalogathatod őket otthonukból. Ha már szereztél egy nyúlbarátot, építés módban elérhetővé válik a nyúlüreg, amit elhelyezhetsz a telkeden. Ettől kezdve sokkal gyakrabban tűnnek fel kertedben, és amennyiben a segítségüket kéred, lelegelik a terményeid körül gyökeret vert gyomokat, valamint olykor meg is trágyázzák a kertet…

A vadmadarak fészkét szintén Bramblewoodban találhatod, egy halott fa, sok odúval a törzsén. Ha összebarátkozol velük, és a segítségüket kéred, az ő lakóhelyüket is elhelyezheted kertedben. A madarak néha énekelnek a növényeidnek, hogy ezzel gyorsítsák növekedésüket, Disney hangulatot kölcsönözve a kertnek. Ezenkívül elkapják a bosszantó rovarokat, amelyek megfertőzik a növényeidet – mindenki jól jár!

Ha van baromfiól a telkeden, az egyik csirkédet megkínálhatod arany jutalomfalattal (golden treat), hogy arany csirkévé váljon. Barátkozz össze vele, és kérd a segítségét! Az arany csirkék speciális erővel bírnak, képesek megáldani a növényeket. Egymás után meglátogatják az ágyásokat, neked csak annyi a dolgod, hogy zöld utat biztosíts számukra!

Ha a Wild Foxes telekkíhívás aktív, a vad rókák néha belopóznak kertedbe, hogy bajt keverjenek. Megpróbálhatják ellopni terményeidet, de ha akad egy bátor láma az udvarodon, megakadályozza őket egy jól irányzott… köpéssel. A kakasok is szembeszállnak velük, ha alkalmuk adódik.

A Seasons kiegészítővel rendelkezők számára egy további segítő is rendelkezésre áll: Patchy, a madárijesztő. Ha összebarátkozol vele, időnként életre kel, hogy kisegítsen a kerti munkában.

Ennyi segítő mellett simednek szinte sorba kell állnia a munkáért!

 

Mire jók a túlméretezett termények?

Számos módon húzhatunk hasznot munkánk gyümölcséből. A leszüretelt zöldségek felhasználhatók a főzés vagy befőzés során, ami különösen a Simple Living telekkihívás során hasznos. Ajánlatos csak a kevésbé jól sikerült példányokat megenni, a legszebb, legnagyobb, tökéletes terményeket pedig nevezni a Finchwicki vásáron megrendezésre kerülő túlméretezett termények versenyén (Oversized Crop Fair). Ennek következő időpontját a kalendáriumban követheted nyomon. Természetesen ne felejtsd el leszüretelni vagy kivenni a hűtőből zöldségedet, mielőtt a versenyre indulnál!

Tipp: Szüretelés előtt a túlméretezett terményekkel szelfizhet is simed!

A túlméretezett zöldségekért szép kis summa is ütheti markodat. Eladhatjod őket az eszköztárból vagy egyből a kertből is, érdemes azonban megvárni a vásár időpontját, mert ilyenkor a főtéri árusok 10%-kal magasabb áron vásárolják fel a terményeket.

Ha eladáson gondolkozol, a legnagyobb profit érdekében érdemes előre tervezned. A cél, hogy egyetlen túlméretezett terményt szüretelhess egy tőről, ehhez pedig az szükséges, hogy megőrizd a hajtás egészségét, és folyamatosan trágyázd, ameddig el nem éri az utolsó növekedési fázist. Utóbbit ezután akár el is hanyagolhatod, csak tartsd a növényt egészségesen, és sokat fog érni.

De mennyi az annyi?

A túlméretezett növények eladási értéke függ a fajtájuktól (saláta, padlizsán, stb.), méretüktől (kicsi, közepes, túlméretezett) és minőségüktől (normáltól tökéletesig). A kicsi, normál minőségű termések alig érnek pár simoleont, de valljuk be, az előállításuk sem igen került sok pénzbe vagy energiába… Ezzel szemben a hatalmas, tökéletes zöldségekkel sokat lehet kaszálni.

Íme a tökéletes, túlméretezett zöldségek hozzávetőleges ára:

 • Padlizsán – akár 365 §
 • Saláta –  akár 580 §
 • Gomba –  akár 740 §
 • Tök –  akár 440 §
 • Görögdinnye – akár 380 §

Ritka esetben ennél akár még többet is kaphatsz egy növényedért, pl. ha egy arany csirke megáldotta fejlődés közben.

Fenti ismertetőnk után már nem okozhat gondot fitness labda méretű tököket és dinnyéket nevelni, vagy épp első helyezést szerezni a vásárban egy padlizsánnal – ha sikerül addig elcipelni. A Cottage Living azonban nem csupán túlméretezett terményeket hozott nekünk, hanem háztáji állatokat is, valamint maga a vásár is újdonság. Ha szeretnéd részletesebben megismerni ezeket a játékelemeket is, kövesd figyelemmel következő tippjeinket!

Forrás: SimsOnline

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.