Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Cottage Living – Ravaszdi rókák

A Cottage Living kiegészítőben simjeid találkozhatnak és barátkozhatnak különféle vadállatokkal, például nyuszikkal, rókákkal, sőt még baromfikkal is! Ha összebarátkozol ezekkel az állatokkal, azok számos különböző jutalmakat és előnyöket biztosítanak a simjeidnek, különösen akkor, ha meg kell védened a telkedet a rókák rablásaitól.

Találkozás a vadrókákkal

Ha simjeid vadrókákkal szeretnének találkozni, Henford-on-Bagley egész területén megtalálhatják őket. Ha azon kívül szeretnél, akkor az új Vadrókák telekkihívást (Wild Foxes Lot Challenges) más világokban kell hozzárendelned a telkedhez. A vadrókáknak nincs olyan helyük, ahová visszatérhetnének, mint a nyusziknak és a baromfiknak, így csak a környéken kóborolnak, viszont ajánlatos odafigyelni rájuk.

Ha találkozol eggyel, legjobb, ha eleinte elkerülöd a legtöbb interakciót. Nem fog bízni benned, és minden kapcsolatteremtés valószínűleg kudarcba fog fulladni. Ehelyett inkább a simed távolról figyelje meg a rókát (Watch), amíg nem alakít ki vele egy bizonyos szintű kapcsolatot. Legalább egynegyedig töltött barátság sáv ajánlott, mielőtt megpróbálkozol más barátságos interakciókkal.

Ismerkedés a vadrókával

Ha a róka már eléggé megbízik benned, megpróbálhatod a barátságos és a gonosz interakciót. A mellette lévő ikonból láthatod, hogy melyik, melyik. A simed énekelhet a rókának (Sing To), ami egy új, imádnivaló animációval ellátott interakció. Az éneklésnek jó, vagy rossz következményei lehetnek. Ha sikeres, a róka együtt vonyít és énekel a simeddel. Ha nem sikerül, a róka meglapul és morogni kezd. Nevet is adhatsz neki (Name) ha rákattintasz, és különböző ruhákba is öltöztetheted (Dress In), amelyeket a Bramblewood-ban lévő Vadőrtől (Creature Keeper) szerezhetsz be. Ez jó módszer lehet arra, hogy megkülönböztesd a már barátságban lévő rókát a még idegen rókától.

A róka inkább kártékony, mintsem segítőkész, mint például a nyuszik és a vadmadarak. Gyakorlatilag megkeseríti az életed. Megtámad és megöl minden nyuszit a birtokon, ami nem csak szomorú, de egyben frusztráló is, ha az a nyuszi segített neked a kertedben. A csirkéket is megöli és még a csirkeólba is belopódzik, aztán ellopja a tojásokat.

Visszakérheted tőle az ellopott tojást (Order To Drop The Egg) , hogyha időben észreveszed, mielőtt még elszaladna vele. A róka ellen még különféle ellenintézkedéseket tehetsz: rókariasztót (Fox-Be-Gone) szerelhetsz a csirkeólra, illetve az is egy módja annak, hogy megvédd az állatokat, hogy ha lámákat, vagy kutyákat tartasz háziállatként. A lámák leköpik a rókákat, amelyek megpróbálnak kárt tenni a jószágaidban, a kutyák pedig elkergetik a rókákat a birtokodról a kedvedért. A kakas is szembeszállhat vele, és ha van gonosz csirkéd (Evil Chicken), megégeti a róka farkát, aki utána fel- alá fog rohangálni a telkeden, fekete füstöt húzva maga után. Akár te magad is elzavarhatod őket (Shoo Away).

Egy másik megoldás, hogy a róka békén hagyja a jószágokat és a tojásokat, ha összebarátkozol vele. Ha egyszer a simed jó barátságot köt egy vadrókával, megkérheted, hogy ne lopjon tőled (Ask Not To Steal). Minden egyes vadrókának egyéni kapcsolata van a simeddel, így ha tényleg azt akarod, hogy az otthonodat megvédd, akkor ezt minden egyes rókával meg kell tenned a környéken.

A róka megajándékozása

Egy másik jó módja a vadrókával való kapcsolat kiépítésének, ha ajándékokat hozol neki. Sokféle dolgot lehet adni neki ajándékba. Attól függően, hogy milyen kiegészítő csomagokat telepítettél, több lehetőséged is lehet. Itt vannak a különböző típusú tárgyak, amelyekkel megajándékozhatod a vadrókát (Give Gift):

 • Adj virágokat / Give Flowers
 • Adj halat / Give Fish
 • Adj tojást / Give Egg
 • Adj italt / Give Drink
 • Adj keresztszemes hímzést / Give Cross-Stitch
 • Adj konzervet / Give Canned Good
 • Adj könyvet / Give Book
 • Adj gyapjút / Give Wool
 • Adj faszobrot / Give Wooden Sculpture
 • Adj vegetáriánus ételt / Give Veggie Meal
 • Adj terményt / Give Produce
 • Adj festményt / Give Painting
 • Adj tejet / Give Milk
 • Adj húsételt / Give Meat Meal

Minden rókának megvannak a maga ajándékozási preferenciái (Discover Gift Preferences) és ezek kiderítése nagyrészt próba szerencse alapján történik. A simednek különböző dolgokat kell ajándékba adnia a rókának, hogy kiderítse, hogy mit szeret. 

Nem kell azonban attól tartanod, hogy rossz tárgyat ajándékozol; bármilyen ajándékot adsz a rókának, az kismértékben növeli a kapcsolatot, még akkor is, ha az az ajándék különösebben nem tetszik neki. A kedvelt és szeretett ajándékok eredményezik azonban a legnagyobb kapcsolati javulást. Az Állatrajongó (Animal Enthusiast) tulajdonsággal rendelkező simek némi előnyt élveznek, amikor vadállatok megajándékozásáról van szó; ők képesek felfedezni az ajándékozási preferenciáikat.

Ha egyszer már megajándékoztad a rókát valamivel, legközelebb, amikor ajándékoznál, egy felfelé, vagy lefelé mutató hüvelykujj jelenik meg, vagy egy szívecske. Értelemszerűen; a felfelé mutató hüvelykujj tetszik, a lefelé mutató hüvelykujj nem tetszik, a szívecskével jelölt pedig azt jelzi, hogy szereti a tőled kapott ajándékot. Ezek emlékeztetni fognak a róka eddig felfedezett preferenciáira, így nem kell észben tartanod őket. Ha sikerült felfedezni az egyik kedvenc ajándékát, azt megnézheted az információs panelen, ha a kurzort a rókára irányítod.

Hogyha barátságot kötöttél egy rókával, néha ajándékot is kaphatsz tőle, ha az Ajándékozásra (Gifting) kattintasz. A sim sokféle tárgyat kaphat a vadrókától, köztük állati csemegéket (Animal Treats) és  hozzávalókat (Ingredients).

A vadrókával való barátság előnyei

A velük való barátkozás egyetlen valódi előnye, hogy meggyőzzük őket arról, hogy ne legyenek többé bosszantóan kártevők: ne lopják el a tojásokat és ne támadják meg a nyuszikat, csirkéket. 

Ha nem akarod igazán az ajándékokat, amiket hoznak neked, valószínűleg sokkal egyszerűbb és gyorsabb, ha csak egy lámát, vagy egy kutyát tartasz, vagy rókaűző riasztóberendezést szerelsz fel a csirkeólra, hogy távol tartsd a bosszantó állatokat a birtokodról.

Forrás: Sims Online