Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Cottage Living – Múú-latságos leírás a tehenekről és a tejről

The Sims 4 Cottage Living kiegészítő egyik újdonsága a tehenek háziállatként tartása. Ebben a tippben végig vesszük a tehenek gondozásának minden csínját-bínját, ahogyan azt is, hogy hogyan érheted el, hogy különféle tejet termeljenek és miképp változtathatod a külsőjüket mókás színekre.

Hol vásárolhatod meg az első tehened

Első sorban is venned kell egy istállót (Animal shed), amit az Építés módban a Gardening részen találsz meg, és kattints a Purchase Animal / Állat vásárlása interakcióra.

Választhatsz barna vagy fekete foltos tehenet. Minden istálló csakis egy állatnak ad otthont, de a telkeden lévő istállók száma nincs korlátozva. Elég nagy helyet foglalnak el (10×9 kockányit), de ebbe beletartozik a tehén szabadon járható területe is.

Gondozás

A tehenek az éjszakákat az istállójukban töltik, és reggel 6 órakor kijönnek, este 6 órakor pedig visszatérnek az istállójukba, így naponta összesen 12 órát tölthetsz a teheneiddel és gondoskodhatsz róluk a játékban. Ezek a nagytestű állatok rengeteg figyelmet igényelnek. Hamar bepiszkolódnak és idegesek lesznek, hogy ha sokáig nem foglalkozol velük. Ezen kívül tisztítanod kell az istállóját, bundáját és etetned is kell őket.

Időnként a tehenet meg kell fejnie a simednek, ha hozzá szeretnél jutni a különféle tejekhez, amit megihat, vagy elrakhat a hűtőszekrénybe, hogy később felhasználhassa egyes recepteknek. A tej ízét is megváltoztathatod, ha a tehénnek jutalomfalatot adsz. Attól függetlenül, hogy milyen kapcsolatban van a simed az állattal, vagy hogy milyen hangulatban van a tehén, előfordulhat, hogy nem lesz annyira fogékony a fejésre: ilyenkor felrúgják a tejet tartalmazó vödröt.

Az ölelés és a simogatás is néha sikertelen lehet. A boldog tehenek, akik jó kapcsolatban vannak a simeddel kevésbé fogják ezeket a dolgokat csinálni és sokkal jobb minőségű tejet fognak termelni, ezért ügyelj rá, hogy megfelelően gondoskodj róluk. Ha felnőtt simjeid túlságosan elfoglaltak lennének a magas igényű tehenek ellátásához, akkor sem kell csüggedned, ugyanis a gyerekek is részt vehetnek az állatok ellátásában!

Etetés

Nagyon fontos, hogy a tehenet jól tápláld. Szerencsére ez nagyon egyszerű feladat. Csak kattints az istállóra, és válaszd a Refill Feed interakciót, ez feltölti az istálló oldalán lévő etetőt. A tehén rendszeresen enni fog, ha az etetőben van takarmány. Az istállót a Livestock Auto Feeder funkcióval fejlesztheted, hogy az etető mindig tele legyen.

Tipp: Személyesen is etetheted az állatot, csak kattints magára a tehénre és válaszd ki a Feeding/Etetés interakciót.

Hogyan barátkozz össze a teheneddel

A tehénnel való barátkozás könnyű feladat, de időbe telik, amíg a sim és a tehén közötti kapcsolat javul. Minden egyes pozitív interakció, amit simed a tehénnel folytat, növeli a barátság szintjét. Az Állatrajongó tulajdonsággal rendelkező simeknek könnyebb lesz összebarátkozniuk az állataikkal és olyan interakciókat is feloldanak, amiket más simek nem.

Ha figyelemmel akarod kísérni a tehén szükségleteit, akkor a kurzort mozgasd az állat fölé. Itt sok hasznos információt láthatsz: a neve alatt a simeddel való kapcsolata, (Age) Életszakasz, (Happiness) Boldogság, (Status) Állapot, (Hygiene) Higénia, (Hunger) Éhség és végezetül az (Attention) Figyelem. További információ található arról, hogy legközelebb milyen minőségű tejet állítanak elő.

Istálló fejlesztése

Hogy a te – és a tehened – életét egy kicsit megkönnyítsd, fejlesztheted az istállójukat, hogy jobban oda tudj rájuk figyelni. Két különböző fejlesztéssel láthatod el: A ComfortCare Life Extender és a Livestock Auto Feeder fejlesztéssel.

 • ComfortCare Life Extender: A ComfortCare rendszer olyan, mint az aroma-, művészet-, vagy zeneterápia, csakhogy egyik sem teljesen. De a jószágot ellazítja, ami megnöveli az élettartalmát!
 • Livestock Auto Feeder: Ez az elemmel működő készülék mindig és örökre biztosítja az istálló takarmányellátását, a simeknek soha nem kell újratölteniük. Soha!

Csak a szükséges alkatrészeket kell beszerezned a fejlesztések elvégzéséhez, ezeket pedig úgy tudod, hogy ha a szomszédjaidnak teljesítesz megbízásokat és jutalmul megkapod őket. A város több lakója, akik olyan szerepeket töltenek be, mint a boltos, polgármester vagy bártulajdonos, megbízásokat kínálnak neked, amit a barátságos interakciók között találsz meg.

Tej gyűjtése receptekhez, vagy versenyekre való nevezéshez

A tehenek naponta friss tejet termelnek. Minden nap fejd meg a tehened, hogy összegyűjthess néhány üveggel. Egyenesen a palackból ihatod, vagy felhasználhatod vagy felhasználhatod receptekhez, vagy – ha igazán bátor vagy – akár versenyezhetsz is vele a finchwicki vásáron (Finchwicki Fair).

Különböző tejfajták

A tehenedtől sokféle ízű tejet begyűjthetsz. Minden íz más és más hatást vált ki fogyasztásakor, akár egy receptben felhasználva is.

 • Normal milk / Normál tej – Ez a hagyományos tej. A tehenedet etetheted Barátságos csemegével (Friendly Treat), hogy megszüntesd a többi jutalomfalat hatását és biztosítja, hogy a következő fejéskor normál minőségű tejet adjanak. Nem kívánt mellékhatások nélkül felhasználhatod receptekben.
 • Chocholate milk / Csokoládés tej – Etess meg egy tehenet csokoládés csemegével (Chocolatery Treat) és csokoládés tejet fog adni. Azok a simek, akik ezt a fajta tejet isszák, boldog hangulatjelzőt kapnak.
 • Strawberry Milk / Epres tej – Az epres tej fogyasztása felszínre hozza a sim legbelső vágyait. Ettől, a felnőtt simek flörtölővé, a gyerekek pedig játékosakká válnak a fogyasztása után. Etesd a tehenet flörtölő csemegével (Flirty Treat), hogy ilyen fajta tejet adjon.
 • Enriched milk / Dúsított tej – Adj a tehénnek borravalót, vagy halas protein csemegét (Fishy Proteing Treat), hogy dúsított tejet adjon. A tej fogyasztása gyorsabb jártasság fejlesztést eredményez és a sim 4 órán keresztül fókuszált lesz.
 • Pumkin spice milk / Sütőtökös fűszeres tej – A sütőtökös csemegétől (Pumkin Treat) finom sütőtökös fűszeres tej lesz. Ettől a sim inspiráltá válik, és gyorsabban fejlesztheti a kertészkedés jártasságát.
 • Fire milk / Tűztej – Adj egy tehénnek fűszeres csemegét (Spicy Treat), hogy tűztejet kapj. Ettől a sim magabiztossá válik.
 • Plant-based Milk / Növényi alapú tej – Használd ezt a tejet a laktózérzékeny simek receptjeiben. Adj egy tehénnek egy zöldség csemegét (Veggie Treat), hogy növényi alapú tejet kapj.
 • Obsidian milk / Obszidián tej – Adj a tehénnek éjféli csemegét (Midnight Treat), hogy obszidián tejet adjon. Ezt a simed ha megissza, akkor megkapja a dühös hangulatjelzőt 2 óra hosszára.
 • Golden honey milk / Arany mézes tej – Ha a simed megissza, aranyszínű ragyogást és néhány órán át szédült hangulatjelzőt kap. Adj egy tehénnek arany csemegét (Golden Treat), hogy megkapd ezt a fajta tejet.
 • Rainbow milk / Szivárványos tej – Etess egy tehenet szivárvány csemegével (Rainbow treat), és szivárványos tejet fog adni.

Változtasd meg a tehén megjelenését és a tejét különféle csemegékkel

Mindenki megérdemel néha egy kis kényeztetést! A tehened boldogabbá teheted, megváltoztathatod a tej fajtáját, amit termel, vagy akár szivárványos tehénné is változtathatod, ha a megfelelő állati jutalomfalatokat adod neki. Rengeteg különböző csemegét adhatsz neki, amik mind más-más hatással bírnak.

A jutalomfalatokat többféleképpen is beszerezheted. Egyszerűen csak megveheted őket a finchwicki kertészboltban, vagy jutalomként kaphatod őket, ha a szomszédjaidnak megbízásokat teljesítesz. Ha szeretnéd, akkor akár te magad is elkészítheted őket. Kattints az istállóra, majd válaszd az Actions menüpontot, majd a Create Animal Treats at Fridge interakciót. A simed a hűtőszekrényt fogja használni a csemegék elkészítésére. Egy receptet úgy oldhatsz fel, hogy azt a csemegét már egyszer előtte megetetted a teheneddel.

Hogyan készíts állati csemegéket

Állati csemegékRecept hozzávalókJutalmak
Állati buli csemege Gomba + Bármilyen bogyó (Mushroom + Berry)Az állattal való társalgás nagyobb hatással lesz a boldogságára.
Csokoládés csemegeSodó + Chocoberry (Custard + Chocoberry)A tehén csokoládés tejet fog termelni.
Halas protein csemegeHal (Fish)A következő fejéskor eggyel több tejesüveget gyűjthetsz be.
Flörtölő csemegeEper lekvár + Cukor (Strawberry Jam + Sugar)Ettől a tehén epres tejet fog termelni.
Barátság csemegeBármilyen gyümölcs + zöldség (Fruit + Veggie)Növeli a barátságot az állattal és az összes többi csemege hatását megszünteti.
Gyümölcsös csemegeAlma lekvár + Áfonya lekvár (Apple Jam + Blueberry Jam)A tehén dúsított tejet fog termelni.
Arany csemegeCowberry lekvár + Méz + Arany tojás (Cowberry Jam + Honey + Golden Egg)Aranyszínű mézes tejet fog adni tőle.
Egészséges csemegeGyümölcs vagy Zöldség + Saláta (Fruit or Veggie + Lettuce)Növeli az állatok élethosszát.
Éjféli csemegeCowberry lekvár + Obszidián tojás (Cowberry Jam + Obsidian Egg)A tehén obszidián tejet fog termelni.
Tökös csemegeCukor + Tök (Sugar + Pumpkin)A tehén sütőtökös fűszeres tejet fog termelni.
Szivárvány csemegeZöld tojás + Kék tojás + Narancssárga tojás (Green Egg + Blue Egg + Orange EggVáltoztasd meg a tehén színét szivárvány színűre és szivárványos tejet fog termelni. Ez egy új és nagyon hasznos interakciót old fel: Kérdezd meg a tehenet a lottószámokról. (Ask Cow for lottery numbers.)
Fűszeres csemegeFűszeres gomba + Zöldség (Spicy Mushroom + Vegetable)A tehén tűztejet fog termelni.
Zöldség csemegeSaláta + Padlizsán (Lettuce + Aubergine)Növényi alapú tejjé változik a tej, amelyet a laktózérzékeny simek biztonságosan fogyaszthatnak.

Öltöztesd fel a tehened

Adj nekik egy szép pulóvert, vagy tedd őket extra díszessé egy sapkával és egy felsővel.

Menj el a Bramblewoodban lévő Vadőrhöz (Creature Keeper), hogy állataidnak ruhát vásárolj! Az elérhető ruhák minden nap változnak. A háziállataidnak úgy is szerezhetsz ruhákat, hogy a szomszédok megbízásait teljesíted, vagy megvásárolhatod azokat a kerti boltban.

Tipp: Bár gyapjúpulóverükben biztosan melegen és otthonosan néznek ki, a teheneket nem befolyásolják az időjárási körülmények, ha telepítetted a The Sims 4 Seasons kiegészítőt.

Versenyezz a teheneddel vagy tejeddel a finchwicki vásáron

Úgy gondolod, hogy a tied minden idők legnagyszerűbb tehene? Vidd el a finchwicki vásárra, és szerezz díjakat! Mitől lesz egy tehén méltó arra, hogy részt vegyen ezen a versenyen? Győződj meg róla, hogy a tehened boldog, jól lakott és tiszta legyen és arról is, hogy az Eszköztáradba legyen belehelyezve a tej, vagy az állat, mielőtt részt veszel a versenyen.

A tehén várható élethossza

A tehenek élettartammal rendelkeznek, megöregednek, majd meghalnak. Amikor ez bekövetkezik, jön a Kaszás és jól megölelgeti az állatot, mielőtt elkíséri a túlvilágra. Körülbelül 30-40 napig élnek, ha az élethossz beállításai normál értékre vannak állítva. Ha túl elszomorító a gondolata annak, hogy búcsút kell venned az állatodtól, akkor az életüket meghosszabbíthatod a következő módon:

 • Egészséges csemegéket (Healthy Treat) adsz nekik.
 • Fejleszd fel az istállót a ComforCare Life Extender élethosszabbítóval.
 • A Country Caretaker életcél teljesítésével elnyerhető Nature Conservationalist jutalom jellemvonással
 • Kapcsold ki az állatok öregedése (Animal Aging) a menüben, hogy ha nem szeretnéd, hogy meghalljanak az állataid.

Kereskedj a teheneddel

Ha már nem szeretnéd gondját viselni a tehenednek, akkor lehetőséged van arra, hogy eladd őket fizetségért cserébe. Kattints az istállóra és válaszd ki a Actions interakciót, azon belül pedig a Trade for opciót, majd válaszd ki, hogy mit szeretnél kapni cserébe. Fizetségül választhatsz simoleonokat, állati csemegéket (animal treat), hozzávalókat (ingredient), vagy a legrosszabb esetben…húst. Igen, elküldheted szeretett teheneidet a vágóhídra, cserébe a finom húsukért. Jól gondold meg, mert a döntéseden nem változtathatsz. Bármelyiket is választod, a simed nagyon szomorúvá válik, amiért meg kell válnia szeretett bocijától. Ha újabb jószágot szeretnél, akkor az istállóra kattintva vásárolhatsz egy másikat.

Forrás: Sims Online

Kérj értesítést arról, ami fontos!
Nem szeretnél lemaradni a téged érdeklő tartalmakról? Iratkozz fel listánkra, és válaszd ki, miről küldjünk értesítést!

Szívesen részt vennél új kiegészítők, modok, kihívások vagy történetek véleményezésében? Válaszd ki a számodra érdekes témákat, és e-mailben értesítünk, amikor segítséget keresünk a munkánkhoz!

A feliratkozással elfogadod adatvédelmi tájékozatónkat.
Feliratkozás
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments