Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Cottage Living – Kapirgáló csirkék

A tanyasi élet nem lehet teljes az udvaron csetlő-botló szárnyasok nélkül. Ezek a sokoldalú jószágok már a Sims 4-be is megérkeztek, hogy meghódítsák gazdáik szívét, és a farm aranytojást tojó tyúkjává váljanak, akár szó szerint! Nem minden csirke barátságos azonban – ha simed rosszul bánik velük, halálos veszély les rá a baromfiól mélyéről. Hogy ezt elkerüld, mai tippünkből megtudhatod, hogyan válhat simed tökéletes csirkepásztorrá!

 

Tyúkok, kakasok, csibék

A baromfitartás legfontosabb kelléke a csirkeól, amelyet Építés módban vásárolhatsz meg a Gardening szekcióban (Chicken Coop). A Henford-on-Bagley városkában található telkeken ez általában alapból megtalálható. Legfeljebb nyolc tollas jószág fér el egy ólban, azonban bármennyi építményt elhelyezhetsz. A baromfiudvar lakóit az ólra kattinta vásárolhatod meg a Purchase Chickens opcióval: tyúkok, kakasok és csirkék választhatók fekete, barna vagy fehér színben. Nem kötelező vegyesen tartani őket, lehet akár mind a nyolc állat tyúk, kakas vagy kiscsibe is.

Tyúkokat (hen) akkor érdemes vásárolnod, ha tojásokra szeretnél szert tenni, amelyekből főzhetsz, vagy amiket eladhatsz. A kakasok (roaster) akkor hasznosak, ha keltetésre alkalmas tojásokra van szükséged, valamint hősiesen elkergetik az éj leple alatt a telekre lopakodó rókákat, akik a kövér tyúkokra vagy az ínycsiklandó tojásokra pályáznak. A reggeli ébresztésért is ők felelnek: minden hajnalban ötkor kukorélkolnak, felébresztve ezzel a simet, ha a hálószobája elég közel található a baromfiólhoz. A kiscsibék nem csinálnak ugyan semmit, ameddig fel nem nőnek, de dédelgetnivalóan aranyos jószágok.

A baromfiól és a csirkék is egyenként elnevezhetők a Name… interakcióval. Ez különösen egyforma állatok esetén hasznos, a Call Chicken Out… paranccsal így név szerint kihívhatod barátodat egy kis játékra. A Call Chicken In… interakcióval a helyükre küldheted őket, ha a helyzet éppen megköveteli, nem szükséges azonban napi szinten használuni, hiszen a csirkék este hat körül általában elülnek, és reggel hatig nem hagyják el fészküket. Néha szőrén-szálán eltűnnek, ilyenkor a Gather Roaming Chickens / Kóborló csirkék összegyűjtése öninterakció is hasznos lehet, amit a simre kattintva érhetsz el. A túl messzire csavargás könnyen megelőzhető, ha a baromfiól köré kerítést húzol, a kaput pedig bezárod a csirkék előtt a Lock Door for All Chickens interakcióval.

Megjegyzés: Seasons kiegészítő megléte esetén az időjárás és évszakok váltakozása nincs különösebb hatással a csirkékre, esőzés vagy havazás közben azonban jobb szeretnek zárt helyen lenni. Kattints a baromfiólra, és hívd őket haza ilyenkor!

 

Gondozás

A csirkéknek is vannak szükségleteik, amelyeket figyelemmel is kísérhetsz, ha a kurzort az egyik állat fölé viszed. A megjelenő ablakból sok hasznos információ leolvasható: Age (életszakasz), Happiness (boldogság), Status (állapot – ez nem mindig szerepel), Hygiene (higiénia), Hunger (éhség) és Attention (figyelem). A tyúkoknál további információ is található a panelen arról, mikor várható a következő tojás, illetve milyen típusú lesz. Az állat neve alatti sávban nyomon követhető a simmel ápolt barátság minősége is. A higiénia, éhség és figyelem szükségletekből következik a boldogság szintje. Minden szükséglet egyformán fontos, ha azt szeretéd, tollas barátod sokáig veled maradjon – a boldogtalan állat ugyanis világgá mehet -, és a lehető legjobb minőségű tojást produkálja.

Kétféle módon etetheted meg őket: ha kifejezetten egy állatot szeretnél, rákattintva a Feed… interakciót használd, ha pedig az összeset el akarod látni takarmánnyal, a baromfiólra kattintva a Scatter Feed Nearby / Takarmány szórása interakciót használd. (Az ól fejlesztésével további mód is elérhető.)

A higiénia összefügg a baromfiól tisztaságával: ha utóbbit elhanyagolod, bűzleni kezd, és az itt lakó állatok is mocskossá válnak, ami boldogtalanná teszi őket. Akkor is láthatod, ha közeleg a takarítás ideje, ha a baromfiól fölé viszed a kurzust, és az állapotnál nem a tiszta (Clean) szerepel. Ilyenkor kattints az építményre, és használd a Clean Coop / Baromfiól megtisztítása opciót. A felbukkanó kis ablakban statisztikát is láthatsz az ól lakóiról (létszám, összetétel), valamint a begyűjthető tojások száma is szerepel (Eggs Ready to Collect). A baromfiól takarítása közben gyűjthető tárgyakra és értékes trágyákra bukkanhatsz. Utóbbit túlméretezett terményeid gondozása közben használhatod fel.

A csirkék szociális szükségleteit a Socialize… menü parancsaival elégítheted ki. Lehetőség van játszani az állattal (Play), megölelgetni (Hug), dédelgetni (Pet), vagy beszélgetni vele, viccet mesélhetsz neki (Tell Joke), de negatív interakciók is elérhetők, mint a megijesztés (Scare) vagy rákiabálás (Yell At). Az Állatbarát / Animal Enthusiast jellemvonású simek számára könnyebb a barátkozás, valamint bővebb a használható interakciók listája is. Bemutathatnak táncmozdulatot (Snow Dance Move), vagy akár játszhatnak gitáron vagy hegedűn (Play/Practice…) az állatnak, ha van hangszer az eszköztárukban. Igaz, ha jártasságuk nem elég magas, ez inkább negatív hatással lesz a kapcsolatra.

Ha jól bánsz csirkéiddel, akár simed legjobb barátjává is válhatnak. Mikor kiválasztasz egy állatot, és vele foglalkozol, ez a többiek figyelmét is felkeltheti, simed kapcsolata azonban csak azzal épül, amelyikkek szociális interakcióba kezdett. Gyerekek és tipegők is barátkozhatnak a szárnyas jószágokkal.

Ha rosszul bánsz csirkéiddel, vagy elhanyagolhatod őket, legrosszabb ellenségeddé is válhatnak. A tollas szörnyetegek megtámadhatják simedet, és akár a halálát is okozhatják! Különösen szégyenletes halálnem!

Figyelem! Ismert bug, hogy a csirkék nem akarnak kijönni a baromfiólból. A játék újraindítása vagy az ól áthelyezése általában megoldja a problémát.

Tipp: Az állatok már jópofa ruhákat is viselhetnek, amelyeket legkönnyebben a Brumblewoodban élő vadőrtől (Creature Keeper) vásárolhatsz meg!

 

Higiéniai gondok

Rendkívül lehangoló látvány, amikor a szépen gondozott udvaron szagfelhőt húznak maguk után a koszos csirkék. Ráadásul nem lehet őket megfürdetni! A jelenség oka, hogy az állatok higiénia szintje vészesen lecsökkent, amit okozhatott akár az elhanyagolt baromfiól is. Ha eddig nem tetted, tisztítsd ki az építményt! A csirkék azonban ettől nem válnak tisztává, ennél kicsit trükkösebb megoldásra van szükség.

A legpasszívabb megoldás, ha megvárod az esőt. Miután eleredt a zápor, hívd ki a csirkét az ólból a Call Chicken Out interakcióval, és hagyd ázni. Ha már nem bűzlik többé, visszaküldheted a Call Chicken In paranccsal. Ugyanezt a hatást érheted el, ha szórófejet helyezel el a csirkék közelében. Időigényesebb megoldás, ha összebarátkozol vele, majd a Discuss Preening Methods opcióval tollászkodásra bátorítod őt. Amennyiben jó kapcsolatot ápolsz csirkéiddel, és magas szinten tartod szükségleteiket, önállóan gondoskodnak a higiéniájukról.

Ha csirkéid bűzlenek, és nem tisztítod meg őket, boldogtalanná válnak. A boldogtalan állat nem rak tojást, és hamarosan úgy dönt, nem fordítasz rá elég gondot, ezért elhagyja a háztartásod. (Ezt nem tudják megtenni, ha csirkebiztos kerítést építettél köréjük.) A sokáig elhanyagolt állat megtámadhatja, sőt, meg is ölheti simedet!

+2 Ijedt

Megcsípve

(Mert megcsípte egy kakas)

Ahhh! Ez a kakas olyan gonosz! Clem egy kicsit kezd félni a… jajj, ne!

 

Jutalomfalatok

A jutalomfalatok olyan különleges csemegék, amelyek kicsit a Harry Potterből ismert mindenízű drazséra emlékeztetnek. Különféle hatást váltanak ki az állatból, jót és rosszat egyaránt.

Ahhoz, hogy jutalomfalatot készíts, kattins a baromfiólra vagy a hűtőszekrényre, és válaszd ki a Create Animal Treats interakciót. Szerezhetsz csemegét megbízásokért járó fizetségként, vagy megvásárolhatod őket a Henford-on-Bagley főterén található shopban. Ha ezeket megetetetd jószágaiddal, feloldod vele a receptjét, és simed is képessé válik elkészíteni őket.

 • Friendly Treat / Barátság csemege – Növeli a barátság szintjét az állattal, és megszünteti más jutalomfalatok mellékhatásait.
 • Animal Party Treat / Állati buli csemege – Az állattal való szocializálódás nagyobb hatással lesz a boldogságára.
 • Fishy Proteing Treat / Halas protein csemege – Extra méretű tojást gyűjthetsz be következő alkalommal.
 • Healthy Treat / Egészséges csemege – Növeli az állat élethosszát.
 • Chocolatery Treat / Csokoládés csemege – Az állat legközelebb csokitojást fog tojni.
 • Flirty Treat / Flörtölő csemege – Növeli a keltetésre alkalmas fias tojás (hatchable egg) esélyét.
 • Fruity Treat / Gyümölcsös csemege – Az állat kék tojást fog tojni.
 • Golden Treat / Arany csemege – Ragyogó tollú Arany csirkévé (Golden Chicken) változtatja a baromfit. Ez az állapot tartós, csak Friendly Treat jutalomfalattal lehet visszavonni.
 • Midnight Treat / Éjféli csemege – Fekete színű, izzó szemű Ördögi csirkévé (Evil Chicken) változtatja a baromfit. Ez az állapot tartós, csak Friendly Treat jutalomfalattal lehet visszavonni.
 • Pumpkin Treat / Tökös csemege – Az állat narancssárga tojást fog tojni.
 • Rainbow Treat / Szivárvány csemege – Az állat szivárványszínű tojást fog tojni.
 • Spicy Treat / Fűszeres csemege – Az állat obszidián tojást fog tojni.
 • Veggie Treat / Zöldség csemege – Az állat zöld tojást fog tojni.

Megjegyzés: A tojásrakást befolyásoló csemegék hatása elmúlik, miután az állat megtojta különleges tojását.

Arany csirke / Golden Chicken

Az arany csirke arany tojásból kel ki, vagy akkor jön létre, ha arany csemegét adsz csirkédnek. Nem csupán mutatós, hanem hasznos segítség is, ha jó kapcsolatot ápol vele simed. Megáldhatja a tojásokat, és képes növelni a betakarítható termések, termények, ételek és italok minőségét is, ha a közelükbe kerül. Ha simed megkéri rá, segíthet a kertészkedésben, hogy nagyobb, értékesebb túlméretezett termények fejlődjenek a kertben. Az arany csirkék arany tojást raknak.

Ördögi csirke / Evil Chicken

A jószág obszidián tojásból kel ki, vagy akkor jön létre, ha éjféli csemegét adsz csirkédnek. Tollazata éjfekete, szemei pedig tűzben égnek. Ha simed rossz kapcsolatot ápol vele, az állat tüzeket gyújthat a házban, vagy megtámadhatja a simet, és megölheti a harcban. Tanácsos emiatt kerítéssel körbevett területen elzárni. Pozitív kapcsolat esetén azonban megvédi simedet még a Kaszással szemben is! Ehhez csupán a segítségét kell kérned az Ask for Evil Chicken to Help interakcióval. Az ördögi csirkék különleges obszidián tojást raknak.

 

Keltetés

Ha ugyanabban a baromfiólban egy kakas és tyúk is lakik, előfordulhat, hogy a begyűjthető tojások egyike-másik keltetésre alkalmas fias tojás lesz. Hogy ez megtörténjen, a hím és nőstény állatnak egyszerre kell az ólban tartózkodnia, úgyhogy a folyamatot felgyorsíthatod azzal, ha a helyükre küldöd őket. A tojások begyűjtése után (Collects Eggs) értesítést kapsz róla, amennyiben fias tojás (Hatchable Egg) is akadt a fészekben. Ezt visszateheted a helyére (húzd a fészekbe az eszköztárból), és várhatod a csipogó jószág kikelését. A tyúkok minden nap raknak tojást, így ne felejtsd el minden nap megvizsgálni a termést! Ha sokáig hagyod őket a fészekben, megromlanak.

Körülbelül két nap múlva felugró értesítést kapsz arról, hogy eljött a csibe kikelésének időpontja. Ha az ólra kattintasz, segíthetsz a kicsinek a születésben. (Ha nem avatkozol közbe, a kiscsibe akkor is áttöri a tojás héját.) A fészkelő tyúkok is felgyorsíthatják a folyamatot, illetve az arany csirke is, amennyiben megáldotta korábban a tojást. Utóbbi növeli a tojás minőségét, és boldogabb csibe bújik ki belőle. A bébik 3-4 nap alatt érik el a fiatal felnőtt (csirke) kort.

Különleges tojások

Ha a tyúkok különösen boldogok, vagy megjutalmaztad őket valamilyen speciális csemegével, néha különleges tojásokat tojnak. Ha a tyúk fölé viszed a kurzort, a felugró ablakban láthatod, milyen különleges tojásra számíthatsz tőle a következő napon.

 • Keltetésre alkalmas (fias) tojás / Hatchable Egg – Ebből bizony kiscsirke fog kibújni! Helyezd csak vissza a fészekbe! Ritkán keltethető arany vagy obszidián tojásokat is találhatsz.
 • Arany tojás / Golden Egg – Arany csemegével növelheted az arany tojás esélyét, illetve nagyon boldog tyúkok is tojhatnak ilyet. Ha az arany tojás fias, arany csirke fog kikelni belőle. Ha a sim ételt készít belőle, ragyogóvá válik, és különleges erőre tesz szert (Golden Pulse), amellyel más simeket “megáldhat”, akik szintén csillogni kezdenek.
 • Obszidián tojás / Obsidian Egg – Fekete tojás, amelyből – ha fias – ördögi csirke fog kikelni. Ha egy sim ételt készít belőle és elfogyasztja, gonosszá válik, vörösen izzó szemekkel. Átmeneti képességével (Evil Glare) tüzeket gyűjthat maga körül.

 

Ravaszdi rókák

A gazdák számára komoly problémát jelenthet a környéken tanyát vert éhező rókák hada. Esténként néha meglátogatják a telket, hogy ellopjanak egy-két tojást, vagy feldúlják a kerted. A csirkék érzik a veszélyt, gyakran megijednek tőlük, boldogtalanná válnak.

Hogy megvédd az ól lakóit, elláthatod az épületet Fox-Be-Gone fejlesztéssel. Ez megszólaltat egy riasztót, amikor egy róka megpróbálja rátenni mancsát a tojásokra. További remek módszer a ravaszdi ellen, ha beszerzel egy lámát. Ez az okos jószág egy jól irányzott köpéssel ártalmatlanítja a rókát, ha az rosszban sántikálna. A kutyák, kakasok és ördögi csirkék is harcra kelnek velük, ha egymás útjába akadnak.

Nem csak csúnya, erőszakos módszerek léteznek azonban a rókák ellen. Simed megpróbálhat összebarátkozni velük, így hatva a lelkiismeretükre. A legegyszerűbb megoldás azonban az, ha kikapsolod a Wild Fox telekkihívást, ami a rókákat a kertedbe vezeti, és ami automatikusan aktiválódik Henford-on-Bagley városában. Ezt Építés módban a bal felső sarokban megjelenő házikóra (Venue Info), majd a lenyíló ablakon a kérdőjeles hatszögre (Traits Panel) kattintva teheted meg. Vidd a kurzort a kupa fölé, és nyomd meg az ikszet, ha minden telekkihívást meg akarsz szüntetni, illetve a kupa bal alsó sarkában megjelenő kis számra kattintva szabadon variálhatod, mit törölsz a kihívások közül.

Vadrókák

Vadrókák fognak feltűnni a telken, károkat okozva a kertedben, csirkéid és nyulaid között.

Cottage Living kiegészítővel elérhető

 

Baromfiól fejlesztése

Az ezermesterség jártasság fejlesztésével három különféle fejlesztést adhatsz az ólnak. A szükséges alkatrészeket (Lifestock Upgrade Parts) megbízásokért szerezheted meg a szomszédoktól. Látogasd meg őket, és használd a barátságos interakciók között található Offer Help with Errands / Ajánljon segítséget opciót. A felugró ablakban kiválaszthatod, mit szeretnél elvállalni – ha a Reward résznél szerepel a Lifestock Upgrade Parts kifejezés, érdemes nyélbe ütni az üzletet. Általában egyszerű dolgokra kérnek a falubeliek, mint vegyél át egy csomagot, hozz egy gombát, vásárolj be a boltban. Szombatonként a Finchwicki vásár idején is érdemes szétnézni a város főterén, ilyenkor a legtöbb helybéli itt lebzsel, és könnyebb elvállalható megbízást találni.

Elérhető fejlesztések:

 • Rókaűző riasztó / Fox-Be-Gone Alarm (3 alkatrész) – Riaszt, amikor egy róka megpróbál bejutni az ólba
 • Élethossz növelő fejlesztés / ComfortCare Life Extender (2 alkatrész) – Meghosszabbítja a baromfik élettartamát
 • Automata etető / Coop Auto Feeder (6 alkatrész) – Leveszi a gazda válláról az etetés terhét, soha nem kell utántölteni

Mindhárom lehetséges upgrade egyaránt kedvez a gazdának és szárnyasnak is, úgyhogy munkára fel!

 

Eladás

Ha a farm hiányt szenved valamiben, vagy egyszerűen nem tudsz többé figyelni olyan sok állatra, eladhatod őket különféle fizetségért cserébe. Ezt a kiválasztott szárnyasra vagy a baromfiólra kattintva teheted meg, az Actions / Trade For opcióval.

Fizetségül választhatsz simoleont, jutalomfalatot (animan treat), hozzávalót (ingredients), és akár húst is (meat). Igen, szeretett tollasodat akár a vágóhídra is küldheted, már ha van hozzá szíved. Bármelyik opciót is választod, simed szomorúvá válik, amiért meg kell válnia barátjától. A döntés nem visszavonható!

+2 Szomorú

Szomorú, hogy távozni látlak!

(Mert látja, hogy a szeretett csirkét eladták)

Monique tudja, hogy a csirkéje eladása a dolgok rendje, de volt közöttük valamiféle sim-csirke kötődés. El kell engedni? Szegény jószág.

Más módon is jövedelmezhet a baromfitartás, legszebb csirkéid és tojásaid ugyanis nevezheted a Finchwicki csirkevásáron (Finchwick Chicken Fair). A szárnyasok és tojások külön versenyen vesznek részt, így két lehetőséged is van egyszerre, hogy megtöltsd a bukszádat. A csirkék biztos ezt a megoldást választanák!

 

Csirkevégzet

A csirkék számára négy életszakasz létezik: csibe, fiatal felnőtt, felnőtt és időskor. Haláluk csakis végelgyengülés miatt következhet be, nagyjából 20 nap jut nekik a simek világában. Életük meghosszabbítható a következő módon:

 • Egészséges csemegékkel (Healthy Treat)
 • A Country Caretaker életcél teljesítésével elnyerhető Nature Conservationalist jutalom jellemvonással
 • ComforCare Life Extender élethosszító fejlesztéssel
 • Az állatok öregedésének kikapcsolásával a menüben

Hacsak nem használtuk az utolsó lehetőséget, tollas barátaink élete előbb-utóbb a végéhez ér. A Kaszás személyesen jön el értünk, és kifejezetten gyengéden bánik velük. Megsimogatja, megpaskolja őket, majd együtt távoznak az örök kapirgálómezőkre. A csirkék után nem marad urna vagy sírkő, csupán emlékeinkben élnek tovább.

Forrás: SimsOnline

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.