Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Cottage Living – A köpködő láma és gondozása

Remélem, izgatott vagy, hogy egy lámát gondozhatsz a Sims 4 Cottage Livingben. Bár már évek óta a játék kabalája, most végre háziállatként is tarthatsz egyet! Ebben a tippben végigvesszük, amit tudnod kell ahhoz, hogy megfelelően gondoskodj róla.

Hogyan gondoskodj egy lámáról

Ahhoz, hogy a láma boldog és egészséges maradjon, élelemre, alvóhelyre és sok figyelemre van szüksége. A gyerekek is segíthetnek a láma gondozásában, ha a felnőtt simek túl elfoglaltak lennének. De először is, meg kell venned egyet. Az istállót és magát a lámát rendszeresen tisztítsd, különben nagyon piszkosak lesznek.

Időnként meg kell nyírni, de feledd, hogy nem mindig lesz fogékony a nyírásra: előfordulhat, hogy kiharapja a kezedből a nyírógépet, és eldobja, vagy akár le is köphet.

Tipp: A lámát, ahogyan a tehenet sem befolyásolják az időjárási körülmények, ha telepítve van a Sims 4 Seasons.

Vásárold meg az első lámád

Minden egyes lámának szüksége lesz egy istállóra (Animal Shed) : amely 10×9 négyzetet foglal el. Ez magában foglalja a szabadon járható területét is. Kattints az istállóra, és válaszd az Állat vásárlása (Purchase Animal) interakciót. Vásárolhatsz egy tehenet, vagy választhatsz a két láma közül egyet, egy fehéret, vagy egy bézs színűt, de ne aggódj… a színüket később is megváltoztathatod az állati csemegékkell (Animal Treat)!

A láma etetése

A láma istállója oldalán van egy etető, önállóan odamegy enni, amikor éhes. Kattints az istállóra és válaszd a Refil Feed interakciót: ez feltölti az etetőt. Az istállót a Livestock Auto Feeder funkcióval fejlesztheted, hogy az etető mindig tele legyen.

Tipp: Simed kézzel is etetheti a lámát, csak kattints az állatra, hogy megjelenjen a Feed interakció.

Hogyan barátkozz össze a lámával

A láma nem csak azért van, hogy szépen nézzen ki, miközben gyapjút termel, hanem a legjobb barátoddá is válhat. Az Állatrajongó (Animal Enthusiast) tulajdonsággal rendelkező simek hamarabb össze tudnak barátkozni az állatokkal és olyan interakciókat oldanak fel, amiket más simek nem. Ha sok figyelmet, jutalomfalatokat adsz neki, szocializálódsz vele és gondoskodsz a szükségleteiről, akkor a láma hamar a barátoddá válik. 

Ha figyelemmel akarod kísérni a láma szükségleteit, akkor a kurzort mozgasd az állat fölé. Itt sok hasznos információt láthatsz: a neve alatt a simeddel való kapcsolata, Életszakasz (Age), Boldogság (Happiness), Állapot (Status), Higénia (Hygiene), Éhség (Hunger) és végezetül a Figyelem (Attention).

A láma kiváló házőrző állat. Ha sikerül barátságot kötnöd a lámával, nagyobb esélyed lesz arra, hogy pozitív eredményt érj el a vele való interakció során. Ez azt jelenti, hogy nem fog annyiszor félbeszakítani, amikor megpróbálod megnyírni a gyapját. A láma még a kertedben lévő nyuszikat, csirkéket is megvédi a ravaszdi rókáktól, méghozzá úgy, hogy leköpi őket, amikor valami rosszban sántikálnak.

Istálló fejlesztése

Ahhoz, hogy egy kicsit könnyebb legyen a láma gondozása, két különböző fejlesztést adhatsz hozzá az istállóhoz: a ComfortCare Life Extender-t és a Livestock Auto Feeder-t. Szükséged lesz a Livestock Upgrade Parts-ra, amit jutalomként kaphatsz meg a szomszédaidnak teljesített megbízásokért.

  • ComfortCare Life Extender: A ComfortCare rendszer olyan, mint az aroma-, művészet-, vagy zeneterápia, csakhogy egyik sem teljesen. De a jószágot ellazítja, ami megnöveli az élettartalmát!
  • Livestock Auto Feeder: Ez az elemmel működő készülék mindig és örökre biztosítja az istálló takarmányellátását, a simeknek soha nem kell újratölteniük. Soha!

Változtasd meg a láma megjelenését és a gyapját különféle csemegékkel

Ha színes gyapjút szeretnél beszerezni – vagy egyszerűen csak szeretnél a lámának egy funky színt adni -, ezt úgy teheted meg, hogy állati csemegéket adsz a lámának. A hatás akkor múlik el, amikor megnyírod a láma gyapját, így visszaváltozik az eredeti állapotába. Rengeteg különböző csemegét adhatsz neki, amelyek mindegyike más-más eredménnyel jár. 

Kattints az istállóra, majd válaszd az Actions menüpontot, majd a Create Animal Treats at Fridge interakciót. A simed a hűtőszekrényt fogja használni a csemegék elkészítésére. Egy receptet úgy oldhatsz fel, hogy azt a csemegét már egyszer előtte megetetted a lámával. Többféleképpen is beszerezheted őket: egyszerűen csak megveheted a finchwicki gazdaboltban, vagy jutalomként kaphatod, ha a szomszédjaidnak megbízásokat teljesítesz.

Csemegék készítése

CsemegékRecept hozzávalókJutalmak
Állati buli csemege / Animal party treatGomba + Bármilyen bogyó (Mushroom + Berry)Az állattal való társalgás nagyobb hatással lesz a boldogságára.
Csokoládés csemege / Chocholate treatSodó + Chocoberry (Custard + Chocoberry)A láma színe barnára változik és barna gyapjút kapsz.
Halas protein csemege / Fishy protein treatHal (Fish)A következő nyíráskor eggyel több gyapjút gyűjthetsz be.
Flörtölő csemege / Flirty treatEper lekvár + Cukor (Strawberry Jam + Sugar) A láma színe rózsaszínre változik, és a nyíráskor rózsaszín gyapjút kapsz.
Barátság csemege / Friendly treatBármilyen gyümölcs + zöldség (Fruit + Veggie)Növeli a barátságot az állattal és az összes többi csemege hatását megszünteti.
Gyümölcs csemege / Fruity treatAlma lekvár + Áfonya lekvár (Apple Jam + Blueberry Jam)A láma színe kékre változik és kék színű gyapjút kapsz.
Arany csemege / Golden treatCowberry lekvár + Méz + Arany tojás (Cowberry Jam + Honey + Golden Egg)A láma aranysárga színű lesz és arany színű gyapjút kapsz.
Egészséges csemege / Healthy treatGyümölcs vagy Zöldség + Saláta (Fruit or Veggie + Lettuce)Növeli az állatok élethosszát.
Éjféli csemege / Midnight treatCowberry lekvár + Obszidián tojás (Cowberry Jam + Obsidian Egg) A tehén obszidián tejetA láma színe feketére változik és nyíráskor fekete gyapjút fogsz kapni.
Tökös csemege / Pumkin treatCukor + Tök (Sugar + Pumpkin) A láma színe narancssárgára változik és a következő nyíráskor narancssárga gyapjút kapsz.
Szivárvány csemege / Rainbow treatZöld tojás + Kék tojás + Narancssárga tojás (Green Egg + Blue Egg + Orange EggSzivárvány színűre változtatja a láma színét és szivárvány színű gyapjút kapsz.
Fűszeres csemege / Spicy treatFűszeres gomba + Zöldség (Spicy Mushroom + Vegetable)A lámát piros színűre változtatja és piros színű gyapjút kapsz.
Zöldség csemege / Veggie treatSaláta + Padlizsán (Lettuce + Aubergine)Zöld színűre változtatja a lámát és zöld színű gyapjút kapsz.

Gyűjts gyapjút keresztszemes hímzéshez, vagy kereskedelemhez

Bár a lámák nagyszerű háziállatok, nagyon hasznosak is. Minden nap megnyírhatod a lámád gyapját, amit a simed az eszköztárába gyűjt. A gyapjúval csökkentheted a keresztszemes hímzés, vagy akár a kötés költségeit, ha telepítve van a Sims 4 Nifty Knitting. A legközelebb begyűjthető gyapjú színét úgy változtathatod meg, hogy a lámádnak állati csemegéket adsz, mielőtt megnyírnád.

Öltöztesd fel a lámát

A lámák mindenféle dolgot viselhetnek; szemüveget, pulóvert, háttakarót és nyakmelegítőt. Szedj össze gyapjút a lámától, és menj el a Vadőrhöz (Creature Keeper) Bramblewoodba; ott elcserélheted a gyapjút állati ruhákra. 

Egyszerűen csak megveheted a ruhákat, de hol van ebben a móka? Az elérhető állatruházat minden nap változik, így érdemes sűrűn vissza menni a Vadőrhöz.

Versenyezz lámával, vagy gyapjúval a finchwicki vásáron

Úgy gondolod, hogy neked van minden idők legjobb lámája vagy gyapja? Vidd el őket a finchwicki vásárra, és nyerj díjakat! Minél boldogabb a láma, annál jobban teljesít a versenyen. Győződj meg róla, hogy a lámád boldog, jól táplált, tiszta, és arról is, hogy az Eszköztáradba legyen belehelyezve a gyapjú vagy az állat, mielőtt részt veszel a versenyen.

A láma várható élethossza

A lámák élettartammal rendelkeznek, megöregednek, majd meghalnak. Amikor ez bekövetkezik, jön a Kaszás és jól megölelgeti az állatot, mielőtt elkíséri a túlvilágra. Körülbelül 30-40 napig élnek, ha az élethossz beállításai normál értékre vannak állítva. Ha túl elszomorító a gondolata annak, hogy búcsút kell venned az állattól, akkor az életüket meghosszabbíthatod a következő módon:

  • Egészséges csemegéket (Healthy Treat) adsz nekik.
  • Fejleszd fel az istállót a ComforCare Life Extender élethosszabbítóval.
  • A Vidéki gondnok (Country Caretaker) életcél teljesítésével elnyerhető Suttogó (Nature Conservationalist) jutalom jellemvonással
  • Kapcsold ki az állatok öregedése (Animal Aging) a menüben, ha nem szeretnéd, hogy meghalljanak.

Kereskedj a lámával

Ha már nem szeretnéd gondját viselni a lámának, akkor lehetőséged van arra, hogy eladd fizetségért cserébe. Kattints az istállóra és válaszd ki a Actions interakciót, azon belül pedig a Trade for opciót, majd válaszd ki, hogy mit szeretnél kapni cserébe. Fizetségül választhatsz simoleonokat, állati csemegéket (animal treat), hozzávalókat (ingredient), vagy a legrosszabb esetben…húst (meat). Igen, elküldheted szeretett lámádat a vágóhídra, cserébe a finom húsáért. Jól gondold meg, mert a döntéseden nem változtathatsz. Bármelyiket is választod, a simed nagyon szomorúvá válik, amiért meg kell válnia szeretett lámájától. Ha újabb jószágot szeretnél, akkor az istállóra kattintva vásárolhatsz egy másikat.

 

Forrás: Sims Online