Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Bust the Dust – Poroljuk le a porszívót

A Sims 4 Bust the Dust az első szett, amely élményt és új játékmenetet nyújt a simmerek számára. A házaknak mostantól van egy tisztasági szintjük, amely nem csak azon alapul, hogy gyakran porszívóznak az új álló- és kézi porszívók segítségével, hanem azon is, hogy általában mennyire tartják tisztán (vagy hanyagolják el) a lakásukat. A tippből kiderül, mennyi minden számít bele ebbe az új tisztasági rendszerbe, illetve az is, a tisztasági szint hogyan befolyásolja a simeket különböző módon a jellemvonásaik alapján.

Porrendszer be- és kikapcsolása

Ha ki szeretnéd élni a porszívózás vágyát, és azt akarod, hogy látogassanak meg a poros lények, először menj fel a Játékbeállításokra (Game Options), majd a megnyíló ablakon válaszd ki a Játékcsomag (Game Packs) fület. Ezután görgess a Bust the Dust részlegére, és egyszerűen pipáld ki a Porrendszer engedélyezése (Enable Dust System) rubrikáját, majd alkalmazd a változtatásokat (Apply Changes).

Ha unod a porszívózást, és nem kívánod tovább porszívózni a simjeid otthonát, ugyanúgy kövesd a fent említett útvonalat, és vedd ki a pipát a porrendszer kikapcsolásához. Ha teljesítetted a két életcélt: Tökéletesen tiszta (Perfectly Pristine) és Legendásan piszkos (Fabulously Filthy), azok megmaradnak a kikapcsolás után, ahogy a porszívók is.

Tisztasági fokozatok

Az otthonok tisztaságának négy különböző szintje létezik, és az otthon minden egyes szintjének saját tisztasági állapota van. Például az első emeleten tiszta, de földszinten mocskos is lehet. Minden egyes tisztasági szintnek előnyei és hátrányai is vannak az ott élőknek.

A ház porszintjét a padlóra kattintva, a porszint ellenőrzése (Check Dust Levels) parancsot kiválasztva láthatod. Minél koszosabb egy otthon, annál tovább tart a takarítás, ezért a legjobb, ha minden nap egy kicsit rendet teszünk, hogy a helyzet magaslatán maradjunk. Ha hagyjuk, hogy a ház koszos legyen, az egész napos takarítássá válhat. A por gyorsabban felhalmozódik azokban a házakban, ahol nagycsaládosok élnek, különösen, ha a háztartásban háziállatok is vannak. A nagycsaládosoknak gyakrabban kell takarítaniuk, hogy a port kordában tartsák.

Tiszta (Clean)

Amikor először próbálod ki a szettet vagy amikor új háztartással kezded a játékot, a simjeid otthona tiszta állapotban lesz. Ez a tisztaság legmagasabb állapota. A ház teljesen makulátlan lesz, és a padló időnként csillogni fog, tudtodra adva, hogy a hely patyolattiszta.

A simek pozitív hangulatjelzőket kapnak a tiszta telkeken, ami megkönnyíti számukra az otthoni tevékenykedést.

Poros (Dusty)

A poros valójában nem egy negatív tisztasági állapot, mivel a legtöbb ember otthonában itt-ott van egy kis por, így a poros otthon nem feltétlenül rossz dolog a játékban. A poros otthonokban néhol enyhe porréteg alakul ki. A poros házak területein pornyuszik is elkezdhetnek megjelenni.

A poros otthonban élő simek úgy érzik, hogy otthonos és lakott helyen vannak, így gyorsabban építenek kapcsolatokat és jobban élvezik a takarítást.

Piszkos (Dirty)

Ha a por túl sokáig marad, simed otthona piszkos lesz. A piszok egy negatív állapot. A piszkos házban több porhalom lesz a padlón, és több pornyuszi bukkanhat fel. A levegőben porszemcsékeket is fogsz látni.

A simek a rendetlenség miatt negatív hangulatjelzőket kapnak, ami megnehezíti számukra a társalgást és a mindennapi feladatokra való összpontosítást, hacsak nincs meg az igénytelen (Slob) jellemvonásuk. Ezen a ponton előveszed a porszívót, és elkezded a probléma kezelését.  A padló takarítása ezen a tisztasági szinten órákig, néha akár egy teljes napig is eltarthat a simednek, ezért a legjobb, ha előkapod a porszívót, mielőtt átlép a piszkos szintbe.

Mocskos (Filthy)

A mocskos a legrosszabb tisztasági állapot. A mocskos otthont vastag porréteg borítja, amelyen lábnyomok láthatók, és mindenhol törmelékkel teli porhalmok találhatók. A levegőben porszemcsékek lebegnek. A mocskos állapotban eltűnnek a pornyuszik, és helyükre mocskos ördögök lépnek. Ezek a gonosz, undok porlények káoszt okozhatnak az otthonban.

A simek nagyon kényelmetlenül érzik magukat, ami szinte lehetetlenné teszi számukra, hogy bármit is csináljanak. Az otthonnak ilyenkor mély, alapos takarításra van szüksége. Bevehetsz egy-egy robotporszívót is a por ellen minden egyes szinten, ha rendelkezel Cats & Dogs kiegészítővel.

Pornyuszik és mocskos ördögök

A pornyuszik és mocskos ördögök porból és törmelékből álló kis lények. Piszkos (Dirty), illetve mocskos (Filthy) otthonokban bukkannak fel. Míg a pornyuszik nagyrészt hasznosak, addig a mocskos ördögök inkább veszélyt jelentenek.

Pornyuszik

Ezek az aranyos kis lények akkor kezdenek megjelenni, amikor az otthonod padlója poros (Dusty) vagy piszkos (Dirty) állapotba kerül. Világoskék gombszemük és világosbarna orruk jellemzi őket. Általában jóindulatúak és hasznosak a ház körül. Összebarátkozhatsz velük, és értékes tárgyakat találhatnak a simjeidnek.

A pornyusziknak van egy boldogságszintjük (Happiness Level), amelyet láthatsz, ha ráviszed az egérkurzort.

A pornyuszikkal a következő módokon léphetsz kapcsolatba:

 • Név (Name): Elnevezheted a pornyuszit, és először egy véletlenszerű alapértelmezett név fog megjelenni, amikor kiválasztod a pornyuszi nevét. Ezt a nevet megtarthatod, ha tetszik, vagy lecserélheted egy új, általad választott névre.
 • Adjon port (Feed Dust): A pornyuszik etetése növeli a boldogságszintjüket. Az interakcióra kattintás után egy rövid ideig szürke opcióvá válik, de őt elég gyakran lehet etetni.
 • Szeretgessen (Pet): Ez az interakció mindaddig szürke, amíg meg nem növeled a pornyuszi boldogságát azzal, hogy port etetsz vele. A simek felveszik a pornyuszit és megölelik. Ez növeli a pornyuszi boldogságát.
 • Barátkozzon (Befriend): Ez az opció mindaddig szürke, amíg meg nem növeled a pornyuszi boldogságát por etetésével és szeretgetésével. A barátságos pornyuszik nem tűnnek el, amikor a ház tiszta állapotba kerül. Sokáig maradnak a házban, tulajdonképpen a háztartás új, kisebb háziállataivá válnak, mint a rágcsálók. A barátságos pornyuszik jobb értéktárgyakat is találnak. Legfeljebb három barátságos pornyuszit tarthatsz, és ez a szám emeletenként egy pornyuszira korlátozódik.
 • Kérje meg, hogy keressen értéktárgyakat (Ask to Search for Valuables): Ez az interakció mindig elérhető ennél a lénynél. A simed megkérheti a pornyuszit, hogy keressen értéktárgyakat. A pornyuszi különféle tárgyakat hozhat vissza, például simoleonokat, fejleszthető alkatrészeket vagy gyűjteményeket. A boldog pornyuszik jobbnál jobb értéktárgyakat találnak. Több mint 700§-t kaptam egy barátságos pornyuszitól, valamint számos ritka gyűjthető tárgyat és tökéletes minőségű terményeket.
 • Lépjen rá (Step On): Ha már unod, hogy a pornyuszik körülötted vannak, rájuk léphetsz, hogy megszabadulj tőlük. A simek ettől néha szomorú hangulatjelzőt kaphatnak.
 • Porszívózzon (Vacuum): Ez az opció egy másik módja annak, hogy megszabadulj a pornyusziktól. Csak akkor érhető el, ha van porszívó a telken vagy a simed eszköztárában. A sim örökre megsemmisíti a pornyuszit.

Mocskos ördögök

A mocskos ördögök akkor kezdenek megjelenni, amikor az otthonod egyik padlója eléri a mocskos állapotot. Jellemző rájuk az izzó vörös szemük és a fekete orruk. Ők a pornyuszik agresszívabb formája, amely inkább fenyegetést jelent, mint bármi mást. Gonoszak, undokok és nehéz velük kijönni. A mocskos állapotban a pornyuszik eltűnnek, és a helyükre lépnek a mocskos ördögök, azonban a barátságos pornyuszik továbbra is velünk maradnak.

Ezeknek a lényeknek van egy csínytevés szintjük (Mischief Level), amelyet láthatsz, ha rájuk viszed az egérkurzort. A nagyon magas csínytevés szinttel rendelkező mocskos ördögöknek esélyük van az égésre, ami tüzet okozhat. Vigyázz, ne hagyd őket túl sokáig ámokfutni.

A mocskos ördögökkel a következő módokon léphetsz kapcsolatba:

 • Név (Name): Van lehetőség elnevezni a mocskos ördögöt. Egy véletlenszerű alapértelmezett név fog felugrani, amikor kiválasztod, hogy nevet adj neki. Ezt a nevet megtarthatod, ha tetszik, vagy lecserélheted egy új, általad választott névre.
 • Nyugtassa meg (Appease): A mocskos ördögök megbékítése csökkenti a csínytevés szintjüket. Az interakció egy rövid ideig szürke opcióvá válik, de a mocskos ördögöket elég gyakran meg lehet nyugtatni.
 • Próbáljon szeretgetni (Try to Pet): A simek megpróbálhatják szeretgetni őket, de az interakció sokszor kudarcot vall, és csak azt eredményezi, hogy a sim egy ideig túlságosan megijed ahhoz, hogy újra kapcsolatba lépjen velük.
 • Kérje meg, hogy turkáljon a rendetlenségért (Ask to Rummage for Clutter): A simed megkérheti a mocskos ördögöket, hogy turkáljon a lomok között, és azok különféle tárgyakat hozhatnak vissza. Bár ezek nem biztos, hogy különösebben hasznosak a simed számára. Néha hasznos dolgokat hozhatnak vissza, mint például a gyűjtemények, de a leggyakrabban csak szemetet adnak neked. Az alacsony csínytevés szinttel rendelkező lények kevésbé valószínű, hogy szemet hoznak vissza.
 • Barátkozzon (Befriend): Ez az interakció mindaddig marad szürke, amíg a simed nem teljesíti a Legendásan piszkos (Fabulously Filthy) életcélt. Csak a Mocsárlakó (Filth Dweller) jellemvonással rendelkező simek barátkozhatnak velük. Ha egyszer barátkoztak velük, ugyanúgy viselkednek, mint a barátságos pornyuszik, és állandó háziállattá válnak. A mocsárlakó simek inkább élvezni fogják a mocskos ördögök bohóckodását, mintsem megijedjenek tőlük.
 • Könyörögjön kegyelemért (Beg for Mercy): A simed könyöröghet a mocskos ördögöknek a kegyelemért, ami csökkenti a csínytevés szintjüket, ha az interakció sikerrel jár.
 • Lépjen rá (Step On): Ha már unod, hogy a mocskos ördögök a közeledben vannak, ráléphetsz, hogy megszabadulj tőlük, de ez az interakció nagy eséllyel kudarcba fullad, és a simed egy ideig igencsak megijed ahhoz, hogy újra a közelükbe menjen.
 • Porszívózzon (Vacuum): Egy másik módja annak, hogy megszabadulj tőlük. Csak akkor érhető el, ha van porszívó a simed eszköztárában vagy a telken. A sim örökre elporszívózza a mocskos ördögöt, függetlenül attól, hogy a simed fél-e tőle vagy sem.

Porszívó karbantartása és fejlesztése

A szetthez öt különböző porszívó tartozik, amelyek az építés módban megtalálhatók: Tárgyak funkció szerint (Objects by Function) > Készülékek (Appliances) > Egyéb (Misc). Van két kézi- és három álló porszívó, amelyeket az árak különböztetnek meg.

Balról jobbra: The Dusty Chaperone Upright Vacuum (§180), Dust Dandy Cordless Vacuum (§190), Dirt Herder 5000 Upright Vacuum (§340), The Debonair Dust Portal (§660), G7 Swivel Swank Vacuum (§950)

Az élő módban is húzhatók a porszívók, amelyek nemcsak a telken helyezhetők el, hanem akár a sim eszköztárában is, hogy elővehesse és használhassa őket, amikor csak szükséges. Ha több porszívót birtokolsz, a simed kiválaszthatja az egyiket, amit a kedvencévé tehet (Choose Favorite Vacuum Cleaner), és amikor takarít, csak a kedvencét fogja használni.

A drágább porszívók (The Debonair Dust Portal és G7 Swivel Swank Vacuum) gyorsabban takarítják a házat, mint az olcsó változatok. Ahhoz, hogy a porszívó működőképes maradjon, rendszeresen ki kell üríteni. Minél többet használja, annál teltebb lesz a porszívó zsákja vagy tartálya. Ez vizuálisan is látható néhány porszívónál. Az olcsó porszívó zsákja idővel kitágul, a középkategóriás porszívó tartálya pedig lassan megtelik porszennyeződéssel. Azt is láthatod, hogy mennyire van tele a porszívó, ha ráviszed az egérkurzort. Ha továbbra is használod a porszívót, amikor már tele van, a porszívó tönkremehet.

A porszívókon négyféle fejlesztést lehet elvégezni, hogy megbízhatóbbá és hatékonyabbá tegyék őket. Mindegyikhez egy bizonyos kézügyességi (Handliness) jártasságszintre és fejlesztőalkatrészekre van szükség. Az alkatrészeket a számítógépen keresztül megvásárolhatod a Buy Upgrades opcióra kattintva vagy feltúrhatod a szemeteskukát vagy a földre dobott szemétkupacot különböző alkatrészekért.

Amint megvannak az alkatrészek, és a simed rendelkezik megfelelő kézügyességi jártasságszinttel, fejlesztheted a porszívókat, ha rákattintasz a Fejlesztés (Upgrade) interakcióra, amely mellett egy csavarkulcs ikon látható.

PorszívókLeírásKövetelmények
Feneketlen gödör (Bottomless Pit)A porszívót soha nem többé nem kell ürítened.3-as szintű kézügyesség (Handliness)
3 gyakori (Common) alkatrész
Öntöltő tápegység (Self-Charging Power Cell)A porszívó nem használ többé áramot, így a hálózaton kívül (Off-the-Grid) is működőképes lesz.4-es szintű kézügyesség (Handliness)
3 elektronikus (Electronic) alkatrész
Titán rotorok (Titanium Rotors)A porszívó többé nem fog elromlani.5-ös szintű kézügyesség (Handliness)
2 gyakori (Common) alkatrész
1 elektronikus (Electronic) alkatrész
Párolgó impulzus (Vaporizing Pulse)Csak álló porszívókhoz kapható. Ezzel a fejlesztéssel a porszívó olyan elektromos port bocsát ki, amely egy bizonyos sugarú körben minden port eltüntet. A porszívó sokkal hatékonyabb, és sokkal gyorsabban tisztítja meg a mocskos házakat is.6-os szintű kézügyesség (Handliness)
5 elektronikus (Electronic) alkatrész

Kölcsönhatások más csomagokra

 • A Cats & Dogs kiegészítővel érkezett robotporszívók és Discover University kiegészítőből származó takarítórobotok teljesen integrálódnak a porrendszerbe.
 • A legtöbb háziállat félhet a porszívótól, eseténként előfordulhat, hogy lenyűgözi őket a porszívó.
 • A szobalányok porszívóznak helyetted. Ha rendelkezel a Vintage Glamour cuccokkal, a komornyikok alapból nem porszívóznak, de ha a simed megajándékozza őket egy porszívóval, akkor önállóan elkezdenek porszívózni.
 • A simek kérhetik vagy követelhetik, hogy más simek takarítsanak helyettük. Ha telepítve van a Parenthood játékcsomag, a takarítás kérése vagy követelése a gyermektől Gondozás (Parenting) jártasságot ad.
 • A gyerekek használhatják a kézi porszívókat, ami növeli a karakterkészségüket, ha telepítve van a Parenthood játékcsomag.
 • A Takaros (Neat), az Igénytelen (Slob), a Lusta (Lazy) és a Kényes (Squeamish) jellemvonások további funkciókat kaptak a szettel. A takaros simek gyakrabban fognak porszívózni, amelyet élvezni fognak. Az igénytelen simek nem fognak önállóan porszívózni, és nem lesznek boldogok, ha erre kényszerítik őket. Pozitív hangulatjelzőket is kapnak attól, hogy piszkos otthonban vannak. A lusta simek inkább megkérnek majd más simeket, hogy takarítsanak helyettük. Valószínűbb, hogy visszautasítják, ha egy másik sim megkéri őket a takarításra. A kényes simek kényelmetlenül fogják érezni magukat a poros környezetben.
 • A porszívózás nem az egyetlen módja a tiszta otthon fenntartásának. Az összes takarítási interakció hozzájárul az otthon tisztaságához. Azonban a porszívózás a leggyorsabb és leghatékonyabb módja a takarításnak.
 • A simek kiporszívózhatják a tipegőiket, hogy egy kicsit növeljék a higiéniájukat. A tipegők ebből szintén szórakozás szükségletet nyernek.

Forrás: Sims Community

Ügyeletes technikai zseni, bugszakértő, kötélidegzetű hibaelhárító. Minden problémára akad – általában helyes – megoldása. Tehetséges illusztrátor, hírvadász, Sims 2, Sims 3, Sims 4 és Sims Mobile játékos. Az oldal biztonsági rendszerének őrizője, lelkiismeretes backstage admin.