Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Seasons – Minden, amit a kertről tudni akartál

A kertészkedés nagy népszerűségnek örvendett a korábbi játékokban, és a Sims 4 esetében is mindent megtettek azért a fejlesztők, hogy komplett játék-a-játékban élménnyel szolgáljon számunkra. A Seasons kiegészítő érkezésekor aztán egy ingyenes frissítés segítségével még hatékonyabb lett a rendszere, amit persze maga a kiegészítő is tovább fokoz az évszakok megérkezésével. Ebben a tippben igyekszünk végigvezetni az ifjú kertészt a profivá válás rögös útján.

A termények széles körűen felhasználhatók, készíthetsz belőlük ételt, eladhatod őket jó pénzért, vagy akár csaliként is felhasználhatod őket pecázás közben. A kertészkedés, főzés és horgászat jártasság egyébként is jól kiegészítik egymást. Ha az a célod, hogy simed erre a pályára tereled, már a megalkotásakor figyelembe veheted a kertészkedés legjobban passzoló tulajdonságokat.

 • Természetszerető / Loves outdoors – A sim pozitív hangulatjelzőt kap, ha a természetben lehet
 • Zseni / Genious – A sim könnyebben kerül Fókuszált hangulatba, ami segíti a kertészkedés jártasság fejlődését
 • Szabadúszó Botanikus / Freelace Botanist életcél – Mi más is lehetne egy kertész élete célja? A vele járó Gyűjtögető/Collector jellemvonás segítségével több ritka magot találhatsz a világban
 • Szuperkertész / Super Green Thumb életcéljutalom – Ha ezt feloldod, a simednek nem kell olyan gyakran gondoznia a kertjét.

Simed már a kezdet kezdetén képes az alapvető kertész interakciók elvégzésére, amelyek az Ültetés (Plant), Gyomlálás (Weed), Öntözés (Water) és Betakarítás (Harvest). Ha alkalmazod ezeket, meggyorsítja a növények fejlődését.

A kertészkedés jártasság fokozatai a következők:

1. szint – Alapvető kertész interakciók használata

2. szint – Elérhetővé válik a Kutatás kertészkedés témában / Research Gardening a számítógépen keresztül a Web menüpont lehetőségei között. Ha fókuszált hangulatban végzed, gyorsabban fejlődsz.

3. szint – Simed már képes trágyázni (Fertilize) a növényeket, amitől azok gyorsabban fejlődnek.

4. szint – Elérhetővé válnak a szezonális őszi és tavaszi magokat tartalmazó tasakok. A sim már képes beszélgetni a növényekkel (Talk to Plant), ami egyrészt kielégíti társasági szükségletét, másrészt fejleszti a kertészkedés jártasságot.

5. szint – Elérhetővé válnak a szezonális téli és nyári magokat tartalmazó tasakok. A sim már képes oltványt vágni (Take Cutting) növényekből, és beoltani (Graft) őket, aminek segítségével más módon nem megszerezhető növényeket is nevelhetsz a kertben.

6. szint – Hatékonyabb gyomlálást tesz lehetővé, valamint más simek is megdicsérhetik kertedet.

7. szint – Elérhetővé válnak a nem közönséges magokat tartalmazó, valamint a Farmer tasakok. Ez utóbbi szélesebb kínálatból tartalmaz magokat, mint a Kezdő tasakok. A sim már használhatja a Kert Gondozása / Tend Garden képességet, aminek segítségével egyetlen palántára kattintva megöntözhet és körbegyomlálhat minden növényt a kertben. A trágyázást és betakarítást továbbra is egyedileg szükséges végezni.

8. szint – Elérhetővé válik a Szupereladás / Super Sell opció, amivel szélesebb hatókörben is eladhatod a terményedet, közvetlenül a növényekről. A sim már képes 50 simoleonért újranöveszteni a Bonsai fát, ha új formára szeretné nyírni, és képes feléleszteni a növényeket (Revive).

9. szint – Még hatékonyabb kertészkedés interakciók.

10. szint – Még hatékonyabb kertészkedés interakciók.

Ha ültetésre adod a fejed, magokra van szükséged. Bárhol találhatsz a világban, az egyszerűbb és gyorsabb megoldás azonban az, ha megvásárolod őket. Erre többféle lehetőséged van. Ha rendelkezel ültetőcseréppel (garden pot) vagy ültetőládával (garden planter box), csak kattints rá, és elérhetővé válik a Purchase Seeds interakció. Már meg is vásárolhatod, és el is ültetheted az edényben. A cserép és láda hasznos, ha szeretnéd növényeidet pakolászni, akár lakáson kívül, akár belül vannak. A különbség mindössze annyi köztük, hogy az ültetőcserépbe egyetlen növénynek, a ládában pedig négy növénynek vagy egy fának van elég hely. A magokat megvásárolhatod még a számítógépen keresztül, illetve a Seasons frissítéssel már Vásárlás módban is.

A következő magcsomagok állnak simed rendelkezésére:

 • Starter Flowers – Kezdő virágmagok: kékcsengő, krizantém, százszorszép, magyal
 • Starter Fruits – Kezdő gyümölcsmagok: alma, szőlő, főzőbanán
 • Starter Herbs – Kezdő levélnövények: bazsalikom, petrezselyem, zsálya
 • Starter Vegetables – Kezdő zöldségek: sárgarépa, gomba, spenót, zöldborsó, kaliforniai paprika
 • Farmer Flowers and Fruit – Farmer Virág- és Gyümölcsmagok (7. szint): kékcsengő, százszorszép, krizantém, alma, szőlő, főzőbanán, eper
 • Farmer Veggies and Herbs – Farmer Levélzöldség és Zöldségmagok (7. szint): répa, gomba, spenót, bazsalikom, petrezselyem
 • Uncommon Plants – Nem közönséges magok (7. szint)
 • Rare Plants – Ritka magok (10. szint)
 • Catnip Herb Packet – Macskamenta csomag (Cats & Dogs kiegészítő)
 • Starter Growfruit – Kezdő fénygyümölcs (időszakosan, eseményhez kapcsolódik)
 • Garlic Seeds – Fokhagyma mag (Vampires kiegészítő)
 • Wolfsbane Seeds – Sisakvirág magok (Vampires kiegészítő)
 • Plasma Fruit Seeds – Plazmagyümölcs magok (Vampires kiegészítő)
 • Sixam Mosquito Trap Seeds – Sixam szúnyogcsapó magok (Vampires kiegészítő)

Akár az eszköztárban, akár a földre helyezve kinyithatod őket. Helyezd a magokat a neked tetsző sorrendbe és helyre, majd kattints az egyikre, és válaszd az Ültetés opciót. Miután simed elültette őket, öntözd meg, később gyomláld körbe. Ez nem kötelező, de felgyorsítod vele a növény fejlődését. A Seasons kiegészítővel érkező frissítés több ponton egyszerűsítette a kertészek életét. Egyrészt az interakcióknak már hatókörük van, így kevesebb időt vesz el a kert gondozása. Összehangolásra kerültek a Trágyázás / Fertilizing, Permetezés / Spraying, Gyomlálás / Weeding és Öntözés / Watering interakciók, így egyszerre válnak elérhetővé a telken található növények számára. Az Összes körülgyomlálása / Weed All tevékenység egy menő gyomporszívós interakciót is kapott.

A növények akkor fejlődnek, ha egészségesek. Ha föléjük húzod az egeret, láthatod is az aktuális állapotukat, ami háromféle lehet: nagyszerű (great), semleges (neatural) és rossz (bad). Nyilván akkor fejlődnek gyorsan, ha a nagyszerű jelzőt látod itt, de az öntözés és gyomlálás általában elegendő a boldogságukhoz. Ha ezeket elhanyagolod, növényed 5 napon belül elpusztul. A növény halálát okozhatja az is, ha egy olyan szellem, akit egy tehénnövény evett meg, elsorvasztja azt (Decay). A kertész jártasság magasabb szintjén elérhetővé válik az Újjáélesztés / Revive opció, de ennek borsos 100 simoleon az ára. A növény ilyenkor visszatér az életbe, de újrakezdi a terméshozás körforgását.

Ha lelkiismeretesen ápolod a kertet, a növényeid fejlődni fognak. Ha elérték egy fejlődési szakasz végét, ragyogni kezdenek, és elérhetővé válik a Fejlődés / Evolve opció. A korábbi 10 szint helyett már csak 5 ilyen fejlődési szakasz vár a növényre, hogy elérje fejlődése csúcsát, amelyek a következők: Normál / Normal, Szép / Nice, Kiváló / Excellent, Káprázatos / Magnificent, Tökéletes / Perfect. A Fejlődés interakció alkalmazása nincs hatással az éppen aktuális termésre, csak a következő ciklusban mutatkozik meg a minőségjavulás. Az Outdoor Retreat frissítés óta a növények nyersen is elfogyaszthatók az eszköztárból. Ha a sim egy tökéletes terményt eszik meg, +3 boldog hangulatjelzőt kap.

Trágyázással is táplálhatod kerted, hogy gyorsabban fejlődjön. Ehhez használhatsz más növényeket is, a legjobb trágya alapanyag azonban a hal. Minél ritkább fogás, annál jobban örül neki növényed. Az így kezelt palánta nem terem gyorsabban, de rövidebb idő alatt ugrik minőségi szintet. Ha tökéletes kertet szeretnél, érdemes olyan gyakran trágyázni, amilyen gyakran elérhető az opció.

A betakarítás ideje 2-4 naponta következik be, fajtától függően. Egy növény maximum 10 zöldséget vagy gyümölcsöt teremhet, és minél tovább vársz a betakarítással, annál több fog megérni.

Ha sikerült tökéletes növényt nevelned, felhasználhatod a többi növényed oltására is. Így akár új, hibrid növényeket is létrehozhatsz. Az oltás (Graft) lényege, hogy magas minőségű növényeket hozhatsz vele létre rövidebb idő alatt. Például ha simed sikeresen felnevelt egy tökéletes százszorszépet, és beoltja vele a normál rózsáját, a növény ezek után tökéletes minőségű százszorszépeket és rózsákat fog teremni. Különösen érdemes ezt akkor alkalmazni, amikor egy gyorsan termő tőre oltasz magasabb, értékes növényt, amelynek így jelentősen lerövidíted a termésidejét. Fontos azonban, hogy az oltvány vágás (Take Cutting) megölheti az értékes tökéletes növényedet. Egyes növények már 2 vágástól is elpusztulnak, és 4-nél többet egyetlen növény sem képes túlélni. Oltványt tehát csak kellő odafigyeléssel vágjunk. Másik tőre oltásnál azonban nincsenek ilyen korlátok, tetszőleges számú és típusú növényt olthatsz egy tőre, viszont egyszerre 10-nél többet akkor sem fog teremni a növény, ha az összes létező típust ráoltod.

A keresztezés nem csak a termelési idő csökkentése miatt hasznos, hanem így olyan növényeket is nevelhetsz, amelyeket másképp nem lehetséges szaporítani. A következő új növények hozhatók létre oltással:

 • Orchidea + Gránátalma = Halálvirág
 • Liliom + Oroszlánszáj = Orchidea
 • Eper + Százszorszép = Bonsai rügy
 • Eper + Oroszlánszáj = Sárkánygyümölcs
 • Sárkánygyümölcs + Oroszlánszáj = Tehénnövény
 • Alma + Cseresznye = Gránátalma
 • Tulipán + Krizantém = Papagájvirág
 • Zsálya + Bazsalikom = Petrezselyem
 • Körte + Citrom = Főzőbanán

A játékban előforduló minden növény listája:

Ikon Növény neve Előfordulás Évszak Termés  Előfordulás Ikon 
Sims 4 Apple Alma / Apple Közönséges Ősz 36h Magcsomag
Sims 4 Basil Bazsalikom / Basil Közönséges Nyár, Ősz 24h Magcsomag
Sims 4 Bluebells Kékcsengő / Blue Bells Közönséges Tavasz, Nyár 36h Magcsomag
Sims 4 Carrot Sárgarépa / Carrot Közönséges Tavasz, Ősz 24h Magcsomag
Sims 4 Chrysanthemum Krizantém / Chrysanthemum Közönséges Nyár, Ősz 36h Magcsomag
Sims 4 Daisy Százszorszép / Daisy Közönséges Tavasz 24h Magcsomag
Sims 4 Grapes Szőlő / Grapes Közönséges Ősz 48h Magcsomagban, vagy keresztezéssel
Sims 4 Lemon Citrom / Lemon Közönséges Mindig 60h Oasis Springs – Megtalálható a Rattlesnake Juice bárral szemben a piszkos területen, és a Múzeum utcájának végén
Sims 4 Mushroom Gomba / Mushroom Közönséges Tavasz, Ősz 24h Magcsomag
Sims 4 Parsley Petrezselyem / Parsley Közönséges Tavasz, Nyár 24h Magcsomagban, vagy keresztezéssel
Sims 4 Banana Főzőbanán / Plantain Közönséges Nyár 72h Magcsomagban, vagy keresztezéssel
Sims 4 Sage Zsálya / Sage Közönséges Mindig 24h Oasis Springs, a Múzeum utcájának végén, vagy Sandtrap Flattal szemben a kert területen
Sims 4 Snapdragon Oroszlánszáj / Snapdragon Közönséges Tavasz, Ősz 36h Willow Creek, Garden Essence Home (BFF Háztartás)
Sims 4 Spinach Spenót / Spinach Közönséges Tél 24h Magcsomag
Sims 4 Outdoor Retreat Chamomile Kamilla / Chamomile Közönséges Nyár 24h Granite Falls Nemzeti Park
Sims 4 Outdoor Retreat Toxic Chamomile Mérgező kamilla / Toxic Chamomile Közönséges Nyár 24h Granite Falls Nemzeti Park
Sims 4 Outdoor Retreat Elderberry Bodza / Elderberry Közönséges Nyár, Ősz 18h Granite Falls Nemzeti Park
Sims 4 Outdoor Retreat Noxious Elderberry Hamis bodza / Noxious Elderberry Közönséges Nyár, Ősz 18h Granite Falls Nemzeti Park
Sims 4 Bell Pepper in the Seasons Expansion Pack Kaliforniai paprika / Bell Pepper Közönséges Nyár 96h Nyári növények magcsomag
Sims 4 Green Peas in the Seasons Expansion Pack Zöldborsó / Green Peas Közönséges Tavasz 24h Tavaszi növények magcsomag
Sims 4 Holly in the Seasons Expansion Pack Magyal / Holly Közönséges Ősz, Tél 36h Kezdő Virág Magcsomag
Sims 4 Cherry Cseresznye / Cherry Nem közönséges Nyár 60h Oasis Springs – A parkban Springscape mögött
Sims 4 Lilly Liliom / Lily Nem közönséges Nyár 36h Willow Creek Park, és Oakenstead előtt
Sims 4 Onion Hagyma / Onion Nem közönséges Ősz, Tél 48h Willow Creek, Rendle Rose telek, és Oasis Springsben az Agave Abode-nál a patak mentén
Sims 4 Pear Körte / Pear Nem közönséges Ősz, Tél 60h Willow Creek parkban és Umbridge Manor mögött
Sims 4 Potato Burgonya / Potato Nem közönséges Tél 24h Willow Creek, Garden Essence Home (BFF háztartás)
Sims 4 Rose Rózsa / Rose Nem közönséges Tavasz, Ősz 48h Willow Creek, Umbridge Manor mögött
Sims 4 Strawberry Eper / Strawberry Nem közönséges Tavasz 24h Willow Creek, Garden Essence Home (BFF háztartás)
Sims 4 Tomato Paradicsom / Tomato Nem közönséges Nyár 24h Oasis Springsben, a Slipshood Mesquite-től (az a ház, ami úgy néz ki, mint egy trailer)  az úton felfelelé indulva megtalálható ültetőládákban.
Sims 4 Tulip Tulipán / Tulip Nem közönséges Tavasz 36h Oasis Springsben, az elhagyott bányához közel, a hegyről lefelé a Landgraab ház mögött.
Sims 4 Outdoor Retreat Huckleberry Áfonya / Huckleberry Nem közönséges Nyár, Ősz 18h Granite Falls Nemzeti Park
Sims 4 Outdoor Retreat Muckleberry Lükebogyó / Muckleberry Nem közönséges Nyár, Ősz 18h Granite Falls Nemzeti Park
Sims 4 Outdoor Retreat Fireleaf Tűzlevél / Fireleaf Nem közönséges Tavasz, Nyár 18h Granite Falls Nemzeti Park
Sims 4 Outdoor Retreat Poison Fireleaf Mérgező tűzlevél / Poison Fireleaf Nem közönséges Tavasz, Nyár 18h Granite Falls Nemzeti Park
Sims 4 Garlic in Vampires Game Pack Fokhagyma / Garlic Nem közönséges Mindig 24h Magcsomagban, vagy Forgotten Hollow-ban
Sims 4 Plasma Fruit in Vampires Game Pack Plazmagyümölcs / Plasma Fruit Nem közönséges Mindig 96h Forgotten Hollow, Vlad háza mögött
Sims 4 in Expansion Sisakvirág / Wolfsbane Mindig 36h Magas Vámpírtan jártasság esetén megvásárolható
Sims 4 Avocado in Jungle Adventure Game Pack Avokádó / Avocado Nem közönséges Mindig 96h Nem közönséges magcsomagban, valamit vadon nő Selvadoradában
Sims 4 Black Beans in Jungle Adventure Game Pack Fekete bab / Black Beans Nem közönséges Nyár, Ősz 36h Nem közönséges magcsomagban, valamit vadon nő Selvadoradában
Sims 4 Begonias in the Seasons Expansion Pack Begónia / Begonias Nem közönséges Nyár, Ősz 60h Nyári Magcsomagban
Sims 4 Christmas Rose in the Seasons Expansion Pack Fekete hunyor / Christmas Rose Nem közönséges Tél 36h Téli magcsomagban
Sims 4 Crocus in the Seasons Expansion Pack Krókusz / Crocus Nem közönséges Tavasz, Tél 36h Tavaszi magcsomagban
Sims 4 Dahlia in the Seasons Expansion Pack Dália / Dahlia Nem közönséges Ősz 36h Őszi magcsomagban
Sims 4 Green Beans in the Seasons Expansion Pack Zöldbab / Green Beans Nem közönséges Nyár, Ősz 12-24h Őszi vagy Nyári magcsomag
Sims 4 Snow Drop in the Seasons Expansion Pack Hóvirág / Snowdrop Nem közönséges Tél 36h Téli vagy Kezdő virág magcsomagban
Sims 4 Bird of Paradise Papagájvirág / Bird of Paradise Ritka Tavasz, Nyár 36h Ritka Magcsomagban vagy keresztezéssel
Sims 4 Blackberry Szeder / Blackberry Ritka Nyár 96h Oasis Springs – a nagy park melletti ösvény közelében
Sims 4 Bonsai Bush Bonsai rügy / Bonsai Buds Ritka Mindig 24h Ritka Magcsomagban vagy keresztezéssel
Sims 4 Cow Plant Berry Tehénnövény / Cow Berry Ritka Mindig 24h Keresztezéssel, Oasis Springsben kifogható a barlangnál futó csillogó patakból, vagy Sylvan Glade nagyobb vizeiből. Megtalálható rakétával űrutazás közben is.
Sims 4 Death Flower Halálvirág / Death Flower Ritka Tél 48h Ritka Magcsomagban, vagy keresztezéssel
Sims 4 Dragonfruit Sárkánygyümölcs / DragonFruit Ritka Ősz 96h Ritka Magcsomagban
Sims 4 Orchid Orchidea / Orchid Ritka Tavasz, Tél 36h Ritka Magcsomagban, vagy keresztezéssel. Az űrszikla gyűjtemény összegyűjtéséért is jár
Sims 4 Pomegranate Gránátalma / Pomegranate Ritka Tél 72h Keresztezéssel, vagy Willow Creekben  a Magnolia Blossom Parkban horgászással szerezhető.
Sims 4 Trash Plant Szemétgyümölcs / Trash Fruit Ritka Mindig 24h Ritka Magcsomagban, vagy magára hagyott szemétkupacokban nő pár nap alatt (bővebben lejjebb)
Unidentified Fruit Object Azonosítatlan Gyümölcs Objektum / U.F.O. Ritka Ősz 112h Ritka Magcsomagban, vagy rakétával űrutazás közben szerezhető.
Sims 4 Growfruit Fénygyümölcs / Growfruit Ritka Mindig 80h A Tavaszi kihívás része, nem része a kertészkedés gyűjteménynek, de felbukkanhat a Ritka Magcsomagokban.
Sims 4 Outdoor Retreat Morel Mushroom Kucsmagomba / Morel Mushroom Ritka Tavasz, Nyár 24h Granite Falls rejtett területén található
Sims 4 Outdoor Retreat False Morel Mushroom Hamis kucsmagomba / False Morel Mushroom Ritka Tavasz, Nyár 24h Granite Falls Nemzeti Park
Sims 4 Emotion Berries in Jungle Adventure Game Pack Hangulat bogyó / Emotion Berries Ritka Mindig ? A templom előtt szüretelhető a dzsungelben. Több típusa van, amik színben, névben és hatásban is eltérnek.
Sims 4 Money Tree in Seasons Expansion Pénzgyümölcs / Money Fruit Ritka Mindig 120h Életcél jutalompontért vásárolható.
Sims 4 Get to Work Fang Flower Agyarvirág / Fang Flower (Tentacle Tree) Tavasz 120h Sixamban gyűjthető
Sims 4 Get to Work Fénygömb / Glow Orb Tél 100h Sixamban gyűjthető
Sims 4 Get to Work Tüskés gyümölcs / Quill Fruit Nyár 80h Sixamban gyűjthető
Sims 4 in Expansion Sixam szúnyogcsapó / Sixam Mosquito Trap Mindig ? Magas Vámpírtan jártassággal vásárolható
Sims 4 Catnip in Dogs and Cats Expansion Macskamenták / Catnips Mindig 36h Magcsomagban vásárolható, több típusa létezik, amelyek eltérő hatással bírnak.
Tiltott gyümölcs / Forbidden Fruit Nem közönséges A Mágikus Bab Portál belsejében. (Növénysim eseményhez kapcsolódik)

Madárijesztő és évszakok (Seasons)

Ha rendelkezel Seasons kiegészítővel, a növények életciklusa megváltozik. Fejlődésük megáll bizonyos évszakokban, alvó állapotba kerülnek, és csak akkor kezdenek életre kelni, ha közeleg a számukra ideális időszak. Ez kihívás elé állítja a kertészeket, mert figyelni kell a növények szükségleteire is. Ha egy növény 36 óra alatt hoz termést, de csakis ősszel, hiába ülteted el tavasszal, nem fog teremni. Legkorábban az ősz közeledtével indul fejlődésnek.

A kiegészítő más tényezőket is hozzáad a játékhoz, például az eső képes megöntözni a kertet. Tavasszal bogarak támadhatják meg a növényeidet, amelyek rekord gyorsasággal pusztíthatják el őket. Ha fekete pontokat látsz röpködni körülöttük, feltétlen vesd be a Permetezés / Spraying lehetőséget.

A Seasonsszel egy új lény is érkezett, ő pedig Patchy, a madárijesztő, aki építés módban vásárolható meg. Első pillantásra egy egyszerű dekorációs tárgynak tűnik, de sokkal több ennél.

Ha elhelyezted őt kertedben (vagy ahol szeretnéd), máris elérhetővé válik néhány szociális interakció vele kapcsolatban. Könnyen a barátjává válhatsz, ha ezeket néhányszor alkalmazod. Ha ez megtörtént, az alap társalgási lehetőségek bővülnek a Kérjen kertészeti tanácsot / Ask for Gardening Tips opcióval, amit 12 óránként alkalmazhatsz. Kapsz egy üzenetet arról is, hogy simed számára elérhetővé vált egy egyedi madárijesztő jelmez, amit CAS-ben fel is próbálhatsz rá.

Miután barátokká váltatok, Patchy néha életre kel, és besegít a kerti munkában. Ilyenkor általában 5 órán át marad veled, és bármit szívesen elvégez a kertben. Ez alatt az idő alatt beteheti lábát a lakásba is, és akár romantikus interakcióba is léphetsz vele. Patchy együtt járhat a simeddel, és akár gyermeket is nemzhet vele, a baba azonban humán sim lesz.

Patchy-nél a Kutasson a zsebeiben magok után / Check Pockets for Seeds interakcióval véletlenszerű magokat is találhatsz, amelyeket elültethetsz a kertben. Ezt leggyakrabban 3 óránként alkalmazhatod. A időkorlátozások nem kerülhetők meg azzal, ha több madárijesztőt is elhelyezel a kertbe, legfeljebb az esélyét növelheted meg, hogy valamelyikük életre keljen, és kertészkedni kezdjen.

Különleges növények

Akadnak olyan ritkaságok a kertben, amelyeket érdemes megemlíteni. Ilyen a Szemétnövény / Trash plant is. Ezek a növények mindig véletlenül születnek, egy legalább egy napig elfelejtett szemétkupacban vernek gyökeret. Ugyanúgy gondozhatók, mint bármely más növény, leszámítva, hogy legyek röpködnek körülötte, és apró, szemeteszsák alakú gyümölcsöket terem. Ezek elfogyasztása lehetséges, de nem ajánlott. A szemétnövény nem tesz jót sem a körülötte élő simek, sem pedig a környező növények hangulatának.

A Halálvirág / Death Flower nagyon hasznos, amikor a Kaszást próbáljuk rábírni, hogy kímélje meg egy simünk életét. Ahhoz, hogy kertedben nevelhesd, a következőket kell tenned:

 • Keresztezz cseresznyét almával, hogy gránátalmát hozz létre
 • Keresztezz liliomot oroszlánszájjal, hogy orchideát hozz létre
 • Keresztezz gránátalmát orchideával, hogy halálvirágot hozz létre

Ezek után ültesd el a Halálvirágot, és gondozd, hogy szükség esetén mindig legyen nálad egy szál, hogy lenyűgözhesd a Kaszást!

A Tehénnövény / Cow plant különleges növény, amelyet tehénnövény bogyó elültetésével nevelhetsz. Ilyen bogyót sárkánygyümölcs és oroszlánszáj keresztezésével hozhatsz létre. Nem hasonlít a többi növényhez, és nem látod az állapotát, mikor fölé viszed az egeret. Öntözés és gyomlálás helyet etetned kell, valamit simogatod és játszanod vele, hogy tehénnövényed boldog legyen. Ezek az interakciók növelik a sim kertészkedés jártasságát is.

Ha a tehénnövény megéhezik – ami 12 óránként fordul elő – egy tortaszeletet kezd kínálni. Ekkor csak két lehetőség érhető el vele kapcsolatban, az Etés / Feeding the plant és a Tortaszelet elfogyasztása / Eating the cake, ami nem túl bölcs döntés. A játék által irányított simek gyakran esnek áldozatul a tehénnövénynek, amikor mit sem sejtve elcsábulnak. Ha a növény nem kap enni 8-10 órával a vadászat megkezdése után, éhen hal, és csak a csontváza marad utána.

Ha egy simet lenyel egy tehénnövény, két dolog történhet. Kiköpheti a simet, aki ezek után feldúltan távozhat a növény közelből, 2 napig tartó negatív hangulatjelzővel gazdagodva. Ha ennek letelte előtt másodszor is a tehénnövény szájában köt ki, már nem térhet vissza.

Minden megevett sim után a tehénnövény Életelixírt / Essence of Life termel. Ennek elfogyasztása meghosszabbítja a sim életét, de nem fiatalodhat tovább az aktuális életszakasz kezdetétől. Érdemes tehát az elixírt életszakaszváltás közeledtére tartogatni.

Kertész karrier (Seasons)

A Sims 4 Seasons rámosolygott a kertészkedés szerelmeseire, mert végre elérhetővé vált a simek számára a kertészkedés karrier. Két ágazatban is domboríthatnak a simek, ugyanis a 4. szinten választhatnak a Botanikus/Botanist és Virágkötő/Floral Designer specializáció közül. Ezek előnye, hogy a sim a munka kezdete előtt dönthet úgy, hogy otthonról szeretne dolgozni a saját kertjében, így fizetése mellé még szépen ápolt kerttel is büszkélkedhet. Ehhez annyit kell tenned, hogy a munkaidő kezdete előtt a Munka otthonról / Work from Home lehetőségre kattintasz a bal sarokban. Ha ezt megtetted, feladatokat kapsz, amelyeket otthon kell elvégezned, hogy biztosítsd a fizetésed és a karriered előmenetelét. A feladatok a következő reggelig érkeznek, tehát ha végére értél az első adagnak, a továbbiakban is felbukkanhatnak újabbak.

A kertész karrier első 4 lépcsőfoka mindkét ágazat számára ugyanaz. Ezeknél a szinteknél az Energikus hangulat segít a gyorsabb fejlődésben. Ha rendelkezel a Seasons kiegészítővel, a napi feladataid megkövetelhetik a betakarítást, ebben a gyorsan termő, időjárásálló zsálya/sage lehet a segítségedre. A magokat könnyedén beszerezheted a számítógépen rendelt kezdő tasakokban.

Szint Megnevezés Napi bér Előléptetés követelménye Előléptetés jutalom
1. Dirt Digger 140 Kertészkedés 2. szint, Termények begyűjtése
2. Soil Sifter 147 Kertészkedés 3. szint, Termények begyűjtése 300 simoleon, Kezdő (herbs) magcsomag
3. Seed Scatterer 161 Kertészkedés 4. szint, Termények begyűjtése 400 simoleon, Kezdő gyümölcs magcsomag, Kerti ültetőláda
4. Leaf Cutter 175 Kertészkedés 5. szint, Termények begyűjtése 500 simoleon, Szezonális Nyári növények, Sprinkle-O-Matic kerti locsoló

Ha elsősorban a kertészkedésben szeretnél elmélyedni, válaszd a botanikus ágazatot. Ez némiképp nehezebb, hiszen a kerted ápolása – és kertészkedés jártasságod fejlesztése – mellett időt kell szakítanod a logika jártasságod csiszolgatására is, de jól fizető karrier építhető fel belőle.

Szint Megnevezés Napi bér Előléptetés követelménye Előléptetés jutalom
5. Plant Nerd 320 Kertészkedés 6. szint, Logika 2. szint, Termények begyűjtése 600 Simoleon, Tehénnövény mag
6. Stem Researcher 360 Kertészkedés 7. szint, Logika 4. szint, Termények begyűjtése 700 Simoleon, The Drifter
7. Sap Splicer 560 Kertészkedés 8. szint, Logika 6. szint, Termények begyűjtése 800 Simoleon, Life Under a Microscope
8. Flower Fellow 600 Kertészkedés 9. szint, Logika 8. szint, Termények begyűjtése 900 Simoleon, Hooplankton
9. Bouquet Biologist 720 Kertészkedés 10. szint, Logika 10. szint, Termények begyűjtése 1000 Simoleon, Rhapsody in Blue
10. PhD of Pollen 2940 Termények begyűjtése 1200 Simoleon, Blemish Blossom

A virágkötés kreatív szakma, Inspirált hangulat az ideális hozzá. Bár alacsonyabb órabérben dolgozik a botanikusnál, nem kell idejét logika jártasságra fordítania. A hozzá kapcsolódó Virágkötő jártasság / Flower Arranging  segítségével teljes idejét azzal töltheti, hogy csokrokat készít, amelyek minél jobban sikerülnek, annál több simoleonért adhatók el. A virágkötő akár saját virágüzletet is üzemeltethet, ha rendelkezel a Get to Work kiegészítővel.

Szint Megnevezés Napi bér Előléptetés követelménye Előléptetés jutalom
5. Petal-Placer 245 Kertészkedés 6. szint, Virágkötészet 2. szint, Csokrok létrehozása 550 simoleon, Bonsai fa
6. Stem Cutter 294 Kertészkedés 7. szint, Virágkötészet 4. szint, Csokrok létrehozása 650 simoleon, Virágkötő asztal
7. Anther Artist 420 Kertészkedés 8. szint, Virágkötészet 6. szint, Csokrok létrehozása 750 simoleon, Kerekes virágtartó dekoráció
8. Floral Organizer 420 Kertészkedés 9. szint, Virágkötészet 8. szint, Csokrok létrehozása 850 simoleon, Starblossoms
9. Leafy Luminary 525 Kertészkedés 10. szint, Virágkötészet 10. szint, Csokrok létrehozása 950 simoleon, Blossoming Beauty festmény
10. Visionary of Vases 2100 Csokrok létrehozása 1000 simoleon, Domec Floral padlóváza, Rózsaszál

Virágkötő jártasság

A Flower Arranging / Virágkötő jártasság a Seasons kiegészítővel érkezett, és egészen új oldalát mutatja be az addig is fellelhető és elültethető virágoknak. A virágkötő feladata, hogy ezekből a színes növénykékből csodaszép csokrokat kössön, amelyek aztán felhasználhatók dekorációként, ajándékba adhatók, vagy akár virágboltban is árusíthatók. A saját döntésed, hogy az alapanyagokat te magad szeretnéd termeszteni, vagy vásárolt virágból dolgozol.

Nem muszáj a kertészkedés karriert választanod ahhoz, hogy virágkötőként tevékenykedhess, hiszen a létrehozott csokrokat anélkül is eladhatod, de több bevételhez juthat simed, ha órabért is kap mellette. A szükséges Violet is Blue munkaasztalt megvásárolhatod a hobbi tárgyak közül Építés módban. Használhatsz jártasságfejlesztő könyveket is az első szintek elsajátításához, és gazdaságosabban ússza meg simed a kezdeti időszakot, ha friss virágot tudsz használni a munkához. Ha mégsem így döntesz, pedig lenne az eszköztáradban, ne felejtsd el kivenni a pipát a bal felső sarokban a Használjon friss alapanyagot / Use Fresh Ingredients doboz mellől. A virágokat egyébként nem szükséges simed eszköztárában tárolnod, a munkaasztalra húzva elhelyezheted annak fiókjában is.

Az ideális hangulat a virágkötéshez az Inspirált. Segítségével gyorsabb a fejlődés, és nagyobb eséllyel sikerülnek a bokréták jó minőségűre. A jártasság szintjei a kövekezők:

1. szint – A következő virágokból készíthetsz csokrokat: tulipán, magyal, százszorszép, dália, krizantém, kékcsengő, begónia.

2. szint – Feloldásra kerülnek a rózsa, oroszlánszáj és krókusz elrendezések.

3. szint – További elrendezések válnak elérhetővé begóniával, dáliával és tulipánnal. A kiváló minőségű elrendezéseket hóvirág és krókusz illattal dobhatod fel.

4. szint – Hóvirág, liliom és fekete hunyor elrendezések válnak elérhetővé. A százszorszép és kékcsengő illatok hozzáadhatók a kiváló minőségű elrendezésekhez. Az 1. szintű csokrok minőségi bónuszt kapnak.

5.szint – Orchidea és papagájvirág elrendezések feloldása. A kiváló minőségű csokrok rózsával és dáliával illatosíthatók. A 2. szintű elrendezések minőségi bónuszt kapnak.

6. szint – A kiváló minőségű csokrok oroszlánszájjal és krizantémmal illatosíthatók. A 3. szintű elrendezések minőségi bónuszt kapnak.

7. szint – A kiváló minőségű elrendezések tulipánnal és fekete hunyorral illatosíthatók. A 4. szintű csokrok  minőségi bónuszt kapnak.

8. szint – A kiváló minőségű elrendezések már begóniával és papagájvirággal is illatosíthatók. Az 5. szintű csokrok minőségi bónuszt kapnak.

9. szint – A kiváló minőségű elrendezések liliommal és halálvirággal illatosíthatók.

10. szint – A kiváló minőségű csokrok orchideával illatosíthatók.

Ha virágkötészetbe kezdesz, eleinte veszteséges leszel, ha nem rendelkezel friss virággal. Saját termés esetén kisebb az anyagi csőd esélye, és nagyobb a haszon. A virágok 5 nehézségi fokozatba tartoznak, és már a jártasság 4. szintjén bónuszt kapsz az 1. szintű virágokból készített csokrokra. Érdemes megragadni náluk egy darabig, mert nagyobb eséllyel köthetsz belőle normális/kiváló csokrokat ezzel a bónusszal. Így juthatsz a legnagyobb profithoz a legkisebb befektetéssel.

A nagyon friss virágok Harmatos / Pristine minőségjelzőt kapnak, ami aztán 24-48 órával később normálra változik, végül rothadni kezdenek. Ez persze csökkenti az eladási árat. A csokrok árát a játék kissé bonyolultan kalkulálja, de zsíros bevételre lehet szert tenni virágkötészként.

A csokrok alapára a minőségtől függ (50% – szegényes, 100%- normál, 200%-kiváló). Tehát a 100 simoleont érő virágokból kötött csokor 200 simoleont ér, ha kiváló minőségűre sikerült. Ha ezen kívül harmatos frissességű, az további 33%-kal növeli az árát, tehát a 200 simoleonos csokrunkból így lesz 266 simoleon árú bokréta. Így a 100 simoleont érő virágunkat 166%-os profittal tudjuk eladni. Akad azonban még egy tényező, ami módosíthatja az árat, ha a csokor mestermunkaként sikerül – ez már csillagászati magasságokba emelheti a csokor eladási árát.

A csokrok még egyedibbé tehetők, ha illatossá tesszük őket egy-egy különleges virággal. Csak a kiváló minőségű csokor fejleszthető így, és minden illat speciális hatással ruházza fel a kész bokrétát. Ha pl. kékcsengőt teszel bele, a csokor nem fog olyan gyorsan rothadni, tehát sokkal tovább tárolhatod. Persze a virágboltunk kínálatát nem árt annál változatosabban felépíteni, hogy minden csokorba kékcsengőt helyeznénk. Hogy illatot adj hozzá, helyezd a csokrot a munkaasztalra, kattints rá, és csak válaszd ki, mivel szeretnéd illatosítani.

Virág Hatás neve Illat hatása
Hóvirág / Snowdrop Évszakok +2 inspirált hangulatot ad, ha a virágra kattintva a Watch Whisps opciót választod
Krókusz / Crocus Méh-barátság Megnyugtató hatással van a méhkaptárakra 6 négyzetnyi területen belül. A hatókör fehér vonallal jelölve látszik építés módban.
Százszorszép / Daisy Jókedv +4 boldog hangulatot ad, ha rákattintva a Joy and Sunshine opciót választod. Ajándékba adva is elérhető a hatása.
Kékcsengő / Bluebell Időtlenség Lassítja a rothadási folyamatot, a növények tovább maradnak harmatosan friss állapotúak.
Rózsa / Rose Romantika 2 óráig tartó +2 flörtölő hangulatot ad, ha a Fill with Passion opcióra kattintasz. Ajándékba adva is elérhető a hatása.
Dália / Dahlia Gyász +3 szomorú hangulatot ad, ha a Weep from Beauty opciót választod. Ajándékba adva is elérhető a hatása.
Oroszlánszáj / Snapdragon Tiszteletlenség 2 órán át tartó +2 dühös hangulatot ad.
Krizantém / Chrysanthemum Barátság 2 órán át tartó +2 boldog hangulatot ad. Ajándékba adva is elérhető a hatása.
Tulipán / Tulip Hűség 2 órán át tartó +2 boldog hangulatot ad.
Fekete hunyor / Christmas Rose (ritka) Szendergés Ha a virág az asztalon áll, és a Feeling Drowsy opcióra kattintasz, a sim lefekszik az ágyába aludni. Ha a virág a földön van, a sim a földön esik össze. Ez a szendergés egyféle sztázis állapot, a sim addig nem ébred fel, ameddig a tevékenységet nem szakítod meg. Ébredéskor a szükségleteit fel kell töltened.
Begónia / Begonia (ritka) Átok Ha ajándékba adod, +3 zavarodott hangulatot ad a megajándékozottnak.
Papagájvirág / Bird of Paradise (ritka) Nagyszerűség +2 magabiztos hangulatot ad, ha a virágra kattintva a Be Magnificent opciót választod. Ajándékba adva is elérhető a hatása.
Liliom / Lily (ritka) Kreativitás +2 inspirált hangulatot ad, ha a Creative skill opcióra kattintasz.
Halálvirág / Death Flower (ritka) Halál Ha ajándékba adod, a megajándékozott életszakaszt fog lépni. Idős korúak esetén ez egyet jelent a halállal.
Orchidea / Orchid (ritka) Élet Ha a virágra kattintva az Inhale Life Essence opciót választod, újraindul a simed aktuális életszakasz mutatója, vagy legalább pár nappal meghosszabbodik az élete. Ajándékba adva is elérhető a hatása.

Forrás: SimsWikiSimsVIP, Carl’s Sims 4 Guide

A gyönyörű képekért köszönet Daninak!

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.

3 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Niki
Niki
5 évvel ezelőtt

De jó volt ez a cikk 🙂 Nagyon ügyesen és érthetően lett megcsinálva . 🙂 Nekem is nemsokára meg lesz az évszakok kieg és jó volt megismerkedni a kertészkedéssel 🙂 Már nagyon várom 🙂 köszönöm 🙂

Dorina1123
5 évvel ezelőtt

Nagyon hasznos cikk, pont erre volt szükségem! Remekül összefoglalja a lényeget. Én is megkedveltem a kertészkedést és a hozzá kapcsolódó újdonságokat. A Seasons kiegészítő nagyon életszerűvé tette az egészet. (Patchy nagyon cuki ^^, már ha lehet ilyet mondani egy madárijesztőre…:D)