Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Jungle Adventure – Kalandozás a dzsungelben

A dzsungel felfedezése I Veszélyek és halálok I Templom feltárása

A Jungle Adventure kiegészítővel meghódíthatjuk a vadont, megismerhetjük Selvadorada kultúráját, és értékes kincseket zsákmányolhatunk az elfeledett templomok feltárása közben. Nem csoda, ha ezt hallva a simek egyből sietve pakolni is kezdik bőröndjüket, ez az utazás azonban nem nyúlszívű vándoroknak való. Túlélési esélyük nem csak a szerencsén, hanem a tudáson is múlik, úgyhogy  nem árt a kaland előtt alaposan felkészülni arra, ami a fák között vár rájuk.

A vakáció megkezdéséhez kattintsunk a telefon vagy számítógép „Take a Vacation” funkciójára. A megjelenő úti célok közül válasszuk ki Selvadoradát, és a térképen keressünk egy igényeinknek és pénztárcánknak megfelelő szállást. Érdemes figyelni rá, hogy maximum annyi napra béreljük ki, amennyi szabadnap a sim rendelkezésére áll (ezt a munkahely vagy iskola panelen nézhetjük meg), így az előmenetele nem fog visszaesni, mire visszatér a szürke hétköznapokba. A vakáció időtartama egyébként tetszőlegesen növelhető (Extend Vacation), vagy akár azonnal véget is vethetünk neki (End Vacation) a telefon segítségével az ott tartózkodás ideje alatt.

Mielőtt bevetnénk magunkat a dzsungelbe, ajánlott szétnézni Selvadorada piacán. Az árusok sok hasznos portékát árulnak, amelyek védelmet nyújthatnak a természet ránk leső kihívásaival szemben. A vásárlás  rendszere kissé szokatlan, az asztalra pakolt árukat rákattintva tárazhatjuk be hátizsákunkba. A kínálat többször változik naponta. Az ellenszereken és riasztószereken kívül ajánlott egy-két machetét is magunkhoz ragadni, ami megkönnyíti a kapukon való áthaladást. Ez az eszköz bármikor elveszhet az úton, úgyhogy egész fegyverarzenállal sem túlzás nekivágni az útnak. Érdemes még beszerezni némi túrafelszerelést is (Buy Supplies and Secret Wares), hiszen ha van kéznél sátor, víz és étel, simünk helyben is pihenhet, nem kell visszatérnie a szálláshelyre, értékes órákat pazarolva ezzel a vakációból.

Ha igazán minimalizálni szeretnénk a luxust, a sátor beszerzése sem létszükséglet, számtalan bokor kínálkozik utunk során, amelyben simünk megpihenhet, a tüskék azonban maradandó nyomokat hagyhatnak hangulatmutatóján. Az elemózsia viszont nélkülözhetetlen – az árusoknál vehetünk szárított ételt, de a Parenthooddal érkező uzsonnazacskók is hasznosak lehetnek, illetve a termő fákat is érdemes szüretelni az út során.  Ürítésre szintén rendelkezésre állnak bokrok – lehetőleg nem ugyanazok, mint amit alvásra kívánunk használni – fürdésre pedig palackozott vizet érdemes vinni a selvadoradai árusoktól. Ez jól jöhet abban az esetben is, ha simünk kigyullad, vagy túlzottan bekormolódna mondjuk egy áramütés következtében.

A dzsungel természetes veszélyei pozitív vagy negatív hatással is lehetnek a hangulatra. Ha nem tartunk magunknál védőeszközöket, a kellemetlenségek hatására simünk olyan rossz lelkiállapotba is kerülhet, hogy kénytelen megszakítani az utazását, ezzel szemben az olyan apró diadalok, mint egy pók elriasztása is boldog moodlettel javítja a hangulatát.

A dzsungel felfedezése

A vadon térképe trükkösnek tűnhet első utunk alkalmával, hiszen a számtalan átjáró és portál miatt felfedezésünk állomásai nem feltétlen követik logikus sorrendben egymást. Túránk első állomása mindig Belomisia Trailhead, ami a dzsungelen átvezető ösvény kezdete. Machetéddel vedd kezelésbe a kaput benőtt bozótot, hogy áthaladhass rajta. Ha elhagynád késed, ami sajnos igen gyakran megtörténik, vagy – urambocsá! – elfelejtenél magaddal vinni a kalandra, a kezeddel is elvégezheted ugyanezt a műveletet, ettől azonban simed keze megsérülhet, és Injured Hands / Sérült kezek buff +2 kényelmetlen hangulatmódosítót kaphat. Ezt magas kertészkedés jártassággal könnyebb elkerülni.

A bejáraton áthaladva új területre érünk, ahol három kapu található, amelyből az egyiken (ami a hátunk mögött áll érkezéskor) visszajutunk utunk kezdőpontjára. A második kapu az első rejtett telekre vezet (ez balra található az érkezési helytől), a repülőgép roncshoz. Itt egy kincsesláda található, ami bármit rejthet relikviától kezdve túrafelszerelésig, tovább a sim archeológia jártassága is fejleszthető a sok ásatási helyszínnel.

Ha inkább egyenesen előre haladunk tovább, a sim útját egy függőhíd és egy csodás vízesés keresztezi majd, aminek hatására egyből romantikus hangulatba is kerül. Párosan érkezők akár meg is pihenhetnek, hogy kihasználják a mindenki elől rejtett helyszín nyújtotta előnyöket.:) A híd túloldalán egy ősi rom található, amely egy újabb kaput rejt, és a vadon szívébe vezet tovább.

Természetesen ezen a területen is van egy kapu, ami visszavezet a vízeséshez, ezenkívül azonban négy olyan átjáró is van, amelyen átlépve új területeket fedezhetünk fel. A balra eső kapu az Omiscan Fürdőhöz vezet, ahol simed egyből egy Sprightly Springs nevű +2 energikus hangulatjelzővel gazdagodik.

Ezen a területen újabb kapu található, ami az Omiscan Kertekhez vezet. Kertészeknek érdemes ide kitérőt tenniük, hiszen itt egy helyen szüretelhetünk az újdonságként érkező avokádóból és fekete babból, és két Érzelmek fája (Tree of Emotions) is nő ezen a helyen. A kert egyébként egy már veszélyeztetett fajnak számító brazilfa ligetnek ad otthont, amelyet a túlzott kitermelés juttatott erre a sorsa, ma pedig már csak kis mennyiségben, pl. húros hangszerekhez használatos. A fejlesztők úgy tűnik, fontosnak tartották ezekre a ritka növényekre felhívni a játékosok figyelmét.

Visszatérve eredeti helyszínünkre (ahová a vízeséstől jutottunk), a második kapuhoz kicsit tovább kell haladnunk balra, elhagyva az Omiscan Fürdő bejáratát. Ezen a portálon keresztül a Lagúnába nyerhetünk belépést, ahol egy kincsesládán kívül sok fosszilia és kristály is vár ránk, valamint a pecások is megtalálhatják számításaikat.

Ha az eredeti helyszínen nem balra, hanem jobbra indulunk el, a térkép alján megbúvó Szigetre jutunk, ami a csak Selvadoradában előforduló halak élőhelye. Kincsesládán kívül krokodilokkal is találkozhatsz a területen, de ne aggódj, ezek az állatok nem jelentenek veszélyt simedre. Ebben a vadonban leginkább attól érdemes félni, ami pici, és ártalmatlannak tűnik.

Az utolsó kapu, ami jobbról a második (vagy balról a harmadik) arra a telekre vezet, ahol a Templom is található. Bejárata előtt egy Érzelmek fája (Tree of Emotions) nő, amelynek bogyói képesek megváltoztatni simed hangulatát – érdemes szüretelni belőlük, szükséged lehet rájuk a templom feltárása során is! A fából egyébként lehet mintát is venni, és oltványt vágni – vigyázz azonban, nekem két mintával sikerült elpusztítanom az egész fát. Következő alkalommal szerencsére egy másik nőtt a helyére.

Mikor egy kaput kiszabadítasz és áthaladsz rajta, véletlenszerű esélykártyákkal kell szembesülnöd. Ez mindig valamilyen veszélyes helyzetet ismertet, amit háromféle módon kezelhetsz. Az első a teljes passzivitás, nem csinálsz semmit. A második valamiféle jártassághoz kötődik, azaz minél magasabb az adott jártasságod szintje, annál valószínűbb, hogy sikerrel jár az akció. A harmadik lehetőséghez egy tárgyat kell feláldoznod, ha azonban az nincs a birtokodban, ez az opció inaktív. Ha utóbbit választod, a játék csekély jutalommal honorálja.

Misztikus pedesztrál

A dzsungel mélyén van valami, ami úgy néz ki, mint valamiféle ősi pedesztrál. A tetején egy csillogó kincs van, nyilvánvalóan áldozatként felajánlva. Aki kapja, marja.

Szóval Nancy vigye magával vagy hagyja hátra?

 • Hagyja ott
 • Vigye el (magasabb selvadoradai kultúra jártasság szükséges a jobb eredményért)
 • Lökje le egy machetével (elhasznál egy machetét)
Megszerzett kincs!

A pedesztrál körül gyanúsan néz ki a terület, úgyhogy Nancy úgy dönt, tartja a távolságot. Meglöki a kincset a machetével és észreveszi, hogy valamiféle nyomásérzékelő lapon áll. Lelöki a kincset a machetével – az egész az övé!

Készülj rá, hogy kalandozásaid során nem minden területet tudsz egyszerre felfedezni, a játék ugyanis minden út alkalmával véletlenszerűen lezár két kaput. A templom és az Omiscan fürdő mindig nyitva áll, a többi helyre azonban kiszámíthatatlan a bejutás – még az is előfordulhat, hogy egymás után tízszer ugyanazt a kaput találod zárva.

Veszélyek és halálok

A vadon nyüzsög az élettől, számtalan sokszemű, potrohos, ízelt lábú apró szörnyeteg várja, hogy tudtodra adhassa véleményét, amiért megzavarod a természet nyugalmát. Ha azt hiszed, a pókok és bogarak nem félelmetesek, biztosan nem találkoztál még ezekkel a példányokkal. A bölcs felfedező a selvadoradai piacon felkészül a rá váró megpróbáltatásokra, vagy gondoskodik róla, hogy képességei elegendők legyenek a veszély elhárítására, a többek pedig.. nos, viselik a következményeket. A következő csapások keseríthetik simed életét:

  Veszély Védelmet nyújtó jártasság Védelmet nyújtó felszerelés
  Fire Flies / Szentjánosbogár Selvadoradian Culture / Selvadoradai kultúra Drake’s Fire Quencher / Drake Szikraoltója
  Spiders / Pók Logic / Logika Dr. Parker’s Spider Repellent / Dr. Parker Pókriasztója
Plasma Bats / Plazma denevér Fitness / Fintessz Plasma Bat Bait / Plazma Denevér Csali
  Lighting Bugs / Villámbogár Selvadoradian Culture / Selvadoradai kultúra Lightning Insulation Powder / Villámlás Szigetelő Por
  Bees / Méh Logic / Logika Guzmania Pollenis Flower / Guzmania Pollenis Virág

Három új halálnem is érkezett a játékba, ami közül az egyik teljesen új, a másik kettő pedig egy-egy korábbi halál más formában.

Öngyulladás

Ez a halálnem az arany vagy fa Zazatototl Death Relic / Zazatototl Halál Relikviával szabadítható el. Mikor nem közönséges finomított kristállyal (Uncommon Refined Crystal) egyesítjük, egy átok aktiválódik. A sim 3 napig tartó Marked for Death by Combustion / Megjelölve öngyulladásra hangulatjelzőt kap, amelynek időtartama alatt óránként lángok törnek ki rajta. Ha nem oltja el magát, azonnal utoléri a végzete. Néha a tűz magától kialszik, de nem ez az általános.  Ha a 72 óra letelik, a sim még egyszer meggyullad, és a lángokban leli a halálát.

Kezelés: Több módon is kijátszhatja simünk a Kaszást. Elcserélhetjük a kalandozásaink során talált ősi csontporunkat (Ancient Bone Dust) ellenszerre a selvadoradai kereskedőkkel, adakozhatunk Madre Cosechának, hogy oszlassa el az átkot (főtéri szobor, Dispel the Curse, 250 simoleon), aktiválhatjuk a Blessing of the Bones áldást egy relikvián, vagy vásárolhatunk ellenszert a számítógépen (1000 simoleon). Az átok megszüntetése 2 napig tartó Blessing of the Bones / Csontok áldása hangulatjelzőt ad a simnek, aki erre az időre csontvázzá változik.

Elektromosság

Ez a halál is az arany vagy fa Zazatototl Death Relic / Zazatototl Halál Relikviával szabadítható el. Mikor közönséges finomított kristállyal (Common Refined Crystal) egyesítjük, egy átok aktiválódik. A sim 3 napig tartó Marked for Death by Electrocution / Megjelölve áramütésre hangulatjelzőt kap, ami pár óránként Seriously Fried / Komolyan megpörkölődött moodletet okoz simünknek. Mikor ez aktív, bármilyen elektromos tárggyal való érintkezés azonnali halált vonhat maga után. Ha a 72 óra letelt, simünk fellélegezhet.

Kezelés: A kezelése megegyezik az öngyulladásos haláléval. A Faraday Fizz ital fogyasztása eltávolítja a Seriously Fried moodletet, tartós megoldást azonban nem nyújt az átok ellen.

Mérgezés

A kiegészítő új halálneme a méreg. Szintén elszabadítható az arany vagy fa Zazatototl Death Relic / Zazatototl Halál Relikviával, ha azt ritka finomított kristállyal (Rare Refined Crystal) egyesítjük. Mérgezést szenvedhet simünk akkor is, ha a “Mysterious Pedestral” esélykártya felbukkanásakor a Check out Totems / Totemek megvizsgálása opciót választja, és kudarccal jár. A templom védelmét szolgáló mérgezett nyilak is nyakon találhatják a simet, továbbá méhek, pókok és egyéb ízeltlábú fenevadak is megmérgezhetik a dzsungelben.

A mérgezésben szenvedő sim testét zöld foltok lepik el, és Marked for Death by Poison / Mérgezésre megjelölve hangulatjelzőt kap. Ha ennek ideje lejár, a sim meghal. Van egy csekély esély rá, hogy szervezete legyőzze a kórt, és immunizálódjon a méreggel szemben.

Kezelés: Megegyezik az öngyulladásos halál kezelésével. A mérgezésben elhunyt simek szellemét folyamatosan gázszerű felhő lengi körül.

Templom felfedezése

Miután végre átverekedtük magunkat a dzsungelen, kezdetét veheti az igazi kaland! A templom kívülről mindig ugyanúgy néz ki, a belseje azonban újragenerálódik, miután a sim eljutott az utolsó kamráig. Az elrendezés ötféle képet vehet fel, és mindnek egyedi neve van (pl. Temple of Abundance – A Bőség temploma), néhány közülük pedig pozitív hangulatjelzővel is ellátja simed.

A templom termei között négyféle kapu gátoldja a haladást, amelyek a hozzá tartozó szerkezet aktiválásával deaktiválhatók. Az akadályok a következők lehetnek:

Elektromos kapu – Nem érdemes azzal próbálkozni, hogy csak úgy átsétálunk rajta. Seriously fried / Komolyan megpörkölődött hangulatjelző jár érte, ami +40 szédült moodlettel látja el a simet. Hatása 3 órán át tart, és ennek ideje alatt bármilyen elektromos szerkezet a halálát okozhatja. Ha újra megpróbál átkelni a kapun, eléri a biztos végzet.

Méreg kapu – Ha a sim megpróbál átcsusszani a méregfelhőn keresztül, először csak egy enyhe Feeling Icky / Émelyeg moodletet kap, ami +1 szédült hangulatjelzővel látja el, de a zöld foltokból már sejthetjük, valami szörnyű történt simünkkel: mérgezést szenvedett.

Tűz kapu – Ha túl közel merészkedik a sim, lángra kap. Ha szerencséje van, akad természetes víz vagy medence a közelben, vagy előrelátóan gondoskodott oltóanyagról, mielőtt elindult. Ha sikerül a tüzet eloltanod, a sim Signed / Megpörkölődve moodletet kap, ami +3 stressz hangulattal látja el, a higiénia szintje pedig nullára csökken. Hasznára válhat egy palack víz fürdéshez, amit a selvadorai kereskedőktől lehet beszerezni. Ha a lángokat nem sikerül eloltani, a simnek szó szerint hűlt helye marad csak.

Energiamező kapu – Ez az akadályok közül a legbarátságosabb, ugyanis nem fenyeget halállal, pusztán hátraveti a simet, amikor illetéktelenül próbál rajta áthatolni.

Az akadályok legyőzésének leggyorsabb és legköltségesebb módja, ha relikviát ajánlunk fel az áthaladásért. A különböző darabok hatástalanítják a kapuk védelmi mechanizmusát. A relikvia a művelet során véglegesen elveszik, ami – valljuk be – nem túl elegáns eljárás egy ősi kultúrával szemben. A következő relikviákat használhatjuk a kapukhoz:

 • Balampalsoh Chaos Relic – Elektromos kapu
 • Balampalsoh Death Relic – Tűz kapu
 • Balampalsoh Watcher Relic – Energiamező kapu
 • Totecallama Death Relic – Méreg kapu

A másik – kíméletesebb – módszer, ha a sim tudását használjuk az áthaladáshoz. Az archeológia jártasság szinte nulla szintjétől elérhető az Examine / Megvizsgál interakció, amivel képes tanulmányozni a kapuk védelmét irányító szerkezeteket.

Hat különböző van belőlük, és mind más jártasság magas szintjét igénylik a megfejtéshez. Miután megvizsgáltad az aktuális gépezetet, az aktiválásra kattintva láthatod, mire jutott simed – felfelé és lefelé mutató hüvelykujjakat látsz, valamint kérdőjeleket azoknál az opcióknál, amik meghaladták a tudását. Ha zöld jelzést látsz közöttük, szerencséd van, már ki is választhatod, és áthaladhatsz a kapun. Ha nincs zöld, ellenben mind piros vagy sárga, érdemes körülnézni másik szerkezet után, nagyon gyakori ugyanis, hogy kettő vagy három is akad a teremben. Lehet szerencséd lesz, és egy másik nyitja a kaput, amivel sikeresen megbirkózik simed.

Ha nincs zöld jelzés, és nincs másik szobor a környéken, kénytelen leszel veszélyesen élni. Ha rossz opciót választasz, a legkülönfélébb dolgok történhetnek simeddel, bepisilhet, rémképeket láthat, leeshet az éhség szükséglete, meggyulladhat, stb. Előfordulhat az is, hogy simed megússza a büntetést, ilyenkor rendkívül boldog, és még karizma jártassága is csiszolódhat kicsit.

A következő jártasságok építése javasolt, ha nem szeretnél a vakszerencsére hagyatkozni:

 • Karizma – Előnyt jelent az Ősi Beszélő Szoborral szemben
 • Logika – Előnyt jelent az Ősi Forgó Szoborral szemben
 • Archeológia – Előnyt jelent az Ősi Áldozati Edényekkel szemben
 • Ezermesterség – Előnyt jelent a Csontváz Szobrokkal szemben
 • Fitnesz – Előnyt jelent a Meglepetések Oszlopával szemben
 • Selvadoradai kultúra – Előnyt jelent az Érzelmek kövével szemben

Ezt a listát érdemes fenntartásokkal kezelni, mert én maximum jártasságokkal vágtam neki a túrának, gyakran találkoztam azonban azzal, hogy akár három opció is sárga kérdőjeles marad az alapos vizsgálat után is.

Az Érzelmek köve (Emotional Plate) kicsit más elven működik, mint a többi szerkezet. A tanulmányozás felfedi felfedheti (vagy nem), hogy melyik opció nyitja a szerkezetet, de csak meghatározott érzelmi állapotban lehet aktiválni. Ahhoz, hogy ez a legkönnyebben menjen, vigyünk magunkkal bogyókat az Érzelmek fájáról (Tree of Emotions), vagy egy olyan tárgyat, ami érzelmi aura létrehozására képes, és a földön is el lehet helyezni, így könnyedén átjuthatunk ezeken az akadályokon is.

Az éjszaka folyamán bóklászó csontvázakkal is összefuthatunk, tőlük azonban nem kell félni. Beszélgethetünk velük, és meghallgathatunk néhány csontváz viccet, a templom feltárásában azonban nemigen fognak zavarni.

Ha átjutottunk az összes akadályon, a templom utolsó kamrájában egy Arany Kincsesláda vár ránk, ami értékesebb és ritkább jutalmat rejt, mint a többi. Miután megszereztük, egy értesítés jelenik meg arról, hogy feltártuk a templomot, és következő alkalommal már egy másikat találunk a helyén. Ha akadnak még felfedésre váró ásatások vagy nyitásra váró ládák, feltétlen tegyük meg távozás előtt. Miután kiléptünk a templom kapuján, leghamarabb 24 óra múlva térhetünk vissza, egy vakáció alatt azonban annyi alkalommal látogathatjuk meg, amennyire csak időt tudunk szakítani.

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.