Sims 4 Játéktipp

Sims 4 Jungle Adventure – Archeológia és relikviák

A Sims 4 Jungle Adventure egyik újdonsága az archeológia, és a hozzá kapcsolódó új jártasság. Minél magasabb szinte sikerül emelned, annál nagyobb eséllyel találhatsz értékes leleteket.

A jártasság első szintjeit a legkönnyebben fejlesztő könyvek elolvasásával vagy elásott tárgyak feltárásával alapozhatod meg, ez utóbbihoz a dzsungelben vagy templomokban találhatsz lelőhelyeket (dig sites). A dzsungelről és templomokról ebben a tippben olvashatsz bővebben!

Később leletek azonosításával és megtisztításával is fejlődhetsz, amelyet a hordozható archeológia asztalon végezhetsz el. Ezt megvásárolhatod Selvadorada piacán az árusoktól, és elhelyezheted simed eszköztárában, hogy mindig kéznél legyen. A fejlődéshez a fókuszált hangulat a legalkalmasabb, amelyet legkönnyebben az Érzelmek Fája / Tree of Emotions gyümölcseivel idézhetsz elő utad során.

Az ásatás során a következő kincsek kerülhetnek elő a földből:

  • Koszgolyó – Első látásra nem tűnnek túl izgalmasnak, de az archeológia asztalon a sim leletet találhat a belsejében
  • Hitelesítetlen lelet
  • Maszk
  • Kés
  • Fosszília
  • Csontpor – Mindenképp tartsd meg, Selvadorada piacán elcserélheted méreg ellenszerre.
  • Relikvia darabok

A leletek valódiságát minden esetben ellenőrizned kell az archeológia asztalon, hiszen a jövő egyetlen híres archeológusa sem kockáztathatja hírnevét egy csúfos felsüléssel. Ha simünk jártassága még nem elég magas a hitelesítéshez, elküldheti a leleteket, hogy más vizsgálja meg őket. Az ásatás során talált tárgyak lehetnek közönségesek (common), nem közönségesek (uncommon) és ritkák (rare), ami az előfordulásuk gyakoriságára utal, továbbá lehetnek hamisítványok vagy eredetik.

Ez nem minden, ugyanis az eredeti leletek minősége is többféle lehet, az alacsonytól a kiválóig. Ahhoz, hogy összeállíts egy kiváló minőségű gyűjteményt, bizony számtalan expedíciót kell vezetned a dzsungelba.

Ha már fejlődésnek indult simünk archeológia jártassága, a 4. szinten elérhetővé válik egy igen hasznos interakció, a lelőhelyek felmérése (Survey for Dig Sites). Csak kattints a csupasz földre, és segítségével a környéken leletgyanús kupacok válnak láthatóvá. Ha üzenetet kapsz, hogy a művelet sikertelen volt, próbálkozz újra egy kicsit távolabb – minél magasabb az archeológia jártasságod, annál ritkábban fog ilyen kudarc előfordulni. Ha sikerrel jártál, 4 órát kell várnod, hogy újra alkalmazhasd az interakciót, de azután akár ugyanott is megpróbálkozhatsz vele újra.

A jártasság 6. szintjét elérve simünk már ásatási helyszínt (excavation site) is létesíthet, és így többedmagával dolgozhat a leletek feltárásán. Ez a művelet a ritka leletek megjelenésének esélyét is növeli, és akár családi program is lehet a régészet a vakációzók körében. Az így létesített ásatási helyszínből – a lelőhellyel ellentétben – több lelet is kinyerhető, és akár fosszíliák is előkerülhetnek a föld mélyéről.

 

Archeológia jártasság szintjei

1. szint – A sim képessé válik ásatási helyek feltárására Selvadoradában (Excavate dig sites), és leletek megtisztítására (Uncover Artifacts) az archeológia asztalon.

2. szint – A Study Art / Művészet tanulmányozása és Artifacts for Historical Insights interakciók lehetővé teszik, hogy anélkül fejleszd jártasságodat, hogy bepiszkolnád a kezed. A Study for Historical Insights interakció 50% eséllyel fókuszált hangulatúvá teszi a simet, ami még hatékonyabbá teszi a régészkedést.

3. szint – Az archeológia asztalon elérhetővé válik az Authenticate Artifacts / Lelet hitelesítése interakció

4. szint – A dzsungel talajára kattintva elérhetővé válik a lelőhelyek felmérése (Survey for Dig Piles).

5. szint – A leletek, kincsek és fosszíliák analizálhatóvá válnak. Az elemek kinyerhetővé válnak a fémekből és kristályokból az archeológia asztalon.

6. szint – Elérhetővé válik az ásatási helyszín létrehozása (Excavation Site), ami segítségével több sim is dolgozhat egy lelőhelyen egyszerre, és több lelet is feltárható.

7. szint – A sim képessé válik kristályok finomítására (Refine Crystals) az archeológia asztalon. Ezek a csiszolt kristályok a relikviák előállításához szükségesek.

8. szint – A sim megoszthatja archeológiai tapasztalatait a többiekkel úgy, hogy könyvet ír róla a számítógépen. Ez gyorsabb fejlődést tesz lehetővé azon simek számára, akik elolvassák a művet.

9. szint – A Simsonian Intézet munkatársa, Sir Vincent Skullfinder véletlenszerűen leleteket küld simed postaládájába hitelesítésért, amiből némi mellékes keresetre tehet szert. Ha nem szeretnél ilyen feladatokat kapni, kikapcsolhatod a postaládára kattintva.

10. szint – A magas minőségű leletekre bukkanás esélye megnövekszik. Az archeológus irányíthat másokat úgy, hogy régészeti leckét (Giving an Archeology Lecture) ad nekik.

Relikviák

A misztikus relikviák nem közönséges leletek, amelyekből pusztán anyagi hasznot remélhet simünk, hanem varázserővel rendelkező tárgyak, amelyek egy talpazatból (base), figurából (top) és egy kristályból állíthatók össze. Kilenc kombináció fordulhat elő, de a hozzáadott kristály tulajdonságának megfelelően (közönséges, nem közönséges, ritka) 27 relikvia típus létezik összesen.

A relikviák darabjai ásatásokon, Selvadorada tavaiban horgászás közben, vagy a templom kincsesládáiban lelhetők fel. A simek néha találhatnak olyan darabokat is, amelyek már össze vannak illesztve, vagy ami el van látva kristállyal, ezek inkább a templom utolsó ládájában fordulhatnak elő nagy ritkán. Ha egy teljes gyűjteményre szeretnél szert tenni, magadnak kell összevadásznod hozzá a darabokat. Növeli a relikviákra találás esélyét a Treasure Hunter életcéljutalom is, ugyanis ezek a simek olyan kincsekre is rábukkanhatnak, amire mások nem.

A relikviák anyaga leggyakrabban fa, de előfordulnak aranyból is. Ez utóbbiak nem törnek el sosem, ami sajnos nem mondható el az alacsonyabb minőségű darabokról. A nehezen megszerzett fa relikviák pár használat után szinte biztosan megsemmisülnek, főleg alacsony archeológia jártassággal rendelkező simek kezében. Mágikus erejüknek nem csak ez az egy korláta van – ha használtad az egyiket, 6 órát kell várnod, mire ismét aktiválhatóvá válik az áldás vagy átok.

A relikviák talpazatai három típusba sorolhatók, Halál (Death), Káosz (Chaos) és Őrző (Watcher). A rajtuk található szimbólumokról felismerhetők. A Halál talpazatokon koponya, a Káoszon spirál,  az Őrzőn pedig egy szem található.

Az összeállításhoz szükséges még a figura, ami a relikvia tetejét képezi majd. Ez a szobor lehet Balampalsoh (macska), Totecallam (láma) vagy Zazatotl (madár) másolata. A három talpazat és három figura tetszőleges kombinálásához csak kattints az eszköztárban az egyikre, válaszd ki a felugró menüből, mivel szeretnéd összeépíteni, és már kész is van a relikviád! Kiteheted a polcra, vagy tarthatod az eszköztáradban, használni azonban még nem tudod, mert hiányzik a recept utolsó hozzávalója: a kristály.

A kristályokat bárhol fellelheted a játékban, és bármilyet használhatsz a relikvia befejezéséhez, egyedül az előfordulási gyakoriság számít a végeredmény szempontjából. Csiszolni az archeológia asztalon tudod őket, 7. szintű archeológia jártasság szükséges hozzá. Ha ezzel nem rendelkezel, elküldheted az ékszerészhez is csiszolásra.

A kristályok is lehetnek előfordulásuk szerint közönségesek, nem közönségesek és ritkák – természetesen a legnagyobb erejük az utóbbiaknak van. Ha egy csiszolt kristály a birtokodban van, kattints a relikviára az eszköztáradban, és megjelenik az kristály belehelyezésének lehetősége. Ha teheted, használj ritka kristályokat, mert a gyengébb minőségűek nem mindig működnek, vagy akár visszafelé is elsülhetnek! Ha megtörténik a baj, és a sim átkot bocsátott saját magára, van segítség. Minden létező átoknak van ellenszere.

A Marked for Death moodlet gyógyítható a számítógépen rendelt ellenszerrel, vagy beszélgethetsz addig a helyiekkel, ameddig az ellenszerről való érdeklődés (Ask About Antidote) megjelenik az interakciók között. Ahhoz, hogy hozzájuthass a gyógyszerhez, birtokodban kell lennie csontpornak is. Az Ősök betegsége (Ancient’s Sickness), ami a Totecallam Őrző Relikvia segítségével szabadítható el, gyógyítható egy egyszerű recepttel. 1. szintű főzés jártasság és csontpor szükséges hozzá. Csontport szerezhetsz csontvázzal beszélgetés útján, ásatással, és találhatsz kincsesládákban is. Ha eléred az 5. szintú selvaroradai kultúra jártasságot, vásárolhatsz a piacon is. Bármely átok eltávolítható Madre Cosecha, a főtéren álló női szobor felkeresésével. 250 simoleon adománnyal megszabadulhatsz a relikvia hatásától. További halálnemekről ebben a tippben olvashatsz.

Érdemes tudni, hogy egy simre nem hathat egyszerre két különböző átok és/vagy áldás. Hathat azonban a család többi tagjára, és náluk az elejétől kezdődik a hangulatjelző hatása, így előfordulhat, hogy oda-vissza adogatják át egymásnak a relikvia hatását – szerencsés esetben az áldást, rosszabb esetben az átkot!

Átkok

Relikvia Név Kristály Átok
Totecallama Őrző Relikvia Csiszolt Közönséges Kristály Sneezing Curse of the Ancients –  Az Ősök Tüsszentő Átka

A sim kontrollálhatatlan tüsszögésbe kezd. Érdemes kerülnie a barátokkal való érintkezést, és megfőzni az Ősök Orvosságát (Remedy of the Ancients). 72 órás Kényelmetlen hangulatjelzőt kap a sim.

Totecallama Őrző Relikvia Csiszolt Nem Közönséges Kristály Screaming Curse of Ancients – Az Ősök Sikító Átka

A sim képtelen kontrollálni a hangerejét. Érdemes megfőzni az Ősök Orvosságát (Remedy of the Ancients), mielőtt mindenki megsüketülne vagy megfertőződne. 72 órás Kényelmetlen hangulatjelzőt kap a sim.

Totecallama Őrző Relikvia Csiszolt Ritka Kristály Sleeping Curse of Ancients – Az Ősök Alvó Átka

A sims álomkórban szenved, és mivel az ásítás ragályos, érdemes megfőzni az Ősök Orvosságát mihamarabb. 72 órás Kényelmetlen hangulatjelzőt kap a sim.

Totecamalla Káosz  Relikvia Csiszolt Közönséges Kristály Curse of the Food Mirage – Étel Délibáb Átkok

Az átok ételek délibábját vetíti a sim elé, de egyik sem ehető. A selvadoradai konyha utáni sóvárgás kielégítése segíthet. A sim 72 órás Szédült / Dazed hangulatjelzőt kap, gyógyításához pedig fogyasztania kell a hallucinált ételekből.

Totecamalla Káosz  Relikvia Csiszolt Nem Közönséges Kristály Curse of the Feast Mirage – Lakoma Délibáb Átok

Az átok ételek délibábját vetíti a sim elé, de egyik sem ehető. A selvadoradai konyha utáni sóvárgás kielégítése segíthet. A sim 72 órás Szédült / Dazed hangulatjelzőt kap, gyógyításához pedig fogyasztania kell a hallucinált ételekből.

Totecamalla Káosz  Relikvia Csiszolt Ritka Kristály Curse of the Pancake Mirage – Palacsinta Délibáb Átok

A sim mindenfelé palacsintákat vízionál. A könnyű, puha, aranybarna palacsinták utáni sóvárgás kielégítése segíthet a bajon. A sim 72 órás Szédült / Dazed hangulatjelzőt kap, és palacsintát kell ennie az átok megtöréséhez.

Zazatototl Őrző Relikvia Csiszolt Közönséges Kristály Curse of the Sadness Cloud – Szomorú Felleg Átok

Az átok hatalmas szomorúságot okoz. A sim 72 órás szomorú hangulatjelzőt kap, de extrém boldog hangulat elérésével megtörhető az átok.

Zazatototl Őrző Relikvia Csiszolt Nem Közönséges Kristály Curse of the Shocking Cloud – Sokkoló Felhő Átok

Az átok hatalmas szomorúságot okoz, villámcsapások előfordulásával. A sim 72 órás szomorú hangulatjelzőt kap, de extrém boldog hangulat elérésével megtörhető az átok.

Zazatototl Őrző Relikvia Csiszolt Ritka Kristály Curse of the Emotional Cloud – Érzelmi Felhő Átok

Az átok vad hangulatingadozást okoz. A sim 72 órás szomorú hangulatjelzőt kap, időnként azonban 1 órán át más hangulatok söpörnek át rajta. Megtöréséhez nagyon boldog hangulat elérése szükséges.

Zazatototl Káosz Relikvia Csiszolt Közönséges Kristály Curse of Arbitrary Needs – Önkényes Szükségletek Átok

Az átok a szükségletek véletlenszerű esését okozza. 72 órás Kényelmetlen hangulatjelzőt kap a sim, ami a szükségletek maximalizálásával törhető meg.

Zazatototl Káosz Relikvia Csiszolt Nem Közönséges Kristály Curse of Torpid Needs – Tunya Szükségletek Átok

A szükségletek lassabban töltődnek fel a normálisnál. 72 órás Kényelmetlen hangulatjelzőt kap a sim, ami a szükségletek maximalizálásával törhető meg.

Zazatototl Káosz Relikvia Csiszolt Ritka Kristály Curse of Atrophying Needs –  Szükségletek Sorvadása Átok

Az átok a szükségletek gyorsabb csökkenését okozza. 72 órás Kényelmetlen hangulatjelzőt kap a sim, ami a szükségletek maximalizálásával törhető meg.

Zazatototl Halál Relikvia Csiszolt Közönséges Kristály Marked For Death by Electrocution – Áramütésre Megjelölve Átok

A simet elkerülhetetlennek tűnő áramütés fenyegeti. Vásárolj ellenszert, vagy alakítsd simedet csontvázzá, hogy megtörd a átkot. 1 órás Szédült / Dazed és 72 órás Kényelmetlen hangulatjelzőt kap a sim.

Zazatototl Halál Relikvia Csiszolt Nem Közönséges Kristály Marked for Death by Combustion – Öngyulladásra Megjelölve Átok

A dzsungel hősége felhevíti simedet testét. Tartsd a közelben a porraloltót, mert spontán öngyulladás lehetséges! Vásárolj ellenszert, vagy alakítsd simedet csontvázzá, hogy megtörd a átkot. 72 órás Kényelmetlen hangulatjelzőt kap a sim.

Zazatototl Halál Relikvia Csiszolt Ritka Kristály Marked For Death by Poison – Mérgezésre Megjelölve Átok

A dzsungelbéli toxinok utat találtak simedbe. Vásárolj ellenszert, vagy alakítsd simedet csontvázzá, hogy megtörd a átkot. 72 órás Kényelmetlen hangulatjelzőt kap a sim.

Áldások

Relikvia Név Kristály Áldás
Totecallama Halál Relikvia Csiszolt Közönséges Kristály Blessing of the Skeletal Assistant – Csontváz Alkalmazott Áldás

A sim egy csontváz alkalmazott áldásban részesül. A halott segítő ugyan feszültté teheti a háztartást, de a házimunkában nyújtott segítsége kárpótlást nyújt érte. 8 órára megjelenik egy csontváz alkalmazott a házban.

Totecallama Halál Relikvia Csiszolt Nem Közönséges Kristály Blessing of the Skeletal Assistant – Csontváz Alkalmazott Áldás

A sim egy csontváz asszisztens áldásban részesült. A halott segítő ugyan feszültté teheti a háztartást, de a házimunkában nyújtott segítsége kárpótlást nyújt érte. 12 órára megjelenik egy csontváz alkalmazott a házban.

Totecallama Halál Relikvia Csiszolt Ritka Kristály Blessing of the Skeletal Assistant – Csontváz Alkalmazott Áldás

A sim egy csontváz asszisztens áldásban részesült. Az elbűvölő lény egy kis mosolyt hoz a háztartásba, és segítséget nyújt a ház körüli feladatokban. 24 órára megjelenik egy csontváz alkalmazott a házban.

Balampalsoh Őrző Relikvia Csiszolt Közönséges Kristály Blessing of General Wealth – Kisebb Vagyon Áldás

Balampalsoh szelleme megáldja simedet egy kisebb összegű extra simoleonnal. A simek egy §25 összegű kifizetés után folyamatos járadékban részesülnek.

Balampalsoh Őrző Relikvia Csiszolt Nem Közönséges Kristály Blessing of Much Wealth – Nagobb Vagyon Áldás

Balampalsoh szelleme megáldja simedet egy nagyobb összegű extra simoleonnal. A simek egy §125 összegű kifizetés után folyamatos járadékban részesülnek.

Balampalsoh Őrző Relikvia Csiszolt Ritka Kristály Blessing of Too Much Wealth – Túl Nagy Vagyon Áldás

Balampalsoh szelleme megáldja simedet egy nagy összegű extra simoleonnal. A simek egy §500 összegű kifizetés után folyamatos járadékban részesülnek.

Balampalsoh Káosz Relikvia Csiszolt Közönséges Kristály Blessings of New Relationships – Új Kapcsolat Áldás

Balampalsoh szelleme megáldja a simet a Nyiladozó Falvirág áldással. Egy véletlenszerű simmel +40-re emelkedik a kapcsolatmutató.

Balampalsoh Káosz Relikvia Csiszolt Nem Közönséges Kristály Blessing of the Social Butterfly – Társasági Pillangó Áldás

Balampalsoh szelleme megáldja a simet a Társasági Pillangó áldással. Két véletlenszerű simmel +60-ra emelkedik a kapcsolatmutató.

Balampalsoh Káosz Relikvia Csiszolt Ritka Kristály Blessings of New Relationships – Új Kapcsolat Áldás

Balampalsoh szelleme megáldja a simet a Bőséges Barátság áldással. Négy véletlenszerű simmel +75-re emelkedik a kapcsolatmutató.

Balampalsoh Halál Relikvia Csiszolt Közönséges Kristály Short Term Skeletal Transmogrification – Rövidtávú Csontvázzá Alakulás Áldás

A sim abban az áldásban részesül, hogy átalakulhat… csontvázzá! A sim szükségletei megszűnnek, és ételt sem tud fogyasztani, mert “átesik” a testén. 12 órán át tart az áldás hatása.

Balampalsoh Halál Relikvia Csiszolt Nem Közönséges Kristály Blessings of Skeletal Transmogrification – Csontvázzá Alakulás Áldás

A sim abban az áldásban részesül, hogy átalakulhat… csontvázzá! A sim szükségletei megszűnnek, és ételt sem tud fogyasztani, mert “átesik” a testén. 20 órán át tart az áldás hatása.

Balampalsoh Halál Relikvia Csiszolt Ritka Kristály Blessings of Skeletal Transmogrification – Csontvázzá Alakulás Áldás

A sim abban az áldásban részesül, hogy átalakulhat… csontvázzá! A sim szükségletei megszűnnek, és ételt sem tud fogyasztani, mert “átesik” a testén. 48 órán át tart az áldás hatása.

Kapcsolódó csaláskódok

stats.set_skill_level Minor_LocalCulture 5 Selvadoradai kultúra jártasság 5. szintre emelése
stats.set_skill_level Major_Archaeology 10 Archeológia jártasság 10. szintre emelése
traits.equip_trait Trait_JungleExplorer Treasure Hunter jellemvonás hozzáadása
traits.equip_trait Trait_Archaeology Museum Patron jellemvonás hozzáadása
traits.equip_trait poison A sim azonnal meghal mérgezésben
sims.add_buff curses_MarkedForDeath_Common A sim kap egy áramütésre megjelölve buffot.
sims.add_buff curses_MarkedForDeath_Uncommon A sim kap egy öngyulladásra megjelölve buffot.
sims.add_buff curses_MarkedForDeath_Rare A sim kap egy mérgezésre megjelölve buffot.
traits.equip_trait Trait_Hidden_Skeleton_ServiceSkeleton A sim csontvázzá változik
sims.add_buff Buff_Skeleton A sim csontvázzá változik 12 órára (Blessing of the Bones áldás)
sims.remove_buff Buff_Skeleton A sim visszaváltozik csontvázból normál simmé

 

Forrás: Carl’s Sims 4 Guide, SimsVIP

 

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.

3 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Edina
6 évvel ezelőtt

Sziasztok! A The Sims 4 Jungle Adventurében hogy lehet eljutni a különszigetre?…..

Edina
6 évvel ezelőtt
Válasz neki:  Thea

Szia! Köszönöm szépen, nagyon is sokat segitettél…sejtettem, hogy máshogy kell eljutni oda… a különszigetre 🙂 egyszer majd biztos sikerűl.