Sims 4 Játéktipp

Sims 4 My First Pet – A rágcsálók titkos élete

A My First Pet csomaggal érkező új kiskedvencek első pillantásra talán nem tűnnek túl izgalmasnak, de bizony ők is tartogatnak meglepetéseket. Hétköznapi teendőiken kívül van magánéletük is, aminek eseményeiről mi is tájékozódhatunk értesítések formájában.

Ha szeretnél beszerezni egy (vagy több) rágcsálót, építés módban találod meg a ketreceket, mind a négy állatkához egyet-egyet. Tetszőleges számút helyezhetsz el a házban, nem foglalnak helyet a háztartás tagjai között, mint a CAS-ben készíthető macskák és kutyák, ugyanakkor egy ketrecben csak egy állatot tarthatunk, ami azt jelenti, szaporodni sem tudnak. A következő kedvencekkel bővíthetjük a családot:

 • hörcsög (hamster)
 • törpesün (pygmy hedgehog)
 • patkány (rat)
 • bubalu (ez a simgyerekek játékából, a Voidcritterből ismert kitalált szörnyecske)

[foogallery id=”11995″]

A rágcsálókkal csak a gyermek vagy idősebb korú simek teremthetnek kapcsolatot, ekkor azonban ugyanúgy megjelennek a kapcsolati panelen, mint a macskák és a kutyák.  Gondozásuk nem nehéz, mindössze pár szükségletükre kell figyelni, amelyről pontos tájékoztatást kapsz, ha a ketrec fölé viszed az egeret.

Az éhség kritikus szükséglet a rágcsálóknál, ha ugyanis elfelejtesz nekik enni adni (naponta általában 1x kell), könnyen arra ébredhetsz, hogy kis kedvenced már a túlvilágon rója köreit a mókuskerékben. Ezen kívül csak egyetlen halálnemben távozhatnak el, öregség miatti elgyengülésben. A ketrec takarítását érdemes rendszeresen – 3 naponta – elvégezni, mert a koszos környezetben élő rágcsáló megbetegedhet, és harapásától a sim akár halálos fertőzést is szerezhet!

A kisállatok nem igényelnek egész napos foglalkozást, elszórakoztatják magukat a kerekükkel, alagútjukkal, homokfürdőjükkel. Ha kapcsolatba lépünk velük, az alábbiakat tehetjük:

 • Etetés / Fill Food – Csökkenti a rágcsáló éhségét, és építi a vele való kapcsolatot
 • Jutalomfalat / Feed Treat – Csökkenti a rágcsáló figyelem szükségletét
 • Megfigyelés / Observe – Csökkenti a rágcsáló figyelem szükségletét
 • Játék / Play With – Csökkenti a rágcsáló Figyelem és Aktivitás szükségletét, és építi a vele való kapcsolatot
 • Beszélgetés / Talk.. – Többféle beszédtéma érhető el, hatással vannak a rágcsálóval való kapcsolatra
 • Takarítás / Clean Habitat – Hatással van a rágcsálóval való kapcsolatra
 • Rename – Rágcsáló átnevezése
 • Release – Rágcsáló szabadon engedése a vadonba
 • Rágcsáló tanulmányozása / Study Rodent – Gyerekek és tinik számára érhető el, 25%-kal gyorsítja a házifeladat írását

Hiába fordítasz azonban maximális figyelmet rágcsálódra, élettartama sajnos a valósághoz hasonlóan nem túl hosszú. Ha szeretnéd tovább életben tartani etetheted Anti-Aging / Öregedésgátló jutalomfalattal, ami átmenetileg megállítja az idő múlását a kedvenc számára. Megrendelheted a számítógépen keresztül, illetve ha rendelkezel a Cats & Dogs kiegészítővel, az állatklinika ételautomatájából is beszerezheted.

Ha úgy döntesz, nem avatkozol bele a természet rendjébe, a rágcsáló ideje 3 hét után lejár, lelke eltávozik a ketrecből, és szabad  lesz örökre…

 

 

Kalandok

A Sims 4 rágcsálói sokkal intelligensebbek, mint valódi társaik (bár ki tudja…), ugyanis képesek saját kis hobbikat űzni ketrecükben, vagy kirándulásokat tenni a külvilágba. Rendezhetnek rave partit, robbanthatnak nukleáris töltetet, elhagyhatják rakétájukkal a föld légkörét éjszakánként. Kirándulni is mehetnek, ebben az esetben egy üzenetet hagynak ketrecük ajtaján, visszatérve pedig egy képeslap kerül a háztartás eszköztárába. Ezeket a képeslapokat csak a rágcsálók hozhatják haza, és egy teljes gyűjteményt állíthatunk össze belőlük.

Ha azt szeretnéd, hogy szőrös kedvenced reálisabb életet éljen, és ne vegyen részt hörcsöghöz/patkányhoz/stb. nem illő tevékenységekben, megetetheted IQ Limiter / IQ Csökkentő jutalomfalattal. Ezután úgy fog viselkedni, mint egy normális kisállat, nem hagyja el többé a ketrecét. Az eledelhez számítógépen keresztül vagy az állatklinika automatájából juthatsz hozzá.

Ezeket az üzeneteket kaphatod rágcsálód titkos életéről:

 

Képeslapok gyűjtemény:

 

 

Veszett Rágcsáló Láz  (Rabid Rodent Fever)

A Veszett Rágcsáló Láz a csomag új halálneme, amelyet rágcsálók terjesztenek. Elég hozzá egy harapást szerezni elhanyagolt ketrecben élő kedvencünktől, ez pedig nem nehéz, a Play with.. interakció közben bármikor megtörténhet – főleg, ha a sim és a rágcsáló kapcsolati mutatója alacsony. Csak a gyermeknél idősebb simek veszélyeztetettek, számukra azonban halálos végkimenetelű is lehet a fertőzés, továbbá simről simre is igen könnyen terjed.

A megharapott sim 2 órás “Bite-Sized Bite” azaz “Falatnyi Harapás” hangulatjelzőt szerez. Ez elmúlhat nyom nélkül, vagy egy 24 órás kényelmetlen “Fuzzy Feeling” / “Zavarodott Érzés” moodlet követheti, ami a veszett rágcsáló láz első stádiuma.

Ha a fertőzés megtörtént, a sim számára elérhetővé válik a számítógépen a Web -> Research -> Research Rabid Rodent Fever interakció, amivel a betegség után kutathat a neten, és ez felold egy speciális funkciót is (Order -> Rodent Remedies), amellyel ellenszert vásárolhatunk számára. A Cats & Dogs kiegészítővel érkezett állatorvosi klinikán is érdeklődhetünk a lázról az orvosoktól (Ask About Rabid Rodent Fever).

Ha a betegséget tovább engedjük terjedni, a sim 24 órás kényelmetlen “Fuzzy Fever” / “Zavarodott Láz” hangulatmódosítót kap, és a fertőzés ragályossá válik, a beteg közelében bárki elkaphatja. Szerencsére azonban nem fenyegeti a várost halálos járvány, ugyanis csak a háztartásodban élő simek halhatnak bele a betegségbe, a többiek automatikusan megrendelik az ellenszert, és meggyógyulnak.

Ha ezt a hangulatjelzőt is figyelmen kívül hagyjuk, elérkezünk a betegség harmadik, egyben utolsó stádiumába. A sim “Rabid Rodent Fever”, azaz “Veszett Rágcsáló Láz” moodletet kap, és 24 óra múlva meghal, ha nem cselekszünk. Még van időnk azonban kutatni, és megrendelni az ellenszert. Kétféle szérum is elérhető, hatásukban azonban különbség van.

Rabid Rodent Serum – Veszett Rágcsáló Szérum (§500) – Megszünteti a betegséget.

Rabies Inoculations Serum – Veszettség Immunitás Szérum (§800) – Megszünteti a betegséget, és végleges ellenállást biztosít vele szemben.

A betegség alatt a sim számtalan kellemetlen tünettel kell, hogy megküzdjön: tüsszögés, láz, állandó ürítési kényszer. Garantált, hogy haláluk (vagy gyógyulásuk) pillanatáig szenvedni fognak. Érdemes tudni, hogy ha háztartásunkban egy sim megfertőződött, de egy másikkal elhagyjuk a házat (pl. kalandozni indulunk a dzsungelbe), a láz addig szünetel, visszaérkezve pontosan olyan állapotban találjuk betegünket, ahogy hagytuk.

Ha kifutunk az időből, bekopogtat a Kaszás. A halálnemhez új animáció tartozik, amelyben simünk habzó szájjal a földre rogyva leli a halálát – bizony nem túl elegáns módja a távozásnak.

 

A lázban elhunyt simek szelleme is fertőzött marad, a betegséget azonban már nem terjeszti. Arról ismerhetők fel, hogy rágcsáló jelmezt viselnek, és habzik a szájuk, mint egy veszett állatnak. Speciális interakciós lehetőséggel is rendelkeznek, ez a “Spread Rodent Fear” / ” Rágcsáló Félelem Terjesztése”, amely a simeket irracionális félelemre és menekülésre készteti.

A veszett rágcsáló lázban szenvedő szellemek számára is létezik még gyógyulás, a Rabies Inoculation Serum elfogyasztásával visszaváltozhatnak normál szellemmé, megszabadulva jelmezüktől és a habzó szájtól.

 

További képek a játékból:

[flagallery gid=5]

Írta: Thea

A képekért és gifekért köszönet Matt-nek!

 

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments