Sims 4 Játéktipp

10+1 tipp a meggazdagodáshoz

Valószínűleg a simmerek egyik legősibb és legnagyobb problémája a pénzhiány. Hiszen mindenki a lehető legszebb, legdrágább házat szeretné megvenni és berendezni a simeinek, ehhez pedig sok-sok simoleonra van szüksége. Az egyszerű és gyors megoldást pedig mindannyian ismerjük – segítségül kell hívni a Motherlode csalást.

Ha azonban nem ragaszkodsz ahhoz, hogy mindent azonnal és energiabefektetés nélkül oldj meg, akkor most elmondom neked, mire figyelj, hogy simeid meggazdagodhassanak!

1. Kezdd kicsiben!

Tudom, hogy csábító a gondolat, hogy rögtön a legelején hatalmas, mindennel felszerelt házat vásárolj vagy építs a családodnak, de ha elsőre csak a legszükségesebbeket szerzed be, ki fogsz jönni a kezdőtőkédből. Ráadásul egy kisebb, kevesebb elektronikai berendezést tartalmazó ház után arányosan kevesebbet kell majd fizetned akkor is, mikor megérkeznek a számlák. Éppen ezért érdemes apránként modernizálni, bővíteni a berendezést, az olcsóbbakat drágára cserélni – hiszen ahogy ezeket megengedheted magadnak, nem fogsz majd belefutni abba, hogy nem tudod fizetni a számláidat. Arról nem is beszélve, hogy izgalmas, ahogy a simeiddel együtt várod, hogy megvehesd végre azt a drága plazmatévét vagy épp felújíthasd a konyhát. Életszerű!

2. Csökkentett számlák

Eleve érdemes úgy játszani, hogy közben megpróbáld a simek minél több vágyát teljesíteni, ugyanis a Reward Store-ban nagyon sok hasznos bónuszjellemvonást vásárolhatsz nekik. Ezek közül az egyik témába is vág – ha azt szeretnéd, hogy kisebb összeget kelljen csak befizetned, vásárold meg a Frugal jellemvonást. Ez számlamentességet ugyan nem biztosít, de garantáltan kevesebbet kell majd számlákra költened, amíg ez a sim a háztartásodban él.

3. Gyűjtögetés

Ha látsz valahol kristályokat, köveket vagy egyéb gyűjthető tárgyakat, ne sétálj el mellettük, hanem szedd össze őket! Nem kell a házadban vagy az eszköztáradban megtartanod ezeket, hanem csak add el mindet – ugyan ezek keveset érnek, viszont viszonylag rövid idő alatt össze lehet gyűjteni sokat belőlük. Sok kicsi pedig sokra megy, ahogyan azt a mondás is tartja. Érdemes tehát megállni és gyűjtögetni, mert így minimális időráfordítással lehet pénzt keresni.

4. Hasznos hobbi

Mindenkinek van hobbija, így a simeinknek is. Érdemes azonban olyat választani, amelynek következtében előállítanak valami eladhatót. Ez lehet például festészet, kertészkedés, virágkötés, írás, programozás vagy akár videójátékozás is, mert van valami közös ezekben: mindegyikkel szép kis mellékkeresetre lehet szert tenni. Ráadásul ahogy a jártasságaidat csiszolod, úgy egyre jobb minőségű tárgyakat, műveket állíthatsz majd elő, tehát hamarosan jóval több pénzt keresel majd.

5. Ambíciók

Ahogyan a valóságban, úgy a simsben is figyelned kell arra, hogy a munkádat tisztességesen végezd el. Érdemes az elején nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy simeid minél hamarabb feljebb mászhassanak a ranglétrán. Már csak azért is, mert a bónuszokon túl ez általánosságban nagyobb órabért és kevesebb munkaórát jelent. Ha pedig elérted a karriered csúcsát, a legtöbb esetben heti három napot kell csak dolgoznod, és onnantól már koncentrálhatsz a családodra, a bulizásra… vagy akár a pénzkeresésnek egyéb módjaival is megpróbálkozhatsz!

6. Két legyet egy csapásra

Mint ahogyan azt már említettem, vannak olyan hobbik, amelyekkel viszonylag hamar megszedheted magad. Ezt pedig még lehet fokozni, méghozzá azzal, hogy a simeid munkáját és hobbiját szinkronba hozod. Vagyis ha festő a simed, praktikus, ha a festészet jártasság csiszolására fekteted a legnagyobb hangsúlyt, hiszen nem csak a munkahelyeden kaphatsz előléptetést a jártasságod fejlesztésével, hanem gyakorlás közben számtalan festményt is alkotsz, amelyeket eladva könnyen megemelkedik az egyenleged. Ha pedig szeretnéd kimaxolni a lehetőségeidet, akkor érdemes a karrieredhez passzoló életcélt is kiválasztani, mert akkor három fronton is haladhatsz előre egyetlen lépéssel.

7. Szabadnapok

Mindenkinek szüksége van rá, hogy néha kieressze a gőzt – a szabadnapokat pedig éppen erre találták ki. Azokon a napokon, amikor a simeid valamilyen oknál fogva nem érzik jól magukat, például nem aludtak eleget vagy épp nagyon erős negatív érzelmi állapotban vannak, érdemes hagyni, hogy otthon maradjanak. Ilyenkor egy kicsit kiszakadnak a mókuskerékből, lehetőségük van regenerálódni, ráadásul a fizetésüket ugyanúgy megkapják a nap végén. Viszont! Megéri spórolni a szabadnapokkal az elején, hiszen akkor sajnos egyébként sem túl magas órabérért dolgoznak a simeink, így egy pihenőnapért sem fognak igazán sokat kapni. Ha azonban már a ranglétra csúcsához közeledve döntesz úgy, hogy otthon maradsz, annak több előnye is van. Ha kiveszel több szabadnapot is, gyakorlatilag akár egy teljes héten át nem kell bemenned a munkahelyedre. Pénzt viszont kapsz. Ráadásul az ajándékidőt töltheted a szeretteiddel – vagy akár a hasznos hobbidnak, esetleg egy új vállalkozásnak is szentelheted magad!

8. Ne csábulj el!

Vannak, akik egyik pillanatról a másikra megszedik magukat. Na, a tisztességesen dolgozó simek esetében ettől nem kell félni. A spórolós, keményen dolgozó, leleményes simek is meg fognak gazdagodni, ehhez azonban sok-sok türelemre van szükség. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha lassúnak érzed a folyamatot, akkor is kitarts az elhatározásod mellett, és ne használj pénzkódot! Ugyanis ahogy a valóságban, úgy a játékban sem tudjuk megfelelően kezelni a hirtelen jött nagy vagyont. Mondhatod azt, hogy csak egyetlen motherlode-ra van szükséged a bútorok megvásárlásához, a ház kibővítéséhez vagy épp egy vállalkozás beindításához. A csalással szerzett pénz azonban elfogy, amint elérted a kitűzött célodat, és ezzel csak az a baj, hogy egy jobban felszerelt, nagyobb ház fenntartása jóval többe kerül. Így tehát könnyű belefutni abba, hogy nem tudod fizetni a számlákat, amelyek már egy nagyobb vagyonhoz vannak igazítva. A számlafizetés abban az esetben válik fenntarthatóvá, ha lassan, fokozatosan teszel szert a pénzre, és ennek megfelelően fejleszted az életteredet.

9. Légy önellátó!

A valóságban gyakran hallani, hogy az étkezéseken lehet a legtöbbet spórolni. Bár a játékban annyira látványos összegeket nem lehet megtakarítani, ha odafigyelsz arra, mit főzöl, de mint tudjuk, sok kicsi sokra megy. Kertészkedni nem csak akkor érdemes, ha szeretnéd eladni az általad termesztett növényeket, hanem akkor is, ha szeretnél önellátóvá válni. Kezdd kicsiben, és ültess egy-egy olyan növényt, amelynek termésére gyakran van szükséged főzés közben! A konyhakertedet ezek után aztán lassacskán kibővítheted; a cél pedig az, hogy amikor a hűtőre kattintasz, ki tudj majd választani néhány olyan fogást, amelyet nagyon olcsón vagy akár ingyen elkészíthetsz. Ha életvitelszerűen gazdálkodnak a simeid, hosszú távon ez is szépen hozzájárul majd a vagyonod gyarapodásához.

10. Csak akkorát, amekkora kell

Az ember sokszor hajlamos túlméretezni a házakat, és akár szükségtelen helyiségeket vagy használati tárgyakat halmozhat fel. Még ha már tehetősebbek is a simeid, mielőtt építenél nekik egy minden képzeletet felülmúló kastélyt vagy modern villát, állj meg egy pillanatra, és gondolkozz el! Tedd fel magadnak a kérdést: tényleg szükségük van ekkora fényűzésre? Ha a válaszod nem, akkor talán érdemes elgondolkoznod azon, hogy egy kisebb, de praktikusabb otthont teremts inkább a simeidnek. Ez nem csak a számlákat tartja kordában, de a játék is átláthatóbb lesz egy kisebb házban.

+1. Tartsd jól a simeidet!

A boldog sim hatékony sim. A boldogtalan sim azonban… Amikor nagyon erős negatív érzelmi állapotban vannak, vagy épp minden szükségletük leesett, nem várhatod el tőlük, hogy teljes odaadással fáradozzanak a vagyonuk összekuporgatásán. Ezért érdemes mindig odafigyelni arra, hogy jól érezzék magukat a bőrükben. Ha van lehetőséged rá, teljesítsd minél több vágyukat, a szükségleteiket pedig igyekezz megoldani még azelőtt, hogy igazán sürgetővé válna a probléma! Így hosszabb távon elégedettebb, szorgosabb simekkel játszhatsz majd.

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Lee
Lee
4 évvel ezelőtt

Jó ez a cikk, egy csomó dologra nem is gondoltam. Köszi, Ruby