Sims 2 Modok

Sims 2 egyedi tartalmak telepítése és hibaelhárítása

Bizony bosszantó érzés az, ha a kiszemelt egyedi tartalmat nem tudjuk működésre bírni, és ennek több oka is lehet: mesh-hiány, rossz helyre bepakolt package fájlok…

Mi is az a mesh?
MESH egy egyedi tartalom egyik része, amelyre a színt a játék rá tudja tenni. Ha a mesh hibás vagy hiányzik a játék, nem tudja mire rátenni a színt, így hibásan jelenik meg a játékban.
Ha kiszemeltük a kívánt egyedi tartalmat és le is töltöttük, két dolog történhet: vagy egy Package fájlt vagy egy Sims2Pack-ot találunk a mappában.

Picture

Ha egy PACKAGE FÁJLT töltöttél le, akkor…
1, Keresd meg a Sims 2 mappát, ez szinte mindig itt van:
Számítógép -> Dokumentumok -> EA Games -> Sims 2

2, Itt találhatsz egy Downloads mappát

Picture

2.1, Amennyiben nincs ilyen mappád akkor se aggódj, keresd meg a Formatárt/Body Shop-ot, várd meg, míg elindul (ez perceket is igénybe vehet, függvén a számítógépedtől). Amint elindult nyugodtan lépj ki, és meg kell találnod a fentebb említett mappát.

3, Lépj be a mappába és a Package fájlt másold át:

Picture

4, Ellenőrizd, hogy sikeres volt-e az átmásolás, ha sikeres volt, akkor már szinte biztos, hogy meg fog jelenni!

Ha viszont egy SIMS2PACK fájlt látsz, akkor…

1, Kattints duplán rá, és egy ilyen ablakot látsz majd:

Picture

Kattints a Telepítés gombra (ha a játékod angol ez Install-ként jelenik meg), várj, míg feltelepíti, és játszhatsz is.

1.1, Biztos vannak olyanok, akik az Ultimate Collection-t letöltötték, nos, ott a helyzet nehezebb. Na jó, nem, csak egy picit kutakodni kell. Duplán kattints a fájlra, és ki fog jönni az, hogy a Windows nem képes a fájlt megnyitni. Kattints a Kiválasztom a listából opcióra, és errefelé keresgélj:
C:Program Files (x86)Origin GamesThe Sims 2 Ultimate CollectionFun with PetsSP9CSBin
Itt meg fogod találni a fájlt, és ezentúl a gép tudni fogja kezelni a Sims2Pack-jeidet.

Kiegészítő tippek:
1, A Package fájlok nevében szerepelhetnek különleges karakterek, pl. ( , ] , }. Ezeket jobb kitörölni a névből, ugyanis ezeket a játék lassa(bba)n olvassa be. Csak – , _ , kis- és nagybetűk és számok szerepeljenek az egyedi tartalmak neveiben! (Tipp: DeeDee)
2, Havonta – kéthavonta nem árt egy délutánt rászánni, hogy rendezzük a meghízott Downloads mappát, a felesleges Package-ket töröljük nyugodtan! Minél nagyobb mennyiségű egyedi dolgod van annál hosszabb a betöltés.
3, A Sims2Pack Installer program kifejezetten hasznos, mivel azzal be tudod állítani, hogy egy rakás egyedi tartalomból mit is telepítsen fel a játék (tehát egy házból ha csak egy tárgy kell nem 100 tartalmat, hanem csak 1-2 darabot telepít fel.

Kétféle Package file létezik. Az egyik a Custom, amely új dolgot ad a meglévő Maxis cuccok mellé. Arról ismerhető fel, hogy az azt ábrázoló képen ott látható az egyedi tartalmat jelző virágszerű szimbólum. A másik a Default, amely egy vagy több már meglévő Maxis cuccot cserél le ( igazából nem magát a cuccot, csak a megjelenését ) . Ezeknél nincs ott az egyedi tartalom szimbólum, és a választható cuccokat mutató képek között is az eredeti Maxis cucc képe szerepel, végeredményként – a generált karakter külsején, illetve a játékban – viszont az egyedi tartalom. Ha azt szeretnénk, hogy játékunkban ismét az eredeti cucc jelenjen meg, egyszerűen csak töröljük a Package file-t a Downloads mappából. (Kiegészítette: Rikardo)

Hibaelhárítás

Ha végigkövetted az előző részt, lépésről-lépésre megcsináltál mindent, de a kiszemelt haj vagy bútor mégsem jelenik meg a játékban, akkor bizony már egy kicsit több munkád van.

Először is egy nagyon fontos: MINDIG ellenőrizd le, hogy a mesh csatolva volt-e, vagy máshonnan kellett volna letöltened. Ha az oldalon a letöltési lapnál van egy Mesh included! felirat, akkor a dolog megvan, csak be kell másolnod. Ha azonban ez egy átszínezés például akkor könnyen megeshet, hogy a mesh nem volt csatolva, tehát ezért nem tudta a játék az egyedi tartalmat beolvasni. Amennyiben neked a mesh biztos, hogy megvan, viszont nem jelenik meg az, aminek meg kéne, akkor tarts velem, hogy a hőn áhított dolgok működjenek.

Első lépésként készíts egy mentést, vagyis a Dokumentumokból az egész Sims 2-es mappát másold egy biztos helyre (nem baj, ha egy külső adathordozón is megvan, ha véletlen a játék, nagy netán a géped bekrepálna). Nem kötelező, de nagyon ajánlott, ugyanis a biztonság a fontos, nem érné meg egy hibás package fájlért minden egyes családot, saját épületet elveszíteni, ugye?

Ha kész a mentés lépjünk be a játékba, azután egy szomszédságba, nyomd meg az F5-gombot vagy kattints a három pontra, és menj a játékbeállításokhoz. Találni fogsz egy „A katalógusok jelenítsék meg az egyedi tartalmakat” beállítást, ez legyen beállítva! Amennyiben előjön az, hogy “Egyedi tartalom menü megjelenítése indításnál” azt kapcsold ki! Ezután lépj ki, és lépj be újra. Ha ez nem működik, akkor állítsd az ellentétére (tehát a be az legyen ki) lépj ki, és újra lépj be! Ezután alkalmazd a fentebb leírt technikát, lépj ki és be, és ismét nézd meg!

Ha ez sem segített, akkor a dolog két részre szakad, válaszd ki a rád igazat!

1. Nemrég telepítettem egy új kiegészítőt és/vagy cuccos csomagot, így a régebben működő egyedi tartalmak már nem működnek

VAGY

2. Nem telepítettem semmi ilyesmit.

Ha nemrég telepítettél, akkor…
Van egy pár trükk, amik ilyenkor segíthetnek.


1. TRÜKK – A FORMATÁR

Ez a trükk egyszerű, de nagyszerű. A legtöbb esetben segít, hogyha azok a fránya egyedi tartalmak nem működnek.

1, Nyisd meg a Sims 2 mappát (Dokumentumok -> EA Games -> The Sims 2)
2, Jelöld ki a Downloads és a SavedSims mappákat, és vágd ki őket (ha sikerült áttetszővé változik a két mappa ikonja), majd menj az asztalodra és illeszd be őket. Fontos, hogy ne másold! Ezután már nem kell Downloads és SavedSims mappának lennie a The Sims 2 mappában.
3, Nyisd meg a Formatárt/Body Shop-ot! Sok időbe telhet, mire elindul és betölt (főleg ha még egyszer sem használtad), mert új SavedSims és Downloads mappákat kreál.
4, Amint betöltött lépj ki a Formatárból.
5, Ezután menj nyisd meg az asztalra költöztetett Downloads mappát, Ctrl + A kombinációval jelöld ki az összes package fájlt, vágd ki őket és másold be az új Downloads mappádba! Csináld meg ugyanezt a SavedSims mappával (ha egyáltalán van benne valami)
6, Töröld ki a megüresedett két asztali mappát.
7, Teszteld le, és szoríts, hogy működjön!

 

2. TRÜKK – EGY KIS KUTAKODÁS

Ezt a trükköt csak abban az esetben alkalmazd, ha tényleg mindent elmentettél!

1, Menj a Dokumentumok -> EA Games -> The Sims 2 mappába, azon belül keresd meg a Config mappát. Itt találsz egy userProps.xml fájlt, ezt nyisd meg jegyzettömbbel!
2, Keresd meg ezt a sort:
<AnyBoolean key=”allowCustomContent” >*****</AnyBoolean>
A piros csillagokkal jelölt részen a true szónak kell szerepelnie. Ha false van itt írd át.
3, Keresd meg ezt a sort:
<AnyBoolean key=”disableCustomObjects” >*****</AnyBoolean>
A piros csillagokkal jelölt részen a false szónak kell szerepelnie. Ha true van itt írd át.
4, Mentsd el a fájlt, ha szerkesztettél benne valamit!
5, Ellenőrizd, hogy a fájl még mindig userProps.xml névre hallgat, nem csapódott-e hozzá egy .txt. Nézd meg a fájl tulajdonságaiban, hogy XML Dokumentum-e.
5, Tesztelj, és szoríts,  hogy működjön!

 

3. TRÜKK – ÚJ FÁJLOK GENERÁLÁSA

Ezt a trükköt is csak úgy alkalmazd, hogy van mentésed!

1, Lépj be a Dokumentumok -> EA Games mappába. Itt találod a The Sims 2 mappát. Ezt nevezd át, lehet The Sims 2 Backup, The Sims 2 OLD, The Sims 2 Old files. Olyan legyen, amiről tudod, hogy micsoda!
2, A játék egy kicsit butuska, és nem érzékeli, hogy ez bizony az a mappa, amiben a játékfájlok vannak, ez a mi kiskapunk! Lépj be a játékba, és várd meg, míg a töménytelen mennyiségű új fájlt megcsinálja – ez sok idő lehet.
3, Csináld meg a Formatáros trükköt (1. trükk).
4, Futtasd a játékot, és most tényleg nagyon szoríts.
5, Ha ez működött másold be a mentéseket, és örömködj!

Ha ez nem működött, akkor már nem nagyon van mit tenni, de azért vannak még javaslataim.

 

1. REMÉNYSUGÁR – VALAMIT ROSSZUL CSINÁLSZ

Könnyen megeshet, hogy nem figyeltél eléggé, vagy hogy kihagytál egy lépést. Javaslom, hogy kezdd az egészet újra, próbálj ki mindent, hátha működésre tudod bírni!

 

2. REMÉNYSUGÁR – A LETÖLTÖTT FÁJLOK ROSSZAK

Lehet, hogy maga a fájl sérült meg miközben letöltötted, az is lehet, hogy nem kompatibilis a játékoddal (hiányzik egy kiegészítő vagy cuccos csomag), megtörténhetett az, hogy nem az eredeti készítőtől töltötted le, és a feltöltés során a fájl megsérült. Ilyenkor egy próbát megér még a az újratöltés.

 

3. „REMÉNYSUGÁR” – A JÁTÉK ÚJRATELEPÍTÉSE

Nem nevezném akkora reménysugárnak, mert akkor bizony mellé kell ülnie, le kell szedni mindent, és újra fel kell telepíteni, de ha minden kötél szakad ez is megérhet egy próbát. Így kapsz egy tiszta lapot, teljesen friss játékfájlokkal, hátha így működésre tudod bírni a játékot.

De mit tegyek akkor, ha semmi ilyesmit nem telepítettem (kiegészítő, cuccos csomag)?

Akkor se aggódj, neked is van segítségem.

 

1. MEGOLDÁS – BIZTOS, HOGY MEGVAN AZ A MESH?

Lehet, hogy buta kérdésnek hangzik, de sokszor csak annyi a probléma, hogy figyelmetlen vagy, és letöltöd az átszínezést, viszont a mesh nincs hozzáadva, ezért nem jelenik meg.
Ha a CAS-ban egy egyedi tartalom ikonnal ellátott, mégis Maxis-féle ruhát vagy hajat látsz, akkor a probléma biztos, hogy az, hogy nincsen meg a mesh.
1, Ellenőrizd, hogy a letöltött tartalmaidhoz hozzá van-e kapcsolva a mesh. Ha nincs, akkor egy külső link vezet hozzá, biztos, hogy fel van tüntetve.
2, Tesztelj, és remélj!

 

2. MEGOLDÁS – KIEGÉSZÍTŐ/CUCCOS CSOMAG-HIÁNY

Szintén gyakori problémaokozó az, hogy nem mindenki nézi meg, hogy milyen kiegészítő és/vagy cuccos csomag kell az adott tartalomhoz, és ezért nem működik.
1, Keresd meg a hiányzó tartalmakat, és ellenőrizd le, hogy tényleg minden bővítés megvan-e ahhoz, hogy a tartalom működjön.
2, Ha nincsen meg valami, akkor azokat a tartalmakat töröld ki – amíg nincs meg minden hiányzó bővítés addig úgy sem fog működni.

 

3. MEGOLDÁS – A ROSSZ TELEPÍTÉS ÁTKA

Ez is egy gyakori jelenség: egy Sims2pack fájl nem fog működni, ha a Downloads mappába teszed.
1, Nyisd meg az előző tippem, abban részletesen leírom a telepítések menetét.
2, Ellenőrizd, hogy mindent az ott leírt módon telepítettél-e.
3, A hibásakat javítsd.
4, Lépj be a játékba, és nézd meg, hogy működik-e.

 

4. MEGOLDÁS – BÚJÓCSKA

Sokszor mondtam már, hogy gyakori probléma, ez se más. Biztos, hogy jó helyen keresed a rossznak gondolt tartalmakat?
1, Nézd meg, hogy hol kell lennie a fájlnak. Például a pózdoboz sem biztos, hogy az Egyebek -> Egyebek fülnél lesz, lehet a Jártasságoknál is.
2, Lépj be a játékba és ellenőrizd, hogy ott van-e.

 

5. MEGOLDÁS – A FENTEBB EMLÍTETT TRÜKKÖK

Ez már a végjáték. Ha semmi sem működött, akkor a fentebb említett trükköket (Formatár, kutakodás és új fájlok generálása) próbáld meg, hátha működésre bírják a tartalmakat!

 

Remélem, hogy a nem működő egyedi tartalmak már működnek, és hogy hasznos volt a tipp!

A tippet készítette: Wan