Sims 2 Modok,  Sims 3 Modok,  Sims 4 Modok

Honnan töltsünk le egyedi tartalmakat?

Bár mindannyian simmerek vagyunk, véleményünk megoszlik arról, hogy mi a szép. Van, aki a Sims 4 grafikájára esküszik, másokat a Sims 3 babaszerűbb simjeihez húz a szívük, és persze a többi szériának is megvannak a rajongói. Legutóbbi felmérésünk alapján azonban kiderült, hogy a játékosok 70%-a nem elégszik meg a játék nyújtotta lehetőségekkel, és egyedi tartalmakat is használ. Nem mindenki tudja azonban, hol érdemes leginkább kutatnia, úgyhogy ma a legnépszerűbb Sims gyűjtőoldalakról ejtenék pár szót, a teljesség igénye nélkül.

Közös bennük, hogy némi nyelvtudás szükséges a használatukhoz, hiszen leginkább angolul íródnak. Szerencsére akkor is van segítség, ha te nem érzed ebben profinak magad, ugyanis a Google fordító weboldalak fordítására is alkalmas. Ha egy idegen nyelvű oldalra tévedsz, általában automatikusan felajánlja a fordítást, de megteheted azt is, hogy kimásolod a webcímet, és beilleszted a fordító szövegmezőjébe. Válaszd kimeneti nyelvnek a magyart, és a linkre kattintva már ezen a nyelven olvashatod az oldalt. Persze az így kapott szöveg nem tökéletesen megbízható, néha borzalmas félrefordítások születnek így, kiindulóalapnak vagy megerősítésnek azonban hasznos lehet.

Tipp: Ha problémát okozna, hogy hogyan telepítsd az egyedi tartalmakat, a következő tippjeinkből megtudhatod: Sims 4, Sims 3, Sims 2.

Az első oldal, amire valószínűleg minden keresgélő ráakad, a The Sims Resource. Ez az oldal nagy karriert futott be az utóbbi években, most már a legprofibb egyedi tartalom készítők is rutinos felhasználóivá váltak, úgyhogy könnyű itt igazi kincsekre akadni. A Sims 4, Sims 3, Sims 2 és Sims 1 szériákhoz találhatók itt letöltések, de csak akkor elérhetők, ha regisztrálsz. További bökkenő lehet, ha Adblockot vagy más reklámblokkolót használsz, az oldal ugyanis nem engedélyezi a letöltést, ameddig ki nem kapcsolod a plugint.

Ahhoz, hogy regisztrálni tudj, keresd a fejlécben a Log in menüpontot, és kattints rá. Az egyszerűség kedvéért bejelentkezhetsz Google vagy Facebook profillal, ha azonban külön regisztrációt hoznál létre, az alsó sorban található Click here to register now a neked szánt felirat. Katt rá, és haladjunk tovább! A felbukkanó űrlapot a következőképpen töltsd ki, majd a Click here to register gombban véglegesítsd a műveletet.

Ha mindent jól csináltál, egy üzenet bukkan fel arról, hogy regisztrációd elkészült, és már csak a megadott címedre érkező levelet kell megkeresned (néha a Spam mappában landol), hogy rákattinthass a megerősítő linkre. Ezzel automatikusan be is jelentkezel az oldalra (a Log in felirat Accountra vált át, ott menedzselheted profilodat), és máris belevetheted magad a válogatásba!

A Downloads menüpontban választhatod ki, milyen témában és melyik szériához nézelődnél, ezt is gyönyörűen lefordítja a Google fordító, ha nem ismered a nyelvet. Ha valamiben nem vagy biztos, akkor pedig csak kattints rá, és máris megtudod, mi az. Ha nincs határozott célod, válaszd a Show all menüt, és tallózhatsz a teljes kínálatban, illetve a Featured Creations is hasznos menüpont, itt ugyanis a többiek közül kiemelkedő CC készítők munkáit találod.

Ha megvan a kiválasztott egyedi tartalom, katt a Download gombra, és kezdetét veszi az idegőrlő várakozás. A TSR ugyanis tíz másodpercig várakoztat, mielőtt hozzájutnál a tartalomhoz, addig a színes és villogó reklámokat csodálhatod. Még rosszabb, ha el sem jutsz a visszaszámlálásig, mert nem kapcsoltad ki az elején az Adblockot. Ilyenkor az oldal felajánlja, hogy válj VIP taggá, ha nem szeretnéd látni a reklámokat, amit havi 4 dollárért megtehetsz – akár így is dönthetsz, de a blokkolót kikapcsolni gazdaságosabb. Ameddig ingyenesen használod az oldalt, egyszerre nem futhat két visszaszámlálásod, tehát nem működik az a taktika, hogy kiválasztasz tíz egyedit, megnyomod a download gombot mindnél, és mire ezt minden lapon megteszed, az elsőkön már véget is ér a várakozási idő. Ez főleg az elején lehet lassú, amikor még minden kell, amit az ember meglát. De hát a szép dolgokért megéri néhány ősz hajszál.:)

A második oldal, amit figyelmetekbe ajánlanék, a Mod the Sims. Az utóbbi időben ugyan visszaszorult a TSR-rel szemben, de még mindig számos alkotó inkább ezt a felületet használja. Itt is találhattok Sims 2, Sims 3 és Sims 4 egyediket bőségesen, és regisztráció nélkül bizony ezek sem elérhetők. A jobb felső sarokban találod a Sign in menüpontot, ahol elkészítheted regisztrációdat.

A felbukkanó kis bejelentkező ablakban válaszd a Register now-t, majd add meg születési dátumodat. Bizony, előfordulhat, hogy túl fiatalnak bizonyulsz a regisztrációhoz. Tizenhárom év alatt az oldal megszakítja a folyamatot. Ha ezen azonban sikeresen túljutsz, a fórum szabályzata tárul a szemed elé, amelyet a kis négyzet bepipálásával vehetsz tudomásul, majd a Proceed gombbal tovább haladhatsz a tényleges regisztráció felé.

És itt jön az igazi kihívás! A MTS ugyanis biztosra megy, hogy tagjai között csakis valós felhasználók legyenek, ezért véletlenszerű szöveges kérdés megválaszolását is kéri a Human Verification résznél. A válasz minden esetben egy szóból áll, többnyire évszámokat vagy kiegészítők neveit takarja angolul. Ha nem érted a nyelvet, másold be fordítóba a mondatot.

Tőlem most épp a hatodik Sims 3 kiegészítő nevét kéri, ami egyébként sem menne fejből, úgyhogy irány a Wikipédia (vagy a Sims Addicts játékismertetők) – a megfejtésem a Showtime lesz. Az alatta lévő rubrikába a ’sims are not robots’, azaz a simek nem robotok szöveg begépelését kéri még az oldal, tegyünk neki eleget. Az űrlap további részében lehetőséged van bejelölgetni, melyik Sims kiegészítőkkel rendelkezel, de ez nem kötelező. Regisztrációdat a Complete Registration gombbal hagyhatod jóvá. Ha mindent jól csináltál, már érkezik is e-mail fiókodba a hitelesítő levél, amelyben a linkre kattintva visszajutsz a MTS oldalra, immáron bejelentkezve. Kezdődhet a böngészés!

A Download menüpontra kattintva több csoportosítás alapján kezdhetsz keresgélni. Sajnos ezt a részt a Google fordító nem ismeri fel, úgyhogy segítségül lefordítottam a lényeget. Minden esetben megtalálható jobb oldalon a „Switch to” opció a másik két széria ikonjával, így ha egy gyűjtőtémát választasz, akkor is könnyen leszűkítheted a találatokat a téged érdeklő tartalmakra.

Download Sections – Szekciók

 • Sims 2, Sims 3, Sims 4, All – Értelemszerűen ezek az egyes szériák, vagy az összes mutatása
 • Top items – A MTS kiemelt tartamai
 • Favourite Creators – Legkedveltebb alkotók munkái
 • Favourite Creators (Compatible) – Ha korábban bejelölgetted, milyen kiegészítőkkel rendekezel, ezen a lapon csak olyan tartalmakat láthatsz a legkedveltebb alkotóktól, amelyek kompatibilisek a játékoddal

Download Categories – Kategóriák

 • Sims – Simek
 • Pets – Állatok
 • Lots & Housing – Telkek és házak
 • Bodyshop – Simek készítéséhez használható tartalmak
 • Buy Mode – Vásárlás mód
 • Build Mode – Építés mód
 • Game Mods – Játékmodok
 • Miscellaneous – Egyebek
 • Programs and Utilities – Programok és segédprogramok

Ha ezen a szakaszon túljutottál, a Google már tényleg a barátod, mert a további címszavakat le tudod fordítani automatikusan. Jöhet tehát a TSR-nél említett linkmásolás a fordítóba, ha nem érted a nyelvet. A Sims 4 tartalmak közül pl. a kék gombokkal választhatsz alkategóriákat, majd a következő lapon hasonló gombok jelzik a további alkategóriákat, és így tovább. A tartalmak között görgetve a képek alatti jobb sarokban fel van tüntetve, milyen kiegészítő megléte szükséges az egyedi használatához, erre is érdemes figyelni. Ha megvan az igazi, kattints rá – a letöltendő fájlt mindig a Files fülön találod.

A következő oldal, amit érdemes figyelni, a Lana CC Finds. Más elven működik, mint a fenti kettő, hiszen itt nem az oldalra töltik fel a készítők a tartalmakat. Szerencsére ma már sokan használják a Simsfileshare megosztót, ahonnan közvetlenül hozzájuthatunk a vágyott egyedihez, sok esetben viszont az eredeti készítő oldalára irányít át a LCCF, ahol bármi megtörténhet. Az is, hogy a letöltés már nem elérhető, vagy regisztrációhoz kötött. Ezek persze ritka kivételek, ez az oldal nagyszerűen használható bárki számára, szóval böngésszétek bátran, a Google fordító is barátságban van vele.

A Sims 2, Sims 3 és Sims 4 CC menüpontokban az adott szériához találhattok meg minden egyedit, az All tags… kezdetűk pedig lehetővé teszik, hogy típus szerint nézz szét közöttük. Itt nagyjából azzal a formával találkozhattok, mint az MTS oldalon: egy listából választhatjátok ki, melyik téma érdekel, amely aztán további olyan lapra vezet, ahol tovább szűkítheted keresésed feltételeit. Ha esetleg idegen lenne számodra a részletes csoportosítás, egy későbbi tippünkben az egyedik típusaival is foglalkozni fogunk majd.

A felsorolás ugyan Top 3-nak indult, de nem is lenne igazi a lista bónusz nélkül! Negyedik oldalunkhoz kimozdulunk a komfortzónából, ugyanis orosz nyelven van. A Sims3Planet és Sims4Planet külön felületen működik, de összetartoznak. Mindkettőt elérheted egy regisztrációval, és a felépítésük is azonos. Ezeken az oldalakon sok minden megtalálható, ami máshol nem, de a letöltés sajnos olykor elég lassan működik. Ha a TSR nem edzette meg elég jól az idegeidet, majd a S4P vagy S3P megteszi!:) Letöltéshez itt is bejelentkezés szükséges. Nem kísérletezem az orosz szövegek bemásolásával, úgyhogy regisztrálni a nyíllal jelölt menüpontban tudsz:

Miután erre rákattintottál, a következő űrlap tárul a szemed elé:

Ha ezzel végeztél, és a jóváhagyás gombra kattintottál, máris megjelenik egy üzenet arról, hogy regisztrációd sikeres volt. A nevedre kattintva egyből be is jelentkezel az oldalra, és kezdődhet a gyűjtögetés. Balról a második kimondhatatlan nevű menüpontban találod a tartalmakat típus szerint felsorolva. Ha le szeretnél tölteni egy tartalmat, kattints a képek alatt megjelenő széles gombra, és átkerülsz az egyedi saját oldalára. Itt legalább egy link áll majd rendelkezésedre letöltéshez.

Listánk azonban itt még mindig nem ér véget, ugyanis eddig csak a Sims 1-4 szériák játékosaira gondoltunk, holott a Sims Medieval is megérdemli a figyelmet. Azt hitted, ehhez a játékhoz nem léteznek egyedik? Tévedtél! A Sauris Sims inkább kisebb blog, mint nagy gyűjtőoldal, de szép számmal találnak rajta tartalmakat a TSM szerelmesei. Használata nem igényel komoly képességeket, hiszen angol és orosz nyelven is olvasható, és a fordító is felismeri a nyelvet. A blogoknál gyakori rendszerben, az oldalsávban található a letöltések téma szerinti csoportosítása, de akár a főoldalon is elkezdhetjük böngészni a tartalmakat. Használatához regisztráció nem szükséges.

Ha esetleg kétségeid lennének, hová is tedd a TSM egyediket, álljon itt egy kis technikai segítség. A játék telepítési könyvtárában (tehát nem a My Documents mappában, ahol pl. a Sims 4 esetén, hanem a Programs könyvtárban, ha nem változtattad meg a telepítési útvonalat) kell egy Mods nevű mappát létrehoznod, és ezen belül egy Packages nevűt is. Ezek után ezt a fájlt helyezd el a telepítési könyvtárban (tehát ugyanazon a helyen, ahol a most létrehozott Mods mappád is van).  El is készültél. Egyedi tartalmaidat ezentúl helyezd a Packages könyvtárba, és működni fognak. Script modok esetén szükség lehet még erre a fájlra, amelyet a telepítési könyvtár GameBin mappájában érdemes elhelyezni, a biztonság esetére.

A felsorolást még nagyon hosszúra bővítheténk, de a fenti öt gyűjtőoldal jó kiindulási alap mindennemű egyedi vadászathoz. Ha akad olyan oldal, ami szerintetek megérdemli még a figyelmet, kommentben nyugodtan osszátok meg a többiekkel! Jó gyűjtögetést, jó Simsezést! 🙂

Az egyedis oldalakról írt korábbi cikkünkért kattints ide – Figyelem! Elavult információkat tartalmazhat.

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.

3 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Niki
Niki
5 évvel ezelőtt

Szuper lett ez a cikk 🙂 Olyan oldalak is vannak amiket nem is ismertem. 🙂 köszönöm. 🙂

Ruby
5 évvel ezelőtt

Ez a cikk szerintem is tök hasznos volt!
Én nagyon új vagyok még egyedigyűjtésben, de máris okosabbnak érzem magam. 😀

LenaNorah
5 évvel ezelőtt

Én még a http://sims4updates.net/ oldalt tudom ajánlani 🙂 Illetve aki nem ismeri a Pinterest oldalt. A keresőbe beírjátok mit szeretnétek, inkább angolul szerintem, de magyarul is kidobja lehet,és nagyon sok mindent kidob az adott dologra 🙂