Sims 2 Modok

Sims 2 – Egyedi falikép készítése

Ha tale-t forgatunk, és személyesebbé szeretnénk tenni egy szobát, lakást, az első dolog ami eszünkbe juthat (legalábbis nekem ez szokott lenni az első dolog XD), hogy képeket aggatunk a szereplőkről a falra. Azonban ez a játékon belül csak korlátozottan oldható meg, festőállvánnyal, vagy a fényképezőgépekkel (az Egyetem és a Jó utat kiegészítőkkel jöttek). De ha nagyobb szabadságot szeretnénk, érdemes átszínezésekhez folyamodnunk.

Ez a tipp igazából nem csak képekre használható, hanem bármilyen más tárgyra is, de ebben az esetben én egy kép példáján fogom bemutatni a folyamatot.

Ami kell:

SimPe
Nvidia DDS Utilities
CEP
Valamilyen képszerkesztő program (Photoshop, GIMP, stb.)

Első lépésként telepítsünk a fentebb felsorolt programokat. Azonban ezek után is be kell még állítanunk pár dolgot, hogy működőképes legyen.

Fontos: Aki Ultimate Collectionnel rendelkezik, töltse le ezt a fájlt, és ki kell cserélni a SimPe telepítési mappájában az expansions.xreg fájlt! Ugyanis az UC más fájlelérési útvonalakat használ, mint a CD-s, DVD-s telepítés.

Nyissuk meg a SimPe-t!

Picture

Ha ilyen esetleg ilyen üzenettel találkoznánk, nyomjunk Yes-t, ez csak egy figyelmeztetés, hogy a Paloták és Parkok az utolsó kiegészítő, amivel kompatibilis a program (de ez is az utolsó, szóval jók vagyunk)

Picture

Menjünk az Extra…/Preferences… menübe. Itt rögtön a felugró System Folders lapon kell néhány beállítást eszközölnünk.

Picture

Az Nvidia DDS Tool Folder melletti Browse gombra menve keressük meg a mappát, ahova telepítettünk az Nvidia DDS Utilities-t (ha nem változtattunk semmit telepítéskor, ez általában a képen látható útvonal) Jelöljük ki az nvdxt fájlt, és oké.

Akik Ultimate Collectionnel rendelkeznek, ellenőrizzék ezen a lapon, hogy ezek a fájlelérési útvonalak vannak-e beállítva:

Base Game C:Program FilesOrigin GamesThe Sims 2 Ultimate CollectionDouble DeluxeBase

Expansions Packs
University Program FilesOrigin GamesThe Sims 2 Ultimate CollectionUniversity LifeEP1
Night Life Program FilesOrigin GamesThe Sims 2 Ultimate CollectionDouble DeluxeEP2
Open for Business Program FilesOrigin GamesThe Sims 2 Ultimate CollectionBest of BusinessEP3
Pets Program FilesOrigin GamesThe Sims 2 Ultimate CollectionFun with PetsEP4
Seasons Program FilesOrigin GamesThe Sims 2 Ultimate CollectionSeasons
Bon Voyage Program FilesOrigin GamesThe Sims 2 Ultimate CollectionBon Voyage
Free Time Program FilesOrigin GamesThe Sims 2 Ultimate CollectionFree Time
Apartment Life Program FilesOrigin GamesThe Sims 2 Ultimate CollectionApartment Life

Stuff Packs
Family Fun Program FilesOrigin GamesThe Sims 2 Ultimate CollectionFun with PetsSP1
Glamour Program FilesOrigin GamesThe Sims 2 Ultimate CollectionGlamour Life Stuff
Celebration Program FilesOrigin GamesThe Sims 2 Ultimate CollectionDouble DeluxeSP4
H&M Fashion Program FilesOrigin GamesThe Sims 2 Ultimate CollectionBest of BusinessSP5
Teen Style Program FilesOrigin GamesThe Sims 2 Ultimate CollectionUniversity LifeSP6
Kitchen and Bath Program FilesOrigin GamesThe Sims 2 Ultimate CollectionBest of BusinessSP7
IKEA Home Program FilesOrigin GamesThe Sims 2 Ultimate CollectionUniversity LifeSP8
Mansion and Garden Program FilesOrigin GamesThe Sims 2 Ultimate CollectionFun with PetsSP9

Picture

Utolsó beállítási lépésként menjünk át a File Table nevezetű fülre, és nézzük meg, hogy a kiegészítők ki vannak-e pipálva. Ha igen, akkor jó, ha nem, pipáljuk be őket, és nyomjuk meg a jobb felső sarokban található Reload gombot. Lehet, hogy újra is kell indítanunk a programot, ha be vannak szürkülve a pipák. Mindenesetre addig nyomkodjuk, amíg jó nem lesz 😛

Okézzuk le az ablakot, ha mindennel készen vagyunk.

Picture

Na, végre valahára elkezdhetjük az átszínezést! Nyissuk meg az Object Workshopot, ez megtalálhatjuk vagy oldalt egy kis fülön, vagy a Tools…/Object Creation…/Object Workshop menüpontban.

Picture

Ekkor egy ilyen kis ablakot kapunk. Láthatjuk, hogy több lehetőségünk van, a Starttal a játékban található tárgyakat tudjuk átszínezni, az Open segítségével pedig egy egyedi tartalmat tudunk kiválasztani. Figyeljünk rá, hogy ha egyedi tartalmat szeretnénk átszínezni, a mesh-t nyissuk meg, és ne egy átszínezést!

Én most a Startot fogom választani, várakozzunk egy kicsit, amíg betöltenek a tárgyak (ez eltarthat pár másodpercig).

Picture

Megjelent egy lista, amiben fel vannak sorolva a játékban található tárgyak.

Picture

Keressük ki a képet, amit át szeretnénk színezni, ezeket a Decorative/Wall kategóriában találhatjuk meg. Én mániákusan imádom a Collectible Travel Poster nevezetű képet, ami a Jó utat kiegészítővel jött.

Picture

Válasszuk ki a listából, és kattintsunk a Next gombra. Ellenőrizzük, hogy a Recolor van-e kijelölve a legördülő listában. Nyomjuk meg a Start gombot.

Picture

Ekkor felugrik egy ablak, arra kérve minket, hogy mentsük el művünket. Adjunk neki valami jó nevet, és mentsük el valahová (és egy fantasztikus working folder nevű mappát alkalmazok a futó projektek elmentésére a Downloads mappámon belül, ugyanis volt már olyan, hogy máshová mentettem, és utána elfelejtettem belerakni a letöltések közé, és persze csodálkoztam, hogy miért nem találom sehol XD)

Picture

Ezután vagy felugrik még egy ablak, vagy nem: ez attól függ, hogy a tárgy rendelkezik-e több subsettel (tehát több átszínezhető része is van, pl: keret+kép, vagy csak egyben van az egész – remélem érthető). A travel posterünknek két subsetje van, a keret és a kép, szedjük ki a pipát a keret mellől, mert azt nem kívánjuk átszínezni.

Picture

Végre sikerült megnyitni a művet, láthatjuk, hogy itt van a textúra, amit majd ki szeretnénk cserélni. Jobb katt a képre, majd Export. Mentsük el valahová a képet.

Picture

Most jön az átszínezés része! Nyissuk meg az elmentett példa képet egy képszerkesztő programban. A kép helyére szeretnénk betenni a saját képünket, tehát nyissuk meg azt is. Igazából többféle lehetőségünk van, hogy átméretezzük a képet, én a Crop/Vágás eszközt szoktam használni, már álmomból felkeltve is tudom, hogy a travel posterünk mérete 195×256-os. Beállítjuk az értékeket, és megvágjuk a képet. Majd átmásoljuk a példa képünkre, és tádá!

Picture

A másik lehetőség, hogy egyből átmásoljuk a képet, és a Free Transform segítségével (a shift gomb nyomása mellett) átméretezzük a képet, majd levágjuk a felesleges széleket róla.

Picture

Ha elkészültünk, mentsük el a képet, PNG formátumban (akár a példa képet is felülírhatjuk, már nem lesz rá szükségünk).

Picture

Másszunk vissza SimPe-be, nyissuk meg újra az elmentett képünket, ha esetleg bezártuk volna. Jobb klikk a képen, majd kattintsunk a Build DXT-re. Ekkor felugrik egy ablak.

Picture

Az open… segítségével keressük ki a csodásan megszerkesztett képecskénket. A legördülő dobozkákból válasszuk ki a DXT3Format, és a None opciókat, majd nyomjuk meg a Build gombot.

Picture

Dolgozik egy kicsit a program, majd megkapjuk a képünket! Nyomjunk gyorsan a Commit gombra (és örüljünk a felugró ablaknak), majd mentsük el újra (File…/Save, vagy Ctrl+S billentyűkombináció).

Picture

Picture

 

Csukjunk be mindent, és nyissuk meg a játékot!

Picture

Tádá! Immár Sky gyönyörködhet saját portréjában! Ugye, hogy nem is volt nehéz 😀

Most pedig következzenek az addonok a játékbeli képekhez, amik tulajdonképpen átméretezett / más kerettel rendelkező verziók, amik az eredetiek textúráját használják! Magyarul elég egy képet átszínezni, és utána választhatunk, hogy milyen méretben szeretnénk használni (remélem érthető) Én tele vagyok addonokkal, úgyhogy nagyon tudom ajánlani őket!

http://modthesims.info/d/401246
http://sims2artists.com/index.php?topic=2451.0
http://curiousb.livejournal.com/41113.html
http://curiousb.livejournal.com/32501.html
http://curiousb.livejournal.com/24120.html
http://www.digitalperversion.net/gardenofshadows/index.php?topic=8871.msg258082#msg258082
http://www.thesimsresource.com/artists/Mutske/downloads/details/category/sims2-sets-objects/title/maxis-decoration-add-ons/id/800707/
http://hafiseazale.livejournal.com/30571.html
http://thebigtradeoff.livejournal.com/27197.html?thread=684861#t684861

A másik szett amit ajánlanék még több képből áll, de itt is csak a „master”-t kell átszínezni, és a többi átveszi a képet:
https://threadandsandpaper.dreamwidth.org/1871.html

Azt hiszem ennyi 🙂

Extra köszönet Sookie-nak a tesztelésért és közreműködésért!

A tippet készítette: DeeDee