Sims 2 Krónikák letöltés és telepítési útmutató

A Sims 2 óriási népszerűséget hozott a Maxis számára, és nemcsak kiegészítők és cuccok színesítették a simjeink életét az alapjátékhoz, hanem különálló krónikák is készültek a Sims 2 mintájára. Innentől kezdve nem volt megállás a népszerűségüknek, ami azonban manapság nagy szívfájdalom azok számára, akik szívesen nosztalgiáznának vele vagy még soha életükben nem próbálták ki.

Mi az oldal megalapulása óta tartózkodunk az illegális témáktól, a Sims 2 Krónikák viszont sok fejfájást okozott számunkra. Sokan keresik még, és valójában egy ma is élvezhető, kedves játék, boltokból hozzájutni azonban lehetetlen.

A Sims 2 Krónikák ma abandonware programnak minősül, ami azt jelenti, bár a jogok a gyártónál vannak (és maradnak is még évtizedekig), az EA-nak viszont már nem származik anyagi haszna az eladásból, nem viseli gondját a játéknak, és nem lép fel a másolt példányok terjesztése ellen. Joggal feltételezhetjük, hogy a cég már az új verziókra szeretne koncentrálni. Mivel a Sims 2 Krónikák számos retro játék letöltő oldalon megtalálható, úgy döntöttünk, hogy ameddig az EA nem nyilvánítja ki nemtetszését, segítséget nyújtunk azoknak, akik szeretnék kipróbálni ezt a szériát is – akár első simses élményként, akár az újabb Sims verziók rajongójaként.

A játékok csak Windows alatt futtathatók, és kompatibilisek a Windows 10 és 11 operációs rendszerrel is. A régi grafika élvezhetőbbé tehető néhány beállítással/moddal, amelyekhez segítséget kaptok a lenti telepítési útmutatóban. Bízunk benne, sok örömet leltek majd ebben a klasszikus játékban!

1. A kliensprogram letöltése

A Sims 2 Krónikák letöltéséhez szükség van egy torrent kliensprogramra, amivel kényelmesen és gyorsan kezelhetünk nagyméretű fájlokat. Javaslom a qBittorent nevű programot, ami INNEN tölthető le. Kattints a Download qBittorrent vx.x.x linkre, majd az átirányítás után válaszd a qBittorent Windows x64-et. Ezután értelemszerűen telepítsd fel a programot.

A letöltött fájlok általában a Letöltések mappába kerülnek, de ha mégis elkeveredne, nyisd meg a kliensprogramban az Eszközök fület, majd kattints a Beállításokra. A bal oldalsávban keresd meg a Letöltések ikonját, ahol jobb oldalon rögtön látod az Alapértelmezett mentési útvonalat, pontosan hol kell a fájlt keresned.

2. Sims 2 Krónikák letöltése és a tömörített fájl kibontása

Túlvagyunk a játék(ok) letöltéséhez szükséges programon, így most kattints a letöltési linkek egyikére. (Mindkettő ugyanaz, úgyhogy az egyik link elromlása esetén válaszd a másikat.)

(Sim File Share)

(MediaFire)

Töltsd le, majd nyisd meg a sims2kronikak.txt fájlt, ami a letöltési linkeket tartalmazza. A linket egyszerűen másold be a böngésződ URL cím mezőjébe. Böngészőtől függően (itt most Chrome böngészőt használok) egy popup ablak jelenhet meg, ami azt kérdi, milyen alkalmazással nyissa meg a fájlt, itt válaszd ki a qBittorentet. Át leszel irányítva a kliensprogramra, ahol el kell fogadnod a Sims 2 Krónikák letöltését azzal, hogy az OK gombra nyomsz. A Folyamat szűrő alatt láthatod a Sims 2 Krónikák letöltési állapotát, illetve a várható befejezés időpontját.

Miután letöltődött a játék, a Letöltések mappában vagy általad kijelölt helyen megtalálod a The Sims Castaway Stories.rar / The Sims Life Stories.rar / The Sims Pet Stories.rar nevű tömörített fájlt, amit a Winrar vagy 7-Zip program segítségével tudsz kibontani. (A programnak azt a bitváltozatát töltsd le, ami kompatibilis az operációs rendszereddel!) Kattints jobb egérgombbal a tömörített fájlra, majd a helyi menüben válaszd ki a Kicsomagolás (Extract to) The Sims Castaway Stories / The Sims Life Stories / The Sims Pet Stories lehetőséget. Várj pár percet, hogy a művelet megtörténjen. Egy mappát kapsz majd, ami belül újabb mappákat és fájlokat tartalmaz.

3. A játékhoz szükséges programok telepítése

A játék megfelelő működéséhez szükség van a DirectX 9.0 telepítésére, ami megtalálható a kibontott mappában. Nyisd meg a DirectX mappát, tekerj középre és indítsd el a DXSETUP.exe telepítőfájlt. Ha megtörtént a telepítés és amennyiben a másik két krónikát is tervezed telepíteni, nem kell még egyszer telepítened a DirectX 9.0 programot.

Válaszd ki a Megállapodás elfogadását (I accept the agreement), majd nyomd meg a Tovább gombot, majd ismét a Továbbot. Miután elkészült a telepítés, zárd be az ablakot.

4. Sims 2 Krónikák telepítésének menete

Indítsd el a kibontott mappában található AutoRun.exe fájlt, a felbukkanó ablakon válaszd ki a magyar nyelvet. Ha azt az üzenetet látod, hogy minden alkalmazást be kell zárnod a telepítés előtt, egyszerűen okézd le.

A játéktól függően írd be a képen látható telepítőkódot, ami megtalálható a sims2kronikak.txt nevű szöveges fájlban is. Ezután kattints a Tovább gombra, és végül válaszd ki a telepítési helyét. Ha nem szeretnéd más helyre telepíteni a játékot, akkor a tipikus felhasználó legyen kiválasztva és kattints a Tovább gombra. Némelyik krónikánál olyan ablak bukkanhat fel, ahol van lehetőség regisztrálni. Nem kell regisztrálnod, csak egyszerűen ignoráld a regisztráció később gombbal. Pár perc alatt feltelepül a játék, a telepítés elkészülte után viszont ne indítsd el a játékot, hanem csak egyszerűen lépj ki a telepítőből.

Miután kiléptél a telepítőből, keresd meg a telepített játék helyét. Ha a tipikus felhasználót választottad, a …/Program Files (x86)/Electronic Arts mappában találod meg a króniká(ka)t. Azon belül lépj be a TSBin mappába, ahol látni fogod a futtatható fájlt. Nyisd meg a kibontott mappában található # Crack nevű mappát, és a benne lévő fájlt egyszerűen másold be a fent említett elérési útvonalra, majd válaszd a felülírást.

Ezzel készen is vagyunk, viszont mielőtt elindítod a játékot, erősen ajánlott letöltened a Graphics Rules Maker programot és elvégezned a beállításokat, különben nem megfelelően fog futni vagy egyáltalán nem jelenik meg a játék. A program használatáról a Grafika és képernyőfelbontás javítása a Sims 2-ben tippben olvashatsz bővebben.

Összeomlási hiba javítása

A Sims 2 Krónikák régi rendszerkövetelményekre vannak szabva, így néhány problémát idézhet elő a mai gépekben, például hibaüzenettel vagy anélkül összeomlik, majd kilép a játékból, amelyet szerencsére a Sims 2 4GB Patch programmal lehet orvosolni. Ez a program a 32 bites futtatható programokat javítja, hogy 64 bites platformokon 2 helyett 4 GB virtuális memóriával rendelkezzenek. Ez nagyon jól jön olyan alkalmazásokhoz, amelyeknek nagy mennyiségű virtuális memóriára van szükségük, mint például a játékok, 3D renderelés, multimédia stb.

Mindenekelőtt nagyon fontos a sorrend: először alkalmazd a # Crack mappában található SimsCS.exe / SimsLS.exe / SimsPS.exe (Sims2EP9.exe) fájllal való crackelést, majd Graphics Rules Maker programmal való beállítást, és végül a Sims 2 4GB Patch programmal kezeld a futtatható fájlt, különben nem fog megfelelően működni a játék.

Kattints a Download the 4GB Patch linkre a program letöltéséhez, majd bontsd ki a tömörített fájlt.

Kattints jobb egérgombbal a tömörített mappában lévő 4gb_patch.exe fájlra, majd válaszd ki a Futtatás rendszergazdaként lehetőséget a helyi menüből. Egyből megnyílik egy olyan ablak, ahol kiválasztod a

  • … / Program Files (x86) / Electronic Arts / The Sims Hajótörött Krónikák / TSBin / SimsCS.exe
  • … / Program Files (x86) / Electronic Arts / The Sims Kertvárosi Krónikák / TSBin / SimsLS.exe
  • … / Program Files (x86) / Electronic Arts / The Sims Állatos Krónikák / TSBin / SimsPS.exe
  • (… / The Sims 2 Ultimate Collection / Fun with Pets / SP9 / TSBin / Sims2EP9.exe)

… futtatható fájlt, majd kattints a Megnyitás gombra. Egy szempillantás alatt elkészül, és egy újabb ablak nyílik meg, ahol egy “Executable successfully patched!” üzenet jelenik meg, ami azt jelenti, hogy sikeresen végrehajtottad a javítást. Most már élvezheted a játékot.