Sims 2 Kihívás,  Sims 3 Kihívás,  Sims 4 Kihívás

Szériakihívás

A legacy kihívásokat valószínűleg már senkinek sem kell bemutatnom, hiszen a simmerek körében mindig is nagyon népszerűek voltak. Amikor ilyen kihívásra vállalkozunk, akkor tudjuk, hogy egy családdal jó sokáig fogunk játszani, mindegy, melyik szériát választjuk is. De miért ne választhatnánk egyszerre az összeset? Ha szeretnél nosztalgiázni, valamint egy igazán különleges dinasztiát felépíteni, akkor jó helyen jársz. Öveket becsatolni, mert ez egy hosszú utazás lesz!

 

A kihívás célja:

 • Mind a négy szériával végigjátszani legalább egy-egy generáció életét.
 • Vagyont építeni.

 

Szabályok:

 • A pénzcsalás használata tilos!
 • Ha nagyon muszáj, az első két széria esetében a szükségletekkel csalhatsz.
 • Az öregedést nem kapcsolhatod ki, azonban a játék adta fiatalító lehetőségeket nyugodtan használhatod.
 • Vásárolhatsz különböző ingatlanokat, amelyek értékét szériaváltáskor hozzá kell adnod a család összvagyonához.
 • Mindegy, milyen nemű örököst választasz, azonban az elején választott családnevet meg kell tartanod.
 • Az örökösöd a család bármelyik gyermeke lehet.
 • Ha szeretnéd, egy szériával több generáción keresztül is játszhatsz, maximum három generációig. Tehát legkésőbb a kezdősimed dédunokájával szériát kell váltanod.
 • Feltétlenül jegyezd le a teljes családfádat! Írhatod papírra vagy bármilyen digitális jegyzetbe, de a végén legyen meg a családfád.
  Nehezítés: Készíts minden családtagról egy rövid bemutatást!

 

Pontok:

+ 5 pont jár minden gyermekért, aki a családba érkezik (tehát az örökbefogadott gyerekek is érnek).

+ 10 pont jár minden olyan jártasságért, amelyet a családod valamelyik tagja kimaxol.

+ 10 pont jár minden olyan karrierért, amelynek eléri a csúcsát a családod valamelyik tagja.

+ 10 pont jár minden diplomáért, amelyet a családod valamelyik tagja szerez.

– 10 pont büntetés jár azért, ha valamelyik simedet kirúgják a munkahelyéről.

– 10 pont büntetés jár azért, ha a család valamelyik tagja megcsalja a párját.

– 15 pont büntetés jár azért, ha a család valamelyik gyermekét elveszi tőled a szociális munkás.

– 20 pont büntetés jár azért, ha a család valamelyik tagja idő előtt meghal. Az időskori halálokért nem jár pontlevonás.

 

Első generáció: The Sims

 1. Készítsd el a kezdőpárodat! Nagyon fontos, hogy a most kiválasztott családnevet nem változtathatod meg, így érdemes alaposan végiggondolni.

Nehezítés: Ha extra kihívásra vágysz, kezdj egy simmel, és próbáld meg elcsábítani valamelyik szomszédodat!

 1. A családot helyezd el egy üres telken vagy egy előre elkészített házban!
 2. A simjeid bármilyen munkát vállalhatnak, bármilyen jártasságukat fejleszthetik, bármilyen baráti kapcsolatot kialakíthatnak, bármilyen háziállatot tarthatnak.
 3. Bármeddig játszhatsz ezzel a családdal, és annyi gyereket vállalhatsz, amennyit szeretnél. Viszont vedd figyelembe a családtervezéskor, hogy ebben a szériában nincsen öregedés, így a gyerekek örökké gyerekek maradnak!

Kiegészítés: A Makin’ Magic kiegészítővel érkezett egy olyan lehetőség, amely lehetővé teszi, hogy a gyerekek varázslattal felnőtté válhatnak. Amennyiben szeretnéd, természetesen ezt a lehetőséget is használhatod.

 1. Válaszd ki az örökösödet, és na szeretnél szériát váltani, nézd meg, mennyit a háztartásod összértéke, jegyezd fel a családod minden tagjának tulajdonságait, nevét, majd búcsúzz el a The Simstől!

Nehezítés: Fotózd le a házadat is, hogy megépíthesd azt is az új szériában!

 

Második generáció: The Sims 2

 1. Készítsd el a családodat (mivel az örökösöd itt még gyerek, a szüleit és esetleges testvéreit is tovább kell hoznod) úgy, hogy minden sim a lehető legjobban hasonlítson az eredetijéhez!
 2. Vegyél egy üres telket vagy egy előre elkészített házat a családodnak! Annyi pénzzel gazdálkodhatsz, amennyit az előző szériában összegyűjtöttél (a ház értéke és a szabad vagyon összege). Hogy ezt az összeget megkapd, itt engedélyezett a csalások használata. Ha a nehezítéssel játszol, akkor próbáld meg minél pontosabban újraalkotni a The Simses házadat!
 3. Kezdődhet a játék! Ahogyan az előző szériában, úgy itt is szabad a vásár: azt és úgy játszol, ahogyan akarsz, amíg a szabályokat nem szeged meg. Ha szeretnél több generáción keresztül ezzel a szériával játszani, megteheted, azonban ebben az esetben is mindig ki kell választanod egy örököst, akinek a családját továbbviszed.
 4. A nem-örökös testvéreket kiköltöztetheted, de ebben az esetben is gondoskodnod kell arról, hogy legyen munkájuk, otthonuk (és esetleg párjuk). De a testvérek maradhatnak a háztartásodban is, így segíthetik a család vagyonának építését, részt vehetnek a házimunkában is.
 5. Amikor szériát szeretnél váltani, válaszd ki az örökösödet! Amennyiben az örökösöd még nem felnőtt, a szüleit is tovább kell vinned a következő szériába, de felnőtt örökös esetén dönthetsz úgy is, hogy csak őt magát viszed tovább. Jegyezd fel azon simek külsejét és tulajdonságait, akiket tovább szeretnél vinni a The Sims 3-ba, ezen kívül csekkold a háztartásod összértékét is!

Nehezítés: Fotózd le a házadat is, hogy megépíthesd azt is az új szériában!

 

Harmadik generáció: The Sims 3

 1. Készítsd el a családodat (vagy csak az örökösödet, attól függően, hogyan döntöttél korábban), úgy, hogy minden sim a lehető legjobban hasonlítson az eredetijéhez! Mivel itt már személyiségpontok helyett személyiségjegyekkel kell gazdálkodnod, a simek átkonvertálása ezen a téren egy kicsit nagyobb szabadságot engedélyez neked.
 2. Ismét annyi pénzzel gazdálkodhatsz, amennyit az előző szériában összegyűjtöttél magadnak. Elkészítheted a The Sims 2-es házad frissített verzióját, vásárolhatsz üres telket, üres házat vagy bútorozott otthont is, egyedül a pénztárcád szabhat korlátot a lehetőségeidnek. A szükséges összeg eléréséhez itt használhatsz csalásokat.
 3. Játssz! Használd ki az új széria kínálta lehetőségeket, gyűjts pénzt, építs karriert, fejlessz jártasságokat, alapíts családot! Ahogyan a The Sims 2 esetében, úgy itt is dönthetsz úgy, hogy több generáción át maradsz a The Sims 3-nál, azonban az örököst minden generációban ki kell választanod.
 4. Kiköltöztetheted a nem-örökös testvéreket, de a korábbi szabályoknak megfelelően az ő jólétükről is gondoskodnod kell. Otthont, munkát (és esetleg párt) is találnod kell nekik. Figyelem, ha a nem-örökös testvéreknek babája születik úgy, hogy nem tartoznak az aktív háztartásodhoz, nem jár értük pont! A nem-örökös testvérek gyermekei, jártasságai, karrierjei és diplomái csak akkor számíthatók be, ha az aktív háztartáshoz tartoznak. Természetesen a pontokat nem veszíted el, ha már a baba, diploma stb. megszerzése után költözteted ki a testvéreket.
 5. Az utolsó szériaváltás következik. Mostanra már ismered a dörgést: minden simet lejegyzetelsz, szükség esetén lefotózol, összeszámolod a háztartásod összvagyonát.

 Nehezítés: Fotózd le a házadat is, hogy megépíthesd azt is az új szériában!

 

Negyedik generáció: The Sims 4

 1. A korábbi jegyzeteid (és fotóid) alapján készítsd el az örökösödet (és a családjának azt a részét, amelyiket magaddal akartad hozni). Mivel a The Sims 4-ben kevesebb személyiségjegy áll rendelkezésedre, igyekezz úgy kialakítani a simjeid személyiségét, hogy az a lehető legjobban hasonlítson a The Sims 3-as verziójához!
 2. Az előző szériában összegyűjtött vagyonból olyan otthont alakíthatsz ki a simjeid számára, amilyet csak a pénztárcád engedélyez. Ha a kihívásokat keresed, kreáld újra az előző otthonodat! De választhatsz teljesen új házat is, a döntés csak rajtad áll.
 3. Elérkeztünk a játék utolsó szakaszához: el kell döntened, hogy egy vagy több generációt szeretnél felnevelni a The Sims 4-ben. Miután ez megtörtént, nincs más dolgod, mint kiélvezni a széria lehetőségeit, majd tovább gyarapítani a családod vagyonát, szépíteni a családfáját.
 4. A nem-örökös testvérekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a korábbi szériák esetében.
 5. A játék akkor ér véget, amikor a kiszemelt örökösöd eléri a felnőttkort. Legkésőbb akkor, amikor a szériát elkezdő örökösöd dédunokája felnőtté cseperedik.

 

A kihívás vége

Tisztázd le a családfádat, számold össze a pontjaidat (ezeket érdemes már menet közben vezetni), nézd meg, mennyi a családod összvagyona a játék végének pillanatában!

Ha szeretnéd, megoszthatod velünk az eredményeidet, fotóidat, családfádat, jó sztorijaidat, hadd örüljünk együtt a sikerednek!

 

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.