Sims 2 Barkács

Lakberendezés – Minden, ami nem szép

Nem rég egy kedves ismerősöm megkérdezte, nincs-e kedvem csinálni egy bejegyzést arról, mit érdemes elkerülni, mikor berendezünk. Ezúton is szeretném neki megköszönni az ötletet, ugyanis ez nekem eszembe se jutott. Számos tippem van arra, hogyan lehet szép, otthonos szobákat kialakítani, ám fordítva most gondolkodtam el először a témában. Lássuk, mi minden ronthat el egy helyiséget!

1. Stílus-káosz

Kezdjük a legtipikusabb hibával,  mikor mindenből a kedvencünket, vagy a legszimpibbet választjuk ki és nem figyelünk oda arra, hogy ezek bizony nem egy súlycsoportba tartoznak. Persze az alábbi kép erős túlzás, a rajta lévő legtöbb bútor, burkolat és kiegészítő más társakért kiált. A stílusok keverése természetesen nem tilos, sőt, üdítő lehet, viszont a jelszó a mértékletesség és a harmónia!

01-8350571

Hogy elkerüljük a hibát, válasszunk ki egy meghatározó bútort (vagy burkolatot) a tömegből, és igazítsuk hozzá a berendezést. Jelen esetben a kockás kanapét emeltem ki. A növény és a parketta maradhattak, viszont minden más túl elegáns vagy csicsás volt mellé.

02-6827501

2. Visszhangos szobák

Ez (és a következő) pont élesen ütközik sokak játékbeli szokásával. Egyesek kizárólag nagy terekben tudnak kényelmesen játszani, mások viszont jobb szeretik, ha kicsi házakban gyűlnek össze a simek, hogy mindenkit jól lehessen látni. Tehát aki már most erősen rázza a fejét, hogy “nem, nem lesznek kisebb szobák” vagy “szó se lehet róla, hogy bármit is elvegyek tőlük” az gyorsan lapozzon tovább! : )
Akik maradtak, nézzék meg az alábbi képet. Hatalmas szoba, kicsi bútorok, a valóságban visszhangot vernének a falak. Vannak stílusok, melyeknek jól áll a hatalmas tér és kár lenne kicsi szobába zsúfolni őket, viszont a legtöbbnek nem feltétlenül. Ebben a nappaliban bőven van hely sarokkanapénak és nagy képernyős TV-nek, ezek a bútorok elvesznek benne.

03-1877125

Itt viszont már minden a helyére került. Kicsi szoba, kicsi kanapé, kicsi TV. Pár képpel és egy szőnyeggel pillanatok alatt otthonosabb lehet.

04-6052860

3. Zsúfolt bútorraktárak

A tiltakozók lapozzanak lentebb, még mindig a terek méretét firtatom!
Stílus ide vagy oda, a kicsi helyiségeknél is van mire figyelni. Itt már azért elgondolkodtató, hogy valóban kell-e annyi könyvespolc, tényleg szükséges-e két kanapé, na meg az a hatalmas hifi is mennyi helyet foglal… Sokkal könnyebb kicsi tárgyakkal otthonossá tenni egy szobát, mint telepakolni bútorokkal. Ráadásul a nagy tárgyak (lásd hifi) csak kihangsúlyozzák, mennyire apró ez a nappali. Nem beszélve arról, hogy a sok összezsúfolt bútor mellett nem biztos, hogy elférnek a simek, és ezt bizony nem lesznek restek úton-útfélen megjegyezni…

05-8485658

4. Színbakik

Igen, szeretjük a színeket (főleg én, mindet imádom), de időnként a jóból is megárt a sok. Hiába harmonizálnak a bútorok és egyeznek a stílusok, hogy ha a tér átment papagájba. Akik a The Sims 3-mal játszanak, nevetve legyintenek most, hiszen pillanatok alatt harmóniába borítják a házat 2-3 színkóddal, viszont a The Sims 2 játékosainak oda kell figyelniük, hogy a kiválasztott darabok ilyen módon is passzoljanak egymáshoz. Ha lehetőség van rá, érdemes csak 2-3 színt és textúrát használni, és ha valami harsány, vagy élénk dolog tetszett meg, akkor azt egyszerűbb, lágyabb elemek mellé tenni. A színes bútorok vidámmá teszik a teret, viszont a jóból könnyen megárthat a sok, a szemünk is belefájdul majd a sok harsányságba.

06-9301550

Azért persze a ló túloldalára se érdemes átesni, hiszen ha minden egyszínű, az eléggé kellemetlen bélyeget nyomhat egy-egy szobára. Az lentebb látható rózsaszín vattacukorszoba pont olyan, mint ha Barbie baba lett volna a lakberendező…

07-7120949

+1 Korrigálni ér!

Szerencsére a játékban bármit könnyen lecserélhetünk (ha van némi pénzünk). Nem kell bútorszállítókat és kőműveseket hívnunk, ráadásul koszt sem csinál például a padlóburkolat cseréje. Gyakran előfordul (velem is), hogy a berendezés végeztével egy helyiség kilóg a többi közül. Anita és Martin házában az előszoba bizonyult fekete báránynak.
Mikor nekikezdtem a berendezésnek, még nem fogalmazódott meg bennem teljesen, mit is tervezek a terekkel (öreg hiba, de orvosolható), így az előszoba pont olyan stílust kapott, amit utána sehogyan se tudtam beilleszteni a ház többi helyiségében, ezért aztán inkább az előszobát alakítottam át cseppet. A korábbi zöld fal új zöldet kapott, pont mint a nappali és a háló, és a fából készült falburkolatot is leváltotta a mindenhol máshol megjelenő tégla. Mivel a burkolatok törléséért is jár pénz, így kicsit olcsóbban úszták meg, mint egyébként.

08-9222248

09-3107816

A lépcsőt is lecseréltem. Így már azért sokkal jobb, nem? : )

10-1133927

Oké, oké! Elmondtam egy csomó csúnya dolgot, amit nem szabad, de akkor mégis mit lehet? És hogyan tudjuk elkerülni ezeket a bakikat? Aggodalomra semmi ok, hamarosan visszatérek a saját medrembe és megmutatom, hogyan válasszunk színt és stílust átgondoltan.

NoAngelBrigi
Brigi’s Home Design