Sims 1 Játéktipp

The Sims – Szükségletek

Azt már az előző tippben leírtam, hogy a Simed hangulatát (Mood) a szükségletei (Needs) befolyásolják. Miután kiválasztottad, rögtön láthatod, Simednek éppen milyen kedve van. A hangulatmérője (Mood – mosolygós/szomorú arcok) minél több zöld vonalat tartalmaz, annál boldogabb. A kiválasztott Simemnek a maximális 5 zöld vonal van a birtokában, ami azt jelenti, hogy jelen pillanatban nagyon jól érzi magát. Ahhoz, hogy a te Simed is hasonlóan boldog legyen, meg kell vizsgálnunk a szükségleteit (Needs). Itt 8 mércét találsz. Simed akkor érzi magát a legjobban, ha ezek az értékek minél magasabban vannak, tehát minél zöldebbek. Az elkövetkezendőkben ezekről olvashattok.

Éhség (Hunger): Több lehetőséged is van rá, hogy az éhséget csillapítsd. Rendelhetsz pizzát telefonon, ennek az ára 40 simoleon. Esetleg kapj be valamit a hűtőből (pl. Snack-et). Ezek azonban csak nagyon rövid ideig használnak. A legjobb, ha főzöl valami sokkal tartalmasabbat. Az étel minősége, illetve a hatása jó néhány dologtól függ.

Hűtő: Minél drágább, annál jobb az alapanyag.

Előkészítés: A legjobb a robotgép (Food Processor), aztán a konyhapult, végül a mosogatógép vagy a szeméttömörítő teteje.

Főzőalkalmatosság: A legjobb a gáztűzhely, ezen belül számít a minőség. Legrosszabb a mikrohullámú sütő.

Képzettség: A szakács jártassága szintén nagyon lényeges. Alacsony szinten gyakran okozhat tüzet, ezért lényeges, hogy a konyhába szerelj fel füstérzékelőt (Smoke Detector).

Ideális konyha: Hatékonyabb és gyorsabb főzéshez érdemes a konyhát a következőképpen kialakítani: Hűtő – Pult (ha lehet robotgéppel) – Főzőalkalmatosság – Pult.

Tipp: Ha több embernek főzöl (4 fő felett), akkor használd a Tálalás (Serve) parancsot. Ekkor 6 adag kaját készítesz el egyszerre, ami jóval olcsóbb, és gyorsabban is megvan.

Kényelem (Comfort): Ha Simed sokat dolgozik, előbb-utóbb elfárad. Ilyenkor a legegyszerűbb, ha gyorsan leülteted valahová. A legjobb, ha eközben más szükségletét is kielégíti. Például leül a kanapéra és nézi a tévét. Ekkor mind a kényelem, mind a szórakozás mércéje egyformán növekszik. Ezen kívül még egy jobb minőségű WC vagy kád is jó hatással van erre a szükségletre.

Higiénia (Hygiene): Szintén nagyon fontos. Leggyorsabb a tusolás, de egy jó meleg fürdő sem megvetendő, hisz az a komfortérzetet is növeli. A legtutibb dolog a jakuzzi (hot tub). Ez a higiénia mellett a szórakozás és a kényelem szükségletet is befolyásolja. Sőt, ha egy másik Sim is csatlakozik, még a szociális mércét is megdobja. Kis mértékben még egy kézmosás is emeli a higiéniát. Ha a fürdőszobádba felszereltél egy tükrös szekrénykét, akkor tudsz fogat is mosni. Egy dologra azonban figyelj oda! Ezek a tárgyak előbb vagy utóbb bepiszkolódnak, úgyhogy rendszeresen tisztítsd őket, vagy fogadj fel egy cselédet.

Ürítés (Bladder): Amikor ránk jön a szükség… Ha teljesen lecsökken, bizony tele lesz hamar Simed nadrágja, aztán törölheted fel magad után a padlót. A kávézáskor sokkal gyorsabban csökken ez a mérce. Ha Simed alacsony Rendes (Neat) személyiséggel rendelkezik, akkor nem húzza le maga után a WC-t úgyhogy erre neked kell majd utasítanod (Flush).

Energia (Energy): Simed minden cselekedete csökkenti az energiáját. Kivéve három dolgot. A legkisebb mértékben a kávézás növeli. Ehhez persze kávéfőző szükséges, ami egy kezdő háztartásba elég nagy kiadást jelent. Ráadásul az ürítés szükségletre nincs jó hatással, így ezt csak a legvégső esetben javasolom. Ha mégis ezt választod, akkor én a sima kávéfőzőt javasolom, mert az sokkal gyorsabban kész van, és hamarabb is issza meg Simed. Az Espresso-nak erősebb a hatása, de mire az elkészül, és elfogyasztásra kerül, addig a simából két-három már rég lecsúszott. Átmeneti megoldást jelenthet egy kis szunyókálás (Nap) a kanapén. A legjobb, ha aludni küldöd Simedet. Itt fontos az ágy minősége. Minél jobb (és persze drágább), annál gyorsabban éri el a maximumot. A következő dolgokra kell odafigyelni: Simed minden zajra felébred. Ezért ha számítógép vagy tévé van a szobában, akkor azokat kapcsoltasd ki velük. Telefont semmiképp ne tégy abba a helyiségbe, ahol Simed álomra hajtja fejét, mivel az bármikor megszólalhat, és ennek bizony nem fognak örülni. Ha odakint sötét van (este 6 és reggel 6 között), de Simed már elérte az energiaszintjének legfelső határát, tovább alszik, amíg újra világos nem lesz.

Szórakozás (Fun): Itt mindenképpen szeretnék visszautalni az első Nosztalgia-tippre. Ott leírtam, hogy milyen személyiségű Simek milyen tevékenységgel tudják legjobban ezt a szükségletüket minél hamarabb feltornázni. Persze lehet mást is választani, de azok kevésbé lesznek hatékonyak. Ezeket a tevékenységeket addig nem hagyják abba, amíg nem törlöd, vagy el nem érik a maximumot.

Szociális (Social): Ez befolyásolja leginkább Simed hangulatát. Erre a mércére is külön kitértem az első tippemben. A nyitottság (Outgoing) személyiségjegy befolyásolja azt, hogy mennyi interakcióra van szüksége Simednek ahhoz, hogy ezt az értéke magasan tartsa. Nem ajánlatos, hogy egy túl nyitott emberke egyedül lakjon, míg egy zárkózottabb nyugodtan eléldegél így, és megelégszik azzal, ha néha felhív telefonon egy-két ismerőst. Ha rendelkezel az Unleashed kiegészítővel, akkor az állatod babusgatása is emel ezen a mércén.

Környezet (Room): Fontos a környezet is, ahol Simed lakik. Ennek a mércének a nagysága 4 dologtól függ. A fény, ami kívülről beáramlik a szobákba. Ehhez fontos, hogy világos szobákat készíts Simjeidnek. Dekoráció, tehát szobanövény, festmény a falra, függöny, szőnyeg. Ezek vásárlásakor vedd figyelembe, mennyire van hatással a környezetre. A harmadik a szoba milyensége, tehát mennyire tiszta, vannak-e elromlott készülékek. Legutoljára pedig a szoba nagysága, alaprajza van hatással a környezetre. Simek a nagy helyiségeket és az izgalmasan kialakított szobákat szeretik. Ha megoldható, ne legyenek unalmas, négyszögletes a szobák… Már egy levágott sarkú szoba is sokat segít.

A tippet Teteci készítette (My Sims Tipptár)