Sims 1 Játéktipp

The Sims – A játék kezelőfelülete

A harmadik téma a vezérlőpult. Ezt a tippet két részre bontottam. Ma az általános ikonokról és az élő üzemmódról olvashattok. Segítségemre egy nagyon híres család lesz. Remélem, senkinek sem kell bemutatnom a Goth famíliát.

Amikor kiválasztasz egy háztartást, a betöltés után hasonló kép fogad majd. A házak egy- vagy kétszintesek lehetnek. Ha emeletes, akkor a megjelölt gombokkal tudsz váltani a két szint között.

Ezzel a négy ikonnal állíthatod be, hogy mennyire szeretnél belátni Simed házába. Az első ikon megnyomásával semmit nem fogsz látni. A ház külsejét csodálhatod meg, tetővel együtt. Ha a második ikonra kattintasz, akkor a tető eltűnik a látómeződből. A harmadik ikon megnyomásával, ha a falakra a kurzort rátolod, “belezuhannak a padlóba”, míg ha letolod róla, akkor a falak újra állnak. Ha az utolsó ikonra kattintasz, a falak az alapban maradnak.

Ha rá szeretnél közelíteni Simedre, nyomd meg a plusz gombot, a mínusz gombbal pedig eltávolodhatsz tőle. A másik két gombbal különböző távlatokból szemlélheted a tájat. A jobbra mutató nyíl 90 fokkal jobbra, míg a balra mutató 90 fokkal balra forgatja a nézetet.

Ha a kérdőjelre kattintasz, összesen 47 témában kapsz segítséget igaz, angolul.

Az első kis képen bejelölt rész az időt mutatja. Az AM a délelőttöt, a PM pedig a délutánt jelöli. A második képenjelölt négy gombbal a játék sebességét tudod megváltoztatni. Ha a játékot felfüggeszted az első gomb megnyomásával, akkor képernyőn egy nagy vörös “Paused” felirat jelenik meg. A másik három gomb három különböző sebességi fokozatot jelent, ez a játékban normálist (Normal), gyorsat (High) és ultragyorsat (Ultra High) jelent. A normális fokozatban a nap a megszokott ütemben folyik. Ha Simjeid alszanak, akkor a játék automatikusan ultragyors fokozatba vált. A harmadik képen a háztartás barátainak számát láthatod. Jelen pillanatban a Goth családnak nincs barátja.

Ha a pénzre kattintasz, egy kis ablakban megláthatod a háztartás költségvetését. Az “Income” a bevételt jelenti, ez munkából (Job), illetve egyéb bevételi forrásból (Miscelianeous) tevődik össze. Az “Expensis” a kiadásokat sorolja fel. Elsőként a háromnaponta fizetendő csekk összegét láthatod, majd az elfogyasztott ételek árát. Ezt követik a szolgáltatások igénybevételére kiadott pénzmennyiség, ez lehet a kertész, a szerelő és a szobalány. Ezután a különböző építkezési költségek kerülnek elszámolásra. Ha valamit vásároltál a házhoz, vagy a kertet szépítgetted, tehát amiért pénzt adtál ki, az itt megjelenik. A legvégén az egyéb költségeket találod. A “Cash Flow” az összesítést jelenti. Az utolsó három sor a háztartásod számára elérhető összeg, a háztartás nettó értéke (amennyiben eladod a házad) található, valamint az, hogy hány napja költözött be a család a házba.

Ha megnyomod a “Live Mode” gombot, a kezelőfelületnek egy újabb része tárul fel. Itt láthatod felsorolva a háztartásod tagjait. Ha az egyik Simed arcképére rákattintasz, azzal kijelölöd őt. Ebben az esetben különböző parancsokkal láthatod el. Most Mortimert jelöltem ki. Simed hangulatát (Mood) a szükségletei (Needs) befolyásolják. Ezt azonban majd egy későbbi tippben fogom részletezni. Ha “Personality” gombra kattintasz, rögtön megtudod, milyen csillagjegyben született Simed, és persze ezzel együtt a tulajdonságairól is szerzel némi információt. Erről már az elmúlt hetekben olvashattál. A “Relationships” ikon alatt emberkéd kapcsolatait találod. Példánkban Mortimernél a felesége, Bella, és a lánya, Cassandra van megjelölve. Ha Mortimer más Simekkel is találkozik, a hozzájuk való viszonyát is itt fogod megtalálni. A kapcsolatokról szintén egy későbbi tippben olvashatsz részletesebben. Az ezt követő ikont szándékosan hagytam ki, egy képpel lejjebb találod. Ha az utolsó, “House” gombra kattintasz, a házról különböző statisztikákat olvashatsz. A “Size” a ház méretét jelenti. Példánkban hárman lakják a házat, és ez az érték azt jelenti, hogy a három ember mennyire fér el itt, elég-e neki a hely. A “Furnishing” a bútorokról ad átfogó képet. Minél drágább és minőségibb, annál magasabb ez az érték. A “Yard” a kertre utal. Ezt a mércét virágok, fák ültetésével és medence építésével növelheted legfőképp. Ha azt szeretnéd, hogy az “Upkeep” érték emelkedjen, sürgősen javítsd meg az elromlott tárgyakat. A “Layout” mérce a tárgyak elhelyezését jelöli. Ne zsúfold tele a szobákat bútorokkal!

Utoljára hagytam a “Jobs” ikont. Az aktív Simed munkájáról olvashatsz ezen a panelen. Itt három eset lehetséges. Ha az aktív Simed gyermek, akkor egyfajta ellenőrzőt fogsz itt látni. Cassandra ez esetben eddig “B” jegyet szerzett, azonban ha a leckéjét elkészíti, akkor ez a jegy “A”-ra változik. Felnőtt Simnél két lehetőség van: munkanélküli vagy már “dolgos ember”. Amennyiben már elhelyezkedett, mint a példánkban Mortimer, úgy ezen a panelen a beosztását olvashatod, a napi bérét, a teljesítményét és az előrejutáshoz való követelményeket. Erről bővebben szintén később.

A kezelőfelület “Buy Mode” gombját megnyomva a Vásárlás menübe jutsz. Nyolc kategória van: Ülőalkalmatosságok (Seating) Felületek (Surfaces), Dekoráció (Decorative), Elektronika (Electronics), Háztartási gépek (Appliances), Vizes blokk (Plumbing), Világítás (Lighting), Egyéb (Miscellaneous). Az egyik kategóriát kiválasztva további menüket érhettek el.

Az első kategória az Ülőalkalmatosságok (Seating). Itt találod az étkezőszékeket (Dining Chairs), a fotelokat (Lounge Chairs), a kanapékat (Sofas), az ágyakat (Beds), valamint az egyéb ülőalkalmatosságokat (Other). Ebbe az almenübe sorolták a padokat, a nyugágyakat, valamint a Hot Date kiegészítő párnázott ülőkéit (Booth Seats), és a szerelmesek hintáját (English Garden Swing). Minden almenüben még két gombot láthatsz. A végtelen jelű (fektetett nyolcas) az almenü összes elemét tartalmazza, míg a kategória jelére rákattintva (jelen esetben a szék egy karikában, előtte nyíllal) a kategória menübe jutsz vissza.

Felületek (Surfaces) kategória almenüi: pultok (Counters), asztalok (Tables), éjjeliszekrények (End Tables), íróasztalok (Desks) és egyebek (Others). Ez utóbbi almenühöz az alapjáték még nem tartalmaz tárgyakat, a Hot Datekiegészítővel kerültek ide a kávézóasztalok, a piknikasztalok és az étkezősarkok (Dining Booth), de a Vacation/On Holiday kiegészítő polcait is itt találod meg.

A következő, dekorációk (Decorations) kategória almenüit már nem lehet ilyen pontosan meghatározni. Az első a festmények (Paintings), majd a szobrok (Sculptures), a szőnyegek (Rugs), növények (Plants) és az egyebek (Others) következnek. Ebbe a kategóriába tartozó tárgyakat az almenükben megtalálni, mert nem egyértelmű a helyük. A festmények almenü nemcsak képeket, hanem fali díszeket is tartalmaz, de ezek az egyebekben szintén ott vannak. Itt egyébként még az órák, akváriumok, szökőkutak, valamint a kiegészítőkkel érkezett napellenzők, függönyök, térelválasztók is helyet kaptak.

Az elektronikai (Electronics) kategória egyik almenüje a szórakoztatás (Entertainment), ahol az alapjáték terepasztalai, virtuális szemüvege, és a flippergép mellett további játékautomatákat, táncparkettet, gogo-ketrecet, rodeo bikát is találsz. A következő a tévéket és a számítógépeket tartalmazza (Videos), ezt a hang (Audio) almenü követi hangfalakkal, zenegéppel, DJ pulttal, Karaoke-géppel, hifitornyokkal. Negyedikként a telefonok (Phones) következnek, az egyebek (Others) almenüben pedig a riasztóberendezések és az ébresztőóra található, valamint megfelelő kiegészítő esetében a műholdvevő antennát és a szervórobotot is itt keresd.

háztartási gépek (Appliances) kategória a tűzhelyek (Stoves) almenüvel kezdődik a grillezőkkel, tűzhelyekkel és – megfelelő kiegészítő esetében – kemencével. A hűtők (Refrigerators) után a kis háztartási gépek (Small Appliances) következnek, benne szendvicssütővel, mikróval, kávé- és teafőzővel (ez utóbbihoz szintén kiegészítő kell), valamint a robotgéppel. A nagy háztartási gépek (Large Appliances) almenübe a szeméttömörítő és a mosogatógép tartozik. Az egyebek (Others) kategóriában keresd a puncsos tálat és a büféasztalokat, de ha rendelkezel a Makin’ Magickiegészítővel, akkor a Pops O’Corn Deluxe Stand segítségével még pattogatott kukoricát is készíthetsz.

Szerintem a vizes blokk (Plumbing) almenüi magától értetődőek. Külön menübe tették a vécéket (Toilets), zuhanyzókat, kádakat (Showers/Tubs), mosdókat (Sinks), valamint a jakuzzikat (Hot Tubs). Az alapjátékban az egyebek (Others) kategória nem tartalmaz elemeket. Különböző kiegészítők telepítésével a nyilvános vécék, és különleges gőzfürdők is elérhetővé váltak.

világítás (Lighting kategória almenüi: asztali lámpák (Table Lamps), állólámpák (Standing Lamps), fali lámpák (Wall Lamps). A csillárok (Hanging Lamps) a Hot Date kiegészítővel válnak elérhetővé. A kültéri világítást az egyebek (Others) almenüben találod.

Az egyebek (Miscellaneous) kategóriát csak nagy vonalakban írom le. Úgy is fogalmaznék: minden ide tartozik, amit az előbbi kategóriákban nem találtál meg. A szórakozás (Recreation) almenüben például a gyerekek játékládáját, biliárdasztalokat, a játszóteret találod, de kiegészítővel itt keresd még a röp- és kosárlabdapályákat, masszázsasztalt is. A tudás (Knowledge) almenü a könyvespolcokat és a sakktáblát tartalmazza eredetileg, de később ide jön még például a dámajáték, szakácskönyv és a teleszkóp is. A kreativitás (Creativity) almenü elemei a festőállvány és a hangszerek, de a Livin’ Large/Livin’ It Up kiegészítő kertitörpe- és a Makin’ Magic vízköpő-készítő munkapadja is itt kapott helyet. A gardróbnál (Wardrobe) találod a tükröket és a szekrényeket. Ha rendelkezel Unleashed kiegészítővel, akkor egy új, háziállatok (Pets) almenüvel leszel gazdagabb. Itt mindent megtalálsz, amire kedvencednek szüksége lehet sőt, további állatokat is tudsz itt vásárolni. Varázslás (Magic) almenüvel azok rendelkeznek, akinek birtokukban van a Makin’ Magic kiegészítő. Természetesen itt a varázsláshoz, mágiához kapcsolódó tárgyakat találod. Az egyebek (Others) almenüben vannak például a bárszekrények, kondigépek és a szemeteskukák is.

A kezelőfelület “Build Mode” gombját megnyomva az Építés menübe jutsz. Itt is több kategória található. A földfelszínt a “Terrain Tool” (ásó) kategória eszközeivell változtathatod. A terepet megemelheted vagy süllyesztheted. A “Water Tool” eszközzel medencét készíthetsz Simjeidnek, akiknek létrára mindenképpen szükségük lesz ahhoz, hogy ki tudjanak jönni a medencéből. A vízcseppre kattintva dísztavakat építhetsz. A “Wall & Fence Tool” segítségével felhúzhatod a ház falait, és szép kerítéseket készíthetsz. Falat és kerítést átlósan is lehet építeni. Az oszlopokat szintén itt találod. A “Wallpaper Tool” tapétákat tartalmaz. Ha az egész szobát ugyanazzal a tapétával szeretnéd befedni, a SHIFT gombot használd, az egész törléséhez pedig a SHIFT-Ctrl-t, ha egyesével szeretnéd törölni, ahhoz elég a Ctrl-t megnyomni. A “Stair Tool” a lépcső-eszköz. Alapból csak sima lépcsők találhatók a játékban, íves és csigalépcsőkhöz kiegészítők kellenek. A “Fireplace Tool” a kandallókat rejti.

Az alsó kategóriák közül az első a “Plant Tool” rengeteg kinti virággal, bokorral, fával. A “Floor Tool”-nál sokféle padló közül lehet választani. Ezek használatára igazak a tapétánál leírtak. A “Door Tool” és a “Window Tool”egyértelműek, ajtók, boltívek valamint ablakok. A “Roof Tool” kategóriánál a tető stílusát és dőlésszögét lehet megváltoztatni. Ez ingyenes. A “Hand Tool” az utolsó, kéz formájú. Ezzel az eszközzel elforgathatod, áthelyezheted, törölheted (DELETE gombbal vagy a panelre ráhúzva) a tárgyakat.

A “Camera Mode”-ba való belépéskor a játék automatikusan leáll, a képernyőn pedig megjelenik egy keret. A panelen található első oszloppal a kép méretét, a másodikkal pedig a minőségét tudod megváltoztatni. Ha a Ctrl gombot lenyomva tartod, akkor a kurzormozgató billentyűkkel (nyilakkal) átméretezheted a képet. Minden fotó, amit ezután a beállítás után csinálsz, ebben a méretben fog elkészülni addig, amíg a méreten újra nem változtatsz. A bal egérgomb lenyomásával készítheted el a fotót. Ekkor megjelenik a fotóalbum, és lehetőséget ad arra, hogy címet adj a képnek, leírást készíts hozzá, illetve ha nem tetszik az eredmény, a DELETE gombra kattintva törölheted is. Ellenkező esetben kattints a DONE gombra, és visszatérsz a Kamera módba. A képek .jpeg formátumban mentődnek le a The Simskönyvtárban lévő UserData mappa PhotoAlbum mappájába.

A “Options Mode”-ban elmentheted a játékot, visszaléphetsz a szomszédságba, vagy kiléphetsz magából a játékból. Ha kilépés előtt nem mentettél, automatikusan felugrik egy ablak, hogy szeretnél-e vagy sem, illetve a CANCEL gombot választva visszatérhetsz a játékba.

A “Graphics Options”-ben a megjelenést lehet beállítani. Ki/be kapcsolhatod az árnyékokat (Shadows) és a lámpákat (Lighting). Az “Interface Effects” a kezelőfelület grafikáján változtat. A “Terrain Detail”-en belül a gyep, míg a “Character Detail”-en belül pedig a Simek részletességét állíthatod be.

A “Sound Options” a hangbeállításokat jelenti. A játék, a zene és a Simek beszédjének a hangerején változtathatsz.

Legvégére maradt a “Play Options”, vagyis a játékbeállítások. Ki/be kapcsolhatod a fontos események képernyőn való kiemelt megjelenését, a szabad akaratot, továbbá azt, hogy ha a képernyő oldalához viszed a kurzort, a kép automatikusan tovább gördül. A “Sim in Background” bekapcsolásával, ha ALT + TAB-bal kilépsz a játékból, a Simek élete tovább folytatódik. A “Quick Tips” segítséget, tippet ad (sokszor akkor is, ha már nincs rá szükséged). Ha az “Auto Snapshot” be van kapcsolva, minden egyes jelentős eseményről automatikusan képet készít, ami bekerül a fotóalbumba. “Live PIP” vagyis kép a képben. Ha valami fontos történik (pl. be akar törni egy tolvaj), egy kis képernyő megjelenik, és így élőben láthatod az egészet. Ezt a kis képernyőt te is bezárhatod, de magától is bezárul kis idő után. Ha ezt a lehetőséget kikapcsolod, az esemény akkor is megjelenik, de nem egy folyamatként, hanem állókép formájában. “Export HTML” képeket készít, adatokat gyűjt az elmentett családokról. Ezért lassú a mentés. Az utolsó a jobb felső sarokban lévő “Reset Tutorial”. Ha megnyomod, újrajátszod az oktatójátékot. A Newbie otthon (akárki is lakja éppen) visszaváltozik az eredeti felállásba. Tehát ha Bobbal és Betty-vel játszottál eddig, minden addigi eredményed törlődni fog, és kezdheted velük előről. Ha már más lakik a házukba, őket kiköltöztetik, és Bobék visszamennek lakni.

 

A tippet Teteci készítette (My Sims Tipptár)