Simpercek

Sims 4 Cottage Living – Kezdj új életet a falusi életmóddal

Kevesebb mint két hetet kell várnunk a Sims 4 Cottage Living kiegészítő megjelenéséig, de addig sem maradunk fejlemények nélkül: tegnapelőtt ismét élő közvetítést rendeztek a témában és elég sok dolgot tudtunk meg. Nemrég bemutatásra került néhány újdonság, ami a következő frissítőcsomagban kerül majd a játékba. Az új kiegészítő miatt néhány szükséges funkció fog bekerülni: a tó eszköz segítségével az elődjeihez képest sokkal részletesebben formálhatjuk át a terepet. A gyerekek besegíthetnek a felnőttek munkájában, például a főzésben vagy akár a kertészkedésben. Már csak az a kérdés, ki hogyan egyensúlyozik majd a házimunkák és a felhőtlen gyermekkor örömei közt. Lássuk, milyen újításokra számíthatunk még!

Továbbfejlesztett naptár

A Sims 4 Seasons kiegészítőben először bemutatott Naptár funkciót beintegrálják a Sims 4 alapjátékba. Az új Naptár funkció olyan dolgokat fog megjeleníteni, mint a munkaidő beosztás, az iskolai beosztás, a születésnapok, az általad létrehozott események és a világban zajló fesztiválok, feltéve, hogy telepítettél olyan csomagokat, amelyek új fesztiválokat hoznak be.

A Naptár lehetővé teszi, hogy akár két hétre előre is létrehozz egy eseményt, például partikat, születésnapokat, esküvőket és hasonlókat.

A Naptár új funkciójaként egy szűrő segítségével szűkíthetjük a fent felsorolt események listáját. Ez különösen akkor lesz hasznos, ha több csomagot is telepítettél, mivel az elmúlt néhány évben rengeteg fesztivál és esemény érkezett a játékba. Ezekkel a szűrőkkel könnyen áttekintheted azokat az ütemterveket, amelyek leginkább érdekelnek.

Vársz egy adott fesztiválra vagy eseményre? Többet is elmenthetsz majd Kedvencedként és a Kedvencek szűrőn keresztül nyomon követheted a naptárban. A Sims 4 Seasons kiegészítő funkciói, mint például az időjárásjelentés, az ünnepek és a saját ünnepek létrehozása továbbra is kizárólag a kiegészítő birtokában lesz csak elérhető.

Vízeszköz a reflektorfényben

Bővült az építési eszközök listája az Építés módban: mostantól a terepeszközök (Terrain Tools) listájában az új Vízeszközt is használhatjuk, valamint új kategóriaként Kültéri vízdekorációkat is kapunk (Outdoor Water Decor).

A vízeszköz segítségével tavakat hozhatsz létre a saját telkeden. Ez az eszköz szorosan együttműködik a terepeszközökkel (Terrain Tools), ami azt jelenti, hogy a terepet süllyesztened kell ahhoz, hogy az így kialakított gödröket vízzel tölthesd fel.

A Vízeszköz ikonját a Terepeszközök listájának végén találod. Ezen belül különböző ecsetméretek, a vízmélységtérkép opció és egyéb eszközök találhatók, például a Víz feltöltése (Raise Water), Víz leengedése (Lower Water), Víz magasságig való kitöltése (Fill to Height) és Víz eltávolítása (Remove Water).

Lássuk, mit csinálnak pontosan a fent felsorolt eszközök:

 • Raise Water – A kiválasztott felületi szintre emeli a vizet.
 • Lower Water – A kiválasztott felületi szintre csökkenti a vizet.
 • Fill to Height – Az általad beállított szintmagasságig tölti fel a vizet. A szint magasságát a Ctrl + ] billentyűkombinációval növelheted, illetve a Ctrl + [ billentyűkombinációval csökkentheted.
 • Remove Water – Azonnal eltávolítja a vizet a kijelölt terepről.

Ha két vagy több különálló tóval rendelkezel a telkeden vagy terepeszköz segítségével kettévágod a tavat, akkor minden tavat más-más vízszint magassággal tudsz létrehozni.

Az egymástól külön-külön süllyesztett terep- és tógödröt könnyű manipulálni a vízszintjükkel. A különböző vízszintek létrehozása a fent látható tóval egy kicsit kihívást jelenthet.

A vízmélységtérkép lehetővé teszi, hogy Építés módban könnyebben áttekintsd, hogy a simek a tavak mely pontjait tudják megközelíteni, valamint melyik részen tudnak interakcióba lépni a vízzel Élő módban.

Kültéri vízdekoráció

A házépítés felhasználói felülete egy új ikonnal bővült, ami egy kidőlt, gyékénnyel borított fatörzset ábrázol. Ezen belül három opciót találsz a tóeszközökhöz és két ikont a szökőkutakhoz és medencékhez, többek között:

Vízstílusok

Az alapjátékhoz hat vízstílus tartozik:

 • Normál, klórozott medencevíz (Ordinary Chlorinated Pool Water)
 • Álmodozás a vízről (Dreaming of Water)
 • Tóiszap (Pond Scum)
 • Algás víz (Mossy Water)
 • Levelekkel teli víz (Leafy Water)
 • Tóvíz (Pond Water)

Tótárgyak

A tótárgyak kategória olyan elemeket tartalmaz, mint például a fatörzs, fű, liliomvirágok, szökőkút, szobrok és horgásztáblák. Az utóbbinak két változata kerül be: az egyik lehetővé teszi, hogy saját halakkal feltölthesd a tavat, a másik tábla pedig magától tölti fel a tavat az alapvető halfajtákkal.

A saját tavaidat a saját felfedezett és kifogott halaiddal töltheted fel, így már nem kell a simjeid eszköztárában tartani a halakat.

Ha Élő módban rákattintasz a horgásztáblára, akkor az általad kifogott halakkal töltheted fel a tavat. Onnan tudod majd kezelni, hogy mely halak lehetnek a tóban és kifoghatók horgászással. Saját simjeid vagy akár más simek is meglátogathatják a helyet.

Tóeffektek

Az alábbi elemekkel feldobhatod a tó vizuális megjelenését, amik csak az Élő módba való belépés után kezdenek megjelenni:

 • Szitakötőraj (Dragonfly Swarm)
 • Ebihalak (Tadpoles)
 • Vidéki halak (Country Fish)
 • Szúnyogok (Mosquitoes)
 • Szentjánosbogarak (Fireflies)
 • Fehér kacsák (Mr. Ducksworth)
 • Mallard kacsák (Mallard Ducks)
 • Hattyúpár (Pair of Swans)
 • Azonosítatlan víz alatti tárgy (Unidentified Submerged Object)
 • Krokodil (Gator Benjamincollis)

Terepeszköz és terepfestés – Új ecsetméretek

A Sims 4 közelgő frissítése új ecsetméreteket is tartalmaz a terepeszközhöz és terepfestéshez (Terrain Tool) (Terrain Paint). Már nem öt előre definiált méretből választhatunk, hanem egy nyolc állásos csúszka segítségével állíthatjuk be a kívánt méretet. Ez azt jelenti, hogy az ecsetet olyan kicsire állíthatod, mint egy négyzetrács vagy olyan nagyra, mint majdnem egy egész telek.

Ezek az új csúszkák különösen jól jönnek majd mindenkinek, akik a terepfestést használják, mert mostantól sokkal részletesebben pingálhatod majd a kerteket.

Megnyílnak az élelmiszerboltok és új szállítási lehetőségek állnak rendelkezésünkre

Az élelmiszerboltok végre visszatérnek a Sims 4-be. Akár alapanyagokból (például cukor, liszt stb.), akár gyümölcsökből és zöldségekből fogytál ki, a hűtődet azonnal feltöltheted a két új élelmiszerbeszerzési lehetőséggel.

Ez a funkció rendkívül hasznos, ha az új Egyszerű Élet (Simple Living Lot) telekkihívással játszol és hiányzik néhány alapanyag vagy élelmiszer a hűtődből vagy az eszköztáradból.

Élelmiszerek vásárlása

Kétféleképpen szerezheted be az élelmiszereket – megvásárolhatod (vagy akár el is adhatod őket) egy élelmiszerboltban, ami közvetlenül Finchwick negyedben, a városközpontban található Élelmiszerpiac standjánál lehetséges, vagy megrendelheted az élelmiszert.

A standnál friss élelmiszereket és más egyebeket is vásárolhatsz:

 • Főzőkönyvek (Cooking Books)
 • Halak (Fishes)
 • Gyümölcsök (Fruits)
 • Hozzávalók (Ingredients)
 • Zöldségek (Vegetables)

Minden nap új élelmiszerek érkezhetnek, ezért érdemes rendszeresen felkeresned a boltot. Ha több csomagot telepítettél, amelyek új típusú élelmiszereket hoznak be, akkor azok is megjelenhetnek a listán.

Az élelmiszerboltban eladhatod a simed eszköztárában lévő élelmiszereket is. Egyszerűen kattints a bódéra és válaszd az „Eladni” (Sell) lehetőséget, majd jelöld ki az eszköztáradból azokat az élelmiszereket, amelyeket azonnal el szeretnél adni.

Vajon a simed elég magabiztos ahhoz, hogy kedvezményt kérjen az élelmiszerek árából? Alkudozhatnak az élelmiszerbolt tulajdonosával és engedményt is kaphatnak.

Élelmiszerek rendelése

Háromféleképpen rendelheted az élelmiszert közvetlenül a házadhoz: telefonon keresztül vagy egyszerűen a hűtőszekrényre kattintva és a „Szállítás megrendelése” (Order a Delivery) opciót választhatod ki. Az élelmiszert telefonon keresztül is megrendelheted > Szállítás megrendelése (Order a Delivery) > Élelmiszerszállítás (Grocery Delivery)

Ugyanazt az Élelmiszerbolt menüt kapod hasonló választékkal, amelyekből a telekre szállítható élelmiszert is kiválaszthatod.

Miután befejezted a rendelést, egy szállító érkezik hozzád – mindössze néhány simmásodperc alatt. Megkeresik a bejárati ajtódat és addig kopogtatnak az ajtódon, amíg úgy nem döntesz, hogy elfogadod a kiszállítást (Accept the Delivery). A szállító leteszi az élelmiszert a legközelebbi helyre az otthonodban.

Az élelmiszeres papírcsomagra kattintva kiválaszthatod, hogy a vásároltakat az eszköztáradba teszed vagy kipakolod a csomagból. A csomag kipakolása után a hozzávalók a hűtőbe és/vagy a simed eszköztárába kerülnek, attól függően, hogy egyes élelmiszereknek szükségük van-e a hűtőre, hogy frissek maradjanak.

Zoomers élelmiszerszállítás

A pizza házhozszállítás és élelmiszerszállítás mellett még egy új ételkiszállítási szolgáltatás (Zoomers élelmiszerkiszállítás) nyílik meg a simjeid számára. Az a szolgáltatás lehetővé teszi, hogy helyi specialitásokat és ételeket rendelj. Minél több csomagot telepítettél, annál több helyi specialitást rendelhetsz.

A Zoomers élelmiszerszállítás az előző élelmiszerszállításhoz hasonlóan egy papírcsomaggal érkezik a házadhoz. El kell fogadnod a szállítást, hogy a szállító le tudja tenni az élelmiszercsomagot a legközelebbi helyre. Úgy, mint az élelmiszerbeszerzésnél, válaszd ki a “Kiszállított csomag kipakolása” (Unload Delivery Bag) lehetőséget, húzd ki az ételt a simed eszköztárából és élvezd az ízeket!

Új jellemvonásokkal színesedik a simjeink élete

Állatrajongó (Animal Enthusiast)

Ezek a simek az állatok megszállottjai és gyakran keresik a társaságukat. Könnyebben gondoskodnak majd az állatokról és közelebb kerülnek hozzájuk.

Az Állatrajongó jellemvonással rendelkező simek a Sims 4 Cottage Living kiegészítőben található összes állathoz új interakciók széles skáláját oldják fel. A lenti képeken láthatod, milyen lehetőségeket kapsz, amikor egy lámával kommunikálsz állatrajongóként, vagy akkor, ha nem rendelkezel a jellemvonással.

Állatrajongóként lelkesebben tudsz majd kapcsolatba lépni az állataiddal és “elhalmozhatod őket a szereteteddel”.

Az állatrajongó simek táncmozdulatot is bemutathatnak az állatoknak, valamint elővehetnek egy gitárt vagy hegedűt, ami fejleszti a simjeid jártasságát, miközben a kiválasztott állat hallgatja őket. Akár a kedvenc csirkédnek is gitározhatsz.

Ezzel a jellemvonással a simek gyakran olyan hangulatjelzőket kapnak, amelyek boldoggá teszik őket.

Van olyan interakció is, amely kizárólag ehhez a jellemvonáshoz tartozik és lehetővé teszi, hogy egy általad választott állatot csodálj. A sim ilyenkor csak bámulja a lámát és semmilyen hangulatjelzőt nem kap.

Laktózérzékeny (Lactose Intolerant)

Ezek a simek rosszul lesznek, ha tejterméket esznek, de jól érzik magukat, ha egy ideig kerülik. A laktózérzékeny jellemvonással rendelkező simek számára nehéz az élet. Különösen mivel a Sims 4-ben egy csomó olyan recept van, amely tejet vagy sajtot tartalmaz. Hogy biztos legyél benne, hogy a simed nem követ el olyan hibát, hogy olyan ételt készít, amit nem tudna elviselni, győződj meg róla, hogy a kész ételre mozdítva láthatod a felbukkanó leírását, amely elárulja, az laktózmentes-e vagy sem. A laktózt tartalmazó ételeken nem lesz címke, azonban a laktózmentes ételeknél ott lesz a címke, amely tudatja veled, hogy az étel biztonságosan fogyasztható.

Néhány az új kiegészítőhöz tartozó recept, például a tejkenyér és a Yorkshire puding laktózmentes változattal is rendelkezik, amelyet a laktózérzékeny simek is meg tudnak enni mindenféle mellékhatás nélkül.

Természetesen mindent meg lehet kockáztatni. A laktózérzékeny jellemvonással rendelkező simek kiválaszthatják a laktózt tartalmazó ételeket és a „Kíváncsi vagyok, hogy megéri-e” (Wonder If it’s Worth It) interakciót. Kapsz egy értesítést, amely emlékeztet arra, hogy a simed laktózérzékeny, valamint felugró ablakot, amely arról, hogy a simed azon gondolkodik, hogy érdemes-e vállalni bizonyos kockázatokat…

Ha úgy döntöttél, hogy igen, mindenképpen figyelmen kívül hagyod az összes figyelmeztető jelet és laktózérzékenyként laktóztartalmú ételt kell enned, akkor nem lesz könnyű dolgod. Amíg a simed eszik, addig élvezni fogja a kaját, és miután végzett az evéssel…

Kapsz egy Kényelmetlen hangulatjelzőt, ami azt írja, hogy nem, biztosan nem érte meg. A következő 3 óra alatt kontrollálatlanul szellenteni fognak és az ürítés szükségletük azonnal a felére csökken.

Azonban még mindig megpróbálhatod átlépni a sim határait azzal, hogy ismét nem laktózmentes ételt eszel. Ezúttal a simed fel fog puffadni és az ürítés szükséglete szinte teljesen pirossá válik, szóval vigyázz vele!

A simednek pozitív hangulatjelzőt ad, ha egy ideig távol tartja magát a laktóztartalmú ételektől. Mégis könnyebb mondani, mint megtenni.

Új életcél kitűzése a falusi élettel

A Sims 4 Cottage Living kiegészítővel érkezik egy új életcél, a Vidéki gondnok (Country Caretaker), amely végigvezeti a simjeidet Henford-on-Bagley-n és az összes állattal való barátkozáson.

1. szint (Tábori kurátor / Campestral Curator)

 • Vásárolj egy tehenet, csirkét vagy lámát a lakótelkeden!
 • Beszélj öt alkalommal egy rókával, nyúllal vagy madárral!
 • Vásárolj egy kertet a lakótelkedre!
 • Látogass el Finchwick, Old New Henford és Bramblewood városrészekbe Henford-on-Bagley-ben!

2. szint (Vidéki tudós / Agrestic Savant)

 • Barátkozz össze egy csirkével, tehénnel vagy lámával!
 • Helyezd el egy vadnyúl vagy vadmadár otthonát a lakótelkeden!
 • Trágyázz meg három növényt vagy túlméretezett növényt!

3. szint (Lélekápoló / Critter Keeper)

 • Adj három ajándékot a rókáknak, nyulaknak vagy madaraknak!
 • Készíts öt alkalommal állati finomságokat!
 • Szüretelj le egy tökéletes minőségű túlméretezett termést!
 • Szedj össze öt tárgyat a Szederfáról (Bramblewood)!

4. szint (Legenda / Legendairy)

 • Érj el maximális kapcsolatot a tehénnel, csirkével vagy lámával!
 • Kapj három ajándékot nyulaktól vagy madaraktól!
 • Nyerj meg egy versenyt a Henford-on-Bagley-ben, a Finckwicki vásáron.

Jutalompontok – Természet beszélgetőpartnere (Nature Conversationalist)

A Természet beszélgetőpartnere jutalomjellemvonással rendelkező simek jobb kapcsolatot ápolnak az állatokkal, így az állataik hosszabb és boldogabb életet élhetnek. A nyulak és madarak több ajándékot hoznak nekik. A növényekkel pedig egyedi módon léphetnek kapcsolatba velük és több termést hoznak betakarításkor. Emellett ingyenes élelmiszerszállítást is kapnak és ha Henford-on-Bagley-ben laknak, kedvezményt kapnak a számláikból is.

Utazzuk körbe Henford-on-Bagley-t

Cordelia Falls természeti szépségétől a Bagley folyó tiszta, élénk áramlásáig, a föld és víz keveréke teszi Henford-on-Bagley-t kedves hellyé, de talán még kedvesebb hellyé, ahol élni lehet. Az itt élő falusiak kötődnek a föld történelméhez, miközben barátokra találnak az erdőben élő szőrös és tollas lényekben. És mi van akkor, ha az átlagos szomszéd egy kicsit pletykásabb? Nem is kívánhatnál jobb helyet a természetesebb élet kialakításához, ápolásához és gondozásához.

Üdvözlünk Henford-on-Bagley-ben! Az új világ három különböző városrészből áll. Lentebb megtekintheted az összes környéket és telket.

Bramblewood

Az erdők természetes szépsége már régóta festői otthont nyújt számos vadon élő madár, nyúl és róka számára. Akár egy kis meglepetést rejtenél el Sophie Csiga alatt, akár festőállványt hozol magaddal, hogy megfesthesd a nyugodt Cordelia-vízesést, vadgombát gyűjtesz vagy romantikát találsz a Volpe-sziget romjai között, bármelyik simet megváltoztatná egy nap a Bramblewoodban.

Moody & McMillan Household (Nemzeti park – 40×30)

13 Nettle Lane (Bérlőhely – 30×20)

Isle of Volpe Park (Nemzeti park – 50×40)

Cordelia’s Secret Cottage (Lakótelek – 30×20)

Néhány kép Bramblewoodról

Vadállatok térkép

Bramblewoodban a vadnyulaknak és a vadmadaraknak is van két-két otthona. Az alábbi térképen láthatod, hogy hol találhatók.

Finchwick

A Bagley folyó mentén fekvő Finchwick régi malomfaluja büszke a nyüzsgő és összetartó közösségére. A történelmi téren egy kocsma és egy virágos kert közepén álló, furcsa bódék találhatók, amelyek tökéletesek egy kis kirakodóvásárra. A turisták és a helyiek egyaránt látogatják a heti falusi vásárt, ahol Finchwick polgármestere megjelenik, hogy zsűrizze a pályázatokat és pletykáljon a legfrissebb eseményekről.

The Gnome’s Arms (Bár – 30×20)

5 Cobblebottom Street (Lakótelek – 30×20)

Scott háztartás (Lakótelek – 20×20)

1 Cobblebottom Street (Lakótelek – 20×15)

Néhány kép Finchwickről

Old New Henford

A dombokkal, hívogató birtokokkal és egy kis közösségi kerttel büszkélkedő terület, Old New Henford talán leginkább történelmi névadási problémáiról ismert. A kezdetben Little Henford néven ismert környék átnevezte magát New Henfordra, hogy megpróbáljon megszabadulni kicsinyes eredetétől. Mivel azonban elmulasztották tájékoztatni az országos térképészeket, két hétre hivatalosan megszűntek létezni. Amikor közölték, hogy a visszaállításhoz újabb névváltoztatásra lenne szükség, a lakosok az Old New Henfordot választották, amely egyetlen szavazattal előzte meg a másik lehetőséget, a New New Henfordot.

The Watson háztartás (Lakótelek – 64×64)

A New Start háztartás (Lakótelek – 30×20)

3 Olde Mill Lane (Lakótelek – 50×40)

2 Olde Mill Lane (Üres lakótelek – 50×40)

Vadállatok térkép

Old New Henford tartalmaz egy-egy otthont a vadnyulak és vadmadarak számára.

Néhány kép Old New Henfordról

CAS

Felnőtt férfi

Frizurák

Szakállak

Sapkák

Felsők

Nadrágok

Öltözékek

Cipők

Megjelenések

Felnőtt nő

Frizurák

Sapkák

Fej kiegészítők

Felsők

Nadrágok

Öltözékek

Kiegészítők

Cipők

Megjelenések

Lánygyermek

Frizurák

Felsők

Nadrág

Öltözékek

Cipő

Megjelenések

Fiúgyermek

Frizurák

Felsők

Öltözékek

Cipő

Megjelenések

Tipegő

Frizurák

Felsők

Öltözékek

Nadrág

Cipő

Megjelenések

Építési mód

A Sims Community nagyon részletesen bemutatta az új kiegészítővel érkezett tárgyakat az Építési módban. A videóban 26:10 után rengeteg (buydebug) rejtett tárgyat is megtekinthetsz.

Amennyiben az információkon és képeken túl szeretnéd megtekinteni a tegnapelőtti bejátszást, vagy netán elfeledkeztél róla, visszanézheted az élő közvetítést is.

Forrás: Sims Community

Ügyeletes technikai zseni, bugszakértő, kötélidegzetű hibaelhárító. Minden problémára akad – általában helyes – megoldása. Tehetséges illusztrátor, hírvadász, Sims 2, Sims 3, Sims 4 és Sims Mobile játékos. Az oldal biztonsági rendszerének őrizője, lelkiismeretes backstage admin.