Simpercek

Minden, ami Sims 4 frissítőcsomag

Március 3-án a simguruk élő közvetítést tartottak és nem kevés új információt árultak el nemcsak a Growing Together kiegészítőről, hanem a Sims 4 alapjátékhoz érkező frissítésről is. Az utóbbiban az új korcsoporton kívül a babához kapcsolódó rengeteg funkció, tárgy, valamint ruha is érkezik, és bizony átalakult a meglévő újszülött korcsoport és annak körülményei is.

Mesterséges úton megtermékenyítés

Az egyik legérdekesebb dolog, ami az alapjátékban ingyenesen fog megjelenni az új utódszerzési lehetőség. Eddig a babákat a simszerkesztés, az örökbefogadás és a gyermeknemzés útján volt lehetőség világra hozni. Március 14-től a lehetőségek köre bővülni fog.

Mindez egy új interakciónak köszönhető, amely simjeink telefonján jelenik majd meg az Otthon (Home) alkalmazás alatt. Ez lehetővé teszi, hogy a mesterséges megtermékenyítés (Science Baby) útján vállaljunk gyereket. Ez azt jelenti, hogy a modern orvostudománynak köszönhetően lehetőségünk lesz arra, hogy a családunkban legyen egy olyan gyermek, aki a szüleitől örökölt tulajdonságokkal rendelkezik, de nem a fent említett interakciók valamelyikének köszönhetően jön a világra.

A funkció annyiban érdekes, hogy lehetővé teszi majd az egynemű pároknak vagy egyedülálló simeknek, hogy biológiai gyermekük legyen. Ahogy a simguruk bejelentették, hogy maga a funkció többféleképpen is elérhető lesz, mivel ez nem befolyásolja a simek féltékenységét. A partner kiválasztása, akivel mesterséges úton gyermeket lehet vállalni, független a nemtől és a szexuális irányultságtól: mindössze megfelelő szintű baráti kapcsolat szükséges a kiválasztott simmel. Ha ezt a fogantatási módszert választjuk, a terhesség teljesen kihagyható, mivel a sim egyszerűen elhagyja a telket néhány pillanatra, és később visszatér az újszülöttel.

Újszülött megjelenésének és animációinak frissítése

Egy ingyenes frissítéssel érkező újszülöttet mutattak be új mózeskosárral. Első pillantásra nyilvánvaló volt, hogy az újszülött nagy textúra fejlesztéseket kapott, jobban hasonlít a valódi babára, és kevésbé műanyagnak hat a kinézete. Ezen kívül SimGuruGraham azt is megerősítette, hogy a Sims 4-ben a babák már nem korlátozódnak három alap bőrtónusra, így mostantól a bőrszínek teljes skálája áll rendelkezésre, mint az idősebb simeknek. Most már születésüktől fogva rendelkeznek a természetes genetikai szemszínükkel is. Ez óriási előrelépés a játék számára. Egy ilyen frissítéssel az újszülöttek egy kicsit kevésbé érzik magukat tárgyaknak, és sokkal inkább a család valódi részének.

Az újszülöttek sokkal inkább úgy mozognak, mint a babák. Finomítottak az animációkat, hogy simábbnak és természetesebbnek tűnjön a mozgásuk. A felnőttek mostantól át tudnak váltani a babagondozási feladatok között anélkül, hogy az interakciók között vissza kellene tenniük a babát a mózeskosárba. A “Mutassa meg a babát” (Show Off Baby) interakciót könnyebb elvégezni, és most már a tipegőkkel is kompatibilis. Új interakció került be, amellyel van lehetőség a baba homlokára csókot adni. Továbbá az Évszakok (Seasons) kiegészítővel rendelkező játékosok számára a babák mostantól reagálnak arra, ha szélsőséges időjárási körülmények között kint hagyják őket. Ha egy baba sír, a gondozója automatikusan odamegy és gondoskodik a szükségleteiről is. A gyerekek és tipegők egy új “Szórakoztassa” (Entertain) interakciót is kaptak az újszülöttökkel.

Mivel a Sims 4 babákat úgy tervezték át, hogy jobban hasonlítsanak az újszülöttökre, az életkoruk időtartama azonban lerövidült. Ennek az életkori változásnak a kompenzálására a babák és a tipegők élettartama meghosszabbodott.

Új baba jellemvonások

A pontosan hat új jellemvonás kizárólag babák számára lesz elérhető, amelyek befolyásolni fogják a babák viselkedését a jövőben. Ez egy új korcsoport a Sims 4 alapjátékban, így a jellemvonás teljes felfrissülés a simszerkesztőben már meglévő jellemvonásokhoz képest. A játékos közvetlenül az újszülött következő korcsoportba lépése után választhat egy baba jellemvonást. A következő jellemvonások közül választhatunk:

  • Óvatos (Cautious)
  • Érzékeny (Sensitive)
  • Nyugodt (Calm)
  • Élénk (Intense)
  • Izgő-mozgó (Wiggly)
  • Derűs (Sunny)

Az élő közvetítésben a fejlesztők az óvatos jellemvonást választottak és abból láthattuk a legtöbbet. Az óvatos babák értékelik, ha ismerős simek közelében és helyeken vannak, de hosszabb időbe telik, mire megszokják az új élményeket. Emellett kevésbé lesznek hajlamosak arra, hogy egyből megkedveljék az új ételeket, néhányszor ki kell próbálniuk, mielőtt eldöntik, hogy ízlik-e nekik vagy sem.

Azoknak az új baba jellemvonásoknak a célja, hogy a babák nevelése minden alkalommal egyedi élmény legyen. A baba temperamentumától függően a simjeidnek különböző szülői stratégiákat kell alkalmazniuk, hogy boldogok maradjanak.

Továbbá, ha Sims 4 Growing Together kiegészítővel rendelkezünk, a babák további karakterjellemzőit oldhatjuk fel, amelyeket boldogságpontokkal vásárolhatunk meg.

Etetőszék javítása

Az élő közvetítésben a fejlesztők azzal dicsekedtek, hogy sikerült kijavítaniuk egy hibát, ami a tipegők szokatlan viselkedésével függött össze, amikor egy etetőszékben ültek. Ez nem annyira egy meglévő hiba kijavítása, mint inkább az interakció újratervezése, hogy – ahogy a fejlesztők biztosítanak minket – a tipegők békésen üljenek a székekben.

Ez egy igazi forradalom a sim szülők, és főleg a játékosok számára az ültetési háborúban. A tipegőknek elég rövid időre van szükségük ahhoz, hogy megbirkózzanak a nekik adott étellel, és több szórakozást találnak az örökös sikoltozásban, a szék összepiszkításában és a pánikszerű segélykiáltásokban.

Ez a viselkedés szinte minden alkalommal előjött, amikor a tipegőket beültettünk az etetőszékbe. Eddig a játékosok úgy kerülték meg a hibát, hogy a tipegőket cumisüveggel és a hibás etetőszéken kívül fogyasztható ételekkel etették.

Ételek felfedezése babaszemmel

A gondozók sokféleképpen kötődhetnek a babáikhoz, és az alapjátékban a babák játékmenete révén erős kötődést alakíthatnak ki. Az egyik legjobb módja az, ha a baba új ételeket próbál ki. A babák számos különböző ételt fedezhetnek fel, és el fogják dönteni, hogy tetszik-e nekik az új étel vagy nem, vagy esetleg bizonytalanok benne, és még néhányszor ki kell próbálniuk. A babáknak adható ételek a következők: mangópüré, almapüré, joghurt, sárgarépapüré, borsópüré, papayapüré, avokádópüré, rizskása, fagylalt, citrompüré, sütőtökpüré, házi készítésű humusz, édesburgonyapüré és zabphely.

A fejlesztők megmutattak egy óvatos babát is, aki először próbálta ki a borsópürét. Mivel az óvatos jellemvonással rendelkezett, bizonytalan volt az új étellel kapcsolatban. Ha segítünk a babának felfedezni az új ízeket, az jó módja a kötődés kialakításának.

Kötődések

A babák tapasztalatainak alapvető része, hogy kötődni kezdenek a körülöttük lévő simekhez. A babák próbálják felmérni, hogy a világ biztonságos hely-e. Azt, hogy a világ biztonságos vagy sem, azon keresztül tanulják meg, ahogyan a gondozóik gondoskodnak róluk. Azok a babák, akiknek figyelmes gondozói azonnal odafigyelnek a szükségleteikre, amikor kellemetlenségüket hangoztatják, megtanulják, hogy a világ biztonságos hely számukra. Azok a babák, akiket sokáig hagynak sírni, mielőtt valaki értük jönne, nagyon gyorsan megtanulják, hogy a világ nem biztonságos, és más simekben nem lehet megbízni.

Amikor sírnak, nem fogják elhanyagoltnak érezni magukat, ha egy kicsit tovább tart, amíg egy gondozó odafigyel a szükségleteikre. Erős kötődéssel rendelkeznek, így bíznak abban, hogy a gondozó hamarosan értük jön. Az alacsony kötődéssel rendelkező babák azonban különösen szomorúak lesznek, ha sírásuk válasz nélkül marad.

Kötődés jutalom jellemvonás

A baba három lehetséges jellemvonással nőhet fel a Sims 4 alapjátékban a kötődéstől függően.

  • Kiváló baba (Top-Notch Infant) – Az ilyen babákról rendkívül jól gondoskodtak. Nagyon pozitívan tekintenek a világra, és nagyon könnyen megbíznak más simekben, köszönhetően a gondozóikkal való korai gyermekkori kötődésüknek.
  • Boldog baba (Happy Infant) – Az ilyen babák jó kötődést alakítottak ki gondozóikkal. A világot jó helynek látják, és könnyebben bíznak más simekben.
  • Boldogtalan baba (Happy Infant) – Az ilyen babákat elhanyagolták, és ennek az elhanyagolásnak eredményeként a világot kegyetlen, könyörtelen helynek látják. Nem bíznak abban, hogy más simek jó szándékai vannak, és nagyon szkeptikusak másokkal szemben.

A játékosok a hangulatjelzőkön keresztül megtudhatják, hogy hogyan fejlődik a babájuk kötődése.

Babafürdetés, pelenkázás, szórakozás és altatás

A fürdetési idő egy másik nagyszerű kötődési lehetőség a babák számára. Láthattuk, hogy Eliza Pancakes habfürdőt adott babájának, amitől lánya úgy érzi, hogy szeretik és gondoskodnak róla. A babák egy speciális babafürdetésülésben ülnek a kádban, amikor a gondozóik megfürdetik őt.

A babák pelekázása során ügyelnünk kell arra, hogy a koszos pelenkákat a padlóra dobják a gondozók. Ezt a feladatot csak akkor kerülhetjük el, ha Growing Together kiegészítővel érkező pelekázóasztallal rendelkezünk és használjuk a hozzá tartozó szemeteskukával rendelkező pelenkázóasztalt.

Miután megfürdött, egy kis időt töltött játékokkal és a nagyobb testvérével való interakcióval, ahogy a gyermekkorú testvére kukucskálósdit játszott vele. A fejlesztők megerősítették, hogy minden korosztályú sim, sőt még a macskák és kutyák is képesek lesznek interakcióba lépni és játszani a babákkal. A Parenthood játékcsomaggal érkezett Gondozás jártasságát gazdagítja a simek gondozásának új módjaival. A Nifty Knitting cuccok lehetővé teszi új pólyák készítését a már elérhető ruhák mellett.

Még az altatás is lehetőséget ad a babákkal való kötődésre. A babák nehezen tudnak egyedül elaludni. A gondozó különböző dolgokat tehet, hogy megnyugtassa őket az alváshoz. Emellett az új babaágyak némelyikét fel lehet fejleszteni egy zenélő forgó hozzáadásával. A zenélő forgó altató zenét játszik, ami megkönnyíti a nyűgös baba elaltatását.

Gyerek jártasságok továbbfejlesztése

Érdemes megemlíteni a gyerekek életében bekövetkező nagy változásokat, amelyek szintén frissítéssel érkeznek az alapjátékhoz. Ez az egyes jártasságok megszerzésének mechanikájának változásának köszönhető. Mostantól a gyerekek olyan dolgokat is megtanulhatnak, amelyek az idősebb simek számára már a kezdetektől elérhetők. Természetesen a meglévő gyerek jártasságok nem tűnnek el, de a felületük és működésük némileg megváltozik.

A fent említett jártasságok feloldása és kategóriákba sorolása mellett a tanulásuk nehézsége is eltérő lesz. Az alapvető jártasságokat sokkal könnyebb lesz megtanulni, így a gyermek simek sokkal gyorsabban elsajátíthatják azokat. A tiniknél idősebb simek jártasságainak elsajátítása jóval több időt igényel majd. Ez azt jelenti, hogy egy gyereknek például sokkal több időbe fog telni megtanulni a karizmát, mint az idősebb simeknek.

A gyerekek feje fölött a jártasság tanulás előrehaladási sávjának megjelenése is változni fog. Ennek köze van ahhoz, hogy a gyermek egyszerre sajátíthatja el az alapvető kreativitás és a zongorázás jártasságot. A változással az előbbi jártasságok egy lebegő sávban, míg az utóbbiak egy hagyományos sávban jelennek majd meg.

Új simszerkesztési elemek

A babák is teljesen testre szabhatók a simszerkesztőben ugyanúgy, mint az idősebb korosztályok. Számtalan új ruhát hoztak létre számukra, sportruha és fürdőruha kivételével ruházati kategóriát is kaptak. Mivel a babák még nem állnak felegyenesedve, a fejlesztők megmutatták a számukra készítendő póztípusokat, és úgy alakították, hogy a baba pozíciója attól függően változik, hogy mit változtatnak, így az eredmény egyértelműen láthatóvá válik.

A babák frizurái között van néhány, mint például a ritkás haj, ami megfelel a gyermekek nagyon fiatal korának. A bőr részletei részben mind a babák, mind a felnőttek esetében, a gólyaharapásként ismert gyermekkori foltok típusai, valamint anyajegyek szerepelnek. A való életben ezek a foltok általában elhalványulnak, ahogy nőnek, de vannak olyan esetek is, amikor a marandóak nyomot hagynak, ezért döntöttek úgy, hogy az idősebb simek számára is elérhetővé teszik őket.

A foltok színvariációkkal rendelkeznek, amelyek meghatározzák az átlátszóságukat, így az arcbőr minden fajtájához alkalmazkodnak. A felnőttekre alkalmazhatók a striák és császármetszés hegei.

A testreszabott nemi beállításokhoz hozzáadódik egy olyan, amely meghatározza, hogy az adott sim tud-e tejet termelni vagy sem, nyilván a szoptatás céljából.

Új tárgyak

Az új tárgyak mind bölcsődei témájúak, így nagy szabadságot kapnak a babaszobák kialakításában az alapjátékkal. Rengeteg gyerekszobai szőnyeg, dekorációs tárgy és berendezési tárgy segíti a simmereket abban, hogy az alapjátékkal tökéletes gyerekszobát építsenek. Új hangos babajátékok, nagy plüsslámák, gyermek könyvespolcok és lámpák is érkeznek. A játék több mint nyolc évvel ezelőtti megjelenése óta először kapunk egy új mózeskosarat az alapjátékban, amely kék, rózsaszín és különböző nemsemleges színben kapható.

Különböző formájú és stílusú babaágyak se maradnak ki a frissítésből, amelyek illeszkednek a játékban már meglévő bútorstílusokhoz, így a gyerekszoba összes berendezési tárgyát össze tudod hangolni. Az új kiságyak némelyike tipegőággyá fejleszthető, így a bútorok együtt öregedhetnek a simjeinkkel. Emelett egy új “utazóágy” is érkezik ebben a frissítésben, amely élő módban behúzható a simek eszköztárába. Bárhová magaddal viheted, így akkor is van hol pihennie a babádnak, amikor nem vagy otthon.

A baba frissítéssel a játszóházak is megjelennek. A járóka egy olyan kerítésféle, amely ugyanúgy használható, mint bármely más kerítés, csak ebben az esetben gyerekbiztossági lehetőségek is rendelkezésre állnak rajtuk. Ezen kívül az a lehetőség az összes ajtón és kerítéskapun is elérhető lesz.

Társalgási pite menü átrendezése

Az új frissítőcsomaggal együtt a fejlesztők megváltoztatják a simek interakciós felületét is. Ez a változás átszervezi és rendszerezi a játékban elérhető összes interakciót, amely korábban kissé zsúfolt lehetett. Mostantól az interakciók menüje további kategóriákat kap, amelyek többek között jelennek meg a baráti interakciók menüre kattintva. Egy ilyen kattintás után megjelenik számunkra a megfelelő lehetőségekkel rendelkező alkategóriák választéka. Az interakciók így többek között a hobbijainkkal, mélyebb gondolatokkal vagy simünk érdeklődési körével kapcsolatos interakciókra lesznek felosztva. A kategóriák tükrözni fogják az egyes simek karakterét, így az egyes opciókat a beszélgetőpartner másképp érzékelheti. Ez a változás sokkal gyorsabbá és könnyebbé teszi a keresett opció megtalálását.

Ahogy azt a fejlesztők bejelentették, nem minden interakció lesz alárendelve a megfelelő kategóriáknak. A legerősebbek, mint például a “Legyünk legjobb barátok” nem fognak ilyen elkülönítésen átesni. Ezek ugyanis a főmenüben fognak megjelenni, mint például a “Barátságos” kategóriában.

Azzal is függ össze, hogy az egyes kategóriák hatással lesznek a sim ízlései (szeret/nem szeret) opcióira. Ez azt jelenti, hogy ha a “Legyünk legjobb barátok” opciót bármely kategóriához rendeljük, az befolyásolhatja az adott simet, hogy könnyebben elutasítsa a javaslatot. Ráadásul a fejlesztők azzal érvelnek ez ellen, hogy a játékosnak sokkal könnyebbé teszik ezeknek a legfontosabb opcióknak a megtalálását.

Ha rendelkezel a Sims 4 Growing Together kiegészítővel, a javasolt interakciók kompatibilitási csomagja csak még okosabbá válik, ami a lenti képen látható. GrimSuruDoi megerősítette, hogy az új interakciós mintákat meg kell tanulni. Főleg ha hozzászoktál a társasági interakciók jelenlegi helyéhez. Azonban úgy véli, ha egyszer túllépsz rajta, az új kategóriák hasznosak lesznek.

A nagy frissítőcsomag március 14-én érkezik, viszont fontos tudni, hogy ha használod a modokat, a frissítés előtt ezeket érdemes kiszedned a játékból. Mivel a baba frissítés alaposan felforgatja a Sims 4-et, így az elavult modok instabillá tehetik a játékot, és nem lehetetlen, hogy az egyedi tartalmak némelyike (pl. ruhák, frizurák, sminkek, tárgyak stb.) rosszul jelenhet meg a játékban. Erről a Sims 4 frissítés előtti és utáni hibaelhárítás tippben olvashatsz bővebben, emellett hasznos lehet számodra a Hogyan játssz egészséges játékkal tipp is. Az alábbi videóban megtekintheted a március 14-ei frissítőcsomag bemutatását.

Ügyeletes technikai zseni, bugszakértő, kötélidegzetű hibaelhárító. Minden problémára akad – általában helyes – megoldása. Tehetséges illusztrátor, hírvadász, Sims 2, Sims 3, Sims 4 és Sims Mobile játékos. Az oldal biztonsági rendszerének őrizője, lelkiismeretes backstage admin.

Feliratkozás
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments