Simpercek

Merre tovább, Sims?

A napokban olyan hírek láttak napvilágot a Sims műhelyébél, amelyek még azon simmerek fejébe is szöget üthetnek, akik nem szokták követni a játék színfalai mögött zajló eseményeket. Több olyan fejlesztő is elhagyta ugyanis a Sims csapatot, akik hosszú ideje dolgoznak a szérián, másokat átcsoportosítottak új projektekhez, és olyan hírek láttak napvilágot, amelyek egyenesen a Sims széria folytatását kérdőjelezik meg. Megpróbáltunk utánajárni, mi igaz ezekből, és mire számíthatunk a jövőben.

A lavinát Daniel Hiatt, ismertebb nevén SimGuruDaniel távozása indította el, aki már 20 éve része volt a Sims-en dolgozó gárdának, tehát a kezdetektől fogta a simek kezét. Twitteren nyilatkozott az esetről:

“Hello mindenki! Úgy tűnik, a Maxis-nál töltött időm véget ért. Szerettem a The Sims-en dolgozni, és megtiszteltetés volt közreműködni a játékban, amit ismertek és szerettek. Külön öröm volt találkozni és kapcsolatba lépni olyan sokatokkal. Vigyázzatok magatokra, Daniel”

Bár SimGuruDaniel a távozást nem indokolta, a hírek szerint költségcsökkentés áll a háttérben. Ezzel párhuzamosan több fejlesztő frissítette Linkedin profilját, ami a munkaviszonyukkal kapcsolatos változást jelezhet, továbbá többeket átcsoportosítottak a Sims Mobile csapatba, vagy teljesen új projektekre. Az EA erre a negyedévre nem adott ki teaser videót a várható új tartalmakról, azonban izgalmas, új híreket ígért – vajon ezek lennének azok? Sokan egyetérthetünk abban, hogy nem ilyen fejleményekre számítottunk. Vajon mindez egy hirtelen változás eredménye, ami felülírja az EA korábbi terveit, vagy már régen tervezett esemény, és minden úgy folyik tovább a mederben, ahogyan eddig is?

Nyilvánvalóan a közösség aggodalma elért a Maxishoz, ezért az ott dolgozó Sims fejlesztők egy része sietve reagált a felröppent hírekre. SimGuruDuke, aki a konzolos verzió senior fejlesztője, válaszolt a Linkedin profiljának frissítéséről szóló kérdésre.

Cinderellimouse: “Micsoda? Ugh… sajnálom, hogy elmész, SimGuruDrake.”
SimGuruDuke: “Semmi pánik, srácok. Valójában még mindig a konzolos csapattal dolgozom, ott leszek az EA Play-en júniusban. De már nem csak erre összpontosítok. SimGuruCleaning és SimGuruLegacy dolgozik rajta mostanában, de a konzol mindig is fontos lesz számomra.:)”

SimsFan3000: “Úgy hallottam, a mobil verzión dolgozol? Igaz ez?”
SimGuruDuke:Egy új Maxis projekten dolgozom most, de még mindig részt veszek a konzolos csapatban is.:) “

SimGuruDuke megerősítette, hogy még mindig a Maxis-nál dolgozik egy új projekten, és ha ideje engedi, részt vesz a konzolos csapat életében. A Linkedin profilján említett új mobil projekt neve még nem került nyilvánosságra, emiatt pedig sok Sims játékos attól tart, a Sims 5-ről van szó, ami nem PC-n, hanem mobil verzióban fog megjelenni.

SimGuruKate, a The Sims Mobile kommunikációs menedzsere is nyilatkozott Twitteren a témában.

“Nagy a feszültség és a nyugtalanság mostanában, úgyhogy szeretnék szeretetet küldeni azok számára, akik Sims-szel játszottak – bármilyen platformon – az évek során. Már 18 lenyűgöző év áll mögöttünk, és még nagyon sok áll előttünk.
Ez a legszenvedélyesebb közösség, amelynek valaha része voltam, és szeretem. Inspirálóak, okosak és kreatívak vagytok. És mi, és én is, szeretjük ezt. <3
És szerencsés vagyok, hogy minden nap bemehetek az irodába, és dolgozhatok egy fanchise-on, amit szeretek, egy ilyen szenvedélyes közösséggel.”

Eközben egy reddit felhasználó, fashionpolice2001 hozzászólásai tovább borzolják a kedélyeket, aki önmagát volt SimGuruként mutatja be, az állítás valósága azonban ellenőrizhetetlen. Ugyanakkor gondolatai sok helyen egybevágnak a már forrásokból megtudott igazsággal.

“He didn’t leave, he got laid off, along with a slew of other Sims 4 developers. It’s the beginning of the end for the studio for sure. Sims Mobile is a total failure, there is no development on Sims 5 and the creative leadership are no longer around. They will try to pump out as many mediocre packs for Sims 4 as long as they can and will eventually close down the entire studio.”

“Nem kilépett (SimsGuruDaniel), hanem elbocsátották, más Sims 4 fejlesztőkkel együtt. Ez a vég kezdete a stúdió számára, biztos vagyok benne. A Sims Mobile totális bukás, nincsenek fejlemények a Sims 5-tel kapcsolatban, és nincs többé kreatív vezetés. Megpróbálnak annyi középszerű kiegészítőt piacra dobni, amennyit csak tudnak, és végül bezárják az egész stúdiót.”

“Yes, they are making money, but the question is how much vs how much developing it would cost. Also, they don’t have any of the core creative leadership left who could come up with a great concept for Sims 5. After Will Wright it’s been mostly rehashed ideas, so what would you expect from a Sims 5? Won’t happen.”

“Igen, (a Sims 4) pénzt hoz, de a kérdés az, mennyit, és mennyibe kerül a fejlesztése. Továbbá nem maradt semmi a kreatív magból, ami megalkothatna egy jó koncepciót a Sims 5-höz. Will Wright távozása után ezek többnyire csak felmelegített régi ötletek, szóval mire számíthatnánk a Sims 5-tel kapcsolatban? Nem fog megtörténni.”

“No. We usually started the next iteration immediately after shipping the basegame, but when we finished TS4 this never happened. Still today there has been no work started on TS5.”

“Általában az alapjáték megjelenése után elkezdtünk dolgozni a következő szérián, de a TS4 kiadása után ez nem történt meg. A mai naipg nem kezdődött el a TS5 körüli munka.”

“It used to be like a great big family, where everyone was working on what they loved. Sadly the studio lost it’s way the past few years. Really breaks my heart.”

“Valaha ez egy nagy család volt, ahol mindenki azon dolgozott, amit szeretett. Sajnos a stúdió irányt tévesztett pár éve. Fáj a szívem érte.”

“I was a SimGuru for many years. The Sims as a franchise has transitioned over to the “casual” side of EA over the years and is now under their Mobile umbrella. EA sees most casual players being on mobile, thus any Sims related projects going forward would be for that device no matter what. So yeah…”

“SimGuru voltam éveken keresztül. A Sims franchise az évek során az alkalmi játékok kategóriába sorolódott, és most a mobil kategóriába. Az EA több alkalmi játékost lát mobil platformon, és minden Sims-szel kapcsolatos projekt a mobil felület felé tart, történjék bármi”

“Sims Mobile took 3 years to develop and quickly dropped out of the Top 100 grossing on iOS. Any game outside Top 30 grossing isn’t making much. So, yeah, massive failure.”

“A Sims Mobile fejlesztése 3 évig tartott, és gyorsan lecsúszott a Top 100 iOS játékok listájáról. A Top 30-on kívül eső játékok nem hoznak sok bevételt. Szóval igen, abszolút bukás.”

Ezek igen baljóslatú nyilatkozatok, de nyilván nem szabad minden sorát biztosnak venni. Fashionpolice2001 valamilyen okból elhagyta az EA kötelékét, de nem tudjuk, milyen szerepet töltött be a csapatban, mennyire nyerhetett betekintést a Sims jövőjébe, és mennyire aktuálisak még ezek a korábbi meglátások. Ha a Sims Mobile valóban bukás volt, vélhetően a magasabb profit reményében az EA is megvizsgálja, hol hibázott, és változtat stratégiáján. Mostanra a Sims Mobile és Sims Freeplay még csak nem is szerepel az iOS játékok Top 100 listáján, az Android Toplistán pedig a Sims Freeplay a 160., a Sims Mobile pedig a 161. helyet birtokolja. Valóban ebben látná az előrelépést egy olyan nagy múltú, profitorientált cég, mint az EA?

Ami biztos, mostanra legalább három veterán hagyta el a csapatot, és nincs információnk arról, mi indokolja ezeket a megszorításokat. A Cats & Dogs konzolos megjelenése után az EA 35%-os játékos bázis növekedésről számolt be, ami nyilván ennek megfelelő bevételnövekedést is jelent. A logikus lépés az lenne, ha továbbra is ezen a nyomvonalon halad tovább a Sims, és meglovagolják a népszerű kiegészítők piacra dobásával járó hullámokat. Mi lehet tehát az igazság?

Válaszaink sajnos nekünk sincsenek, azt azonban nem nehéz belátni, hogy épp most, amikor a széria sikere felfelé ível, és ez várhatóan csak fokozódik az őszre valószínűsíthető évszakos kiegészítővel, nem tűnik logikus gazdasági lépésnek kirántani a Sims 4 lába alól a talajt. Előfordulhat az is, hogy ezzel az átszervezéssel az EA szándéka éppen a csapat hatékonyságának növelése volt, hiszen már régóta komoly ellentétek húzódnak a Maxis és EA sorain belül. Amint friss híreket mondhatunk, tájékoztatunk titeket!

Ti mit gondoltok, a változások jó vagy rossz irányba terelik majd a Sims jövőjét?

 

Szárnybontogató írópalánta, elhivatott tippíró és modvadász. Lelkes fordító, Sims 3, Sims 4 és Sims Medieval játékos. Az oldalfelépítés és design elkövetője, fáradhatatlan fogalmazó és backstage admin.

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Gregoretta
6 évvel ezelőtt

Még mindig úgy gondolom, hogy a 2. és a 3. széria volt a Sims csúcspontja. Amikor szállingóztak a hírek a 4-ről, nagyon vártam, de aztán amint egyre többet tudtam meg róla, valahogy mégsem tetszett annyira. A simkészítő demójával játszottam, meg kipróbáltam az alapjátékot is, a megjelenés után pár hónappal. De elég fura volt, ráadásul el sem futott a gépemen – annak ellenére, hogy törekedtek a jó optimalizálásra. Semmivel sem futott jobban a 3- nál. Nem igazán ismerem a gurukat, így a játékokkal kapcsolatos tapasztalataimra hagyatkozom most. Mivel, ahogy mondtam, a 2. és 3. széria voltak a legjobbak, így, gondolom az… Tovább »