Simpercek

Ismerd meg a naptárt és az ünnepeket!

Közeledik a megjelenés dátuma, és ez egyben azt is jelenti, hogy mindig egy kicsivel többet tudunk meg az új kiegészítőről. Naptár, hótakaró – és még sok más érdekesség kerül terítékre ezúttal.

Naptár

Valószínűleg az évszakok egyik legérdekesebb újdonsága a naptár lesz – az elmúlt napokban sok minden kiderült róla, többek közt az is, hogy mi magunk is jelölhetünk be rajta eseményeket, alapból pedig megjelennek benne a játék által előre elkészített ünnepek. Minden ünnephez tartoznak hagyományok, amelyeket a nagy nap elérkeztével teljesítenünk kell. A háztartásod tagjainak naptárát is meg tudod nézni, itt pedig azt is kijelzi neked a játék, melyik simednek mikor kell dolgozni mennie. A naptár mutatja meg a várható időjárást is. Minden évszak egy hétig fog tartani az alapbeállítás szerint, éppen úgy, ahogyan a Sims 3-ban is.

Ezen kívül a simek születésnapja is megjelenik majd a naptárban, hogy legyen lehetőséged megtervezni a szülinapi buliját. A szülinapok akkor jelennek meg a naptárban, amikor a simeid az életszakaszt készülnek váltani. Ettől függetlenül tervezhetsz nekik bármikor születésnapot, és válthatsz velük életszakaszt is, ha a tortán a megfelelő interakcióra kattintasz. Viszont azok számára, akik inkább történetmesélésre szeretik használni a játékot, és nem akarnak életszakaszt váltani, opció az is, hogy egyszerűen létrehoznak egy egyedi ünnepet XY születésnapja címmel, ahová kiválogathatja a neki tetsző hagyományokat is. Az egyedi ünnepek minden évben ismétlődni fognak, egészen addig, amíg le nem törlöd őket.

További előnye a naptárnak az, hogy a közösségi eseményeket – bulikat – most már megszervezheted előre, nem kell azonnal megtartanod ezeket, amikor meghívtad a vendégeket. Az ünnepeket egyébként lehetséges lesz törölni, ha valaki azok nélkül szeretne játszani. Az ünnepek/események eljövetele előtti nap kapni fogsz egy emlékeztetőt. Vannak olyan ünnepek, amelyek csak néhány nappal az esedékességük előtt jelennek meg, ezért érdemes lesz figyelni a naptárat. Ezek az úgynevezett rejtett ünnepek csak úgy felbukkannak majd a naptáradban; ilyen lesz például a Beszélj úgy, mint egy kalóz! nap. Azok számára, akiknél a karácsony nyárra szokott esni, lehetséges lesz az is, hogy a játékban így állítsák be maguknak az ünnepet. Az ünnepek a mentéseden belül az egész világ számára elérhetővé válnak, tehát ha több háztartással is játszol egy mentésen belül, nem kell mindegyikük számára létrehoznod ugyanazt az ünnepet, mert a játék megjegyzi.

A hagyományok lényegileg olyan célok, amelyeket minden ünnep alkalmával meg kell próbálnunk teljesíteni. Ezekért a simek boldogságpontokat kapnak, amelyeket ugyanúgy elkölthetnek, ahogyan eddig is. Amikor saját ünnepet készítesz, öt hagyományt választhatsz, ezen kívül beállíthatsz dekorációs témát, valamint azt is eldöntheted, hogy az adott ünnepnapon kell-e iskolába/munkába menniük a simeknek. A hagyományok között megtalálható lesz például a panaszkodás, sütögetés, takarítás, visszaszámolás éjfélig, díszítés, virág ajándékozása, ajándékozás, vendégek hívása, szaladgálás, vízi muri, és még sok más! Ahogyan a kluboknál, úgy az ünnepeknél is választhatsz egy ikont az eseményednek.

A simmer közösséget már az első pillanattól kezdve foglalkoztatja a hó kérdése – egészen pontosan az, hogy miért nincsen mélysége a hótakarónak. Nagyon sokan csalódottak emiatt, és ezt a készítők sem hagyták szó nélkül, így a játékosok korrekt választ kaptak a kérdésükre. Egyrészt a hó már a korábbi szériákban is komoly fejfájást okozott a fejlesztőknek, másrészt pedig megtehették volna, hogy kiadják a játékot olyan hótakaróval, ami rengeteg bugot hoz magával – ezt azonban nem szerették volna, ezért döntöttek úgy, hogy inkább bevállalják az inkább dekoratív funkciójú havat. Hogy a döntés helyes volt-e, azt egyelőre még egyikünk sem tudja megítélni.

A legújabb trailernek köszönhetően minden évszakról megtudtunk néhány újdonságot. Tavasszal például a Szerelem napján együtt töltheted az időt azzal, akit szeretsz. Visszatér a görkorcsolyázás és a húsvéti témájú tojásvadászat is. Nyáron a tipegők felnőtt felügyelet mellett használhatják csak a gyermekmedencét; a simek pedig megérzik a nap melegét. Az ősz is számos lehetőséget hordoz magában: a levélgereblyézéstől kezdve a levelekben való játékon át a család összecsengetéséig és a Halloween partikig rengeteg a kipróbálnivaló! Szerencsére a tél sem marad el a többi évszaktól, hiszen a dekorációt ezúttal a simek maguk helyezhetik ki, már a tipegők is építhetnek hóembert, visszatérnek a hóangyalok és a hócsaták is. A simek elcsúszhatnak a jégen, ajándékozhatnak egymásnak pénzt vagy tréfás ajándékokat – ráadásul most már azt is találgathatják, hogy vajon mi van a dobozban! Érkezik egy új, kinti karácsonyfa, a Télapó pedig nem csak a gyerekeknek hoz ajándékot, hanem a felnőtteknek is.

Természetesen az apróbb infómorzsák sem maradhatnak el:

 • A Szüreti ünnepre általában a szűkebb család hivatalos, és általában pulykát szokás enni akkor, csak úgy, mint Hálaadáskor. Ha pedig még egy vendéget szeretnél, könnyen megeshet, hogy betoppan a madárijesztő is.
 • A Tél ünnepére feldíszítheted a házat, ajándékozhatsz, iszogathatsz forró csokit, ráadásul még a Télapóval is találkozhatsz!
 • Jön a jégkorcsolyázás is, mint lehetőség – itt bemutathatsz majd elképesztő trükköket és forgásokat, de kínos eséseket is.
 • Simeid készíthetnek majd hóangyalt és hóembert is.
 • Az összegereblyézett levelekben lehet majd etyepetyélni.
 • Ha nem öltözteted fel megfelelően a simeket, télen bizony nagyon fázni kezdhetnek. Olyannyira, hogy el is kékülhetnek; és minél jobban fáznak, annál valószínűbb, hogy meghalnak.
 • A Vampires kiegészítővel érkezett radiátor továbbra is csak dekoratív elem lesz.

 • Lesznek szivárványok is a játékban!
 • Az időjárást befolyásoló gépet meg lehet majd venni vásárlás módban, ráadásul ha az ezermesterség (Handiness) jártasságod elég magas, érdekes dolgokat tudsz majd kihozni a gépből.
 • Nem lesz külön légkondicionáló, a termosztát fogja ellátni a fűtési és hűtési célokat egyaránt.
 • A növények egy része alvó állapotba kerül majd bizonyos évszakokban (leginkább télen), ilyenkor legjobb, ha a simed nem piszkálja őket.
 • Vásárlás módban vehetsz egy esernyőtartót, abból vehetik majd ki a simeid az ernyőjüket.
 • Alapvetően az időjárás egységes a szomszédságokon belül, ám előfordulhat, hogy egyik helyen esik az eső, a másikon meg inkább csak felhős az ég.
 • Minden szomszédságban ugyanaz az évszak fog uralkodni, ám nem mindenhol lesz ugyanolyan az időjárás. Tehát például a sivatagban télen sem lesz ugyanolyan idő, mint például Willow Creekben.
 • A Télapó azokat a háztartásokat látogatja majd meg, ahol már kint vannak az ajándékok.

 • A Télapó egyébként egy NPC, de ha összeházasodsz vele, akkor elveszíti a munkáját, és valaki más fog a helyébe lépni.
 • Ajándékozni nem csak a Tél ünnepén lehet.
 • A selvadoradai eső lenyűgöző lesz.
 • Lesznek új jutalom jellemvonások is, mint például a vízálló, viharvadász, jégálló és forróságálló.
 • A kertészkedés jártasság befolyásolja a virágkötést.
 • Az esernyők ki tudnak majd fordulni.
 • Ahogyan a fesztiválok esetében, úgy az ünnepeknél is változni fognak a helyszínen végezhető tevékenységek. Tavasszal lehet majd görkorcsolyázni és tojásra vadászni, nyáron medencézni, vízibombázni és a locsolóval játszani, télen pedig jégkorcsolyázni és hóembert építeni lesz lehetőségünk.

 • A vásárlás módba is sok újdonság érkezik, többek közt négy új egyszemélyes ágy, egy hirdetőtábla, ami interaktívnak tűnik, új süteményes stand, forró csoki stand, limonádés stand, almaboros stand, valamint a már sokat emlegetett időjárást befolyásoló gépezet.
 • A játék által készített ünnepek is testre szabhatóak, például átnevezhetőek, a hagyományaik pedig megváltoztathatóak.
 • A hagyományoknak vannak olyan extra tartalmaik, amelyek csak az adott ünnepekkor érhetőek el.
 • Az évszakok miatt néhány dolog változni fog a nyilvános telkeken.
 • Alapvetően nincsen nyári szünet a gyerekeknek, viszont be lehet állítani azt, hogy senkinek se kelljen iskolába vagy dolgozni mennie nyáron – ehhez valószínűleg egy egyedi ünnepet kell létrehozni.
 • Nem csak ünnepek alkalmával lehet ajándékot adni egymásnak.
 • A Télapó varázslatosan fog megjelenni, nem csak úgy, az ajtón át érkezik.

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
LightAqua
6 évvel ezelőtt

Szuper! Már nagyon várom!