Simblog

Zsezse G Alany titokzatos háttere

A Sims széria a kezdetektől fogva tele van rejtélyekkel, melyek akár az egész szérián átívelnek. Sok rejtélyt a szemfüles játékosok megfejtettek, azonban a mai napig vannak még kérdések egy-egy dologgal kapcsolatban. Ebben a cikkben Zsezse G. Alany (angolul Nervous Subject – Ideges Tesztalany) történetébe ássuk bele magunkat.

The Sims 2

Zsezse először a Sims 2 alapjátékban tűnt fel, Odaát (Strangetown) lakosaként. Ekkor már felnőtt, 27 napja van hátra idős koráig. A Zseni (Beaker) háztartás tagja. Haját fekete tarajban hordja, szürke csontvázas pólót, kékes-szürke farmert és szandált visel.

Zsezse rejtélye már a születése előtt elkezdődik. Bár sosem lett hivatalosan megerősítve, szinte biztos, hogy apja a Zord Kaszás (a róla készült cikksorozatot ITT találjátok). Hogy miért? Lássuk a bizonyítékokat!

Édesanyja Olive Vudu (Olive Specter), azonban Zsezse családfáján nem látható a másik szülő.

Persze ez nem bizonyíték önmagában. Fontos megemlíteni, hogy Olive emlékei között kutakodva megtudhatjuk, hogy az egyetlen személy akivel etye-petyézett, az maga a Zord Kaszás volt, és láthatjuk, hogy nem sokkal utána meg is született Zsezse.

„Etye-petyézett a Zord Kaszással”
(Zord Kaszás)
„Na, ezt hívom én szórakozásnak… Mikor csináljuk újra?”

Emellett még feltűnt egyeseknek, hogy Zsezse genetikája egyáltalán nem hasonlít az anyjáéra. Míg Olive és egész családja sötét bőrű, addig Zsezse világos bőrrel rendelkezik. Ennek oka az lehet, hogy a Kaszásnak nincs valójában genetikája.
Olive emlékeiből úgy tudjuk, hogy a szociális munkások kisgyermekként elvették tőle a fiát, Zsezsét és így került a Zseni családhoz, akik örökbe fogadták. Azonban ha megnézzük Zsezse kapcsolatait, nem gyámként kezeli a Zseni párost, csupán lakótársaknak. Érdekesség még, hogy mikor Olive meghal, az örökség nem Opheliára, a vele élő unokahúgára, hanem Zsezsére száll.

„Elvitte a gyermeket a Szociális Munkás”
(Zsezse G. Alany)
„Nem hiszem el, hogy hagytam a gyermekemet kicsúszni a kezeim közül! Ha kapok még egy esélyt szülőként, nem hagyom, hogy ez megtörténjen!”

Zsezse és Ophelia egyébként unokatestvérek, ennek ellenére a játék első indításakor még csak nem is ismerik egymást.
Circevel való kapcsolata úgy ahogy jónak mondható, azonban Lokival elég erős az ellentét. Circe egyébként a Zseni háztartás egyetlen nő tagja, Loki pedig a férje. Ketten nevelték fel Zsezsét, azonban, hogy valójában hogyan került hozzájuk, rejtély.

Nem éppen a népszerű simek közé tartozik, egyetlen barátja Pascal Tudák (Pascal Curious). Amikor Pascal éppen megszüli az űrlénybabát, Zsezse sűrűn flangál a házuk körül.

De mégis milyen élete van Zsezsének a Zseni háztartásban? Meg kell hogy mondjam, nem túl fényes. A szobája egy cellához hasonló, földbe süllyesztett szoba, melyet a földszinten a Zseni család mindenféle kegyetlen eszközei vesznek körül. A sok kísérlet következtében Zsezse sűrűn pislog, rángatózik és egyéb különös dolgokat csinál. Ilyen például, mikor leül a földre és furcsa fejeket vág, vagy amikor egy csirkét imitál. Az első vele töltött 7-8 órányi játékban a program szinte ráerőszakolja a „Tömje a Fejét” interakciót, függetlenül attól, hogy milyen szinten van az Éhsége.

Életcélja a Család, és sűrűn akar flörtölni vagy ölelkezni, ami aztán végül nem tetszik neki. Ebben nem segít, hogy egy minimálisan undorodik a nőktől. Ezt az információt egy mod segítségével lehet kideríteni. Persze ezen lehet változtatni, ha elégszer néz meg nőegyedeket.

Érdekesség még, hogy Zsezse egyetlen személyiségjegye az „Aktív”, ami a maximális 10 ponton van, míg minden más 0 ponton. Azonban a játékosok kiderítették, hogy genetikailag ez nem így volt. Eredetileg ezek a számok a következők voltak:
10 – Hanyag/Rendszerető
1 – Félénk/Társaságkedvelő
10 – Lusta/Aktív
2 – Komoly/Játékos
2 – Mogorva/Kedves

Vajon a rengeteg teszt okozta ezt a személyiségváltozást?

De mondok nektek valami még érdekesebbet! Van egy második Zsezse! Tulajdonképpen… Ő az első, az eredeti. Azonban ő egy játszhatatlan sim. Ő egy úgynevezett rejtett karakter, amiből van egy-kettő a játék fájljai között bujkálva. Azonban még közöttük is különleges, ugyanis ez a Zsezse emlékekkel rendelkezik, ami nem jellemző a rejtett karakterekre. Sőt, Olive emlékeiben tulajdonképpen őt láthatjuk! Rá emlékszik, hogy megszülte és elvették tőle. A fájlokban kutakodva egy időskori képet is találtak róla. A különbség a két verzió között elég nagy, ezt a következő képen ti is megnézhetitek.

Ez a rejtett Zsezse látható a Zseni család történetét elmesélő képeken is. Máshol is kapott szerepet, egy hivatalos EA előzetesben még a játék megjelenése előtt. A videó a „Friday the 13th”, azaz „Péntek 13” címet kapta, amit sokan a szerencsétlenség napjának tartanak. Ebben a videóban egész nap szenved, majd a végén egy műhold zuhan rá és meghal. Ezt a videót ITT megtekinthetitek. Valószínűleg a készítők úgy döntöttek, csinálnak inkább egy új Zsezsét, ahelyett, hogy újjáélesztenék az eredetit… De mi van, ha mégsem? Mi van, ha ez is része a rejtélynek?

Ennek a Zsezsének még megvoltak a kapcsolatai a családja többi tagjával, például az unokatestvérét, Opheliát, valóban annak is kezelte és ismerte. Emellett Olive testvérét, Willow Nigmost pedig nagynénjeként ismerte.

The Sims 3

Zsezsét nem a széria második részében láthattuk azonban utoljára! A Sims 3 Store-ban megvásárolható Midnight Hollow nevű várossal együtt érkezett anyjával, Olive-val, a kis tipegő Zsezse. Már a család leírása is érdekes, mely az anyuka szemszögéből íródott (és ami egyébként majdhogynem hivatalosan megerősíti, hogy Zsezse valóban a Kaszás fia.)

„Olive épp eleget látott a halálból, mivel minden szerelmi kapcsolata a másik fél hirtelen, idő előtti elhunytával ért véget. Annyira dühös volt emiatt a Kaszásra, hogy úgy döntött, megkeresi és alaposan kiosztja. Hogy, hogy nem, ők ketten egymásba szerettek. A kapcsolat közben szintén hirtelen véget ért, de párja hagyott nála egy kis emléket… Most kettesben él fiával, aki meglehetősen ideges természet.”

De még a várost reklámozó szövegben is Olive szólal meg, amely szintén nyomokat tartalmaz:

„Az élet nehéz, és az emberek állandóan a szájukra vesznek. „Az összes férje hirtelen, rejtélyes halált halt”, „szerintem a fiának a Kegyetlen Kaszás az apja”, „holtbiztos vagyok benne, hogy a csaj gyilkos”, és így tovább… Honnan veszik ezt a tömérdek sületlenséget?

Azért költöztem ide, hogy elmeneküljek a „normális” társadalomból, és elkezdhessem élni azt az életet, amit én érzek annak. Hadd élvezzék az ostobák a „csillagfényüket” meg a „partjaikat”, én bármikor a több évszázados viktoriánus kúriámat, a hátborzongató szépségű tájat és az érdekes szomszédokat választom.

Remélem, te leszel a következő… Úgy értem, a következő beköltöző, nem ezekre a buta gyilkossági pletykákra célzok!”

Érdekességek Olive-ról

Olive a Sims 2-ben egyébként egy idős nő, aki a tinédzser unokahúgával, Opheliával él. Sokszoros özvegy – minden férje halott már a játék kezdetekor. Utolsó férjén, Ichabod Specter-en kívül minden férjének neve egy szójáték a halállal. Míg utolsó férje öregedésben halt meg, a többi férje „balesetekben”.
Első férjelöltje Earl E. DeMise volt, amit „Early Demise”-ként, azaz „Korai Halálként” lehet olvasni. A férfi otthagyta Olive-ot az oltárnál és nem sokkal később meg is halt. Erről egyébként található egy festmény Sims 3-ban, melyet a következő képen láthattok.

Két férje viselt még érdekes nevet: Első férje, Rigger Mortis, ami a „Rigor Mortis”-ra, vagyis a „Hullamerevségre” utal. Második férje, Hugh Thanasia neve pedig egy utalás az „Euthanasia”-ra, ami az „Eutanázia”, vagyis a békés, fájdalommentes halál.

Olive házának kertjében vannak eltemetve, a közeli családtagok és egy-két Nem Játszható Karakter mellett.

Teóriák

A Zsezsét és családját körülvevő rejtély természetesen beindította a rajongók fantáziáját, így születtek meg az érdekesebbnél érdekesebb teóriák. Ezek közül gyűjtöttünk ki nektek párat!

Bár Olive Vudu fia, mikor elvették tőle gyerekkorában a szociális munkások, a Zseni család kísérletezett rajta és klónozta is. Az igazi Zsezse G Alanyon és a klónján egy-egy főzetet próbáltak ki, és ezek közül csak az egyik működött – ennek következtében az igazi Zsezse G Alany meghalt. A pedig annyira megijedt a gondolatra, hogy a szociális munkás elveszi tőlük a holttestet ÉS a klónt is, majd a rendőrség letartóztatja őket, hogy megsemmisítették a sírt, és úgy tettek, mintha a klón lenne az igazi Zsezse G Alany.

Azt olvastam a Sims oldalán, hogy Olive-nak ikrei születtek, de mivel a Zord Kaszás nem lakhatott velük, az egyik babát megölte, hogy vele élhessen. Olive emiatt depressziós lett és elhanyagolta Zsezse G Alanyt, akit így elvettek tőle. Azonban Olive emlékeiben nem szerepelnek ikrek – azt mondják, ez egy olyan hiba, amit nem tudtak kijavítani.

Szerintem a Zseni család őrült kísérleteket végzett el az eredeti Zsezse G Alanyon, és véletlenül megölték őt. Mivel azonban nem akartak botrányt vagy letartóztatást, Circe és Loki klónozták Zsezse G Alanyt.

Szerintem Olive-nak két kisbabája volt, de az egyiküket megölte, majd eltemette valahol (valószínűleg azért, hogy a halott gyermek az apjával, a Zord Kaszással, élhessen), Zsezse G Alanyt pedig bántalmazta, és ezért vették el tőle őt.

Azt gondolom, hogy két Zord Kaszás van. Az egyik az, aki csúnya volt, és aki számára különlegesek az emberek, kiváltképp Olive Vudu, akivel egyepetyézett és akit teherbe is ejtett. Ezt a Kaszást elűzték, mivel megszegte a halhatatlanság egyik legfőbb szabályát, és büntetésül most a világ közepén kell dolgoznia egy bányában halhatatlansága végéig. Az őt követő Kaszás jóképűbb volt, ám semmit sem akart az emberektől, leszámítva persze a lelküket.

Szerintem a Kaszás és Olive gyermeke nagyon hasonlíthatott Olive egy korábbi kisfiára, aki meghalt. Olive annyira belemerült az első gyermeke gyászolásába, hogy elhanyagolta a kisfiát, akit így elvettek tőle a szociális munkások.

Talán mivel a Zord Kaszás a halál ura, elintézte, hogy Olive egyik kisbabája halva szülessen, a másik pedig élve. A szociális munkások pedig talán gonosz mágiával kitörölték Olive emlékeit, így csak egy gyermeke születésére emlékszik.

Zsezse G Alanyt a szociális munkás a Zseni család otthonába vitte, akik azonban nem szerettek volna fiúgyereket. Valójában a Smith családhoz kellett volna vinni őt, mert Jenny és PT9 is nagyszerű szülők voltak, de a szociális munkás eltévesztette a címet. Eleinte a Zseni család nem akarta befogadni Zsezse G Alanyt, ám idővel Loki belegondolt, micsoda lehetőségek rejlettek egy emberi kísérleti patkányon, tehát mégis beleegyezett a fiú befogadásába. Circe is rábólintott azzal a feltétellel, hogy Lokinak kell a fiú gondját viselnie. Mivel Zsezse G Alanyt nem szerették és a család tagjának sem tartották, a vezetékneve így lett Alany. Zsezse G Alany kapcsolata azért jobb Circével, mert a nő etette őt, és bár Circe nem tekintette őt a fiának, legalább nem végzett rajta szörnyű kísérleteket.

Szerintem Olive első gyermekének apja Earl E. Demise volt, ám amikor az első Zsezse meghalt, a Zord Kaszás felajánlott neki egy másik babát az etyepetyéért cserébe. Amikor viszont Zsezse születése után Olive elhagyta a telket, hogy megnézzen egy harcot, a szociális munkás elvette tőle Zsezsét, hogy odaadja a Zseni családnak. Olive azért hagyta rá a vagyonát, mert még mindig bűntudata volt, amiért elhanyagolta őt.

Miután Olive-ot otthagyták az oltárnál, rádöbbent, hogy terhes. Sajnos azonban nem volt pénze felnevelni egy babát egyedül, és úgy gondolta, a kicsi csak az ex-vőlegényére emlékeztette volna. Ezért döntött úgy, hogy elveteti a gyermekét – az abortuszklinikáról viszont már sírva jött ki, mert nem tudta feldolgozni, amit tett. Akkor jelent meg a Zord Kaszás, aki felajánlotta neki, hogy megtermékenyíti őt. Olive pedig elfogadta az ajánlatot. Így hát a játszható Zsezse Olive és a Kaszás fia, akit a nő azért vállalt, hogy pótolhassa az elhunyt kisbabáját.

Szerintem a Zord Kaszás azért kedvelte Olive-ot, mert olyan sok halott ember volt a nő telkén. Aztán etyepetyéztek, amit sajnos Ichabod szelleme meglátott. Néhány nappal később rájött, hogy hibát követett el, és az kiderült számára, hogy gyermeket várt. Ekkor Olive arra kérte a Kaszást, hogy törölje ki Ichabod emlékeit, amit a Kaszás meg is tett, ám cserébe a gyermeküket kérte. Olive beleegyezett, a Kaszás pedig megpróbálta magával vinni Zsezsét, de nem tudta – ezért hát megölte. Olive rájött, mekkorát hibázott, és megpróbált öngyilkosságot elkövetni, de nem sikerült megölnie magát, a Zord Kaszás pedig leklónozta Zsezsét, hogy a nőnek adja őt. Olive azonban tudta, hogy ez nem az igazi fia, ezért örökbe adta őt.

Szerintem a rejtett Zsezse G Alany, miután elvitték, felnőtt, és volt egy előzetes a Sims 2 weboldalán, amelyben ő szerepelt. Ebben az előzetesben Zsezsének nagyon rossz napja volt, és éppen a csillagokat nézte, amíg rá nem zuhant egy műhold. Tehát a műhold ölte meg őt.

Én azt hiszem, hogy Olive anyukája meghalt egyszer, majd feltámasztották, így viszont Olive szellem kisbabaként született meg. Később feltámasztották őt, de a Zord Kaszás valamit elrontott, így Olive genetikája megváltozott, és részben ember, részben szellem, részben pedig zord kaszás volt. Amikor megszületett az első babája, az ő létformája szellem lett. Ez nem tetszett a Zord Kaszásnak, mert attól tartott, hogy így kitudódott volna, mit tett. Hogy ezt megakadályozza, elvette Zsezsét az anyjától, akinek pedig módosította az emlékeit, hogy azt higgye, a szociális munkások vitték el a gyermekét. Ezt követően klónozta Zsezsét, és normális külsőt adott neki. Valahogyan a Zseni család kiderítette, mit művelt, és megfenyegették a Kaszást, hogy elmondják mindenkinek, ha csak nem adja nekik a második Zsezsét tudományos célokra. A Kaszás beleegyezett, s mindeközben Olive mit sem sejtett a második Zsezse létezéséről, és soha nem is látta őt.

A rejtett Zsezse Olive igazi fia. A másik pedig csak egy klón, akit a Zseni család vagy az űrlények hoztak létre. Talán Loki vagy Circe anyja volt az a szociális munkás, aki elvette Zsezsét Olive-tól, és saját fiaként nevelte fel. Ez megmagyarázza, miért felnőtt Zsezse és Zseniék is. De az űrlények elrabolták Zsezsét, és sosem hozták vissza Odaátba. Tehát vagy ők, vagy Zseniék klónozták Zsezsét – hogy aztán Loki és Circe kísérletezhessenek szegény klónon…

Ti mit gondoltok? Valóban a Kaszás fia lehet Zsezse? Olive valóban eltette láb alól férjeit? Ezek a kérdések talán örökre megválaszolatlanok maradnak.

Tetszett a cikk? Érdekelne egyéb rejtély is a Sims szériából? Olvasd el a Bella Goth nyomában című cikksorozatot, vagy Skip Broke rejtélyes haláláról szóló cikkünket!

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Ruby
5 évvel ezelőtt

Tök izgi volt ezt olvasni. 🙂 Szerintem sok érdekes sztori van a sims 2-ben, amire én személy szerint még nem figyeltem fel. Tuti játszani fogok Zsezse G Alannyal is ezek után… Szeretném, ha jó lenne neki. 😀

LightAqua
5 évvel ezelőtt

Nyomozós cikk! Imádom az ilyeneket.