Simblog

Sims Teóriák – StrangerVille különc kereskedője / Sims 4

Ha valaki követte a Chrillsims3 által készített, általunk is bemutatott SimFacts sorozat részeit (ha eddig még nem volt hozzá szerencséd, itt és itt olvashatsz róluk), tudhatja, hogy a Sims háza táján meglehetősen rejtélyes dolgok történnek. És természetesen nincs ez másként a StrangerVille kiegészítő kapcsán sem, aminek már a neve is sejteti, hogy itt bizony nem minden az, aminek látszik. Nézzük is hát, miről sikerül lerántania a leplet a SimsVip oldalnak, amelyet most a magyar közösség számára is tolmácsolunk!

A játékmenet fő csapásirányát követve is egy meglehetősen bizarr és izgalmas történet bontakozik ki, azonban úgy tűnik, sokkal több minden történik a színfalak mögött, mint pusztán egy városméretű fertőzés és a levegőben repkedő növényi spórák.

Egyértelműen nem olyan szemet szúró, mint a zombiszerűen vánszorgó, ijesztő arckifejezésekbe kényszerített lakók, de nektek is feltűnt, hogy StrangerVille kapcsán valami… nem stimmel? Nem, most nem a földalatti titkos laborról, vagy a George Cahill-nek otthont adó lezuhant katonai repülőgépről beszélek. Valami sokkal ártatlanabbnak tűnő dologra gondolok. A ritkaságboltra.

Bizonyára mind arra gondoltok, hogy „Persze, hogy a ritkaságboltnak köze van az egész StrangerVille-mizériához, elvégre egy összeesküvés-elmélet hívő vezeti!”. Habár ez történetesen teljesen helytálló, úgy tűnik, mégis több van ebben a kis útszéli bodegában, mint hogy összeesküvésekre utaló árukat és kémkedő felszereléseket értékesít. Úgy gondolom, hogy mindez csupán megtévesztés, hogy elterelje a figyelmünket StrangerVille igazi rejtélyéről.

De nézzük sorra a nyomokat és utalásokat! Először is, ott van maga a tulaj, bizonyos Erwin Pries, aki az összeesküvés-elmélet hívők táborát gyarapítja. Egy mókás-bohókás figura, aki megszállottja StrangerVille bizarr természetének, amiről meglehetősen tájékozott is. Az elméleteivel kapcsolatos termékeket árul, ráadásul még a ruhája is összhangban van mindezzel: az illuminátus póló és a tésztaszűrőből átalakított fejfedő is árulkodik környezetével szembeni bizalmatlanságáról. Egyesek talán túlzásnak is gondolhatják ezt a megjelenést. Mintha egy kicsit jobban erőlködne a kelleténél azon, hogy mindenki tudtára adja: bármelyik pillanatban kész lenne leleplezni a várost átszövő összeesküvéseket.

Nekem viszont meggyőződésem, hogy Erwin talán nem is összeesküvés-hívő valójában. Ehelyett azt gondolom, hogy egy egyszerű elterelés, akit a kormány helyezett jelenlegi posztjára, hogy a kíváncsi simek figyelmét elvonja StrangerVille valódi titkairól. Vajon alaposan szemügyre vetted ezt a különc srácot, miközben épp bizalmadba fogadtad nyomozásod során? Mert ha elég alaposan megfigyeled, észre veheted, hogy Erwin valójában be van poloskázva. Tehát valaki, valahonnan mindent hall, amit mondanak neki, egy lehallgatókészülék segítségével.

Gondoljunk csak bele. Erwinnek vannak könyvei, térképei, „bizonyítékai”, amik alátámasztják a StrangerVille-i rejtélyt. Mindezek mellett bennfentes információkat oszt meg az elméleteivel kapcsolatban, mindenkivel, aki meglátogatja a boltját. És kicsit kétértelműen fogalmaz. Mintha csak meg akarná téveszteni az arra járókat, hogy kósza felvetéseket kergessenek a valódi titkok helyett.

Mikor már nyakig merülsz a város rejtélyébe, és Erwin a segítségedre siet, hogy végre elérhesd az Anyát, még akkor is úgy tűnik, mintha néhány darab hiányozna a kirakósból. Az egyik legégetőbb kérdésre például nem is kapunk választ a küldetés legvégén: miért is történt meg mindez ezzel a vidéki hangulatú városkával?! És valójában tényleg szinte semmi információnk nincs arról, hogy miért történtek a dolgok úgy, ahogy. Egyszerűen csak sodródunk az árral játék közben és elfogadjuk, hogy mindennek pont úgy kellett lennie, ahogy láttuk. Márpedig a rejtély „megoldása” nem sok mindenre ad választ. Valójában sokkal inkább csak egy megoldást keresel mindvégig, bízva abban, hogy jó lesz a végén valamire, amit csinálsz. De semmi nem derül ki a növények származásáról, magáról az Anyáról, se a lezuhant repülőről, a titkos laborról, vagy a bepoloskázott simekről.

Így tehát legvégül akár legyőzöd az Anyát, akár nem, sok megválaszolatlan kérdés marad, amit nem árulnak el nekünk egyértelműen. Ha viszont a nyomokat nézzük, amelyeket a küszöb alatt csúsztatnak át szokás szerint az alkotók, bátorkodhatunk kijelenteni azt, hogy az egésznek köze van a földönkívüliekhez – ha másért nem is, de a sivatag közepi hatalmas kráterből kifolyólag. Mi mástól lehetne ott elvégre egy ilyen hatalmas kráter? Meteortól? Nem, az túl átlagos válasz lenne a sims játékok mércéjéhez képest.

De igazság szerint valami sokkal nagyobbról lehet itt szó, mint pusztán űrlényekről, ha a kormány ilyen átfogó módon igyekezik leplezni a dolgot. Elvégre, ha eddigi feltételezéseim helytállók, úgy az azt jelenti, hogy a küldetés végén az Anya is csak az elterelés része. Szóval ha egy ilyen szövevényes eseményláncolat, amit mi a kiegészítő fő történésének gondolunk, valójában csak álca, akkor mi lehet az, amit igazából leplezni akarnak?

A sims szériákra eddig is kisebb-nagyobb mértékben ráhatással voltak a földönkívüliek, a StrangerVille-i események pedig akár bele is passzolhatnak ebbe a sormintába, és ha így van, a kormánynak nagyon jó oka lehet rá, hogy az űrlény-ügyeivel kapcsolatban a játékosokat a sötétben tartsa.

És ha mindez még nem lenne elég, más furcsaságok is vannak ezzel a bizonyos Erwinnel kapcsolatban, amitől sehogy sem akar összeállni a kép. Először is: a srác szó szerint csak áll az aprócska boltjában tizennyolc órán keresztül a sivatag közepén anélkül, hogy mosdó-, vagy ebédszünetet tartana. Ez nagyon érdekes, és arra enged következtetni, hogy Erwin talán valójában nem is emberi lény.

Na és azt próbáltátok már kideríteni, hogy meg lehet-e ölni Erwint? Ez a csávó lényegében halhatatlan. Nem számít, milyen sokáig áll a tűz közepén, nem gyullad meg. Ha ez nem árulkodó, akkor nem tudom, mi az. Ne kérdezzétek, honnan tudom ezt az információt…

Nos tehát mit gondoltok erről? Vajon a kormány próbál valamit rejtegetni előlünk StrangerVille-ben? Ha igen, mit tippeltek, mi lehet az a valami? És mi a véleményetek Erwinről? Vajon tényleg egy mezei összeesküvés-hívő, akinek mondja magát, vagy ő is szerves része StrangerVille rejtélyének?

Ha ez a cikk nem oltotta volna tudásszomjatok eléggé, nézzetek bele a StrangerVille-ről szóló tippünkbe is, ahol további érdekességeket tudhattok meg furcsa-falváról.

A barkácsolás avatott mestere, ígéretes írópalánta, egyedi tartalom készítő. A Sims konspirációs teóriák lelkiismeretes közvetítője. Elhivatott fordító, Sims 3 és Sims 4 játékos, pótolhatatlan lektor.