Simblog

Sims Teóriák – A nagy testvér mindig figyel

A Sims az egyik legnépszerűbb számítógépes játék a világon, és még két évtizeddel a megjelenés után is nagyon sok simmer szereti.

A Sims egyik legjobb része, hogy valósághűen tükrözi a modern életet az átlagos, dolgozó osztály számára. Ahogyan a való életben, úgy a Simsben is küzdesz a pénzzel, miközben próbálsz felépíteni egy karriert, egy családot, és szerény életet élsz (nagyrészt).

De a Sims talán jobban hasonlít a valóságra, mint ahogy a felszínen látszik.

Gondolj a játék működésére! Képes vagy megalkotni bárkit, és játszhatsz bármilyen ember bőrébe bújva, irányíthatod életük minden részletét. Láthod, hogy simed mi mindent csinál, olyan hétköznapi dolgoktól kezdve, mint a sétálás vagy sportolás, olyan nagyon személyes dolgokig, mint a reggeli készülődés és az első randi. Még a levelek mozgását is megfigyelheted, míg simjeid a party bokorban mulatják mulatják az időt.

Játékosként látsz mindent, amit simjeid csinálnak. Kivéve talán amikor eltűnnek a telekről, hogy munkába menjenek, de ez más téma.

Szemtanúja vagy simjeid minden mozdulatának. És ha nem tetszik, amit csinálnak, másodpercek alatt törölheted tevékenységüket és csináltathatsz velük valami mást. A te kezedben van a hatalom. Te döntöd el, hogy mi történhet meg és mi nem.

Ez ijesztően úgy hangzik, mint egy “nagytestvér” szituáció.

A “nagytestvér” fogalma George Orwell 1984 regényéből származik. A történetben Orwell arra használja a “nagytestvér figyel” kifejezést, hogy megmutasson egy elméletet, miszerint mindenki, még azok is, akik a legkevésbé gyanús országokban élnek, a kormány folyamatos megfigyelése alatt állnak. Ez az elmélet azt jelenti, hogy az alapvető polgári szabadság és magánszféra ellenére is, a kormány folyamatosan megfigyelés alatt tarthat, legyen az a boltokban található kamerák segítségével, a számítógépes tevékenységeid során, vagy egy listával, hogy hányszor használtad a kártyádat egy automatánál.

Ez nagyon úgy hangzik, mint a Sims.

Vajon a Sims a modern kormány véleményezése? Vajon el akarja gondolkoztatni az embereket, hogy nem számít, milyen szabadnak érzi magát az ember, akkor is egy nagyobb hatalom irányítja őket? Vajon a játék tudatalatt akarja velünk tudatni, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk a magánszféránk tekintetében a látszólag mindennapi életünkben?

Sims játékosként te vagy a létező legnagyobb vezető a kitalált, virtuális világodban. De a simjeid nincsenek tisztában azzal, hogy milyen hatással vagy rájuk. Csendben irányítod őket, ami a hatalom legerősebb formája lehet. Ahogy a “nagytestvér” teóriában is, a simek teljesen boldogan élnek úgy, hogy nem tudják, mi folyik a fehér kerítésükön kívül.

Ez rávilágít egy másik mély kérdésre. Mi simek vagyunk? Nekünk talán nincs külön sávunk, hogy mit fogunk csinálni és nem irányít minket valaki egy egérrel és billentyűzettel, de van tudatunk, ami talán ki van téve a manipulációnak. Egy “játékos” irányíthat minket, az alapján, hogy miket csinálunk nap mint nap? Van valami, amit mi nem tudunk? Azt is kijelenthetjük, hogy mi magunk egy szimulációban élünk?

Akár igaz ez az elmélet, akár nem, egy valami biztos. A függetlenségünk maximumra van állítva, ezért szabadabban gondolkozunk, mint karaktereink a Simsben!

Forrás: SimsVIP

Fáradhatatlan fordító és elhivatott simmer, a kihívásokban Tim kihívója. A Sims 4 széria avatott mestere, gondos játéktesztelő, a legfrissebb hírek és információk közvetítője.