Simblog

Sims 3 vagy Sims 4?

Immár ötödik éve, hogy a Sims 4 az életünk részévé vált, ám sokan mind a mai napig a játék elődeire teszik le a voksukat. Megértem. Nekem szerencsém volt két szériát is a kezdetektől követni, így közel tíz év távlatából szeretném megosztani veletek a gondolataim az utóbbi két széria összehasonlítását illetően. Négy-négy érvet/szempontot sorakoztattam fel mindkét játék mellett, ezek lennének azok:

Simek egyedisége, részletezettsége

Talán a legszembetűnőbb érv a Sims 4 mellett az egyedibbnél egyedibb és rétegeltebb simek létrehozásának lehetősége, ráadásul a nemrégiben jött sztori-móddal kiegészítve garantáltan “emberibb” simeket hozhatunk létre, mint a játék korábbi szériáiban bármikor. E miatt a funkció miatt hiába „csak” kötött számú és színű ruházat adható simjeinknek, számomra sosem vált unalmassá a játék.

Jellemvonások

A simvonalat tovább gondolva őszintén örülök neki, hogy utóbbi játékban simünk több (akár az összes) életcél jutalomként járó jellemvonást megszerezheti, az én szívem viszont mégis a Sims 3 jellemvonás-rendszeréhez húz, ahol temérdek választható jellemző tette simjeinket különlegessé – gondoljunk csak a fenegyerekek vagy lázadók kihívó magatartására, vagy arra, hogy könyvmoly simjeink tagjai lehettek a könyves klubnak. Mindenesetre a 4-ben is elviselnék több választható jellemvonást és/vagy több kezdő tulajdonságot.

Építés mód

Ami igazán a játék későbbi kiadásához húz, az a hihetetlenül egyszerű (nem igénytelen!) építés mód, mely fényévekkel nagyobb szabadságot enged az alkotóknak, mint a játék eddig bármikor. A Sims Közösségben  valljuk be, rengeteg tehetséges ember van, akiknek ez óriási segítség – esetleg egy kis lökés – lehet az építészmérnöki- vagy belsőépítészeti szakok felé.
Számomra az építkezés egy szenvedés volt a Sims 3-ban, és bár eleinte nagyon szidtam a kötött számú stílust, ami elérhető a 4-ben, ma már viszont ezt segítségnek tartom, ugyanis sokkal kevesebbet pepecselek így az amúgy teljesen jelentéktelen színárnyalatok egyeztetésével.

Bővebb tartalmak

A tartalmak témánál maradva, a Sims 3 egyértelmű előnye utódjával szemben a részletes kiegészítői (itt akár egy-két cuccos csomagot is megjegyezhetnék), melyek szabályos időközönként rengeteg új interakcióval és tartalommal érkeztek lefedve a való élet legtöbb területét. Ezzel szemben a napjainkban kijött/kijövő kiegészítő- vagy játék lemezek (jogosan) többnyire felháborodást keltenek a kevés új játékélmény miatt, arról nem is beszélve, hogy a házi kedvencek témakörének szétszedését a játék utóbbi szériájában még sokáig fogják emlegetni.

Nyílt világ

Végül a világ témát szeretném megemlíteni, ám ezt két részre szedve. Mivel anno a Sims 3 volt életem első Sims játéka (sőt, egyáltalán számítógépes játéka), ezért nagyon hozzászoktam a nyílt világ gondtalan használatához, így amikor először játszottam a Sims 4-gyel, nagyon kényelmetlennek éreztem a betöltőképernyőket a telkek között, ami általában azzal végződött, hogy már napok, sőt, hetek óta csak a telkemen voltam, ami egy idő után elég monotonná tudott válni. (Ez ellen egyébként azt vetettem be, hogy saját készítésű pubokba/bowlingozókba stb. helyekre szerveztem a simjeimnek kiruccanásokat, ahol az ismerős környezet sokkal inkább feltöltötte az inkább én- mintsem simem szociális mérőjét.)

Folyamatos frissítések

Valahol ezt természetesnek veszem, mert amikor kijött a Sims 4, nem sok minden volt benne, ám ezzel a folyamatos tartalomfrissítéssel és kiegészítéssel nagyon ügyesen építgetik a készítők a Sims közösséget. Fairnek tartom az effajta ingyen tartalmakat, ugyanakkor nagy szükség is van rájuk (pl. a csigalépcsőket a Sims 3 óta hiányolom).

Lehetőségek

A Sims 3-as lehetőségek mind-mind simünk életútjához kapcsolódtak, kaphattál jártasságot segítő-, kapcsolatépítő- vagy akár halott szerettedet feltámasztó lehetőséget is, ami nekem nagyon valószerűvé tette a játékot. A lehetőségek teljes kihagyása az utóbbi szériából azóta is nagy szívfájdalmam, bár az utóbbi frissítéssel megjelent alkalmi munkák némiképp visszaadták a reményem egy hasonlóra.

Világok részletessége

Elérkezve utolsó pontomhoz azt kell mondjam, hogy bár bosszant a betöltőképernyő, de mindig megéri várnom, ugyanis szerintem a legszebb városok a Sims eddigi utolsó szériájában vannak. Talán olvastátok a beszámolóm az Island Living kiegészítőről (ha nem, és érdekel, »itt« tehetitek meg), abban is ámultam-bámultam Sulani szépségétől – ugyanez a véleményem Selvadoradaról és Del Sol Valley-ről is.

Összegezve az elmondottakat, nagyon szeretem mindkét Sims szériát, de mindkettőt másért. Ha megkérdezné valaki tőlem, hogy de akkor mégis melyiket érdemesebb megvenni…? Nos, ha ez a cikk nem segített elbillenni valamelyik oldal javára, akkor annyit mondok; míg a Sims 4 még tele van lehetőségekkel, folyamatosan fejlődik és őszintén örülök, hogy a tagja lehetek a Közösségnek, addig a Sims 3 egy rendkívül részletes és aprólékos játék, és garantáltan okoz majd meglepetéseket még bőven több év játék után is.

Ne maradj le semmiről!
Kérj értesítést minden friss cikkünkről, vagy állítsd be, milyen típusú tartalmakról küldjünk hírt neked! A feliratkozással elfogadod adatvédelmi tájékozatónkat.

2
Hozzászólás

Kérjük, jelentkezz be a hozzászóláshoz
1 Hozzászólás
1 Válasz
2 Követő
 
Legtöbbször megválaszolt komment
Legtöbbször értékelt komment
2 Hozzászólók
RubyLee Legutóbbi hozzászólók
  Feliratkozás  
Visszajelzés
Lee
Tag

Nem szerettem a Sims 3-at, Sims 2 Fan voltam inkább. Bár volt néhány jó ötlet a 3-ban is, amit hiányolok a 4-ből, például a Nemzedékekből a Képzelt Barát, az igazán aranyos ötlet volt. Én a 3-ban valahogy darabosnak tartottam a simek mozgását, a 4-ben már természetesebbek lettek.

Ruby
Szerkesztő

Húú, a képzelt barárot én is nagyon szerettem! A kedvencem az volt, amikor összehoztam a simemet a gyerekkori képzelt barátjával. 😀 Tényleg, ezt szeretem én is!