Simblog

Sims 3 vagy Sims 4?

Immár ötödik éve, hogy a Sims 4 az életünk részévé vált, ám sokan mind a mai napig a játék elődeire teszik le a voksukat. Megértem. Nekem szerencsém volt két szériát is a kezdetektől követni, így közel tíz év távlatából szeretném megosztani veletek a gondolataim az utóbbi két széria összehasonlítását illetően. Négy-négy érvet/szempontot sorakoztattam fel mindkét játék mellett, ezek lennének azok:

Simek egyedisége, részletezettsége

Talán a legszembetűnőbb érv a Sims 4 mellett az egyedibbnél egyedibb és rétegeltebb simek létrehozásának lehetősége, ráadásul a nemrégiben jött sztori-móddal kiegészítve garantáltan “emberibb” simeket hozhatunk létre, mint a játék korábbi szériáiban bármikor. E miatt a funkció miatt hiába „csak” kötött számú és színű ruházat adható simjeinknek, számomra sosem vált unalmassá a játék.

Jellemvonások

A simvonalat tovább gondolva őszintén örülök neki, hogy utóbbi játékban simünk több (akár az összes) életcél jutalomként járó jellemvonást megszerezheti, az én szívem viszont mégis a Sims 3 jellemvonás-rendszeréhez húz, ahol temérdek választható jellemző tette simjeinket különlegessé – gondoljunk csak a fenegyerekek vagy lázadók kihívó magatartására, vagy arra, hogy könyvmoly simjeink tagjai lehettek a könyves klubnak. Mindenesetre a 4-ben is elviselnék több választható jellemvonást és/vagy több kezdő tulajdonságot.

Építés mód

Ami igazán a játék későbbi kiadásához húz, az a hihetetlenül egyszerű (nem igénytelen!) építés mód, mely fényévekkel nagyobb szabadságot enged az alkotóknak, mint a játék eddig bármikor. A Sims Közösségben  valljuk be, rengeteg tehetséges ember van, akiknek ez óriási segítség – esetleg egy kis lökés – lehet az építészmérnöki- vagy belsőépítészeti szakok felé.
Számomra az építkezés egy szenvedés volt a Sims 3-ban, és bár eleinte nagyon szidtam a kötött számú stílust, ami elérhető a 4-ben, ma már viszont ezt segítségnek tartom, ugyanis sokkal kevesebbet pepecselek így az amúgy teljesen jelentéktelen színárnyalatok egyeztetésével.

Bővebb tartalmak

A tartalmak témánál maradva, a Sims 3 egyértelmű előnye utódjával szemben a részletes kiegészítői (itt akár egy-két cuccos csomagot is megjegyezhetnék), melyek szabályos időközönként rengeteg új interakcióval és tartalommal érkeztek lefedve a való élet legtöbb területét. Ezzel szemben a napjainkban kijött/kijövő kiegészítő- vagy játék lemezek (jogosan) többnyire felháborodást keltenek a kevés új játékélmény miatt, arról nem is beszélve, hogy a házi kedvencek témakörének szétszedését a játék utóbbi szériájában még sokáig fogják emlegetni.

Nyílt világ

Végül a világ témát szeretném megemlíteni, ám ezt két részre szedve. Mivel anno a Sims 3 volt életem első Sims játéka (sőt, egyáltalán számítógépes játéka), ezért nagyon hozzászoktam a nyílt világ gondtalan használatához, így amikor először játszottam a Sims 4-gyel, nagyon kényelmetlennek éreztem a betöltőképernyőket a telkek között, ami általában azzal végződött, hogy már napok, sőt, hetek óta csak a telkemen voltam, ami egy idő után elég monotonná tudott válni. (Ez ellen egyébként azt vetettem be, hogy saját készítésű pubokba/bowlingozókba stb. helyekre szerveztem a simjeimnek kiruccanásokat, ahol az ismerős környezet sokkal inkább feltöltötte az inkább én- mintsem simem szociális mérőjét.)

Folyamatos frissítések

Valahol ezt természetesnek veszem, mert amikor kijött a Sims 4, nem sok minden volt benne, ám ezzel a folyamatos tartalomfrissítéssel és kiegészítéssel nagyon ügyesen építgetik a készítők a Sims közösséget. Fairnek tartom az effajta ingyen tartalmakat, ugyanakkor nagy szükség is van rájuk (pl. a csigalépcsőket a Sims 3 óta hiányolom).

Lehetőségek

A Sims 3-as lehetőségek mind-mind simünk életútjához kapcsolódtak, kaphattál jártasságot segítő-, kapcsolatépítő- vagy akár halott szerettedet feltámasztó lehetőséget is, ami nekem nagyon valószerűvé tette a játékot. A lehetőségek teljes kihagyása az utóbbi szériából azóta is nagy szívfájdalmam, bár az utóbbi frissítéssel megjelent alkalmi munkák némiképp visszaadták a reményem egy hasonlóra.

Világok részletessége

Elérkezve utolsó pontomhoz azt kell mondjam, hogy bár bosszant a betöltőképernyő, de mindig megéri várnom, ugyanis szerintem a legszebb városok a Sims eddigi utolsó szériájában vannak. Talán olvastátok a beszámolóm az Island Living kiegészítőről (ha nem, és érdekel, »itt« tehetitek meg), abban is ámultam-bámultam Sulani szépségétől – ugyanez a véleményem Selvadoradaról és Del Sol Valley-ről is.

Összegezve az elmondottakat, nagyon szeretem mindkét Sims szériát, de mindkettőt másért. Ha megkérdezné valaki tőlem, hogy de akkor mégis melyiket érdemesebb megvenni…? Nos, ha ez a cikk nem segített elbillenni valamelyik oldal javára, akkor annyit mondok; míg a Sims 4 még tele van lehetőségekkel, folyamatosan fejlődik és őszintén örülök, hogy a tagja lehetek a Közösségnek, addig a Sims 3 egy rendkívül részletes és aprólékos játék, és garantáltan okoz majd meglepetéseket még bőven több év játék után is.

3 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Lee
Lee
4 évvel ezelőtt

Nem szerettem a Sims 3-at, Sims 2 Fan voltam inkább. Bár volt néhány jó ötlet a 3-ban is, amit hiányolok a 4-ből, például a Nemzedékekből a Képzelt Barát, az igazán aranyos ötlet volt. Én a 3-ban valahogy darabosnak tartottam a simek mozgását, a 4-ben már természetesebbek lettek.

Ruby
4 évvel ezelőtt
Válasz neki:  Lee

Húú, a képzelt barárot én is nagyon szerettem! A kedvencem az volt, amikor összehoztam a simemet a gyerekkori képzelt barátjával. 😀 Tényleg, ezt szeretem én is!

gyudani1996
2 évvel ezelőtt

A Sims 4 majdnem minden szemponból jobb, mint a Sims 3. Sőt még a Sims 2 is. Több az interakció, kelemesebb a mozgás stb. A Sims 4-nek a nagy hibája, legalább is számomra az, hogy betöltőképernyő van, és nem nyílt világ. Minden másban alul marad a Sims 3. Talán még 2 dolog ami nekem nem tetszik, az az amit a szerző is írt, hogy a jellemvonások kiválasztása jobb a Sims 3-ban, meg az hogy az hivatalosan is magyar volt. A Sims 2-ben is sokkal kellemesebb volt a mozgás, és szerintem a Simek is szebbek a 2-ben és a 4-ben mint… Tovább »