Simblog

SimFacts – Skip Broke rejtélyes halála / Sims 2

A Chrillsims3 által készített SimFacts sorozat által újabb rejtélyes esetbe tekinthetünk be a Sims világán belül. A legutóbbi posztunk alapján már sejthetjük, hogy a nyomozás ezúttal sem egyetlen szériára korlátozódik, továbbá rengeteg információt a különböző, interneten közzétett közlemények és cikkek alapján szerzünk meg. Vessük hát bele magunkat a nyomozásba, és derítsük ki, mi történt Skip Broke-kal!

Ki ölte meg Skip Broke-ot? És miért ilyen rejtélyes ez a haláleset? Mostani SimFacts videó fordításunk erről a titokzatos esetről szól, amely még a Sims 2-es időkben terjedt el a simmer világban.

Szépkellemes szomszédsága, ahogy a neve is mondja, rendkívül barátságos lakókörnyezet, azonban a legtöbb békésnek tűnő kertvároshoz hasonlóan a zárt ajtók mögött megannyi titokra bukkanhatunk. Ezek közé tartozik Skip Broke esete is.

Mielőtt kideríthetnénk, vajon miért halt meg ilyen rejtélyes körülmények között, először arra kell kitérnünk, ki is az a Skip Broke. Ha a neve alapján nem mond semmit a karakter, ne aggódjatok, mert részletesen körüljárjuk őt!

A Broke család a The Sims játékok egyik előre elkészített háztartása, melyekből választhatunk. Azonban Skip a Sims 2-ben NJK, azaz nem játszható karakter, a játék előtti halálából kifolyólag. De nem itt találkozhatunk vele először (vagy utoljára… tekintve a kicsavart idővonalat, amit a Sims sorozat követ). A jó nyomozó tudja, hogy ha a Sims 2 előzményeire kíváncsi, a Sims 3-mat kell elővennie.

A Sims 3-ból megtudhatjuk, hogy Flo és Flat Broke gyerekeként nőtt fel, nővérével, Rubyval, nagybátyjával, Buckkal és az ő két gyerekével (unokatestvéreivel) Triggerrel és Susie-val, Riverview szomszédságában, amely világ a Store-on érkezett, ingyenes tartalomként.

Skip felnőtt korában Brandi Newbie-val kötötte össze az életét, aki Bob és Betty Newbie lánya. Ezzel kapcsolatban az egyik legfurcsább dolog, amit a Sims 3-ból deríthetünk ki, hogy Skip csupán 7 nappal fiatalabb, mint Bob és Betty, ami sims berkekben annyit tesz, hogy ők hárman egyszerre voltak a tinédzser korszakukban.

Ezután áttérünk a Sims 2 világába, ahol a játékban 50 évvel később vehetjük fel a fonalat. Szépkellemes szomszédságában a Broke háztartást kijelölve elolvashatjuk a család leírását, amely elindít minket utunkon Skip Broke halálának felderítéséhez. A szöveg alapján:

„Férje gyanús medencelétrás balesete után Brandinek két fiúgyermeket kell felnevelnie.”

Ez azt jelenti, hogy Skipet fulladásos halál képében érte utol a végzet, ami feltehetően a házuk hátsó udvarában található – létramentes – medencében történt meg. A gyanús megnevezés alapján feltételezhetjük, hogy mindez nem pusztán a balszerencse következménye volt, de azt sem állítja egyúttal, hogy valahol egy gyilkos bujkálna.

A nyomozás során azonban – mint azt rengeteg krimiből megszokhattuk – további rejtélyekkel szembesülünk. Méghozzá azzal a ténnyel, hogy nem csak egy, hanem két Skip Broke is létezik a Sims világában. Ha megnézzük ugyanis Brandi emlékeit, két különböző Skipről láthatunk említéseket. De vajon melyikük az igazi Skip?

A két férfi sok szempontból hasonlít egymásra. Mindketten ugyanazt a fekete-fehér pólót és farmert viselik, illetve a frizurájuk is egyforma. Technikailag azonban egy rendkívül fontos különbség van köztük: az egyikük feltámasztható, a másik viszont nem.

A svéd nyelvű Simsben a két Skip Broke-nak két külön neve van: Saga és Kim (Pank). Saga (nem feltámasztható) szemei világos kékek, szemöldöke pedig vastagabb, míg Kim (visszahozható) szeme zöld, arca keskenyebb és az orra is másmilyen.

A svéd verzió segítségével tudjuk nyomon követni Brandi emlékeiben, hogy mikor melyik Skipről van szó. A nő memóriájában Saga él, emlékszik rá, hogy vele volt házas, ahogy azt is láthatjuk itt szerepelni, hogy a férfi meghalt. Viszont, ha belépünk Brandi családfájába, a dolgok bonyolódni kezdenek, ugyanis ez alapján ő Kim felesége, nem pedig Sagáé, mint ahogy ő arra emlékszik.

Érdekesség, hogy mindkét Skip vízöntő jegyében született, azonban egyikük életcélja a Románc, míg másikuk vágya a Népszerűség. További különlegesség, hogy a két Skiphez két külön szinkronszínész tartozik. Egyelőre ennyi információ elég a Skipekről, a későbbiekben még visszatérünk hozzájuk, azonban most égetőbb kérdésekre is választ kell találnunk.

A SimsWikin található ugyanis 3 kép, ami a Broke családról készült, melyek még tovább bonyolítják a szálakat.

Az első képen láthatjuk, hogy Brandi terhes, fehér felsőt és fekete nadrágot visel, ami feltehetően a terhesség alatti ruhája. Az ablakkeret fehér, odakint egy zöldellő kertet láthatunk, a konyhapult pedig rózsaszín.

A második képen már rózsaszín felsőben és kék farmerben feszít (nem kismama ruha). Az ablak fehér helyett ezúttal fekete, odakint nem látunk kertet, a pult pedig nem rózsaszín, hanem zöld színű.

A harmadik fotón Brandi ismét terhes, a szülés előtti pillanataiban örökítették meg a pillanatot. Azonban a kismama ruhája a korábbival ellentétben most már zöld. Az ablakkeret, a kilátás és a pult színe pedig a második képen láthatóval egyezik meg.

Az első képen – mivel még nincsenek gyerekek a fotón – valószínűleg az első gyermekével, Dustinnal terhes. Néhány feltételezés szerint ebben az időben lehet, hogy még Brandi szüleinél, a Newbie háztartás házában laktak, ami megmagyarázhatja a fotókon látható konyha eltérő kinézetét.

A második képen már a saját a lakásukban ünneplik Dustin születésnapját, míg a harmadikon a kisebbik fiával, Beau-val terhes.

Az első és a második kép között az is lehet, hogy felújították a házat, azért változott meg a kinézete. Azonban, ha belépünk a játékba, az összes eddigi feltételezés megcáfolódni látszik, ugyanis a játékbeli konyha az első képpel mutat egyezést.

Ideje, hogy szemügyre vegyük a feltételezett tetthelyszínt is. Ha megfigyeljük a hátsókertben épített medencét, egyértelműen látjuk rajta, hogy nem is medencének tűnik. Ahhoz túlságosan kicsi a maga háromszor három mezős méretével. Olyan, mintha valaki a lehető leggyorsabb módon akart volna megszabadulni Skiptől…

Az ügy körül úgy tűnik, egyre csak gyűlnek az ellentmondások, és újabb ütközésre bukkanhatunk, ha kicsit jobban átgondoljuk a Sims 3 és Sims 2 közötti kapcsolatot. A Sims 3-ban ugyanis, mint már említettük, Skip csak pár nappal fiatalabb, mint Bob és Betty Newbie, vagyis Brandi szülei. Ha összevetjük ezt a Sims 2-ben található állapottal, a matek egyszerűen sehogy sem akar kijönni. Skip Broke-nak sokkal idősebbnek kéne lennie, mint ahogyan a Sims 2-ben ismerjük.

Ez azt jelentené, hogy jelentős korkülönbség van közte és felesége között, ráadásul Skip elég közel kéne, hogy legyen az időskorhoz.

SimGuruRain Riverview-ról szóló blogjában el is ejt erről egy megjegyzést, ami a következő:

„The Broke family has their roots in the more rustic area of town. If you’ve played The Sims 2 you’ll have a very interesting time telling this story. (Hint: You’ll have to Skip twice for it to work.)”

Vagyis: „A Broke család a város falusias részéről származik. Ha játszottál a Sims 2-vel, érdekes lesz elmesélni az ő történetüket. (Tipp: Kétszer kell ugranod (Skip neve egyúttal az ugrást is jelenti), hogy működjön a dolog)”

Ez arra lehet utalás, hogy EA tudatában van az időbeli ellentmondásnak, amit azzal próbál feloldani, hogy valójában Skip apját is Skipnek hívják, és őt láthatjuk a Sims 3 Riverview-jában. Ez viszont egy érdekes alternatív idővonalhoz vezetne, ugyanis mindkét Skip Flatet tartja az apjának, a Sims 2-ben és a Sims 3-ban egyaránt. Érdemes lehet ezért más, alternatív megoldásokon is gondolkodni.

A játék világától nem áll távol az időutazás sem, így a megoldás kulcsa ebben is lehet. Ez egy érdekes magyarázat lehet arra is, hogy miért van jelen két Skip Broke egyszerre a Sims 2 világában…

 

Most, hogy egy kicsit jobban megismertük a sztorit, és az általa felvetett kérdéseket, ideje, hogy néhányra választ is próbáljunk találni. Kezdjük talán a legkézenfekvőbbel: Vajon Brandi ölte meg Skipet?

Erre utaló jeleket fedezhetünk fel ugyanis, ha a gyerekekre összpontosítunk. A Sims 2-es játék kezdetén két fia van, Dustin és Beau, mindketten Skiptől. Viszont, ha játszani kezdünk a családdal, hamar feltűnhet, hogy Brandi jelenleg is éppen terhes egy harmadik gyermekkel.

Újabb ellentmondásba ütközünk, ha megvizsgáljuk Brandi emlékeit. Azok alapján ugyanis Skip már halott volt, mire Beau megszületett, azaz a legfiatalabb Broke, akivel a játék elején találkozunk, nem ismerhette az apját (amivel a hármas számú kép ellentmondásban áll, ugyanis a szülés beindulásakor Skip jelen van).

Akárhogy is, ez még elfogadható lenne, azonban a játék a harmadik gyermek apjaként is Skipet jelöli meg, ami azonban biológiailag nem lehetséges, ha Brandi még terhes volt az előző fiával, mikor Skip már meghalt.

Kicsit még a biológia témájánál maradva megállapíthatjuk, hogy a két Skip közül Saga (a nem feltámasztható változat) a „valódi”. Az egésznek a kulcsa a szemszín, mégpedig a kék. A Sims 3-ban lakó Skip szeme is világoskék, a Sims 2-ben pedig Dustin és Beau szeme is kék színű, ami csak akkor lehetséges, ha az apjuk szeme kék, ugyanis Brandi szemei szürkék, így tőle nem örökölhették. Ezzel a genetikai bizonyítékkal a kék szemű Sagának sikerült kiütnie a nyeregből a zöld szemű Kimet.

És ha már szóba került, hogy az egyik Skip Broke feltámasztható – aki bár nem az igazi –, miért nem támasztjuk fel, és kérdezzük meg őt magát az ügyről? Nos, Chrillsims3 pontosan ezt tette. A sírkövet lehelyezve a Broke család házában, csalás segítségével előhívva Skipet azonban valami váratlan történik. Skip megjelenik pár pillanatra, azonban hamarosan el is tűnik, egy üzenet pedig azt írja, hogy Skip Broke nem ezen a telken halt meg. A hiba oka valószínűleg az, hogy a nem igazi Skip játékfájlja hiányos. (Külső program segítségével, ha mégis sikerül feltámasztani Skipet, úgy semmilyen emléke nem lesz a korábbi történésekkel kapcsolatban, ezzel tehát nem kerülünk közelebb a megoldáshoz.)

Továbbra is csak kavargunk a megválaszolatlan kérdések tengerén, így talán fussunk neki még egyszer a játék indításakor megismert Sims 2-es Broke háznak.

Nézzünk körbe alaposan, figyeljünk a legapróbb részletekre is! Az ellentmondásos konyhába belépve a falon egy neonflamingót látunk, amely talán pont az a flamingó lehet, amelyik azon a képen is látható, amelyen Skip megkérte Brandi kezét…

Gyanús, hogy bár a Broke család a csóróságával vált híressé a Sims berkeiben, a házban mégis találunk egy drága franciaágyat és egy flippergépet, amelyet Brandi nyilvánvalóan nem engedhet meg magának. Ez további kérdéseket vethet fel, és akár még arra is gyanakodhatunk, hogy egy tehetős, esetlegesen gyilkos hajlamú szerető is bekerül a képbe…

Az is meglehetősen érdekes, hogy a Broke család több, mint 20.000 simoleonnal indul a játék elején, ami elég nagy vagyon ahhoz képest, hogy állítólag szegények. De lehet mindez annak a következménye, hogy Skip meghalt, Brandi pedig egy busás összegű örökséggel vigasztalódott?

Visszatérve a tényleges halálesetre… melyikünk nem asszociált azonnal a simek megölésének legősibb módjára, a medencés-létrás trükkre? Lehet, hogy ez az egész a Maxis belsős poénja, ami pont ezen alapszik? A legtöbb jel erre utal. Ugyanis, ha megfigyeljük, a medence irányába nincsen kijárat a házból, ahogy a medence körül bútorokat sem látunk. Ráadásul egy szegény család számára az utolsó dolog, amit építenél, egy medence, így lényegében minden józan ész diktálta érv amellett szól, hogy annak a medencének nem kéne ott lennie.

A Maxis tehát meg akart szabadulni Skiptől még az előtt, hogy a játék elindulhatott volna, csak azért, hogy elsüthessék a belsős poénjukat. De vajon tényleg ez történt? A válaszok ezúttal sem biztosak, konkrétumok helyett pedig inkább csak további kérdésekbe botlottunk a nyomozás során…

Az eredeti videót itt láthatjátok, ha pedig Chrillsims3 válaszai nem elégítették ki a kíváncsiságotokat, olvassatok tovább még több feltételezésért és a videóból kimaradt tényekért!

A videón túl

Bár ChrillSims az aktuális videójában nem tér ki erre, érdekes tény, hogy a Sims 3-ban Riverview városában a temetőben megtalálható Bernard Broke sírja, aki szintén fulladással halt meg. A férfiról nem tudni, hogy Skip nagybátyja, vagy nagyapja volt-e, ugyanis nem szerepel a családfán, de egy biztos: ha ez az egész a játékgyártók belsős poénja volt, a Sims 3-nál sem hagyták abba a viccelődést a Broke család rovására.

A videóban számtalanszor kerül elő a Broke család anyagi helyzete, és a vezetéknevük is erre utal (magyarra fordítva „anyagilag leégve”). A szegénységgel azonosíthatjuk őket a Sims 2 és a Sims 3 játékokban is.

Lunar Lakes városában találkozhatunk Octavia Broke-kal, aki hajléktalan. Nevéből és pénzügyi státuszából kifolyólag következtethetünk arra, hogy rokoni kapcsolatban áll a játék többi Broke-jával. Az is megerősíti ezt a feltevést, hogy Lunar Lakesben számos, másik városbéli, híres család sarjaival találkozhatunk, miért ne lenne tehát egy Broke-sarj is itt? Ezt cáfolja azonban az, hogy Octavia a Broke család összes tagjára jellemző Trehány és Buliőrült személyiségjeggyel nem rendelkezik, illetve mindezek mellett más etnikumú is.

További teóriák

A Broke család rejtélye számos simmert foglalkoztatott, ennek köszönhetően pedig rengeteg elképzelés született arról, valójában mi is történhetett Skippel.

Az egyik feltételezés szerint a két Skip nem az EA egyik trükkje arra, hogy összezavarja a játékosokat, hanem ténylegesen két különálló sim, akik ikertestvérek. A gondolatmenet szerint Brandi férjét megöli az ikertestvére, mert megtetszik neki a nő, és Brandi nem is tudott arról, hogy férjével mi történt, így boldog tudatlanságban élte házaséveit a gyilkos ikertestvérrel egészen addig, amíg az rejtélyes módon bele nem fulladt a medencébe. A férjgyilkosság és szerepcsere miatti kavarodás pedig magyarázat lehet arra, hogy miért szerepelnek vegyesen Brandi emlékeiben és családfáján az eltérő Skipek.

Egy másik ötlet azon alapszik, hogy Skipnek a játékban a Románc életcél volt választva, vagyis hódítónak született. Ebből következik, hogy könnyen beleszerethetett valaki másba, és akár félre is lépett. Ezt azonban Brandi nem nézte tétlenül, hanem elintézte, hogy Skip a medencében maradjon és a halakkal aludjon…

Megint mások az egészet az EA bakijának tudják be, és valamilyen kavarodásnak a játékfájlokon belül. Ha reálisan akarjuk nézni a helyzetet, valószínűleg ez a feltételezés a helytálló, de hé, egy játékban pont így születnek azok a mítoszok, amelyekről egész eddig olvashattunk!

 

Ha neked is van ötleted, vagy egyszerűen csak egyetértesz, avagy vitatkoznál bármelyik teóriával, várjuk kommented!

 

A barkácsolás avatott mestere, ígéretes írópalánta, egyedi tartalom készítő. A Sims konspirációs teóriák lelkiismeretes közvetítője. Elhivatott fordító, Sims 3 és Sims 4 játékos, pótolhatatlan lektor.

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Ruby
5 évvel ezelőtt

Azt kell, hogy mondjam, a simset nagyon kreatív – és néha már-már – elvetemült emberek készítették. Hihetetlen, hogy mennyi minden van benne, ami mellett mi sokszor csak úgy elmegyünk. Nekem ilyen volt egyébkén ez a téma is, sosem foglalkoztam vele, korábban meg sem nyitottam talán a háztartást. A cikkedet olvasva kicsit elgondolkoztam, és felmerült bennem, hogy a ház berendezése változhat azért, mert esetleg az, ahol most él Brandi a fiaival, azt a házat örökölhették a szüleitől, és rövid ideig élhettek máshol a férjével és Dustinnal. A másik dolog, ami eszembe jutott, az az, hogy a két Skipre és az azonos… Tovább »

Gregoretta
5 évvel ezelőtt

Ez tök érdekes volt. 🙂
Az fura, hogy egy nyelven külön neve van a két Skipnek, míg az összes többin (bár már ezt is megkérdőjelezem… :D) ugyanaz.