Simblog

SimFacts – San Myshuno-i Gyilkosság / Sims 4

Számos olyan játék létezik, amelyben a készítők elrejtenek apró utalásokat és rejtélyeket, és mint azt mindannyian tapasztalhattuk, a Sims sorozat játékai ebbe a kategóriába tartoznak. Elég, ha csak a következő kiegészítőkre utaló nyomokra gondolunk. De ezen felül sok olyan dologra is fényt deríthetünk, amely elsőre – és sokadjára is – elkerüli a figyelmünket. A Chrillsims3 Youtube felhasználó által készített SimFacts videósorozat pontosan az ilyen, Sims-be ágyazott rejtélyeket göngyöli fel. Bár a végső következtetések többnyire csak elméletek – ráadásul néha meglehetősen hátborzongatóak –, minden ötletet számos, a Sims-ben, vagy a játékon kívül fellelhető ténnyel támaszt alá, és az esetek döntő többségében az ember nem is kételkedik, hogy valóban igaz az eredmény, amire jut.

Ebben a cikkben (és remélhetőleg még sok ezt követőben) az egyik ilyen esetnek járunk utána, a Sims 4, azon belül is a City Living-gel érkező szomszédság, San Myshuno kapcsán. Aki játszott már a városban, talán nem kerülte el a figyelmét a 1313 21 Chic Street lakásban található, szőnyeg alá rejtett rajz: a helyszínelők által készített testkontúr.

Természetes módon az ember azonnal gyilkosságra gyanakszik – azon felül, hogy nyilván rögtön hívja az ingatlanközvetítőket. Na de ki halt meg? És ki ölhette meg őt? Vajon a gondnoknak köze lehet hozzá? Vagy talán az egyetlen szomszéd, Penny Pizzazz keze lehet valahogy a dologban? Egy biztos: az EA azt akarta, hogy a simmerek foglalkozzanak az üggyel, mert a körvonaltól nem lehet megszabadulni, még a bb.moveobjects on csalás segítségével sem.

Ha körülnézünk a lakásban, az egyik szobában olyan tárgyakat találhatunk, amelyek a gyerekekhez rendelt tárgyak csoportjából érhetők el. Ebből arra következtethetünk, hogy korábban gyerekek is laktak itt. Azonban aggodalomra semmi ok, a körvonal mérete alapján a holttest egy tinédzser/felnőtt simhez tartozik, tehát az áldozat nem egy gyerek.

Ha elolvassuk a lakás leírását, láthatjuk, hogy „Nevetségesen, gyanúsan olcsó, mintha a főbérlő nem tudná kinek kiadni”. A főbérlő minden bizonnyal próbálta minél jobban rendbe szedni a lakást, hogy az újonnan érkező lakók ne jöjjenek rá, hogy valaki meghalt ott, de a szőnyeg alá söprés (szó szerint) nem old meg semmit. Bárhogy is legyen, a főbérlő ezzel felkerült a gyanúsítottak listájának élére.

A nyomozás azonban nem csak a Sims játékán belül történik. Mint a többi találgatásnál, úgy itt is figyelembe kell vennünk minden promóciós anyagot is, amelyet az EA kiadott, így a City Living-et beharangozó videót is.

Ebben a videóban láthatjuk, hogy az egyik bemutatott szereplő, Jordan pontosan ebben a lakásban tartózkodik. De mielőtt bárki megijedne, nem ő az áldozat, ugyanis a lakást pont a nyomozást elindító kréta körvonal alapján lehet beazonosítani. Ezen kívül az apartman vajmi kevésben hasonlít a jelenlegi, játszható állapotához, viszont a jelölés akkori megléte arra enged következtetni, hogy az a valaki már régen meghalt.

További érdekesség, hogy a hűtőből egy női szellem jelenik meg a lakásban, ami elsőre nem is lenne meglepetés, hiszen más apartmanok esetében is találkozhatunk velük. Azok a lakások azonban rendelkeznek a „kísértett” tulajdonsággal, ami a szóban forgó helyet nem jellemzi. Ha tehát a „kísértett” tulajdonság nélkül is megjelenik egy szellem, az azt jelenti, hogy ő volt az áldozat?

Nem. Ha kicsit jobban utána nézünk a dolgoknak, rájöhetünk, hogy ez a szellem már korábban a játékban volt, méghozzá akkor került be, mikor a szellemeket hozzáadták a játékhoz. Ez azt jelenti, hogy a női szellemünk csak egyetlen célt szolgál ebben a történetben: mégpedig azt, hogy az EA felhívja a figyelmünket arra, hogy a felszín alatt egy sztori lappang, amely elmesélésre vár. Mivel ez a szál tehát nem vezet sehová, ideje elővenni egy másik gyanúsítottat.

A házban egyetlen szomszédként a híres Penny Pizzazz van jelen. Hírneve ellenére mégis sokan elmondhatják magukról, hogy Penny-vel jó barátok, amit egyrészt megtudhatunk, ha beszélgetni kezdünk vele, de akkor is könnyen rájöhetünk, ha szétnézünk a Sims 4 hivatalos oldalán található térképen, ahol több helyszínen tett bejegyzésében is széles baráti körére utal.

Ez talán nem tűnhet fontos információnak, azonban a későbbiekben még visszatérünk rá. Akad azonban egy fontosabb felfedezni valónk is ugyanezen a térképen, mégpedig egy másik posztolgató: LLordMike, aki azonban Penny-vel és a többi karakterrel ellentétben, akiknek a posztjait olvashatjuk, nem található meg a játékban.

További érdekesség, hogy a ruházata és a felhasználóneve alapján is Landlord, azaz főbérlő/gondnok. Ha pedig visszaemlékszünk, a lakás leírása alapján a főbérlő nem tudja kinek kiadni. Lehetséges volna, hogy simünk főbérlője valójában LLordMike? A válasz sajnos nem ilyen egyszerű, ugyanis a játék minden alkalommal véletlenszerűen generálja a főbérlőt, így nem lehet tudni, hogy a történet szerint ki az eredeti.

Mivel úgy tűnik, ismét zsákutcába futunk, itt az ideje, hogy átrágjuk magunkat a Sims 4 oldalán, hátha találunk valami segítséget a City Living leírásában. Itt a következőt olvashatjuk:

Vagyis: “A lakások tele vannak mókás karakterekkel. Nem pusztán sima emberekkel akartuk megtölteni az apartmanokat, érdekes simeket akartunk! Minden lakást különc, lelkes, barátságos simekkel akartunk telezsúfolni, akiket kedvenc televíziós sitcomjaink ihlettek.”

És hogy melyik sitcomra gondolhatunk? Penny-hez visszakanyarodva felidézhetjük, hogy szomszédunk tele van Jó barátokkal. Ha ez az átvezetés kicsit erőltetett is, és furcsállnánk, miért pont a Jóbarátok című sorozat kell, hogy eszünkbe jusson, várjuk ki a végét…

A Jóbarátok című sorozatban szerepel Mr. Heckles, a híres, és meglehetősen különc gondnok, aki, mint a „The one, when Mr. Heckles dies” (magyarul „Hecklesnek annyi”) című részből kiderül, a saját lakásában hal meg. Érezhetjük, hogy ez kapcsolatban lehet a mi rejtélyes gyilkosságunkkal is, azonban a kétkedők számára még ennél is több bizonyítékkal szolgálhatunk.

Ugyanis Mr. Heckles a sorozatban számtalanszor panaszkodott a zajos szomszédjaira. Ha megnézzük az apartmanok tulajdonságait, láthatjuk, hogy a Lively neighbours, vagyis Élénk szomszédok jellemzőt kapta a kérdéses lakás, ami megadja a zajok forrását, és kapcsolatot teremt Mr. Heckles és a rejtélyünk között.

Ráadásul a sorozatban Mr. Heckles, mivel nem volt családja, Rachelre és Monicára (két főszereplőre) hagyta a lakásának bútorait, amelyek egytől-egyig öregek és elhasználtak, akárcsak a 1313-as lakás San Myshunoban, amely újabb párhuzamra lehet bizonyíték. De hogy pontosan hogyan is halt meg Mr. Heckles? A sorozatban nem kapunk rá egyértelmű választ, így akár gyilkosságról is lehet szó…

A Jóbarátokban egy Mr. Treeger nevű gondnok találta meg Heckles-t, ő szolgál némi információról a halálával kapcsolatban (a történet szerint Heckles partvissal kezdett kopogni a plafonon, hogy lehalkíttassa Monicáékat, majd a kopogás egyszer csak abbamaradt. Treeger elmondása szerint Heckles épp söprögethetett, mert egy partvis volt a kezében, mikor rátalált). Azonban talán mégsem ennyire egyértelmű, hogy mi történt?

Treeger munkaköri leírása szerint „Building superintendent”, vagyis házfelügyelő, amit angolul gyakran „Super”-nek rövidítenek. Ha pedig rákeresünk, azt is megtudhatjuk, hogy Mike Hagerty játszotta ezt a karaktert a sorozatban. A Mike névvel pedig már találkozhattunk a nyomozás során. Méghozzá LLordMike személyében, akinek egyik hozzászólásában olvasható:

(“Imádom a belvárost. Egy nap én leszek itt a házfelügyelő (super). Végleg búcsút intek azoknak a lepukkant lakásoknak.”) Ez alapot adhat arra, hogy a Jóbarátok Mr. Treeger-e és San Myshuno LLordMike-ja közé párhuzam vonható. Ha tovább olvasgatjuk LLordMike hozzászólásait a várostérképen, még több árulkodó nyomot találhatunk, amely talán felfedheti a gyilkosság körülményeit. Ehhez egészen pontosan két kommentjét kell összepárosítanunk, melyek a következők:

A Waterside Warble hozzászólásainál található: „Hogy mi a tökéletes este titka? Látogasd meg a Fűszer Fesztivált egy harapnivalóért, használd ki a feltüzelt állapotod a karaoke bárban, végül pedig horgássz a dokkok mellett a holdfényben.”

A Casbah Galéria kommentjei között pedig ezt olvashatjuk: „Sosem gondoltam volna, hogy ilyen szép dolgok létezhetnek! Ha az ember olyan sok időt tölt csövek és ilyenek társaságába… A művészet megdobogtatja a szívem a mellkasomban.”

Ha összeillesztjük a horgászatot a mellkassal, asszociálhatunk a gömbhal általi halálra, amely rendkívül ritkának számít a játékban, és a sim szellemének, akit ilyen módon ért utol a végzete, egy gömbhal úszkál a mellkasában. Simünknek azonban kifejezetten szerencsétlennek kell lennie, hogy egy ilyen eset végezzen vele. Ha azonban adunk bármennyit is a babonára, tudjuk, hogy a 13-as szám nagyon balszerencsés, a rejtélyes lakás nevében pedig ráadásul kétszer is szerepel. De vajon tényleg egy rosszul elkészített gömbhal okozta a játékbéli Heckles halálát? Talán erre lehet utalás az is, hogy a trailerben a szellem a hűtőből jön elő…

De ha LLordMike-on keresztül jutottunk el erre a szálra, vajon állíthatjuk, hogy ő adta Hecklesnek a fogást? De mi oka lett volna végezni Heckles-el? Ha elolvasunk még egy kommentet LLordMike-tól, talán közelebb juthatunk a megoldáshoz:

Vagyis „Mindig megpróbálom elhozni a kölyköket [a múzeumba], hogy tanulhassanak a tudományról, és túlszárnyalják az öregüket.” Ez bizonyíték arra, hogy LLordMike-nak gyerekei vannak, és ha visszaemlékszünk a nyomozás elejére, megállapítottuk, hogy a lakásban gyerekbútorok is vannak. Ez azt jelentené, hogy LLordMike-é a lakás? Hiszen, ha az előző gondnok meghal, akkor a helyére egy másik gondnok költözik… LLordMike pedig egyik kommentjében megosztotta, hogy ő akar lenni annak a belvárosi tömbnek a házfelügyelője. Ez pedig jelentheti azt, hogy megpróbálta kipöckölni a játékbéli Mr. Heclkes-t, hogy megszerezhesse a pozícióját. Ez pedig azt jelentené, hogy az eredeti főbérlő valójában LLordMike…

Vajon tényleg ez történt? Mr. Heckles lakott simünk előtt a 1313 21 Chic Street lakásban, és ő halt meg ott, LLordMike keze által, egy rosszul elkészített gömbhal miatt? Ennek eldöntését rátok bízzuk, és ha az angol nyelv értése nem okoz nehézséget nektek, ajánljuk figyelmetekbe az eredeti videót, amely alapján mai nyomozásunk jegyzőkönyve készült.

Egyetértetek a nyomozás eredményével? Vagy talán más elképzelésetek van? Osszátok meg velünk!

A barkácsolás avatott mestere, ígéretes írópalánta, egyedi tartalom készítő. A Sims konspirációs teóriák lelkiismeretes közvetítője. Elhivatott fordító, Sims 3 és Sims 4 játékos, pótolhatatlan lektor.

7 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
LightAqua
6 évvel ezelőtt

Imádom az ilyen nyomozásokat! Nagyon jó volt olvasni.

LightAqua
6 évvel ezelőtt
Válasz neki:  TimMac

Néha lehet baki még egy jól felépített elméletben is. Mondjuk a Jó barátok felhozása egy kicsit meglepett. Főleg, hogy ezen a szálon lehet eljutni a feltételezett megoldáshoz.

LightAqua
6 évvel ezelőtt
Válasz neki:  TimMac

Jó kérdés. Én is kíváncsi vagyok rá. De egész hihetőnek tűnik az indoklásokkal.

Eveline.
Eveline.
5 évvel ezelőtt

Én ebben csak azt nem értem, hogy ha Mike lett az új gondnok, és övé a gondnoki lakás, akkor miért akarja kiadni?