Simblog

Shakespeare karakterei a Simsben? Veronaváros titkai

Mindannyian tudjuk, hogy a különböző Sims szériáknak eltérő erősségei vannak. A The Sims 2 kapcsán például gyakran emlegetjük a játék izgalmas történetmesélését. Ebben a szériában még komoly története volt minden előre elkészített családnak, ráadásul a szomszédságokat is annyira jellegzetessé tették, hogy még ennyi idő távlatából is mindegyik Sims 2-ből ismert simről pontosan tudjuk, hol lakik. Mai témánk pedig nem más, mint a csodaszép, különleges családoknak otthont adó Veronaváros.

Történelmi áttekintés

Az angolul Veronaville névre hallgató szomszédság a valóságban is létezik, méghozzá Olaszországban, Veneto régióban, és Veronának hívják. A nagyjából 250.000 főt számláló város történelme egészen az ókorig nyúlik vissza, azóta pedig 2000-ben az UNESCO világörökség részének nyilvánították. Bár egyeteme jelentős az olasz felsőoktatásban, valamint rengeteg ókori, középkori emléket is őriz, és híres emberek egész sora fordult meg a városban, a köztudatban mégsem ezért híresült el.

Senkinek sem kell ugyanis bemutatnunk William Shakespeare leghíresebb drámáját, a Veronában játszódó Rómeó és Júliát. Azt már lényegesen kevesebben tudják azonban, hogy a történet gyökerei még régebbre nyúlnak vissza: a legelső ismert változatot 1476-ban írta meg Masuccio Salernitano. Az eredeti történet még Sienában játszódott, ráadásul hőseinket sem úgy hívták, ahogyan ma ismerjük őket. Ezt követően újabb és újabb feldolgozások láttak napvilágot, szép lassan közelítve a szereplőket és a cselekményt a ma ismert formájukhoz. Bár koránt sem Shakespeare volt az első, aki feldolgozta a fiatalok tragikus szerelmét, a világ az ő nevéhez köti Rómeó és Júlia történetét.

A méltán híres dráma, ahogyan már említettem, Veronában játszódik, és ennek megfelelően a városban fel is építették Júlia erkélyét az odalátogató turisták számára. Verona neve tehát az emberek többségének szemében mostanra elválaszthatatlanul összekapcsolódott Shakespeare-ével. Talán ennek tudatában nem is olyan meglepő, hogy amikor a The Sims 2 készítői megalkották Veronavárost, a szomszédság gyakorlatilag az angol drámaíró műveire épült.

Cappék és Montyék családja évek óta viszályban él, de ez nem befolyásolja a fiatalok érzelmeit, a tiltás ellenére utat tör a szerelem. Hogyan reagál a történtekre a két család?
– Veronaváros leírása

Simek és azok, akikről mintázták őket

Eddig csak a Rómeó és Júliáról beszéltünk, ez azonban nem jelenti azt, hogy más drámákra nem találunk utalásokat a játékban. Bár Shakespeare leghíresebb műve minden kétséget kizáróan a szerelmes fiatalok története, nem szabad elfelejtenünk, hogy a drámaíró nem kizárólag tragédiákkal gazdagította a világirodalmat. A Szentivánéji álom című vígjátékának szereplői szintén felbukkannak Veronaváros utcáin.

Éjszentiváni család

Az Éjszentiváni család neve könnyedén összeköthető a Szentivánéji álommal, éppen csak a Sims játékokra jellemző, apró csavar mérhető tetten a névválasztásban. A családot négy fő alkotja: Titánia, Oberon, Puck, valamint Zuboly. A Sims 2-ben Titánia és Oberon egy párt alkotnak, azonban nem házasok – Puck és Zuboly pedig a közös gyermekeik.

Az eredeti műben Titánia és Oberon a tündérkirálynő és a tündérkirály, erre utalnak a simses verzióik arcán található festések is. Shakespeare komédiájának egy igen fontos mozzanata az, hogy a tündérkirálynő egy tréfás varázslat következtében egy egyszerű takácsba – Zubolyba – szeret bele. A varázslat kiötlője pedig nem más, mint Oberon szolgálója, a mindig csínyre kész Puck.

Ehhez képest a Sims 2-ben megjelenő karakterek dinamikája egy kissé megváltozott. Puck ezúttal nem szolgálója, hanem fia Oberonnak. Ami viszont még ennél is furcsább: az eredeti műben felnőtt férfiként megismert Zuboly jelen esetben nem Titánia szerelme, hanem a kislánya. A szövevényes szálakat tovább kuszálja a tény, hogy Puck sim szerelmes Hermiába – aki az eredeti történet szerint Lysandert szereti.

Capp család

Ki ne ismerné a méltán híres Capulet család nevét? A Rómeó és Júliában két nagy család viszálykodását ismerhetjük meg­­; csatározásaik megnehezítik Verona lakóinak életét, és gyakran vérrel áztatják a közterületeket. Természetesen a Simsben a konfliktus nem fajult el ennyire, de azért a Capuleteket szimbolizáló Cappok is teljes szívükből gyűlölik a Montykat.

Veronavárosban több Capp háztartás is él – a népes família szövevényes családfája generációkra nyúlik vissza, és természetesen unokatestvérekből sincsen hiány. Érdekesség azonban, hogy nem csupán a kánon szerint is Capulet szereplők kerültek a Capp családtagok közé, hanem felbukkan például az Othellóból ismert Dezdemóna is. Találkozhatunk rajta kívül a királydrámákból ismert nevekkel is. A játék viszont egyértelműen inkább Júlia háztartására fókuszál, ezért mi is őket fogjuk górcső alá venni.

A négyfős család feje Consort Capp, a nagypapa, aki egyedül neveli három unokáját, Tybaltot, Júliát és Hermiát. A felsorolás rögtön gyanús lehet a tapasztalt Shakespeare-olvasók számára, és nem is tévednek: Hermia ugyanis nem a Rómeó és Júlia szereplőgárdáját erősíti, hanem a Szentivánéji álom karakterei közé tartozik. A Sims készítői azonban ismét bebizonyították, hogy némi kreativitással és rugalmassággal oda nem illő elemeket is tökéletesen elhelyezhetnek úgy, hogy végül mégis passzoljanak a környezetükbe.

Hermia a története szerint egy gyönyörű lány – és ezt a Simsben azzal hangsúlyozták, hogy nem csupán a korábban már említett Puck szívét hódította meg, hanem a közönségkedvenc Mercutio Montyét is. Simsbeli testvére, Júlia, híven az eredetijéhez, gyengéd érzelmeket táplál a Monty család Rómeója iránt. Míg az eredeti darabban Tybalt Júlia unokatestvére volt, addig a Simsben már a testvéreként láthatjuk viszont. Az ő karaktere Shakespeare művében egy örökké konfliktusokat kereső, nyughatatlan lélek volt, aki végül megölte Mercutiót, és végül Rómeó kezei által halt meg. A Sims 2 Tybaltja nem ér el igazán jó tanulmányi eredményeket, és valószínűleg ez az apróság is a zűrös fiatal benyomását igyekezett erősíteni.

Monty család

A Montague család simses megfelelője a Monty família. Ugyanúgy, ahogyan Cappék esetében, úgy a Montyk családfáján is találhatunk izgalmas neveket. Olyan karakterek bukkannak fel, mint A velencei kalmár vagy a Sok hűhó semmiért egy-egy szereplője. A szemfülesek A makrancos hölgyből ismert testvéreket is elcsíphetik Veronavárosban játszva. Ezúttal is egyetlen háztartásra fogunk ráfókuszálni egy kicsit: arra, amelynek a leghíresebb Monty, Rómeó, is tagja.

A négyfős háztartást Patrizio és Isabella, valamint Rómeó és Mercutio alkotják. A kamasz testvérpárt a nagyszülők nevelik, a szüleik ugyanis tragikus módon elhaláloztak – ráadásul az édesanyjuk várandósan. Ugyan Patrizio és Isabella nem jelennek meg ténylegesen az eredeti drámában, elmondhatjuk, hogy valószínűleg ők szimbolizálják a Montague család urát és úrnőjét.

Rómeó történetét természetsen mindenki ismeri az eredeti műben – a Simsben azonban még lehetőséget kapott egy boldogabb befejezésre azáltal, hogy a simmer kezébe helyezik az életét. Bár a család nem számít rászorulónak, Rómeóról mégis tudjuk, hogy dolgozik iskola mellett, ráadásul állami iskolában tanul – nem úgy, mint a magániskolába járó Capp tinik. A legfontosabb mozzanat azonban változatlan a fiú történetében: szerelmes az ellenséges család lányába, Júliába.

Ami pedig Mercutiót illeti, ő az eredeti mű szerint nem Rómeó testvére volt, hanem a legjobb barátja. A tragikus sors elől ő sem menekülhetett, legalábbis Shakespeare drámájában – Tybalt ölte őt meg. A két fiatal közötti ellenségeskedést a készítők a Sims 2-es verziójukba is átmentették, ennek megfelelően ellenségként tartják számon egymást. Ami azonban már teljes mértékben a simses verzió sajátossága, az nem más, mint Mercutio bonyolult szerelmi élete. Mercutio szintén egy Cappot szeret, méghozzá Hermiát. A dolog pikantériája, hogy hősünk baráti kapcsolatot ápol Puckkal, aki szintén Hermiába szerelmes.

A The Sims 2 tele van izgalmas történetekkel, ármánnyal, szerelemmel és viszállyal. Veronaváros a maga üde zöld helyszíneivel idilli és békés helynek tűnhet, de valójában szövevényes és különös kapcsolatok hálója szövi át a szomszédságot. Az pedig, hogy a Shakespeare által megálmodott történetek simses verziója hogyan folytatódik, már csak rajtunk, simmereken, áll.

Borítókép: Strange Townie
Fotók: Matt

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.