Simblog

Melyik kiegészítőt kinek ajánlom?

A The Sims 4 készítői nem lustálkodnak, ugyanis évente több kiegészítővel (expansion és game packekkel egyaránt) örvendeztetik meg a játékosokat. Mostanra a széria hét-hét nagy kiegészítővel és game packkel büszkélkedhet, ráadásul hamarosan érkezik a Realm of Magic is. Összességében tehát nagyon sok lehetőségünk van, ha valami extra tartalommal szeretnénk feldobni az alapjátékot – ugyanakkor a bőség zavarában igazán nehéz eldönteni, a rengeteg kiegészítő közül melyeket érdemes megvennünk. Természetesen előfordulhat, hogy valaki megengedheti magának az összes megszerzését, ezúttal viszont azoknak szeretnék kedvezni, akiknek dönteniük kell. Először kiegészítőnként elmondom, kiknek ajánlom az adott darabot, majd összeállítok néhány „csomagot” azokból, amelyeket szerintem érdemes együtt használni.

Get to Work

Ezzel a kiegészítővel három játszható karrier is érkezett (orvos, rendőr és tudós), ezek pedig megfűszerezhetik a játékmenetet. Remek választás azoknak, akik unják már, hogy a simek nélkülük mennek dolgozni, és szeretnének bepillantást nyerni a színfalak mögé. Aki maga szeretné egyengetni a simje karrierjét, az bátran vágjon bele!

Kontra: Ha egyszerre több sim is él a háztartásodban, nem feltétlenül ez lesz a te kiegészítőd, hiszen míg egyiküket elkíséred dolgozni, addig a többieket magukra kell hagynod.

Get Together

Bulikra, összejövetelekre, társas tevékenységekre vágysz? Akkor minden bizonnyal ez a te kiegészítőd, hiszen nem csak a klubok érkeztek a Get Togetherrel, hanem lehetőségek tárháza is, ha baráti kiruccanásokról van szó. Ha pedig ez nem is vonz, Windenburg elképesztő hangulata könnyen rabul ejthet téged is, elég csak megnézni a róla készült zenés videót.

Kontra: Amennyiben inkább a hétköznapi életre koncentrálnál, mint például a családalapítás vagy a karrierépítés, a simednek nem igazán lesz ideje kiélvezni a kiegészítő nyújtotta örömöket.

City Living

Amennyiben vonzanak a nagyvárosok és a néha kissé hangos vagy túlságosan is barátkozni vágyó szomszédok, akkor a City Living kiegészítőt neked találták ki. Nem csak lakótársakat szerezhetsz magadnak, hanem járhatsz különböző fesztiválokra, eseményekre is – például a bolhapiacon áron alul vásárolhatsz bútorokat. Amennyiben kiszakadnál a vidéki életből, kipróbálnál valami újat, belemerülnél a pezsgő városi nyüzsgésbe, válaszd ezt!

Kontra: A városi lakásokat nem tudod a végletekig testre szabni, így aki építeni szeretne, annak nem ez a megfelelő terep. Ráadásul a szomszédok is zavaróak tudnak lenni, aktívan fesztiválozgatni pedig megint csak nem mindenkinek szórakoztató.

Cats & Dogs

Szereted az állatokat? Akkor neked való.

Bár a kérdést valóban ilyen egyszerűen el lehet dönteni, hozzá kell tenni azt is, hogy egy kreatívan megvalósított állatorvosi pálya is érkezett a kiegészítővel, és a kedvenceink most még az eddigieknél is cukibbak. Egy hétköznapibb játékmenetbe tökéletesen illeszkednek, szépen kiegészíthetik egy család életét.

Kontra: Aki eleve nem állatrajongó, azt valószínűleg nem fogja vonzani a kiegészítő, és az is lehet, hogy idegesítő lesz egy idő után, hogy oda kell figyelnie a bundás barátaira.

Seasons

Időjárás, évszakok, ünnepek – minden, ami az alapjáték egyhangú környezetét dinamikusabbá teszi. Tökéletes választás azoknak, akik szeretik ünnepivé varázsolni a hangulatot, vágynának egy kis nyári szünetre, alkalmazkodnának az időjárási viszontagságokhoz vagy épp örömüket lelik a szezonális növények termesztésében.

Kontra: Ha zavarnak a szélsőséges természeti jelenségek vagy az időről időre felbukkanó ünnepnapok, esetleg nem tetszik neked az évszakok váltakozása, akkor ez nem a te kiegészítőd.

Get Famous

Ha vonz a hírnév és a csillogás, esetleg szeretnéd filmcsillagként viszontlátni a simedet, akkor ezt a kiegészítőt neked találták ki. Inkább egy simes vagy legalábbis kisebb családokkal kompatibilis a játék, ugyanis a Get to Work játszható karrierjeihez hasonlóan a színészet is igen sok időt igényel a többi simedtől távol.

Kontra: Ha a békésebb, több simes játékmeneteket szereted, ez nem feltétlenül a te műfajod. A hírnév ráadásul folyamatos munkát igényel, mert könnyen a süllyesztőben végezheti a simed, ha nem produkál valamit időről időre.

Island Living

A nyár és a tenger szerelmeseinek egészen biztos kell ez a kiegészítő, hiszen nem csak úszhatóvá tették az óceánt, hanem egy egészen különleges trópusi szomszédsággal is előrukkoltak a készítők. Egy új életformával is gazdagabbak lehetnek a kiegészítő birtokosai, ugyanis a habok mélyéről megérkeztek a sellők is. Tökéletes választás mindazok számára, akik egy napsütötte világban szeretnének játszani, búvárkodnának vagy épp szívükön viselik a környezetvédelmet.

Kontra: Ha nem hoz lázba a trópusi világ, az úszkálás és a sellők, akkor valószínűleg jobb, ha nem ezt a kiegészítőt választod, mert ezeken kívül a hétköznapi játékmenethez olyan sokat nem ad hozzá.

***

A game packek esete egy kicsit más, ugyanis ezek javarészt egyetlen tematikára fókuszálnak, így az új tartalmak és interakciók köre is szűkebb. Éppen ezért kifejezetten kontra érveim ezekhez nincsenek, hiszen vagy érdekel valakit a kiegészítő témája, vagy nem.

Outdoor Retreat

Kempingezés, gyógynövénygyűjtés – minden, ami egy jó kis kiránduláshoz kell, megvan ebben a kiegészítőben. Ha visszaküldenéd néha a simedet egy kicsit a természet lágy ölére, esetleg szívesen mennél az egész háztartásoddal kikapcsolódni egy kicsit, akkor ez neked való. Az Outdoor Retreat funkciói nem lesznek folyamatosan jelen a simed életében, inkább csak alkalmanként tudod majd használni a játékcsomag nyújtotta lehetőségeket.

Spa Day

Ha valaki a wellness megszállottja, az minden bizonnyal élvezni fogja, hogy a simek mostantól jógázhatnak, akár csoportosan is, vagy elmehetnek szaunázni, esetleg kényeztethetik magukat egy masszázzsal. Magát a játékmenetet nem fogja igazán felrázni, ellenben alkalmas lehet annak megfűszerezésére némi testmozgással vagy kikapcsolódással. Leginkább azoknak ajánlom ezt a játékcsomagot, akik ilyen jellegű apróságokkal szeretnék kiegészíteni a már meglévő gyűjteményüket.

Dine Out

A vendéglátóipar sokak számára vonzó lehetőség, és a Dine Outtal bárkiből lehet étteremtulajdonos. Ha egy hangulatos kis hamburgerezőt szeretnél üzemeltetni a város szélén, megteheted – de ugyanígy a tiéd lehet a világ legsikkesebb ötcsillagos étterme is. Ha szeretnél elmerülni az étlapok összeállításában, az alkalmazottak képzésében, elégedetté akarod tenni az éhes vendégeidet és kritikusaidat, ez neked való. Vigyázat, sok energiát és időt igényel, így családos simek csak óvatosan vágjanak bele!

Vampires

A természetfeletti rajongóinak kötelező darab! Ha szereted a vámpírokat, és nem rettensz vissza az örökkévalóság gondolatától, ezt a játékcsomagot neked találták ki. Ez a lény rengeteget fejlődött az előző szériák óta és az új erők és gyengeségek segítségével te magad szabhatod testre, mire lesz képes a vérszívód. Tökéletesen játszható hosszú ideig, családdal vagy anélkül.

Parenthood

Ha a mindennapokra helyezed a legnagyobb hangsúlyt, és számodra a családalapítás is szerves része a simek életének, akkor feltétlenül szerezd be a Parenthoodot! Ez egészen új világot nyit meg számodra, hiszen mostantól a gyereknevelés hatással lesz a porontyaid fejlődésére. Ha lelkiismeretes szülő vagy, akkor a leszármazottad akár öt pozitív jellemvonással is gazdagodhat, mire felnő – amennyiben viszont szabadon garázdálkodhat, annak is meglesz a böjtje…

Jungle Adventure

Igazi felfedező vagy? Vagy legalábbis szeretnél azzá válni? Akkor érdemes kipróbálnod a Jungle Adventure játékcsomagot, amely felépítésében a The Sims 3 Világ körülre hajaz, bár egy teljesen új világba kalauzol el. Akár több simmel is felfedezheted Selvadorada kincseit és szépségeit, de ha csak egy simmel vágnál neki az ismeretlennek, az is teljesen rendben van. Az Outdoor Retreathez hasonlóan ez is egy olyan kiegészítő, amely valószínűleg nem fogja folyamatosan átitatni a játékodat, viszont remek lehetőség, ha valami újat szeretnél kipróbálni.

StrangerVille

Ha pedig valami igazán egyedire és eddig példa nélkülire vágysz, akkor a StrangerVille a te játékcsomagod. Bár a játék „simses” jellege megmarad, hiszen továbbra is a szükségletei fogják uralni a simedet, ám mellette lehetőséged nyílik majd a városka rejtélyének felgöngyölítésére. Többször is végigjátszható a történet, bár igazán érdekes és élvezetes az első végigjátszás lesz – vagy ha több idő telik el két próbálkozás között. Azoknak tökéletes választás, akik némi iránymutatásra vágynak, tetszik nekik a katonás rend, vagy épp maga a katonaság.

***

Most pedig, hogy a kiegészítőket felületesen bár, de megismertük, szeretnék a figyelmetekbe ajánlani néhány olyan párosítást, amelynek segítségével talán még élvezetesebb lesz a játékmenetetek. Ezek természetesen csak javaslatok, hiszen minden esetben ti fogjátok tudni, hogy több kiegészítő beszerzése esetén, melyek érdekelnek a leginkább benneteket.

Hétköznapokra

Seasons + Parenthood + Cats & Dogs

Az összeállítás logikája valószínűleg mindenki számára egyértelmű: ezek a kiegészítők valósághűbbé teszik a játékot, és a mindennapokat megfűszerezik némi esővel, gyerekneveléssel és macskaszőrrel. Ha egy igazi dinasztiát szeretnél felépíteni, akkor ezek a tartalmak sokat hozzáadhatnak az alapjáték funkcióihoz számodra.

Kikapcsolódásnak

Get Together + City Living + Vampires

Ha egy igazi bulizós kiegészítőcsomagra vágysz, akkor érdemes megfontolnod ezt a kombinációt. A Get Together klubjait és partijait tökéletesen kiegészítik a City Living fesztiváljai, így nem csak az éjszakai programokról gondoskodik a játék, hanem a nappaliakról is. És hogy kerülnek a képbe a vámpírok? Egyszerű. Ők azok, akiknek a legkevésbé van szükségük pihenésre, és akik az éjszakai életbe a legkönnyebben beleilleszthetőek. Meg hát… hol a legegyszerűbb megcsapolni való áldozatot találni? A tömegben!

Utazáshoz

Island Living + Outdoor Retreat + Jungle Adventure

Bár Sulani nem vakációs szomszédság, hanem letelepedésre is alkalmas, a mesés trópusi világ olyan, mintha álmaink nyaralóhelye elevenedne meg. A két játékcsomaggal pedig egy-egy hangulatos, különleges szomszédságot kapunk, ahová a simek elutazhatnak kikapcsolódni. Már amennyiben egy dzsungel felfedezése kikapcsolódásnak számít. Igazi utazóknak ajánlom ezt az összeállítást.

Karrierért

Get to Work + Dine Out + Get Famous

Bár mindhárom kiegészítő egészen más, mégis van bennük valami közös: a munka. Mindegy, hogy a simed orvos, menő éttermet vezet vagy színészként keresi a kenyerét, a karrierje felépítéséért bizony komolyan meg kell dolgoznia. Ami még inkább összefonja a kiegészítőket, az a Get Famous hírnévrendszere – hiszen bármit csinálsz is, a csillogás utolér, ha te is akarod.

***

A fenti ajánlások természetesen mind szubjektívek, tehát előfordulhat, hogy valakinek a kiegészítők egy egészen más aspektusa lesz szimpatikus, vagy épp teljesen más kombinációban szeret velük játszani. Ha te is megosztanád velünk a véleményedet, írd meg kommentben, milyen párosításban szeretsz játszani a kiegészítőkkel, illetve melyiket kinek ajánlod!

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Lee
Lee
4 évvel ezelőtt

Ruby, köszönöm ezt a posztot, én mindig azon töprengek melyik lenne a nekem való kiegészítő. Ezúttal nem tervezem hogy megveszem az összeset , csak ami tényleg érdekel és nekem való. Most pl a Seasons és a Strangerville amit nagyon jónak tartok együtt. De a Parenthood is egy kedvencem. Számomra mindenképp szempont például hogy a kiegészítőben van-e város. Egy új város nagyon fel tudja dobni a játékot, minden jellemzőjével.