Simblog,  Sims 4 Kihívás

Játékindító alapszituációk

Ha csak nincsen kedvenc háztartásod, játékmeneted, valószínűleg időnként te is elgondolkozol azon, hogyan kezdj új játékot. Egyedülálló simet alkoss vagy egy egész családot? Legyen háziállat a háztartásban, és ha igen, milyen és mennyi? Gazdag főhősöd legyen egy kastélyokat megszégyenítő házban – vagy éppen rongyos, szegény simmel kezdj? A kérdések sosem fogynak el, és talán az ötletek sem jönnek olyan könnyen, mint szeretnéd. Ha inspirálódnál, de nem szeretnél egyből belevágni egy kihívásba, akkor nézd meg, milyen játékindító alapszituációkat gyűjtöttünk össze!

 

Túl közeli szomszéd

Készíts két tetszőleges simet, majd költöztesd be őket egy telekre – és építs külön házikót mindkettőjük számára. Innentől kezdve a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen: élhetnek békében egymás mellett úgy, hogy szinte sosem lépnek kapcsolatba, összebarátkozhatnak, egymásba szerethetnek, de utálhatják is egymást. Koncentrálhatsz a céljaikra, karrierjükre, de akár a kapcsolatukra is.

Pro tipp: A Create A Sim sztorimód használatával is létrehozhatod a két simet, így plusz izgalmakkal fűszerezheted a játékmenetedet.

 

Majdnem hajléktalan

Játszhatod egy simmel vagy egy egész családdal is, a lényeg az, hogy mindössze egy kicsi, üres telket vegyél a háztartásodnak.
Ezt követően az alábbi csalások használatával vedd el a család megmaradt pénzét:
1. testingcheats on
2. money 0
Így simeidnek lényegileg mindent a város közösségi telkein kell megoldaniuk – a zuhanyzást, az ételkészítést, az alvást és a jártasságok csiszolását is. Ahogy lassan összegyűjtesz nekik egy kis pénzt, természetesen elkezdheted megépíteni álmaik otthonát.

Pro tipp: Mindig csak egy kicsit építs a házadhoz, eleinte vásárolj olcsóbb berendezési tárgyakat. A pénzkereséshez pedig ITT  találsz hasznos tippeket.

 

Casanova megállapodik

Itt a remek alkalom, hogy elkészítsd a legellenállhatatlanabb simet, akit csak el tudsz képzelni – és válaszd neki a Serial Romantic életcélt. Mielőtt azonban belevetné magát a romantikázásba, még készítsd el azt a simet, aki mellett a végén megállapodhat. Ő lehet egy barátja, egy szomszédja, bárki, de legyen jelen az életében – éppen csak ne kezdjen ki vele a hódító, amíg nem teljesül az életcélja. Miután ez megtörtént, következőnek válaszd a Soulmate életcélt, és hozd össze casanovádat a neki kiszemelt simmel.

Pro tipp: Nem kell ragaszkodnod a sztereotípiákhoz, nyugodtan választhatsz női simet a csábító szerepére, vagy játszhatsz akár LMBTQ+ karakterekkel is.

 

Álmaim vállalkozása

Készíts egy tetszőleges simet, majd költöztesd őt be valahová! Lehet családja vagy háziállata is, de ennek a simnek legnagyobb vágya az lesz, hogy felépítse álmai vállalkozását – hogy ez egy kis pékség, bolt, étterem vagy állatorvosi rendelő, az már rajtad áll. Ha marad elég pénzed a beköltözést követően, már meg is veheted a telket a vállalkozásod számára. Munkát viszont mindenképpen vállalnod kell, hogy pénzt kereshess simed álmának beteljesítéséhez. Simed akkor se hagyja ott a munkahelyét, amikor már lehetősége volt beindítani a vállalkozását, hiszen eleinte minden biznisz csupán pénznyelő, és valamiből fenn kell tartanod a háztartásodat.

Pro tipp: Költöztesd őt egy olcsóbb házba, így az elején több pénzed marad a vállalkozás beindítására.

 

Magányos művész

A történet kezdetén adott egy időskorú, magányos sim, akinek senkije nincsen (maximum egy háziállata), ellenben kora elismert művészeként tartják számon. Azt, hogy milyen művészeti ágban teljesedik ki, te választod ki: lehet író, festő, valamelyik hangszer mestere, fotós, amit csak szeretnél. A feladatod innentől kezdve az, hogy megtaláld magányos művészed párját. Hogy milyen irányba kanyarodik a története, az már csak rajtad áll – választhat magának fiatal párt vagy épp korabelit, vállalhatnak gyereket, örökbe is fogadhatnak, de dönthetnek úgy is, hogy a tengerpartra költöznek vagy vámpírrá válnak, és örökké élnek.

Pro tipp: Ha igazán bevállalós vagy, a művészeddel kezdj el játszani még fiatalabb korában, építsd fel magad a karrierjét, gyűjts vele pénzt! Fiatalabb korában akár kicsapongó életet is élhet, ha úgy izgalmasabbnak érzed. Választhatod viszont azt is, hogy csalások használatával éred el a kívánt eredményt egy idős simnél.

 

Sztárrá válok érted!

A rajongás nagyjából egyidős jelenség magával a hírnévvel. A simed kiszemeltje pedig nem más, mint az egyik legnagyobb sztár a földkerekségen – akinek még bemutatkozni sem tud, hiszen ő maga nem híres. Segítsd őt tehát abban, hogy minél gyorsabban belevethesse magát a sztárságba, majd elnyerhesse szerelme szívét!
A főszereplőd lehet bármilyen nemű és korú, és hírnevet is szerezhet bármilyen tevékenységgel.

Pro tipp: Ha igazán nagy kihívásra vágysz, játszd a játékot tinikkel! A bálványozott hírességet elkészítheted te magad (őt híressé teheted csalással is), vagy választhatsz a már meglévők közül is.

 

Édes mostoha

Készíts egy egyedülálló szülőt legalább egy gyermekkel, majd költöztesd be őket valahová! Ezt követően a szülőnek szerezz párt, olyat, akivel a gyerek nem találja a közös hangot, de akit kénytelen elviselni, hiszen ezentúl a szülőjéhez tartozik. Az esküvőt követően pedig valahogyan add a Kaszás kezére szegény szülőt, hogy a gyermek a mostohájával maradjon. Hogy innentől kezdve mi történik velük, az már csakis rajtad (és persze rajtuk) múlik. Összebarátkozhatnak, válhatnak igazi családdá, de le is élhetik közös éveiket utálkozva.

Pro tipp: Ha tovább nehezítenéd az életüket, a párnak születhet közös gyermeke is, hogy a féltestvér mindenképp a mostohához kösse az idősebb gyereket.

 

Földre szállt angyal

Simed lehet bármilyen nemű és életkorú, lehet családja, lehet még akár gyermek vagy szülő is. Egyetlen dolog számít csak: hogy mindenhol segítsen, ahol csak tud. Tehát adományozzon minden nap pénzt jótékony célokra, szedje fel a szemetet, járjon el önkénteskedni, beszélgessen az idős simekkel, fogadjon örökbe legalább egy gyereket – és annyi kóbor állatot, amennyit csak tud! Ha igazán komolyan szeretnéd venni a játékot, akkor válaszd a vegetáriánus jellemvonást is – természetesen a jó jellemvonással együtt.

Pro tipp: Amennyiben igazi kihívásra vágysz, simed egyedülállóként akár hivatásos nevelőszülő is lehet! Regisztráld magad így a munkaügyi központban, majd fogadj örökbe annyi árvát, amennyit csak tudsz!

 

Rossz szülők

Nem mindenkinek való a gyermekvállalás – ám sokan erre már csak a gyerkőcök születése után jönnek rá. Játszhatsz egyedülálló szülővel vagy apa-anya párossal is, a lényeg, hogy mindketten hanyagolják három gyermeküket, lehetőleg legyenek munkakerülők vagy rosszul keresők, és töltsék az egész napot szórakozással. A legidősebb gyermek legyen tini, és ő próbálja meg egyenesben tartani a családot azzal, hogy foglalkozik a két kisebbel, valamint részmunkaidőben még dolgozik is. Ebből a helyzetből kihozhatsz bármit, egyedül a fantáziád szabhat határt! Megjavulnak a szülők? Beletörik a főhősünk bicskája a feladatba? Hogyan alakítod a szálakat?

Pro tipp: Használd fel okosan a gyerekek szabadnapjait, és igyekezz őket jó hangulatban tartani, hogy ne szabaduljon el a pokol!

 

Rómeó és Júlia új élete

Rómeó és Júlia történetét mindenki ismeri. Nekik nem jött össze, de miért ne létezhetne olyan tinédzser pár, akiknek igen?
Készíts két bármilyen nemű tini simet, egy szerelmespárt. Ne legyen rajtuk kívül senki a háztartásban, hiszen elszöktek otthonról, hogy kettesben kezdjenek új életet. Később természetesen vállalhatnak majd háziállatot is. Költöztesd be őket valahová, és indítsd el őket az élet rögös útján! Vezessék a háztartást, tanuljanak, dolgozzanak, maradjanak a felszín felett – te döntöd el, hogyan tovább.

Pro tipp: Próbálj nekik minél olcsóbb házat vásárolni, lehetőleg használt vagy szintén olcsó bútorokkal. Elvégre egy szökött tinipárnak miből telne luxuscikkekre?

Szerkesztőink ajánlása:

Thea

Lakóközösség

Ez az alapszituáció azoknak szól, akik sok simmel szeretnek játszani, és szívesen szövögetik a szálakat aszerint, milyen kapcsolatot építenek ki egymással személyiségük alapján a lakók. Válassz egy nagy telket, és építs rá három kisebb lakást. Mindegyikben egy-egy fiatal pár fog lakni. Az egyik család legyen módosabb, rendelkezzen nagy tévével, számítógéppel, és csupa olyan holmival, ami előtt a simek szeretnek időt tölteni, de legyen a család minden tagjának legalább egy negatív tulajdonsága (kleptomániás, kellemetlen, sznob, stb.). Ha gyermekeik születnek, ők is minél hamarabb rendelkezzenek negatív vonással. A második lakásban éljenek „kívülállók”, azaz ha szereted a természetfeletti lényeket, akkor vámpírok vagy földönkívüliek, ha pedig inkább a reális világban maradnál, a simek vállaljanak munkát a bűnöző karrierben. A harmadik család lakói legyenek igen szegények. Csak legszükségesebb tárgyakat birtokolják, és szoruljanak a szomszédaik segítségére, ha szórakozásra vagy némi luxusra vágynak. Az udvarra építs játszóteret és egy-két dolgot, ami közösségi tevékenységre ad lehetőséget (tűzrakó, kert), hogy a lakók minél gyakrabban találkozzanak. Vajon hogyan alakul az ő és gyermekeik élete? Ellenségek lesznek, vagy barátságok és szerelmek szövődnek közöttük?

Pro tipp: Nyolcnál több simmel is játszhatod, ha letöltöd valamelyik erre alkalmas modot, amit ITT ajánlottunk.

 

Bakancslista

Simed már túljutott élete delén, idős korba lépett, de hiába a jómód, legnagyobb álmát sosem sikerült valóra váltania: nem született gyermeke. Úgy határoz, adoptál egy kisfiút vagy kislányt, hogy egy kis napsugarat lopjon életébe. Ennek a gyermeknek mindent meg szeretne adni, ami módjában áll, figyelmet, tudást és élményeket.

Pro tipp: Simed azt szeretné, hogy a gyermek megismerje az egész világot, úgyhogy feltétlen látogass el vele minden szomszédságba, fedezz fel vele minden rejtett helyszínt, és próbálj ki vele minden szabadidős tevékenységet!

 

Noi

Család a színfalak mögött

Készíts egy családot, akár egyedülálló szülővel is működhet. A szülők egyike rendelkezzen legalább egy nagyon negatív személyiségjeggyel, mondjuk „gyűlöli a gyerekeket” vagy a „undok”, akár mindkettővel.
A gyerekek pedig ikrek legyenek, akár hármasak, tinik. Mind a kettő vagy mind a három ikernek legyen nagyon különböző a személyisége. Egyikük legyen „jó”, „derűs”, a másik „gonosz” és „undok”, a harmadik pedig kicsit „zakkant” (Erratic). Nem egyszerű egy ilyen családot működtetni, de a történet alakulása igen színessé válhat. A jó testvér, ha megpróbálhatja összetartani a családot, mert a szülőre nem számíthat, és megakadályozni, hogy egyik testvére netán a bűnözői pályára tévedjen, nehéz feladatot vállal magára. Főleg, hogyha a nem túl jó természetű testvére állandóan keresztbe tesz neki, a zakkant testvér pedig állandóan kalamajkába keveredik, és még az iskolából is folyton lóg.

Pro tipp: Ha szeretnéd megfűszerezni a játékmenetedet egy kis drámával, engedd, hogy beköszöntsön a szerelem a testvérek életébe! Vajon a jó testvér képes lesz úgy egyensúlyozni, hogy a párjára és a családjára is jusson elég idő? Mi történik, ha a gonosz testvér olyan simet választ, aki még rossz hatással is van rá? Vajon létezik olyan, aki megszereti a különc, bolond harmadikat? Derítsd ki!

 

Az új lakók

Készíts két fiatal felnőtt simet, bármilyen nemi párosításban. Legyenek lakótársak egy albérletben. A legolcsóbb lakást tudják fenntartani, az egyik sim igazi életművész, és henyélő, nem igazán a pénzkeresésre koncentrál. A „lusta”, „rendetlen” jellemvonást akár meg is kaphatja. Próbálkozhat festegetéssel, zenék írásával, mixelésével stb. Kicsit ebből, kicsit abból, csakhogy ne legyen túl megerőltető, és legyen ideje sok filmet és tévét nézni.
A másik sim pedig nagyon szeret szórakozni, új embereket megismerni, mindene a partizás, a fesztiválozás. Már egy ideje tudja, hogy saját neméhez vonzódik, bár nem igazán találja eleinte így a helyét. Keresi-kutatja azt, aki olyan, mint Ő, és akivel esetleg családot alapíthat. Szeretne gyereket örökbe fogadni, viszont ehhez meg kell alapoznia az anyagi hátteret is, és felhagyni az állandó bulizással. Ezt tényleg nehézzé tehetjük számára, főleg, hogyha elérjük, hogy nagyon jó hírneve legyen, és állandó meghívások zúduljanak rá, amikre nem tud nemet mondani. A szobatársa természetesen mindenben benne van, ami nem túl megerőltető, és nem jár munkával. A koktélozás, a kajapartik mindig jelen vannak.

Pro tipp: A bulizós simeddel érd el az összes bulitípus arany medálját, a lazítóval pedig kezdj bele nyugodtan minden olyan hobbiba, amiből pénzt remélhet, hiszen abból még sosem történt semmi baj, ha az ember túl sok mindenbe belekezdett! Vagy talán mégsem ez a praktikus? Derítsd ki magad!

 

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.

3 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
TimMac
4 évvel ezelőtt

Hát én nem gondolkodtam különösebben anno ilyen alapsztorin, de sikerült belekeverednem a “Sztárrá válok érted!” helyzetbe, mikor a szingli férfi simemmel nem tudtam senkit elcsábítani, mert mindenki híres volt a városban. Szóval hiába terveztem eredetileg tök más irányt neki, végül színész lett, csak hogy csajozhasson. Aztán persze végül egy tök átlagos lányt vett el, és lett sok gyerekük 😀

TimMac
4 évvel ezelőtt
Válasz neki:  Ruby

Már amennyiben vehetjük úgy, hogy sims =élet XD valóságban azért ritkán van azzal gondja az embernek, hogy mindenki túl híres hozzá képest ahhoz, hogy randizzon vele 😀