Simblog

Hibák és problémák, amiket tudnod kell a Sims 4-ről

Ha egy ideje már játszol a Sims 4 játékkal, valószínűleg többször volt olyan eset, amikor a számítógép vagy a TV képernyője előtt ültél és az csak úgy kifagyott. ,”…Tessék?”
Az ehhez hasonló esetek általában nem szokatlanok a Sims játékokban. Néhányan azt mondanák, hogy ezek a hibák adják a sorozat elragadóságát, és hajlamosak vagyunk egyetérteni ezzel… néha. Máskor inkább értetlenül állunk a dolog előtt, minthogy szórakoznánk.

Íme csak néhány a sok problémából és/vagy hibából, amelyek miatt számtalanszor vakartuk már a fejünket.

1. Szimulációs késés

Bár én személy szerint egyáltalán nem tapasztalom ezt a játékomban, mégis elég sokan panaszkodnak emiatt, ami okot ad arra, hogy benne legyen ebben a cikkben. A szimulációs késés különbözik a képkockasebesség késésétől. A képkockasebesség késleltetésével az egész játék kihagy, ugrik vagy akadozik. Vizuálisan nagyon észrevehető, ha késik a játékod. A szimulációs késés egy késés a… szimulációban. Ez azt jelenti, hogy a simek a parancs kiadása után percekig csak állnak és meredten bámulnak maguk elé. A karrier és az iskola értesítései csak órákkal később jelennek meg. A simek ottragadnak az iskolában vagy a munkahelyen. Bár úgy tűnik, hogy a játék zökkenőmentesen fut, nyilvánvaló, hogy a szimulációs látvány le van maradva.

Több tényező is hozzájárul ehhez a problémához. Az egyik az, hogy a játék kódolása nem olyan tiszta, mint amilyennek lennie kellene. A másik a hardver. Egy PS4, XBox One vagy egy olcsó, többfunkciós laptopnál nagyobb szimulációs késést fogsz tapasztalni, mint egy PS5, Xbox Series X vagy egy egyedileg épített asztali számítógépnél. Ez azért van, mert a hardver egyszerűen nem rendelkezik a Sims 4 által megkövetelt feldolgozási teljesítménnyel.

Hogyan tudod megoldani a problémát? Nos, van egy gyors sebtapasz megoldás, ha néhány percre megállítod a játékot, ha észleled a szimulációs késést. Ez lehetőséget ad a játéknak, hogy felzárkózzon, és átmenetileg segíthet visszaterelni a dolgokat a helyes kerékvágásba. Ezt azonban minden alkalommal meg kell csinálnod, ha újra előfordulna. Elsősorban a szimulációs késés csökkentése érdekében kerüld a nagy feldolgozási teljesítményt igénylő dolgokat. Játssz kis háztartásokkal, kis telkeken és kerüld a zsúfolt, látványos közösségi telkek látogatását vagy a nagy társasági események rendezését. Mindezek a dolgok nagyon megterhelik a rendszeredet, ha az már amúgy is szimulációs késéssel küzd. Ha PC-s játékos vagy, aki modokat használ, akkor van számodra egy Simulation Lag Fix mod, amit jelenleg is a SrslySims frissít és tart karban. Nem mindenki számol be javulásról a mod használata közben, de néhányan észreveszik a különbséget, így érdemes lehet kipróbálnod.

Ha egyik megoldás sem segített, és már a játékot is javítottad, kitöröltél mindent a Mods mappából, és törölted a Cache fájlokat, akkor lehet, hogy itt az ideje, hogy frissítsd a hardvered.

2. Késés az Építés módban

Ezt néha tapasztalom, de furcsa mód nem mindig fordul elő. Sok játékos extrém késésről számol be minden egyes alkalommal, amikor az Építés/Vásárlás módba lép. A játék néha percekig akadozik és lefagy. Bizonyos esetekben a játék továbbra is késik, amíg ki nem léptek az Építés/Vásárlás módból.

Sajnos nem sok minden van, ami megoldhatja ezt a hibát. Ez a Sims csapat kódolási problémája; azonban, minél több tárgyat kell betöltenie a játéknak, annál rosszabb lesz a késés az Építés/Vásárlás módban. Ha rendelkezel minden egyes kiegészítő csomaggal és szettel, vagy ha sok egyedi tartalom van a játékodban, az Építés/Vásárlás módban a késés olyan mértékű lehet, hogy már egyáltalán nem is fogsz tudni irányítani benne. Ha ezt a problémát szeretnéd minimalizálni, akkor tiltsd le, vagy töröld le azt a kiegészítő csomagot, amit ritkán használsz, és töröld az egyedi tartalmakat is. Tényleg nincs szükséged 10 000 db Építés/Vásárlás módban lévő Egyedi tartalomra. Bízz bennem!

3. Víz megszállottság

A Sims 4 lelkes játékosainak valószínűleg már feltűnt, hogy a simek egy kissé… a víz megszállottjai. Nem csak úszni és fürödni (bár azokat is kicsit túlságosan is szeretik), hanem vizet inni is szeretnek. Minden nap minden ébren töltött pillanatában, amikor nem irányítod őket folyamatosan, a simek állandóan a mosogatóhoz mennek és egyik pohár víz után isszák a másikat. Minden. Nap. Semmi mást nem csinálnak, csak a mosogatónál állnak és örökké vizet isznak, kivéve, ha rá kényszeríted őket, hogy valami mást csináljanak. Ez a probléma rosszabb azokon a telkeken, ahol nincs sok olyan tevékenység, amely elvonná a figyelmüket a mosogatóról. A Sims Csapata azt állítja, hogy javították ezt a problémát, de a javítás nem vált be. Még mindig sújtanak bennünket az üres vizespoharak, amik az otthonunk minden egyes pontján megtalálhatóak.

Hogyan oldjuk meg mi magunk a problémát? Kikapcsolhatjuk az önálló akaratot a játék beállításaiban. Ez megakadályozza, hogy a saját Simjeid folyamatosan vizet igyanak, de megakadályozza őket abban is, hogy bármi mást egyedül csináljanak. Minden cselekedetüket mikromenedzselned kell majd, mert semmit sem fognak többé önállóan végezni, még az alapvető szükségleteikről sem fognak gondoskodni. Viszont ez nem fogja megállítani a vendégeket abban, hogy állandóan vizet kortyolgassanak, amikor meglátogatnak. Ez tényleg nem egy tökéletes megoldás, különösen akkor, ha nagy háztartásokkal játszol, és az önállóságra támaszkodsz, hogy mindenki igényeit kielégítsd. Egy másik megoldás az lenne, ha gondoskodnál arról, hogy sok figyelemelterelő tevékenységek legyenek a házban, ami visszatartja őket attól, hogy a mosogató fölött legyeskedjenek. Számítógépek, tévék, medencék, bármilyen tárgy, ami a simeket úgy vonzza, mint molylepkét a fény, ezeket helyezd be a házba. Ha szerencséd van, a simjeid inkább “trollkodnak a fórumokon”, vagy inkább megnézik a Game of Llamas összes részét. De ez nem teljesen fogja őket megakadályozni abban, hogy vizet igyanak. Csak csökkenteni fogja a cselekvés gyakoriságát.

Természetesen, ha PC-s felhasználó vagy, aki szereti a modokat használni, akkor több lehetőséged van. Az MCCC Tuner funkciója megakadályozhatja ezt a viselkedést a telkeden. Szóval ez a mod, én személy szerint ezt használom, mivel az MC Tuner nem mindig működik nálam.

4. Hibás Onsen

Valószínűleg ez az egyik legidegesítőbb dolog ezen a listán. Nem is hívnám “furcsaságnak”. Ez egy hiba. Egy teljesen játékromboló hiba, ami már régóta jelen van a játékban. Ez egy tökéletes vihar, amely dominóeffektust hoz létre, a Snowy Escape tartalmának körülbelül a felét játszhatatlanná teszi.

Szóval, mi a probléma forrása? Az Onsen rész hibás. Ha odautazol, a Simed a területre kerül, de nem lesz egyik telken sem. Amikor megpróbálsz visszalépni a Térkép módba, és újra belépni a telekre, nem tudja betölteni a területet. Visszalép a Világválasztó képernyőre.

Hogyan jön be a dominóhatás? Onsen a kiegészítő csomag nagy részét alkotja. A hiba miatt a Simek nem tudnak Hegyi expedíciókra menni. Pedig az elkezdéséhez Onsenből kell indulnod. Mivel a hely sérült, így a Simek egyáltalán nem tudnak feljutni a hegycsúcsra; ide csak is a Hegyi expedícióval lehetséges eljutni. És mivel a Simek nem tudnak feljutni a Mt. Komorebi hegy csúcsára így az Extrém sportok szerelmesei életcél is meghiúsul, ezért nem tudod teljesíteni azt, hogy feljuss a Mt. Komorebi hegy csúcsára.

Tehát ez egy helyszín, egy társasági esemény, három mérföldkő és egy életcél, amelyeket nem tudsz teljesíteni, mert Onsen sérült. Mi a legszörnyűbb az egészben? Az, hogy nincs megoldás. Egyszerűen kerüld kell Onsen látogatását ezzel együtt a Hegyi expedíciót és az életcélt is. Gyakorlatilag, ezt kell tenned, hogy a fizetett játék tartalmának legalább a felével játszhass.

Miért nem javították még ezt ki? Mert nem minden játékost érint ez a probléma. Ezért a Sims csapatának nehéz meghatározni hogy mi is okozza pontosan ezt a hibát. Például a friss mentésemnél nincs ez a probléma, viszont a régóta futó Super Sim mentésemnél igen.

5. Épületek elhelyezése Városszerkesztő módban

Észrevetted-e már, hogy Városszerkesztő módban SOKKAL hosszabb ideig tart elhelyezni egy épületet a Galériából, mintha csak egy telket töltenél be? Igen, mi is. Gyakran előfordul, hogy egyes dolgok eltűnnek a telekről, ha a Városszerkesztő módból helyezzük le azokat. Ez nem nagy bosszúság, mivel könnyen kikerülhető. Először is töltsd be az üres telket Építés/Vásárlás módban, mielőtt elhelyeznéd rá az általad kiválasztott épületet. Néhány másodpercet vesz igénybe a betöltés, de egyébként nem jelent nagy nehézséget a világaid felépítésében. Mindazonáltal jó lenne, ha a Városszerkesztő módból az épületek elhelyezését jobban optimalizálnák, mivel ez a játék egyik jellemzője.

6. A hibakeresési labirintus

A lelkes építők mindent tudnak a (hidden debug) rejtett hibakeresési és élő szerkesztési menükről, amelyek több ezer olyan tárgyat tartalmaznak, amelyek a normál Vásárlás/Építés katalógusában nem érhetők el. Ha nem ismered ezeket a rejtett menüket, itt olvashatsz róluk. Ha viszont már ismered ezeket, első kézből tudhatod, milyen macerás a böngészés bennük. Több ezer csodálatos elem… mindnek ** DEBUG ** a neve, így lehetetlen megtalálni, amire szükséged van.

Ezek a rejtett menük gyakorlatilag nincsenek rendszerezve, és számos korlátozással rendelkeznek, például nincsenek minták és klónozási lehetőségek sem. Egy hatalmas összevisszaságot kell átnézni. A játékosok ezt úgy oldották meg, hogy összegyűjtötték ezeket a tárgyakat és szobaként feltöltötték a Galériába, így, ha valami konkrét dolgot keresel, azt megtalálod a Galéria valamelyik ilyen gyűjteményében. A mod felhasználók számára TwistedMexinek van egy modja, az úgynevezett Better Build/Buy, ami megfelelően rendszerezi a hibakeresési katalógust. Sok játékos rendkívül hasznosnak tatálja a Hibakeresési menüben való eligazodáshoz.

7. Üljön le, mielőtt használja a számítógépet

Találkoztál már olyan problémával, amikor a simek egyszerűen nem hajlandók használni a számítógépet, akárhányszor erre utasítod őket? A cselekvés azonnal törlődik a listájukról, és nem csinálnak semmit. Ez gyakran előfordul olyan épületeknél, amelyek a moveobjects csalással egyedi íróasztalt hoznak létre, de néha egy sima régi EA íróasztallal és számítógéppel is előfordulhat.

Szerencsére ez könnyen orvosolható. Csak add ki a parancsot a simednek, hogy először üljön le a székre a számítógép elé, majd utasítsd, hogy használja a számítógépet. Miért történik ez időnként? Miért kell őket utasítani, hogy elsőnek üljenek le? Nem igazán tudjuk, de legalább ez egy gyors megoldás arra az esetre, ha mégis belefutnál ebbe a problémába.

8. Kísérteties telefonhívások

Ezt mindannyian megtapasztaltuk már a játékban. Kapunk egy hívást a kedves öreg nagypapától, aki elmondja, hogy egy őrült Rave buli lesz a windenburgi elhagyatott romoknál, és nektek, srácok, mindenképpen el kellene együtt mennetek megnézni! A probléma? A jó öreg nagypapa meghalt. Egy szellem hívott meg titeket egy Rave buliba.

Ez voltaképpen nem egy hiba. Inkább furcsaságnak nevezhető. A játék ugyanúgy viszonyul a szellemekhez, mint az élő simekhez, még a haláluk után is tudnak telefonálni. Az örökös játékosokat folyamatosan elárasztják a halott rokonaik telefonhívásai, akik meghívják őket bárba, klubba, vagy gratulálnak nekik az új álláshoz, babához vagy házassághoz. Ugyan a legtöbb játékos nem bánja a különös játékmenetet, szerintünk azért ez egy kicsit hátborzongató.

Az egyetlen módja, hogy ezt megakadályozd, ha megtalálod az összes halott Sim sírkövét vagy urnáját, akit a háztartásod ismert, és elengeded a lelküket a túlvilágra. Vagy csak menj el a nagypapával egy szórakozóhelyre. Valószínűleg unatkozik a túlvilágon, így jól jönne neki egy kis kikapcsolódás.

9. Eltűnt sírkövek

Úgy döntöttél, hogy megszabadulsz ezektől a kíváncsi, tolakodó szellemektől, akik éjjel-nappal hívogatnak, de van egy problémád: a sírkövük vagy az urnájuk sehol sincs. Nem találod a módját, hogy a lelküket a túlvilágra küldd. Ha már átkutattad a telket, ahol meghaltak (általában az otthonukat), és sehol sem találod a sírkövet vagy az urnát, akkor nincs szerencséd. Egyszerűen meg kell várnod, amíg a szellem egy idő után magától eltűnik. Ez elég sokáig eltarthat. Néha egy teljes generációt vagy még annál is több.

De ha te mod felhasználó vagy, ismét a modok segíthetnek a megoldásban. LittleMsSamnek van egy modja, ami képes sírkövet vagy urnát generálni a játék bármelyik szellemének, így végleg elengedheted a lelkét… vagy csak töltsd meg a családi temetőt menő sírkövekkel, mi nem ítélkezünk.

10. Okkult gyerekek és a CAS nem jönnek ki egymással

Ha sokat játszol az okkult Simekkel, talán észrevettél néhány problémát az okkult tipegőkkel és gyerekekkel, különösen a sellőkkel és a varázslókkal kapcsolatban. A varázsló tipegők és gyerekek nem tartják meg ugyanazt a szemszínt, főleg, ha a természetellenes szemszínek valamelyikét, például a lilát használod. Minden alkalommal, amikor belépsz a CAS-be vagy kilépsz onnan, a szemük alapértelmezés szerint barna vagy piros lesz. Ez annyira feldühített, amikor egy lila szemű varázsló ikerpárt neveltem, és több órán át próbálkoztam, hogy van-e bármi, amivel megakadályozhatom, hogy a szemük állandóan megváltozzon, de sehol nem találtam erre semmilyen segítséget. A megoldás, amit sikerült végül kitalálnom, 10-ből 9-szer bevált. Nem tudom, miért működik, vagy néha miért nem, de a probléma mostanra nagyrészt megoldódott. Ahhoz, hogy a CAS-ből való kilépésedkor ne változzon meg a szemük színe, győződj meg arról, hogy a gyerek/tipegő aktív Sim a CAS-ben és hogy az első hétköznapi ruhájukban legyenek. Ezután változtasd meg a szemük színét arra a színre, amire szeretnéd és lépj ki a CAS-ből anélkül, hogy bármi mást csinálnál. Az első hétköznapi ruhájukban kell lenniük és a szemek módosítása után semmi mást nem szabad megváltoztatni rajtuk. Ennek eredményeképp a szemek színe a CAS-ből kilépve is a kiválasztott színükön marad, legalábbis az esetek jelentős részében.

Annak érdekében, hogy a CAS-be való belépéskor ne változzon meg a szemszínük, lehetőleg ne lépj be velük a szerkesztőbe. Ha modokkal játszol, használd a MCCC-t a háztartás többi tagjának a módosításához, ha szükséged lesz rá. Így elkerülhető, hogy a tipegő vagy a gyermek a CAS-be kerüljön, és így megakadályozható, hogy a szemei megváltozzanak. Ha feltétlenül szerkesztened kell a tipegőt és a gyereket, akkor módosítsd őket is külön. Gondoskodj róla, hogy az első hétköznapi ruhájukban legyenek és a szemük színe legyen az utolsó dolog, amit változtatsz rajtuk mielőtt kilépnél a CAS-ből.

A sellőgyerekek és tipegők esetében a bőrük részletei nem maradnak meg. A szeplők, szépséghibák vagy bármi hasonló eltűnik, valahányszor elhagyod velük a CAS-t.
Erre még mindig nem találtam megoldást, de kipróbálhatod a varázslóknál használt javítást, és megnézheted, hogy neked segít-e.

Te milyen furcsa vagy bosszantó dolgokat vettél még észre a Sims 4-ben? Számos más dolog is van, nem csak annyi, amennyit ebben a cikkben leírtunk.

Forrás: Sims Community