Simblog

Bella Goth nyomában – 3. The Sims 3

A sorozat első részében megismerkedtünk a határozott, ízlésesen öltözködő Bellával, a másodikban pedig megpróbáltuk kideríteni, hová is tűnt. Ezúttal a harmadik szériabeli Bella szerepel – az egyetlen, akinek még nem Bella Goth a neve.

A The Sims 3-ban ugyanis Bella még gyerek (hét napja van még a tini életszakaszig), és a szüleivel, Jocasta és Simis Bachelorral, valamint bátyjával, Michael Bachelorral él együtt. Ez az első – és eddigi egyetlen – széria, ahol Bella a leánykori nevét, tehát a Bachelort használja. Az ikonikus piros ruhája azonban itt sem maradhatott el – valószínűleg azért is ezt hordja, mert a piros a kedvenc színe. Bár a The Simsben és a The Sims 2-ben a szeme színe a barnának egy sötétebb árnyalata volt, ezúttal a szemszíne mogyoróbarna. Ráadásul amikor felnő, egy kicsit eltér a már megszokott külsejétől: az ajkai vékonyabbak, a szemei pedig nagyobbak.

A jellemvonásai Jó, Bátor és Szerencsés, Általános iskolai tanuló, ahol egészen jól teljesít, B osztályzata van, ami nagyjából négyesnek felel meg a mi rendszerünkben. Van egy kis gót beütése is, erre pedig leginkább a hálószobája és a játszószobája utal, ezek ugyanis koponyákkal vannak dekorálva.

Ez magyarázat lehet arra, hogy később miért házasodik össze Mortimerrel (akivel jelenleg legjobb barátok), valamint jelzi a természetfeletti iránti érdeklődését is. A festés jártassága egyes szintű – a művészetek szeretete egyébként csaknem olyan ikonikus, mint a külső megjelenése, hiszen már a legelső szériában is gyakran zongorázott vagy festegetett. Azt is beszélik, hogy nagyon jól nevelt, valamint ő a környék legjobban öltözött lánya.

Érdekes, hogy a játékban időnként megjelenik egy olyan hiba, amelynek következtében a gyermek Bella ikonja helyett a kapcsolati panelen és a kívánságoknál egy Mortimerhez hasonló gyerek képe jelenik meg.

 

Érdekességek

Borító: Bella feltűnik a The Sims 3 borítóján.

Könyv: A könyvespolcokon van egy könyv „Hová tűnt Bella?” címmel. Egy elég széles körben elterjedt teória szerint ez a Hol van Waldo? (vagy az Egyesült Királyságban a Hol van Walley?) című könyv játékbeli megfelelője. Továbbá simeink elolvashatják a Szépkellemesi gyilkosságot is Alexander Goth tollából – bár ez az Alexander Goth még nem lehet a The Sims 2-ből már ismert Alexander, hiszen ő még meg sem született ebben a szériában; ha csak nem időutazóként érkezett ebbe a világba. Ezek a könyvek utalást jelenthetnek Bella The Sims 2-es eltűnésére; a The Sims 3 alapjátékban ugyanis még nem lehetséges az űrlények által elkövetett emberrablás. További érdekesség egyébként, hogy a gyermek Mortimer éppen ezt a könyvet olvassa a játék kezdetén.

Gyűjtemények: A simek találhatnak Ritka bellacit elnevezésű meteoritokat.

Könyvespolc: Az egyik könyvespolcon van egy kép, amely valószínűleg a The Sims 2-es Bellát ábrázolja.

CD lejátszó: A CD lejátszó tetején az egyik lemez borítója Bellát ábrázolja még a The Sims 1-es időkből.

Adományozás: Ha a simed rendelkezik a Jó jellemvonással, akkor adományozhat simoleont Bellának.

Detektív: Ha egy sim nyomokat keres, előjön majd az üzenet, hogy „Ez Bella eltűnésére emlékeztet… tovább kell keresnem!”. Mivel azonban nagyjából ötven évvel Bella eltűnése előtt vagyunk, ennek nincs túl sok értelme – ha csak nem a Hová tűnt Bella? című könyvre utalnak ilyenkor a simek.

Skicc: Amikor a simek a szerkesztőasztalnál skiccelnek fel valamit, előfordulhat, hogy Bella The Sims 2-es változatát rajzolják meg fekete-fehérben.

Festés: Amikor a simek kis festményt festenek, előfordulhat, hogy megfestik Bellát, aki az ikonikus piros ruháját, és Cassandrát, aki pedig a The Sims 1-ből ismert fehér felsőjét és kék szoknyáját viseli; anya és lánya sírkövek mellett állnak a képen, ami igazából nem is meglepő, ha arra gondolunk, hogy a Goth família kertjében mindig akad egy-két sírhely. Megfesthető továbbá (nagy képként) az a festmény is, amelyik a The Sims 2-ben Mortimer ágya felett lóg. Egy másik nagy festményen egy öltönyös férfi és egy elegáns, piros ruhás nő látható – könnyen lehet tehát, hogy ez egy újabb utalás a Goth házaspárra.

Tapéta: A Nemzedékek kiegészítővel érkezik egy tapéta, amely a Bella gót tapétája nevet viseli.

Dimenziókapu: Amikor a táncgömböt dimenziókapus fejlesztéssel látod el, és a simed felfedezésre indul, a következő üzenetet kaphatod:

Nem sokkal azután, hogy (Sim neve) átutazott a kőből készült katakombákon, egy hatalmas, zöld drágakőből készült szobrot pillant meg, amit Bella Goth uralkodónőnek állítottak, és amely egy aranytrónon ülve ábrázolja őt. Ennek talapzatán olyan szimbólumok vannak, amelyeket (Sim neve) még sosem látott. További szemlélődés után (Sim neve) észreveszi, hogy a szobor belsejében van a szobában található egyetlen ajtóhoz tartozó kulcs. Az egyetlen kiút innen, ha megszerzi azt a kulcsot.

Ezen kívül a kaland során a simek véletlenszerűen megkaphatják ezeket az üzeneteket is:

A romvároson áthaladva (Sim neve) majdnem belefutott egy csapat űrlénybe. Kicsit odébb állva (Sim neve) látta, hogy az űrlények meghajoltak egy titokzatos sim előtt, és monoton módon azt kántálták: Bella!

Útja végén (Sim neve) egy kristály- és drágakő-paradicsomban találta magát, és Bella Goth képét látta felsejleni, ahogy a dimenziókapu eltűnt. Az utolsó pillanatban (Sim neve) úgy érezte, Bella még mindig él… valahol odakint.

Blackfyre Gothic Backdrop: A nagy festmény, amely ezt a címet viseli, a leírása alapján Bella rémálmait jeleníti meg.

Golden Woman of Prosperity: 2009-ben a Store megjelentetett egy limitált kiadású képet, amelynek „A simek hajnala” címet adták. A képen Bella szerepel Gustav Klimt Nő aranyban festményének stílusában.

A leírása a következő:

„Ha a gyémántok a lány legjobb barátai, akkor az arany minden bizonnyal a lány legjobb ismerőse. Ez a festmény annyi aranyat tartalmaz, hogy talán még az is eszedbe jut, hogy jó pénzért eladd az interneten.”

 

Lunar Lakes Bellája

A The Sims 3 világairól úgy hiszik az emberek, hogy különböző idősíkokon léteznek, ez a teória pedig akkor röppent fel, amikor SimGuruSarah megerősítette, hogy a Lunar Lakes temetőjében nyugvó Bella Goth azonos a szépkellemesi és odaáti Bellával. Bár a Sunset Valley-ban élő Bella még csak egy kislány, Lunar Lakesben már a felnőtt, halott verziója található meg – így mindenképpen lennie kell valamilyen eltérésnek az idővonalak között.

Az itt nyugvó, idős korában elhunyt Bella egyébként sok szempontból más, mint a jól ismert, ikonikus sim: a haja szőke, az arca beesett, a bőre pedig zöldes színű. Ezek egyébként Lunar Lakes többi halottjára is jellemző tulajdonságok – érdekes viszont, hogy Bella személyiségjegyei is teljesen különböznek a többi verziójáétól. Ez egyébként azzal magyarázható, hogy amikor elrabolták az űrlények, akkor kísérleteztek rajta, és ennek hatására megváltozott mind külsőre, mind személyiségre.

Azt azonban továbbra sem tudjuk, hogyan került Bella Goth ebbe a szomszédságba utolsó napjaira, ahogyan az sem derült ki, találkozott-e ismét a családjával vagy sem.

A The Sims 3 tehát rengeteg kérdést vethet fel – például azzal kapcsolatban, hogy ebben a szériában lelte-e meg Bella az örök nyugalmat, vagy hogy Alexander Goth időutazó-e –, ám ugyanakkor két ártatlan, mit sem sejtő gyermek, Bella és Mortimer, számára itt kezdődik el minden.

A kalandok és tárgyak leírásai saját fordítások, így eltérnek a hivatalos magyar változattól.
Forrás: Sims Wikia

Bella Goth a Sims 4-ben

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Gregoretta
5 évvel ezelőtt

Lunar Lakes egy űrbéli város, nem? Mert akkor lehet, hogy ide hozták az űrlények, rögtön, miután elrabolták. Vagy, még az is lehet, hogy előtte Odaátban is töltött egy kis időt. Na, meg ott vannak az összekuszált idővonalak. Szerintem simán lehetséges, hogy Alexander időutazó, és azért hagyott nyomokat Bellával kapcsolatban, hogy felhívja Mortimer figyelmét, hogy jobban figyeljen leendő feleségére, nehogy még egyszer elrabolják. Tehát, csak vissza akarta kapni az anyját. Az viszont nekem furcsa, hogy a Sims 3 történetileg a Sims 1 és 2 előtt játszódik, mégis fejlettebb (vagy legalább ugyanannyira fejlett) technológiák vannak benne, mint a 2-ben (pl. okostelefon). Mondjuk,… Tovább »

Zsuszi
5 évvel ezelőtt
Válasz neki:  Ruby

Érdekes gondolat és végül is megmagyarázná hogy 4-be nincs elrabolva és boldog házasságban él Mortival.. elképzelhető Alexander terve bejött legalábbis egy párhuzamos univerzumba.
Viszont sims 5 nagyon jövő zenéje ha egyáltalán lesz, 4-el még jó pár évig szándékoznak foglalkozni ami egyértelmű hisz nagyon sok minden hiányzik még a mostani szériából .

Niki
Niki
5 évvel ezelőtt

Szupi volt ez a rész is 🙂 Izgalmas 🙂 Lesz még belőle rész? 🙂