Simblog

A Zord Kaszás Nyomában – 4. The Sims 4

A Zord Kaszás alakját immár végigkísértük a kezdetektől a The Sims 2-n keresztül egészen a The Sims 3-ig, így itt az ideje, hogy a negyedik szériás szereplését is górcső alá vegyük.

A The Sims 4-ben a Kaszás némiképp eltér a korábbi verzióitól, hiszen az eddig megszokott szakadtas csuklyája helyett ezúttal egy sokkal modernebb, jobb állapotú darabot hord. Minden más szempontból is elmondhatjuk, hogy haladt a korral, hiszen most már a halállistáját is digitalizálta – és tabletről nézi.

Amikor egy sim meghal, a Zord Kaszás egy füstfelhővel érkezik a helyszínre, majd a haldoklóhoz lép, és megkeresi őt a listáján – mint már említettem, ez csak némi tabletes görgetést jelent –, végül pedig magával viszi a sim lelkét, és nem hagy mást hátra, csak egy sírkövet. Vagy urnát, a helyzettől függ.

Hogyan diadalmaskodjunk a Kaszás felett?

Akármelyik élő sim megkísérelheti, hogy könyörögjön a szerettéért, és a kérését a Kaszás talán meg is hallgatja – egészen pontosan 33% esélyed van a sikerre. Ha a halál ura úgy döntött, figyelembe veszi a kérésedet, akkor a kérlelő egy boldog hangulatjelzőt fog kapni, ami büszkén tanúsítja majd, hogy ő bizony megmentett valakit a halál karmai közül. Ez vonatkozik legalábbis a boldog hangulatú simekre.

A magabiztos (confident) hangulatú simek azonban akár ki is hívhatják a Zord Kaszást, ezzel a siker esélyét 40%-ra emelve. Ha pedig valaki nagyon magabiztos (very confident), akkor az már egyenesen 50%-os eséllyel futhat neki a dolognak. Az ő jutalmuk – természetesen csak siker esetén – egy magabiztos hangulatjelző, amely szerint az illető egyenesen parancsolni tudott a halálnak.

A flörtölős hangulatban lévők megkísérelhetik elcsábítani a Kaszást, az akció sikerének azonban mindössze 10% az esélye (20%, amennyiben a sim nagyon flörtölős hangulatú). Amennyiben sikerrel jár a művelet, a sim egy magabiztos hangulatjelzőt kap a Meghódította a halált címmel.

A szomorú simek jajveszékelhetnek a haldokló láttán – az ő esélyeik sem igazán rózsásak, hiszen mindössze 30%-ban sikeresek. Ha viszont rendelkeznek a mélabús (gloomy) jellemvonással, máris 33%-kal vághat neki a könyörgésnek, ha mélabús jellemvonással rendelkezik és mellé még nagyon szomorú is a hangulata, akkor 36%-ra növekednek az esélyei, míg a simán (tehát mélabús jellemvonás nélkül) nagyon szomorú simek már 40%-ban sikeresek.

A dühös simek a legkevésbé sikeresek, ők ugyanis csak ráordítani tudnak a Kaszásra, aki érthető módon ezt követően nem fog könyörülni.

Azonban nem a könyörgés az egyetlen módja a biztos halál elkerülésének – ha elérted a bajkeverés (mischief) jártasság ötödik szintjét, vudubaba használatával is szembeszállhatsz a Zord Kaszással. A művelet sikere azon áll, korábban hányszor próbálkoztál már ezzel az interakcióval. Egyszer akár még sikerülhet is!

Mint az a százalékokból kiolvasható, a halál legyőzése koránt sem egyszerű. Viszont ez nem jelenti azt, hogy nem létezik olyan módszer, amellyel száz százalékos védelmet garantálhatsz a simednek. Ez pedig nem más, mint a halálvirág – tarts a biztonság kedvéért egyet a simed eszköztárában, hogy azt átadva a Kaszásnak megmenekülhessen.

A haláltípusokról ITT olvashattok bővebben.

A Kaszás beköltöztetése

A Zord Kaszás igazán könnyen hozzáadható a háztartásokhoz – a testingcheatsenabled csalásra van mindössze szükség. Miután a kódot beírtad, csak le kell nyomnod a shift billentyűt és rákattintanod a Zord Kaszásra, mielőtt még távozna a telkedről. Ezt követően kattints az „Add to Family” (hozzáadás a családhoz) opcióra, és a Kaszás már be is költözik a háztartásodba. Innentől kezdve ő is olyan lesz, mint egy hétköznapi sim – néhány furcsaságot leszámítva. Séta helyett például mindig lebegve fog közlekedni.

Romantikus kapcsolatot építhetünk ki közte és valaki más között, ám gyermeknemzésre a Kaszás nem lesz képes. A romantikus interakciók csak korlátozottan érhetők el vele, például kézcsóknál többet a játék nem tesz lehetővé – így például nem csak az etyepetye kizárt, hanem a csók is.

A társaság és szórakozás szükségletén kívül egyik sem fog csökkenni a játék folyamán, ami azt jelenti, hogy nem csak alvásra nem lesz szüksége, de tisztálkodásra, evésre vagy épp vécéhasználatra sem.

Amikor pedig a beköltöztetését követően meghal egy sim, egy újabb Zord Kaszás jelenik majd meg, hogy betöltse a halálhozó szerepét. Az új Kaszás szintén hozzáadható a háztartáshoz, és így tovább egészen addig, míg egy nyolc kaszást számláló háztartást nem kapsz eredményül.

Minden egyes Zord Kaszásnak van legalább egy véletlenszerű jellemvonása és egy szintén véletlenszerűen kiválasztott életcélja. A többi Sims játéktól eltérően a The Sims 4-ben nem jelentkeznek problémák, ha a Kaszást hozzáadjuk a játékos egyik háztartásához.

Érdekességek

  • A derekára van láncolva egy napló, ami utalás lehet Ryukra, a Death Note halálistenére.
  • A derekára egy csontváznyúl is ki van akasztva.
  • A Zord Kaszás megszeretgetheti vagy épp játszhat a telken esetlegesen megtalálható tehénnövénnyel, miután elvégezte a feladatát.

  • Ha a játékos megállítja a játékot, miközben a kamera a Kaszáson áll, előfordulhat, hogy a hátborzongató zene továbbra is szólni fog.
  • A Kaszás tabletje utalás lehet Rick Riordan Az Olimposz hősei regénysorozatának második részében leírt halálistenre.
  • Miután a haldokló a túlvilágra került, előfordulhat, hogy a Kaszás még marad egy kicsit a telken, így a többi sim interakcióba léphet vele. A romantikus kezdeményezések azonban általában nem igazán sikeresek.
  • Amikor valaki a családi állapota vagy a munkája iránt érdeklődik, változatos válaszokkal áll elő.

A halál az élet része, így természetesen a simek sem kerülhetik el a vele való találkozást. Lehet, hogy a Zord Kaszás egy hátborzongató figura első ránézésre, de valójában sokkal több rejlik benne, mint amit az ember gondolna. Ő az, aki megszemélyesíti a halált, és aki egyensúlyban tartja a halandók világát. Most, hogy a sorozat a negyedik részével lezárult, te mit gondolsz a Kaszás alakjáról?

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Lee
Lee
5 évvel ezelőtt

Az én egyik simemmel összebarátkozott, miután a családtagját elvitte. Amikor Halálvirággal ajándékoztam meg, legfeljebb egy nap haladékot adott a simnek.