Simblog

A Zord Kaszás Nyomában – 3. The Sims 3

A Zord Kaszás ikonikus alakját már megnéztük a The Simsben és a The Sims 2-ben, de természetesen a The Sims 3-ból sem maradhatott ki, bár tény, hogy ebben a szériában nagyon hiányos a háttértörténete. Ráadásul sosem tűnik fel a haláleseteken kívül – kivéve persze, ha a játékos rendelkezik az Élet és Halál ajtajával (ami egy Store tartalom), mert akkor máshogyan is lehet találkozni vele.

A Zord Kaszás olyannyira megbecsült tagja a simtársadalomnak, hogy Sunset Valley temetőjében még szobrot is emeltek neki.

A Zord Kaszás akkor tűnik fel a játékban, amikor egy sim vagy egy háziállat meghalni készül. Az előző szériáktól eltérően a Kaszás ezúttal valóban a kaszája meglengetésével oltja ki a simek életét, és változtatja őket szellemmé. A kísértetek megjelenése egyébként ebben a szériában attól függ, hogyan haltak meg a simek.

Sajnos a hármas szériában a simeink nem könyöröghetnek szeretteik életéért – azonban kihívhatják egy életre-halálra játszott sakkmérkőzésre a Kaszást.

Ha szeretnéd biztosítani simeid épségét, érdemes mindig az eszköztárukban tartani egy halálvirágot. Az elkaszálást követően ugyanis a sim odaadja a Kaszásnak a halálvirágot, aki cserébe megkíméli az életét.

A baleseti halál egy másik remek ellenszere lehet az, ha a simed rendelkezik a peches jellemvonással – ekkor ugyanis a Kaszás nem viszi magával a delikvens lelkét, mert saját bevallása szerint ahhoz túlságosan lenyűgözi őt az ilyenek szerencsétlensége.

Hősies megmentők lehetnek továbbá a házi kedvencek is, akik elüldözhetik a Zord Kaszást, mielőtt annak lehetősége nyílna elvinni a gazdijukat. Ehhez a simnek és a kedvencének legalább legjobb barátoknak kell lenniük, és így 35% esélye van a gazdának arra, hogy a háziállata megvédi őt.

Plusz 10%-kal növekszik ez az érték, ha a kedvenc az agresszív, hűséges vagy bátor jellemvonások valamelyikével rendelkezik. Illetve a bugyuta, nyugtalan és ideges jellemvonású kedvencek esetében a 35% csökken 25%-re. Valamint érdemes észben tartani, hogy ezt a kártyát is csak egyszer lehet kijátszani, mert másodjára már sajnos egyik hősies állatka sem óvhatja meg a gazdáját az elkerülhetetlen végzetététől.

Miután a Zord Kaszás elvégezte a dolgát – vagyis átsegített a túlvilágra valakit –, van egy kis esély (egész pontosan 20%) arra, hogy még marad egy kicsit. Ez idő alatt a simek beszélgethetnek, lóghatnak vele, ő pedig úgy viselkedik majd, mint minden normális vendég; tévét néz vagy épp használja a mosdót. Ha ellenállhatatlan vágyat érzel arra, hogy összebarátkozz a halál megszemélyesítőjével, jó, ha tudod, hogy minél több sim hal meg a telkeden, annál nagyobb eséllyel dönt úgy a Kaszás, hogy marad még egy kicsit. Simenként 5% eséllyel lehet növelni ezt az értéket (maximum 75%-ig), tehát egy fondorlatos Kaszás-rajongó a megfelelő számítások és előkészületek után akár össze is barátkozhat vele.

Ha viszont egy búvárkodásra alkalmas telken történik haláleset, ott egész biztosan nem marad egy perccel sem tovább a szükségesnél.

További érdekesség, hogy amennyiben valaki automata általi halált hal, a Kaszás dolga végeztével megpróbálhat vásárolni egy üdítőt. Miután pedig megissza az italt, az átfolyik a testén, így a távozó Kaszás pocsolyát hagy maga után.

Beköltöztetés

A Leszáll az éj vagy frissebb kiegészítők telepítése után sajnos a Kaszás beköltöztetése már nem opció – ám a legkíváncsibbaknak most elárulok néhány tippet, amelyek segítségével még a Leszáll az éj telepítése előtt családtaggá tehetik a Zord Kaszást!

Mint ahogyan azt fentebb már megbeszéltük, előfordul időnként, hogy a Kaszás munkaideje lejártával még marad egy kicsit a telken. (És minél többen halnak meg, annál nagyobb valószínűséggel fog nálad vendégeskedni, ugye.)

De miután a Kaszás már a telkeden van, és interakcióba is léphetsz vele, elkezd ketyegni az óra, ugyanis amint távozik, a simed kapcsolatai közül is eltűnik. Éppen ezért csak a legrátermettebbek lesznek képesek a rövid együtt töltött idő alatt olyannyira megkedveltetni magukat a Kaszással, hogy elérhetővé váljon az összeköltözés interakció.

Hasznos lehet, ha a simed:
– karizmatikus jellemvonással rendelkezik,
– tökéletesre csiszolta a karizma jártasságát,
– Legendás házigazda életcél jutalommal rendelkezik,
– Sosem unalmas életcél jutalommal rendelkezik.

Ha azonban nem szereted a kihívásokat – vagy épp nem szívesen ölnél meg egy rakás ártatlant az ügy érdekében –, akkor van egy másik módszer is, amelyben csalást kell alkalmaznod. A Ctrl+Shift+C billentyűkombináció lenyomása után írt be a „testingcheatsenabled true” csalást, majd kattints a postaládára, és válaszd ki a „Make Me Know Everyone” opciót! Ezt követően látni fogod a kapcsolataid között a Zord Kaszást (a nevét nem fogod megtalálni, de elég jellegzetes a csuklyára, arról fel fogod ismerni), és innentől nincs más dolgot, mint áthívni, majd a shift lenyomásával egy időben rákattintva kiválasztani az „Add Sim to Current Household” opciót.

Akármelyik megoldást is választod, innentől kezdve a Kaszás a te családodhoz tartozik majd, és mint ilyen, felmutat néhány különlegességet. Például a máskor olyan hátborzongató, mély hangja megváltozik, és a CAS-ben egyes számúnak nevezett hangot fogja megkapni. Továbbá, ha elkezded őt átalakítani, kiderül, hogy a fekete csuklya alatt szintén fekete bőr lapul.

Viszont attól a pillanattól kezdve, hogy a családodhoz adtad őt, többé már nem ő végzi majd a Zord Kaszás feladatait, hanem egy másik Kaszás lép majd a helyébe.

 

Sim-kaszás hibridek

Az 1.3-as javítócsomagnál korábbi verziókban lehetséges volt anélkül gyermeket nemezni a Zord Kaszással, hogy az a családod tagja volna. A későbbi verziókban azonban a készítők már nagyobb hangsúlyt fektettek arra, hogy ne lehessen mindössze futó kaland során összeszűrni vele a levet.

Ezek a hibridek teljesen fekete bőrűek lesznek – köszönhetően az apjuk különleges genetikájának.

A bevezetőben is említett Élet és Halál ajtaja Store tartalom segítségével egyszerűbb felvenni vele a kapcsolatot, majd jobban megismerni őt. Azt azonban le kell szögezni, hogy az ajtón keresztül érkező Kaszás mindössze egy hasonmás, egy véletlenszerű sim, aki magára öltötte a Kaszás álruháját. Az ő leszármazottai nem lesznek sim-kaszás hibridek.

Szeretnél a telkedre egy szobrot a Zord Kaszásról?

Nem gond! Mint ahogyan azt már megbeszéltük, Sunset Valley temetőjében a tisztelői állítottak egy szobrot a Kaszásnak. De ez hogyan segít hozzá téged egy saját szobor megszerzéséhez? Egész egyszerűen küldj a temetőbe egy kleptomániás simet, majd a szobor közelében mondd neki, hogy lopjon! Akkor bizony nem mást fog hazavinni, hanem ezt a tekintélyes műalkotást. Ha pedig odahaza azért mégsem egy lopott szoborral szeretnéd díszíteni a gyepedet, akkor nincs más dolgod, mint építés módban elhelyezni és lemásolni a szobrot. Így aztán az eredetit vissza is lehet helyezni a temetőre, hogy továbbra is őrizze a holtak lelkeit.

 

Egyéb érdekességek a The Sims 3-ban:

 • A simek építhetnek Zord Kaszás hóembert, ha a szoborlopkodásra nem vevők.
 • A Kaszás zenéje nagyon hasonlít a Star Warsból ismert Birodalmi indura.
 • Időnként a Kaszás ott marad a telken, hogy eloltsa a tüzet.
 • Az, hogy a simek sakkozhatnak szeretteik feltámasztásáért a Kaszással, egy utalás A hetedik pecsét című filmre.
 • Ha valaki kísérletezni próbál a testingcheatsenabled true kóddal, és megpróbálja a Kaszást rávenni az életszakasz-váltásra, akkor felnőtté fog válni, azonban a megjelenése változatlan marad.
 • A Zord Kaszás akkor kerül a játékba, amikor a játékos létrehoz egy új mentést. A világnak alapvetően a kezdetekkor még nem része.
 • A Zord Kaszásnak többféle kedvenc étele is lehet, attól függően, melyik mentésben mit generál neki a játék.
 • A Megfigyelő életre szóló jutalommal időnként simeid kifürkészhetik a Kaszás jellemvonásait. Ezek szintén véletlenszerűek minden játékosnál, azonban gyakran vannak olyan jellemvonásai, mint például a gonosz, ingerlékeny, őrült vagy épp kelletlen.
 • Amikor a simed beszélget a Kaszással, úgy fogja érezni, hogy az halálra untatja őt.

 • A Store-ból letölthető A Kaszás kísérteties kúriája, amely egy különleges telek. Ennek része egyébként az Élet és Halál ajtaja prémium tartalom is.
 • Az Élet és Halál ajtaját használva a simed kihívhatja egy gitárpárbajra a Kaszást, és az így kibontakozó párbajos jelenet utalás lehet a gitárpárbajra a Tenacious D, avagy a kerek rockerek című filmből.
 • Úgy tűnik, a Kaszás gardróbja meglehetősen szegényes, mert ha esik, ha fúj, ha úszni megy, ő mindig csak és kizárólag a már jól ismert fekete, csuklyás ruháját fogja felvenni.
 • A vámpírok felajánlhatják neki, hogy megharapják, átváltozni azonban nem fog, és különleges hangulatjelzőt sem kap.
 • Azt viszont nem mondhatjuk el róla, hogy ne lenne állatbarát, ugyanis időnként elcsíphetjük, hogy a nemrégiben elpusztult kedvenceket megszeretgeti, mielőtt magával vinné a lelküket a túlvilágra.
 • Sőt, mi több, ahogyan azt a Házi kedvenc előzetesében is láthattuk, amikor egy ló elpusztul, a Kaszás a hátára ülve tűnik el egy átjárón keresztül.

De hiába vágtat el és lép meg a kíváncsiskodó simek és simmerek szeme elől, a Zord Kaszás mindig visszatér. Legközelebb például a The Sims 4-ben.

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Eirisy
2 évvel ezelőtt

“A Zord Kaszás akkor kerül a játékba, amikor a játékos létrehoz egy új mentést. A világnak alapvetően a kezdetekkor még nem része.”

Azt nem tudja valaki, hogy miért van az, hogy ha Moonlight Falls városával játszok, akkor sose generálódik le a kaszás? Konkrétan nem jön el a meghalt simekért csak az aktív háztartás tagjaiért, simán a szomszédság tagjai csak meghalnak, de nem lesz urnájuk, sem szellemük és a családfa panelen is élőként mutatja őket a játék.

Matt
Admin
2 évvel ezelőtt
Válasz neki:  Eirisy

Szia!
Nincs ötletem, mi lehet a probléma. Esetleg beteszed az ErrorTrap és Overwatch modot a Mods mappába és törlöd a gyorsítótáras fájlokat. Ezután a játékot mentsd el Mentés máskénttel, majd főmenübe kilépve indítsd el a létrehozott mentésállást. Hátha kijavítja a bugot.