Simblog

A Zord Kaszás Nyomában – 2. The Sims 2

A Sims 2-ben a Zord Kaszás megjelenése eltér a többi szériáétól; külseje szürke és szellemszerű, nem pedig csontvázjellegű és fekete. Olive Specter egyik emléke szerint egyszer etyepetyézett a Kaszással, majd nem sokkal később életet adott a gyermekének, Zsezse G. Alanynak (Nervous Subject), bár ez egyébként a sima gameplay alapján lehetetlen volna. A Sims 1-ben szereplő Kaszásról itt olvashatsz bővebben!

Csaláskódok használatával elő lehet hívni az életrajzát, amely néhány ironikus hangvételű információt tartalmaz. Az Egyetem kiegészítővel érezik egy tárgy, egy különleges telefon, a Feltámaszt-O-Mata, amelynek segítségével a simek felhívhatják és megvesztegethetik a kaszást, hogy az támassza fel az elhunyt szeretteik egyikét. Azt ugyan eddig még senki nem tudta kideríteni, vajon a Zord Kaszásnak miért van szüksége pénzre.

A Kaszás megjelenése a Sims 2-ben

Abban az esetben, ha a telken lévő utolsó simed hal meg, a Kaszás gúnyos üzeneteinek egyike fog megjelenni a képernyőn. Időnként a Kaszás távozás előtt még interakcióba lép valamelyik tárggyal a házban. Például látták már inni a minibárból, tévét nézni, pihenni egy kicsit az ágyon, használni a vécét és játszani a számítógépen.

Amikor a simek idős koruk előtt halnak meg, akkor a Zord Kaszás egyenesen odasétál az integető, összeeső áldozataihoz, majd sírkővé változtatja őket.
Amikor azonban idősként halnak meg, két különböző módon is megjelenhet a Kaszás. Ha az elhunyt sim elégedettségi szintje a zöld mezőben vagy az alatt van, a Kaszás fekete füst kíséretében érkezik meg, majd felemel egy üres homokórát, ezzel is jelezve, hogy az adott sim ideje lejárt. Ebben az esetben a sim megpróbálja majd megfordítani a homokórát, ám a Halál csak dühösen mutat egy irányba, hogy aztán a haldokló arrafelé sétálva váljon sírkővé vagy épp urnává.
Ha viszont az idős sim elégedettségmérője arany vagy platina tartományban van, a Kaszás rózsaszín hawaii koszorúval a nyakában jelenik meg fehér füst és két hula táncos zombi kíséretében, a teret pedig lágy, hawaii zene tölti be. A Kaszás lassan mutat ilyenkor a halálba készülőre, majd mintha ölelésre tárná a karjait, és átnyújt neki egy koktélos poharat citrommal az oldalán. Így indul az öröklétbe egy teljes, elégedett életet élő sim, hogy a végén egy aranyszínű urnát vagy sírkövet hagyjon hátra maga után – amelyen az életcéljának jelképe található meg.
Ha pedig egyszerre két simnek is meg kell halnia ugyanakkor, akkor a Zord Kaszás előbb eljön az egyikért, majd kicsit később jön vissza a másodikért. Ha viszont a két haldokló egy pár, akkor a Kaszás egyszerre is elviheti őket.

A Zord Kaszásnak ebben a szériában is lehet könyörögni; ezúttal azonban a siker attól függ, milyen a kérlelő kapcsolata az elhunyttal. Ha ugyanis a napi kapcsolatuk 25 pont alatti, akkor a kudarc garantált. Ennél magasabb kapcsolati pontszám felett a siker aránya egyenesen arányos a pontszámmal. Ha a könyörgés sikeres, akkor a haldokló sim megmenekül a haláltól – ami egyébként egy gyakori vágy a tudás életcélú simeknél.
Amennyiben azonban a halál oka az öregkor, a könyörgés interakció nem lesz elérhető. A kérlelőnek hozzá kell tudnia férni a Zord Kaszáshoz, különben az interakció szintén nem lesz elérhető.
Az Egyetem kiegészítővel érkező Feltámaszt-O-Mata a Paranormális karrier jutalma, és lehetővé teszi a simek számára, hogy felhívják és lefizessék a Zord Kaszást egy szerettük feltámasztásáért. A feltámasztás eredménye a fizetségtől függ:
• §1 – §987 között a feltámasztás sikertelen lesz, a pénz pedig kárba vész anélkül, hogy bármi történt volna.
• §988 – §4127 között a halott sim zombiként fog visszatérni, valamint elveszíti a jártasság- és személyiségpontjainak javát, és negatív hangulatban, a feltámasztója felé rossz kapcsolati mutatókkal fog visszatérni.
• §4128 – §8512 közötti fizetség esetén a halott minden jártasságából veszít három pontot, a személyisége fordítottá válik, ám kicsit jobb kapcsolatot fog ápolni a feltámasztójával.
• §8513 – §10,000 közötti fizetség esetén pedig a feltámasztott sim tökéletes állapotban tér majd vissza.
• Ha a szóban forgó halott egy gyermek, akkor a feltámasztás a befizetett összegtől függetlenül sikeres lesz, mivel a Zord Kaszás szereti a gyerekeket.

A The Sims 2: Szabadidőben megkérheted a dzsinnt, hogy adjon a simednek erőt a halál kicselezésére. Ez lehetővé teszi, hogy a simed a saját életéért könyörögjön a Kaszásnak, és ebben az esetben a siker garantált az első alkalommal, majd minden további esetben tíz százalékkal csökken a siker esélye. Az idős korban elhalálozó simek ezzel mindössze egy plusz napot nyernek.
A The Sims 2: Nagyvárosi élet kiegészítőben a kilences szintű mágia jártassággal rendelkező jó boszorkányok a megfelelő hozzávalókkal képesek lesznek az Expello Mortis varázsige használatára, amelynek segítségével eltüntethetik a Zord Kaszást, és így megmenthetnek egy haldokló simet. (Egy ugyanilyen képzett gonosz boszorkány viszont a Vivificus Zombiea varázsige használatával zombi formában visszahozhatja a már elhunyt simeket a sírkövük vagy urnájuk megigézésével.)

Zord Kaszás kosztüm

A játékosok be tudják öltöztetni a Zord Kaszás ruhájába a simeiket – csaláskódok használatával. A Ctrl+Shift+C billentyűkombináció lenyomásával előhívhatjuk a csalások beírásához szükséges ablakocskát, ahová aztán a boolProp testingcheatsenabled true kódot kell bevinni. Ha ez megtörtént, a Családszerkesztőben le kell nyomni a Shift+N kombinációt, hogy előhívjuk a CAS Debug módot – erről a jobb felső sarokban kapsz majd értesítést. A Zord Kaszás kosztüm a mindennapi öltözetek végén található. Ugyanígy beöltöztethetőek a simek hula táncos ruhába is.

Különös genetika

A Tombstone of Life and Death, vagyis az Élet és halál sírköve segítségével a Zord Kaszás teherbe ejthet egy kiválasztott simet. A dolog pikantériája, hogy az így született gyerekek gyakran világos bőrűek, kék szeműek és fekete hajúak – valamint a CAS-ben két arcuk is lehet. Zsezse G. Alany esetében a dolog még ennél is furcsább, hiszen a fiú genetikája még különösebb. Néhány játékos azt is kétségbe vonja, hogy Zsezse valóban a Kaszás gyermeke, hiszen a génjeik nagyon eltérők.

A The Sims 2-ben csak egyetlen Zord Kaszás van, tehát ha beköltözteted egy háztartásba, a játék nem fog új kaszást generálni. Ez játékhibát is okozhat.

Érdekességek

• Ahogy az az életrajzából kiderül, a Kaszásnak a The Sims 2-ben a Styx a kedvenc bandája, amely egy valóságban is létező együttes. A név egyébként a görög mitológiában az alvilág folyójára utal.
• A Zord Kaszás egy univerzális NPC (Nem játszható karakter), ami azt jelenti, hogy minden szomszédságban ő jelenik meg halál esetén. Mint minden más univerzális NPC-nek, neki is vannak korlátai: nem adható hozzá a családhoz, nem haraphatják meg a vámpírok, és csak korlátozottan érhetők el az interakciók vele kapcsolatban. Ha viszont a játékos kijátssza ezeket a szabályokat, az olyan komoly játékhibához vezethet, amit csak a Sims újratelepítése oldhat meg.
• A Zord Kaszás az egyik dialógusában azt állítja, hogy a csillagjegye Bika; valójában azonban Rák.
• Ha hozzáadjuk a Zord Kaszást a háztartásunkhoz csalás kódok segítségével, elmentjük a játékot, majd kilépés után újra betöltjük a mentést, akkor a Kaszás egy véletlenszerűen kiválasztott életcélt fog kapni. Ugyanez történik egyébként a hula zombikkal is. Ez egyébként továbbra sem ajánlott, hiszen komoly játékhibához vezethet a Kaszás eltávolítása a pozíciójából.
• A Zord Kaszás érdeklődési köre minden szomszédságban más.
• A Zord Kaszás négy nap múlva idős korba fog lépni.
• A The Sims 2 eredeti változatában az odaáti Kaszás nőnemű volt. Ezt a hibát természetesen azóta korrigálták a kiegészítőkkel és frissítésekkel.
• Bár elméletileg férfi, a Zord Kaszás átöltöztetve női ruhákat kap. Ezzel próbálkozni azonban megint csak nem ajánlott, mert ugyanúgy játékhibát okozhat, mint a családhoz hozzáadása.
• Az erőnlét jártassága a maximumon van, ez azonban a testalkatán nem látszik.

A Zord Kaszás a második szériában rengeteg kérdést vet fel – legyen szó a neméről vagy épp arról, hogy miért van szüksége pénzre. A legnagyobb rejtély azonban minden kétséget kizáróan az, hogy vajon Zsezse G. Alany tényleg az ő gyermeke, avagy nem?

Zord Kaszás a Sims 3-ban

Zsezse G. Alany titokzatos háttere

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
LightAqua
5 évvel ezelőtt

Érdekes!
Én szeretnék Zsezséről is olvasni.