Simblog

A Zord Kaszás Nyomában – 1. The Sims

Melyik simmer ne ismerné a Zord Kaszást? A titokzatos simet, aki akkor tűnik fel a színen, mikor valakinek ütött az utolsó órája? Természetesen mindannyian tudjuk, ki ő – de ezúttal nem véletlenül ő kerül górcső alá. Lássuk tehát, milyen volt a Zord Kaszás a The Sims első szériájában!

Bár az alapjátéknak nem volt része a kaszás, mégis elmondhatjuk, hogy már a legelső szériától kezdve kíséri el simeinket utolsó útjukon. A Livin’ Large volt a legelső kiegészítő a The Sims történetében, és sok más izgalmas tartalom mellett bizony a Zord Kaszást is ez hozta el nekünk. Amikor egy sim elkezd haldokolni, akkor jelenik meg a Kaszás a telken, hogy aztán különböző animációk kíséretében urnává vagy sírkővé változtassa az elhunytat.

Megjelenése a The Sims: Livin’ Large-ban

A Kaszás nem csak akkor bukkanhat fel, amikor egy sim meghal, hanem akkor is, ha a telkeden ötnél több töklámpást helyezel el. Ebben az esetben a Kaszás udvariasan csöngetni fog – a játékban ez egyfajta utalás a csokit vagy csalunk halloweeni szokásra. A simek körében elég rossz hírnévnek örvend, erre utal az is, ahogyan a körülötte lévő simek viselkednek. Azonban Kampecz Karola nagy rajongója, ezért mindig, mikor találkozik vele, autogramot kér tőle. Amikor megjelenik, a Zord Kaszás a halott simhez közelít, majd meglendíti a kaszáját – ekkor még bármely felnőtt sim megpróbálhat könyörögni a szerette életéért. Ha azonban a Kaszás rossz kedvében van, a sim így is, úgy is meg fog halni. Ha viszont jó kedvében csíped el a Zord Kaszást, akkor fel fogja ajánlani a kihívójának, hogy egy kő-papír-olló játszmával döntsenek életről vagy halálról. Ha a kihívó sim veszít, a halott feltámad ugyan, de zombi formában; ha azonban nyer, akkor a halott makkegészségesen fog visszatérni az élők sorába.

 

Érdekességek

– A The Sims: Superstar kiegészítővel érkezett ejtőernyő szimulátor használata közben elhunyt simekért nem jön el a Kaszás.

– A The Simsben, ha a Zord Kaszás tűzvész idején jelenik meg, előfordulhat, hogy ő maga is lángra kap, és egy rövid időre egyszerű, halandó simként kezeli őt a játék. Ő is pánikba esik, sőt, még meg is halhat – ha ez így történik, akkor egy nagyon rövid időre megégett, meztelen emberi testet látunk majd; a csuklyája azonban továbbra is takarja az arcát. Ezután természetesen azonnal eltűnik, hogy aztán ismét eljöhessen az elhunyt sim lelkéért.

 

A Kaszás alakja a valóságban

A The Sims játékoknak szerves részét képezi a Zord Kaszás, de ez nem jelenti azt, hogy itt született maga a figura is. Általánosságban véve elmondható, hogy a Kaszás a halált szimbolizálja nagyon sok kultúrában – ő az, aki az élete végén eljön az emberekért, és ezért is terjedtek el azok a történetek, amelyekben a szereplők a Kaszás elkerülésével igyekeztek kijátszani a halált. A Kaszás megjelenéséhez tartozik a csontvázat takaró fekete köpönyeg és csuklya, elmaradhatatlan kelléke pedig a kasza.

A szláv mitológiában a halált hasonlóan ábrázolják a kaszáshoz, ám itt az öltözéke nem fekete, hanem fehér színű. További érdekesség, hogy ebben a kultúrában a halál egyértelműen nőnemű; gyakran ábrázolják tehát női csontvázként. Elterjedt mondás továbbá ezekben az országokban, hogy „Nem a halál választja az időt, helyet vagy a megélt éveket”, ez pedig egy utalás arra, hogy a halál egyben a sors maga.

A japán kultúrában a Kaszáshoz részben hasonló alakok vannak jelen, az úgynevezett shinigamik, a halálistenek. A shinigamik a hagyományos japán mitológiában nem kaptak nagy szerepet, azonban a modern művészetekben annál elterjedtebbek.

Photo by Leonardo Yip on Unsplash

Bár számtalan nép mitológiájában szerepel a halál megtestesítőjeként a kaszás vagy egy hozzá hasonló alak, a Kaszás mégis egy más korból származik. Egészen pontosan az emberiség legsötétebb időszakából – a fekete halál korából. A tizennegyedik században ugyanis a pestis feldúlta a világot, és legalább huszonötmillió ember esett neki áldozatul (egyes becslések alapján az elhunytak száma eléri a hetvenötmilliót is). Ekkoriban az embereket folyamatosan körülvette a halál, hiszen holttestek feküdtek jóformán mindenfelé – úgy érezhették, hogy a halál közöttük jár. Így elkerülhetetlen volt, hogy a halált megszemélyesítő alak, a Kaszás, megszülessen. Időnként nem csak kaszával, hanem homokórával a kezében is ábrázolták őt.

És hogy miért maradt fenn ennyi évszázad után is a kaszás figurája? Mert ha az emberek félnek valamitől, ami megfoghatatlan, akkor gyakran keresnek valamit, ami felfoghatóbb, elképzelhetőbb formában testesíti meg a félelmeiket. Így hát a rettegett halált már hosszú ideje a kaszás ikonikus alakja személyesíti meg.

A Zord Kaszás története azonban nem ért véget – sem a The Sims, sem a tizennegyedik század befejeztével. Ahogy az embereknek, úgy a simeknek is mindig szükségük lesz egy olyan alakra, aki megtestesítheti a haláltól való félelmüket. De vajon tényleg mindenki fél tőle? A cikksorozat következő részéből ez is kiderül!

Zord Kaszás a Sims 2-ben

Források:
SimsWiki
Wikipédia
ScienceABC

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
LightAqua
5 évvel ezelőtt

Érdekes. Nem tudtam, hogy ő is eléghet.

Gregoretta
5 évvel ezelőtt

Ú, az utolsó mondat eléggé sejtelmes.
(Áh, nem tudom, hogy kell használni ezt a spoiler funkciót! xD) Csak nem Olivia Wudura való utalás?