Kritika

Más, mint a többi 2. – A bosszú hálójában 1×01-02 (ManyóÓ)

Mivel ez egy nagy kaliberű történetek számít, és az idősebbekhez tartozol, ezért nem érzem azt, hogy finomkodnom kellene a kritikával. Nem szeretek kukacoskodni, és nem is akarok, de azért előre is elnézést kérek, ha valamit félreértettem, és esetleg negatívumként említem meg.
Sokáig készült ez a történet, és nagyon sokan tudtuk, hogy készül. Éppen ezért gondolom mindannyian vártunk tőle valamit, én legalábbis biztosan, noha nem szeretek előre bármiféle véleményt kialakítani.
Be kell vallanom, hogy nagyon vártam a történetet egészen addig, amíg közzé nem tetted az ajánlód. Akkor egy kicsit elkezdtem tőle félni, mert a képek hangulata egyáltalán nem nyerte el a tetszésem, és a témával kapcsolatban is voltak fenntartásaim, holott azért az már sejthető volt korábban is a cím alapján.

2316620_orig-8670675

Előbbi azért nem tetszett, mert bár a beállítások jók voltak, egyszerűen nem tudom szépnek találni azt a megoldást, amikor a játék alap ruháit, bőrszínét, szemeit használja valaki, és ehhez egy-egy olyan egyedi tartalmat, ami kicsit sem illik ezekhez, vagyis nem Maxishű, és ráadásul még rossz minőségű is. Gondolok itt főleg ruhákra, amiknél sokszor még a textúra sem folytonos az illesztéseknél (például a videódban is volt egy ilyen, de az egyébként nagyon jól sikerült), illetve hajakra. Például Cleo haja is annyira csúnya számomra. Illetve ezek a fényes hajak is olyan rosszul tudnak mutatni az alap bőrszínnel, merthogy az nem valóságosra törekszik, míg a hajak igen. Tisztában vagyok vele, hogy a játéknak nagyon kevés ruhája van egy történethez még kiegészítőkkel együtt is, de lehet találni hihetetlenül jó tartalmakat, amik nem ütnek el a Maxisos textúrától.
Tudom, hogy nem nagyon szoktál a fórumon lenni, illetve akkor is gondolom főleg a Tales topicban, de az egyedi tartalmak böngészőjénél sok-sok nagyon jó minőségi, maxishű tartalom van linkelve. Vagy pedig Brigi nemrég nyitotta meg a blogját, ahol szintén sok ilyen tartalmat említ, és oldalak linkjeit szedte össze, szerintem ő az abszolút etalon ilyen téren.
Merthogy semmi bajom nincs azzal, ha valaki a játék alap dolgait használja, az ő képeit nagyon szeretem, bár azért magának az alapjátéknak a ruháit szörnyűnek találom, de a kiegészítőknek elég jók vannak, illetve a régi Store-ban is lehetett kincseket találni.
Szóval az illusztrálás nekem annyira nem jön be így, de igyekszem megszokni, és nem ezt nézni a képeken.

8208522_orig-3995006

Ezenkívül egyébként a beállításaid jók voltak, jól megoldottad a jeleneteket. A arckifejezések viszont nekem nagyon erőltetettek, ráadásul szegény Cleo egyébként sem olyan szép, de néhány szögből szerintem kifejezetten csúnya bizonyos érzelmekkel az arcán, és ezáltal annyira nem emberi feje van.

Maga a rész nem volt rossz, de számomra hihetetlenül hosszú volt, már-már feleslegesen.
Nem mondom, hogy unatkoztam közben, de ettől függetlenül még nem éreztem azt, hogy mindent részletét szívesen olvasom végig, szerintem nem mindent kell ennyire részletesen kifejteni, de ez megint csak ízlés kérdése.
De ettől függetlenül a fogalmazás jó volt, de ez tőled nyilván nem is meglepetés. Itt-ott néha egy-egy részletet erőltetettnek, vagy giccsesnek éreztem (pl.: tüske az ujjban->tüske a szívben), de minden mondat jól meg volt alkotva.

Most, hogy elkezdtem olvasni a történetet sokkal jobban kezdett érdekelni, mint az ajánló alapján.
Először az volt a benyomásom, (én még valamelyest most is bennem van), hogy Cleo bosszúja kicsinyes lesz.
Értem én, hogy megkeserítették az életét, hogy szörnyű volt neki, de akkor is felnevelték, enni adtak neki, tetőt a feje fölé, és nem egy árvaházban kellett felnőnie.
Most elkezdtem reménykedni, hogy nem csak ennyiről van szó, és komplikáltabb háttere van a dolognak.

Ez a természetfeletti szál is érdekesen hangzik, bár így az első rész alapján kicsit kiszámíthatónak tűnik. (Mármint, hogy az érzelmei irányítják, és nem sikerült előhoznia szándékosan, mikor a barátnője kérte, így most elbizonytalanodott, de majd újra előjön, és akkor már rá fog jönni.) Ha így van, akkor szerintem jobb lett volna ezt homályban hagyni, ha pedig nem, akkor kíváncsian várom, hogy mi fog belőle kisülni.

8513316_orig-5453864

Közben megjelent a második rész is, nem mondom, hogy nagyon gyorsan megy a kritika írás, pedig már akkor elkezdtem, mikor megjelent az első rész.

Nem igazán tudok új dolgot mondani, de két kérdés megfogalmazódott bennem.
Miért megy Cleo taxival, amikor ilyen távon egy kisebb vagyonba kerül, és így is alig maradt pénze a számítógép kifizetése után?
Illetve furcsának találtam a Richwood házaspár viszonyát. Ha Elena így bánik a férjével annak ellenére, hogy neki köszönheti nagyrészt azt az életszínvonalat, amiben él, akkor ennyi év után Radolphnak már meg kellett volna unnia ezt, és nem hogy vágyakoznia kellene felesége után, hanem vagy a Kitchen Sinking jelenségnek kellett volna felütnie fejét a házasságukban, ha figyelembe veszi, hogy van egy és fél gyermekük, vagy pedig egyszerűen elválni tőle.

1339490_orig-3610169

Valahogy nem látok semmi olyat Elenában, (és ez az első évadra is vonatkozik, ráadásul a második részben egy meghitt pillanatban láthattuk őket), ami egy olyan férfinak, mint Radolph (vagyis gazdag, és feltehetőleg intelligens) vonzó lehetne.
Nem fiatal, hogy legalább az legyen meg, akaratos, és úgy tűnt, a gyengédség is hiányzik belőle, ahogy az is, hogy elismerje a férfit, aki mellett él.
Rövid távon ez talán nem jön ki, mert egy hosszú házasságban igen.
Persze a többi részben alakulhat ez még, lehet, hogy lesz folytatása, esetleg Elena egy másik arcát is megmutatja, csak elsőre ez fordult meg a fejemben.Egyébként most nem tűnt hosszúnak a rész a cselekvéshez képest, tudtam volna még tovább olvasni.
A képeid is szebbnek tűntek ezzel a háttérrel, szépen átalakítottad a házat is, jól megoldottad a bemutatását, nem volt unalmas.

Szóval, kíváncsian várom a folytatást, és remélem, hogy a bennem lévő félelmek feloldódnak majd.

/A kritika a My Sims Fórumon jelent meg./