Közlemény

Évzáró kérdőív 2020 – Eredmények

Az október végével év végi felmérésünket is lezártuk, de mivel ez egy hosszú-hosszú kérdőív volt, igénybe vett pár napot a kiértékelése. A hosszúsággal arányosan sok hasznos választ kaptunk tőletek, amit a jövőben az oldal javára fogunk fordítani – cikktémák választásakor igyekszünk figyelembe venni, mi érdekel a legjobban titeket, és melyik rovatoknak a legnagyobb a népszerűsége. A legfontosabb posztok mellett pedig természetesen továbbra is helyet kapnak a rétegtémák is – színes közösségnek színes tartalom jár!

Azt, hogy milyen színes a Sims játékosok köre, a kérdőívet kezdő általános kérdések is igazolják. Nem tekintetében ugyan túl nagy változás nem történt legutóbbi felmérésünk óta – a hölgyek még mindig bő 90%-kal uralják a terepet -, életkor szerint azonban egyenletesebb az eloszlás. 12-től 65 éves korig minden korosztály képviselteti magát, a kitöltők átlagéletkora pedig 22,5 év, ami egy picit magasabb a tavalyi számnál.

Mint kiderült, nem számít, hogy az ember dolgozik vagy tanulni jár – aki a Simset szereti, talál pár szabad percet/órát, hogy elindíthassa a játékot. Létszám tekintetében a tanulók vannak többségben, őket követik a dolgozók, de akad közöttünk háztartásbeli, nyugdíjas, sőt, GYES-en lévő anyuka is.

Az egyedülállók és párkapcsolatban élők csoportja között sincs lényeges különbség, a közösségben jól megférnek a magányos farkasok és reménytelenül romantikusok is. Talán van közöttünk olyan páros is, amelynek mindkét tagja simmer…?

 

Ennyi év közös simsezés után vettük a bátorságot, hogy megkérdezzük, hogy áll az utánpótlás? Születtek már vajon simmer babák, akiknek a büszke szülők továbbadhatják tapasztalataikat? Mint kiderült, igen! Sőt, egyvalaki közülünk éppen most várja a gólya érkezését, jó egészséget kívánunk a kis Bellának vagy Mortimernek!

 

 

Játékkal kapcsolatos kérdések

A Sims 4 vs. Sims 3 vs. Sims 2 kérdés örök téma a Sims csoportokban, néha szolídabb, néha draszikusabb hangnemben próbálják meggyőzni egymást a játékosok az igazukról. Aktuális felmérésünkben két kérdést is feltettünk, hogy objektív választ kapjunk, milyen sorrendben állnak a szériák a dobogó fokain. Az első kérdésben azt mértük fel, melyik játékokkal játszotok manapság, itt több választ is megjelölhettetek.

Az aktívan használt Sims szériák összesítése jól láthatóan kezd eltolódni a Sims 4 felé – a válaszadók 93%-a játszik ezzel a verzióval. Ez háromszor annyi, mint ahányan a Sims 3 aktív játékosainak vallják magukat, ennél is kevesebben indítják el manapság a Sims 2-őt vagy a régebbi játékokat. Meglepő azonban, hogy nem teljes az összhang a használt és a kedvenc szériák grafikonja között: jóval kevesebben jelölték meg a Sims 4-et kedvencnek, mint ahányan használják, a Sims 2-vel pedig éppen fordított a helyzet.

A játékosok zöme még mindig klasszikus simsezés miatt nyitja meg a játékot, a simkészítés és építés pedig jó ideig fej-fej mellett haladt, végül az előbbi kapott több szavazatot. Sokan választják a nyitott játékmenet helyett a kihívásokat, hogy ezzel célt adjanak játékuknak. Valószínűleg ez a tendencia az oka, hogy az EA néha előrukkol egy-egy küldetéses kiegészítővel is, mint pl. a Strangerville vagy a Journey to Batuu.

Sikerült a Sims 4 és Sims 3 kiegészítők között is felállítanunk egy megbízható népszerűségi sorrendet, ami sok kitöltő válasza alapján, tízes pontskálán helyezte el a csomagokat. A negyedik széria esetén az értékek jóval szélesebb tartományban mozognak, nem meglepő módon a küldetés elemeket tartalmazó kiegészítők megosztották a közösséget. Ez persze nem jelenti azt, hogy a jövőben ne számíthatnánk ilyen jellegű csomagokra. A Sims 3 esetén más a helyzet, még a legrosszabbra értékelt kiegészítő is jó pontszámot kapott, ez talán annak köszönhető, hogy stabilabb színvonalon sikerült összerakni a tartalmukat, vagy a nosztalgia szépíti meg az emlékeket. Persze nem érdemes azon merengeni, hogy régen minden jobb volt, mert nehéz lehet negyedszer visszanyúlni ugyanazokhoz a témákhoz úgy, hogy az újszerűnek és jobbnak hasson, és a korábbi szériák rajongói is átpártoljanak az új verzióhoz.

Sims 4 Sims 3
Kiegészítő Kedvenc Pontszám Kiegészítő Kedvenc Pontszám
1. Seasons 107 9.17 1. Évszakok 91 8.90
2. Island Living 69 8.41 2. Házi kedvenc 80 8.47
3. Cats & Dogs 72 8.40 3. Egyetem 63 8.24
4. City Living 55 8.33 4. Nemzedékek 62 8.19
5. Parenthood 54 8.04 5. A világ körül 55 7.99
6. Get to Work 49 7.92 6. Álomállások 45 7.94
7. Get Famous 46 7.77 6. Szigetvilág 56 7.94
8. Discover University 51 7.75 7. Leszáll az éj 44 7.80
9. Get Together 31 7.36 8. Természetfeletti erők 49 7.57
10. Spa Day 28 7.12 9. Vár a színpad 30 7.17
11. Eco Lifestyle 33 7.10 10. Előre a jövőbe 40 7.08
12. Realm of Magic 41 7.08
13. Dine Out 23 7.00
14. Vampires 37 6.65
15. Jungle Adventure 29 6.53
16. Outdoor Retreat 15 6.36
17. Strangerville 18 6.99
18. Journey to Batuu 8 3.36

Az abszolút győztes az évszakos kiegészítő mindkét szériánál, de a háziállatok is mindkét táblázatban felfértek a dobogóra. Meglepő volt, hogy tízes skálán, hat tizedesjegyig számolva képesek voltatok holtversenyt felállítani az Álomállások és Szigetvilág között, bár ha figyelembe vesszük, melyiket hányan jelöltétek kedvencnek, talán a Szigetvilág orrhosszal nyeri a futamot.

Néhányan megjegyeztétek, hogy kár, hogy a Sims 2-höz nem csináltunk szavazást. Ennek több oka volt, részben ennyi értékelgetés után féltünk, megunjátok a kérdőívet, tapasztalataink alapján pedig aki még játszik a második szériával, az mind nagyon szereti. Ettől függetlenül a második szériáról is szívesen írunk az oldalon, és legközelebb az elmaradt értékelési lehetőséget is be fogjuk pótolni.

Tartalommal kapcsolatos kérdések

Sok-sok kérdést tettünk fel azzal kapcsolatban, milyen témájú cikkeket olvasnátok legszívesebben, de mivel ezek inkább csak nekünk informatívak, ebben a posztban az érdekesebb eredményekből szemezgetünk. Először is szeretnénk némi közérdekű információt beiktatni: a kérdőívből kiderült, nagyon sokan nem ismeritek még az értesítés funkciónkat. Ennek lényege, hogy a megjelenést követően azonnal értesítést kaptok azokról a tartalmakról, amelyek érdekelnek titeket, de csakis azokról. Feliratkozáshoz a nickneved és e-mail címed kell megadnod, majd a kiküldött linkre kattintva beállítani, milyen témában kérsz értesítést.

Feliratkozni minden poszt alatt van lehetőséged, és most itt is:

[mailpoet_form id=”9″]

 

Szerettünk volna elhatározásra jutni, mi legyen a sorsa a My Simstől örökölt tipptárnak. Mi arra hajlunk, hogy mihamarabb bővüljön az oldal ezekkel a tartalmakkal, a művelet azonban némi időt vesz igénybe, mert újra kell őket fotózni, és esetenként kiegészítés is szükséges. Mielőtt nekilátunk, tudni szerettük volna, mennyire fontos számotokra, hogy ezzel foglalkozzunk. A szavazás eredménye nem sok kétséget hagy afelől, hogy a többség támogatja az átköltöztetésre tett törekvéseinket.

 

Időnként elgondolkozunk rajta, vajon mennyire hasznos a számotokra a hírek és útmutatók írása, hiszen a nagy külföldi oldalakon általában hamarabb olvashatók ezek az információk angolul, mint nálunk. Szerencsére sikeresen eloszlattátok aggályainkat.

 

Több kezdeményezés is helyet kapott a kérdőívben, amelyekkel a közösség tagjait szeretnénk jobban bevonni a szerkesztésbe, így színesítve tartalmunkat. Korábban is volt az oldalon vendégcikk beküldési lehetőség, ezt a hagyományt szeretnénk feltámasztani azzal, hogy nagyobb reflektorfényt kap lapjainkon a közösség tagjainak véleménye. A válaszok alapján szimpatikus nektek a gondolat, hogy toplistát küldjetek be kedvenc egyedi tartalmaitokból, videóitokból (stb.) egy-egy témakörben, valamint az elkészült tippeket is szívesen egészítenétek ki, ha lenne rá lehetőség.

 

 

 

Felvetettük, hogy ezentúl olyan cikkeket is közölnénk, amelyek a ti tapasztalataitokat tartalmazzák új kiegészítőkről, modokról, kihívásokról. A fogadtatást látva már elkezdtük kidolgozni a lehetőség gyakorlati megvalósítását: azok, akik szívesen vennének részt tesztelésben, egy különálló levelezőlistára iratkozhatnak fel, ahol értesítést küldünk minden olyan modról, kiegészítőről és kihívásról, aminek kipróbálásához lelkes simmereket keresünk. Hogy ne kapjatok felesleges leveleket, szériánként és témánként kiválasztható lesz, miről kértek e-mailt.

 

 

Ha szívesen lennél tesztelő, nincs más dolgod, mint feliratkozni, és követni az e-mailben kapott utasításokat. Címedet nem használjuk semmi másra, csak az általad kért értesítések kézbesítésére.

[mailpoet_form id=”10″]

Történetekkel kapcsolatos kérdések

El is érkeztünk a felmérés legutolsó szakaszához, a történetekhez. Régi olvasóink még emlékezhetnek azokra az időkre, amikor csak sims tale-ek és simnovellák uralták a felületet, aztán lassan átadták a terepet a játékról szóló tartalmaknak. A mi szívünkhöz továbbra is közel áll az írás, így nem spóroltunk az ehhez kapcsolódó kérdésekkel a kérdővben. Nem minden Sims játékos tale olvasó, de minden tale olvasó Sims játékos – ez a Sims történetek alaptörvénye. Az elmúlt években hullámozott a játékosok és tale kedvelők aránya, most azonban – meglepetésünkre – úgy tűnik, majdnem a kitöltők fele érdeklődik valamilyen típusú történetek iránt. A többség videós sorozatokat követ, de stabil tábora van a képekkel illusztrált írott sims tale-eknek is.

De mit néz vagy olvas szívesen az egyszeri simmer? Erre kerestük a választ, ami hasznos lehet a jövő írói és video tale készítői számára is. A szavazás alapján a romantikát hiba lenne kihagyni a sorok közül, mert a legtöbben ilyen történeteket követnek szívesen – persze ez nem jelenti azt, hogy nem kerülhet némi akció és dráma is a képbe. Kimaradt a felsorolásból, de néhány voksoló a vicces történeteket is felvette a listára, úgyhogy a sziporkázó humort is érdemes belecsempészni az alkotásba!

A függővég az egyik legbosszantóbb dolog, ami egy történettel történhet, az olvasók nagy része mégis szeret szenvedni, ameddig a következő résszel el nem érkezik a feloldozás pillanata. Az ellentábor leginkább azt hozta fel érvként, hogy ha bármi közbejön, és nem készül el a folytatás – látunk már ilyet sokszor -, akkor rossz érzés, hogy sosem tudhatjuk meg, hogyan alakulna kedvenc főszereplőnk sorsa. Folytatásos történetet valóban csak tapasztalt alkotóként érdemes tervezni, hiszen az olvasókat cserben hagyni senkinek sem jó érzés.

Az egyedi tartalmak vs. eredeti grafika kérdés is eldőlni látszik, mert bár egy szűk réteg továbbra sem kedveli az idegen elemeket a játékban, a döntő többség számára előny, ha egy történet tartalmaz ilyesmit. Persze nem valószínű, hogy egy jól elkészített történet esetén ezen múlna az olvasók vagy nézők száma, ugye?

A történetkészítők egyszerűen nem tudnak kicsiben gondolkodni. Tisztelet a kivételnek, de alig találni olyan alkotót, aki egy évad után képes lenne megállni, hogy tovább ne szője szereplői sorsát… és szerencsére ez nem is baj, mert az olvasók szeretik tovább követni a már jól ismert karaketerek kalandjait. Néhányan azt mondják, unalmassá, ölettelenné válhat a folytatás, és ez bizony valós veszély – egy jó kerettörténet nélkül a karakterek nehezen viszik el a vállukon az egész művet. Így tehát érdemes alaposan megfontolni, szükséges-e a folytatás, és vajon az ötlet akkor is megállná-e a helyét, ha nem ismernénk korábbról a szereplőket.

Az interaktív történet nem új találmány, évek óta jelen van a Sims berkekben, és ti is többször kértétek, hogy próbálkozzunk ilyesmivel. Nagy felelősség kell hozzá, hogy a nézők döntése alapján, időre elkészüljön a következő epizód, Ruby és Verona jóvoltából azonban idén mégis megjelent a Lakótársak című sorozat. Persze ami az előnye, ugyanaz a hátránya is – az olvasók egy része szerint korlátozza az írói fantáziát, hogy a voksolók kívánsága szerint kell alakítani a szálakat. Az eredmény azonban azt mutatja, van létjogosultsága ennek a műfajnak, talán egyszer a mi felületünkön is feltűnik újra egy interaktív történet.

 

Hány epizódból áll egy ideális tale? Úgy tűnik, annyiból, ami pont elég a cselekmény kifejtésére, de nem válik tőle vontatottá az alkotás. A többségnek legalábbis nincs ilyen irányú elvárása egy történettel szemben, bár azok, akiknek ez mégis számít, legszívesebben tíz-húsz részen keresztül követik az eseményeket.

Igaznak tűnik a mondás, hogy a kevesebb néha több. Megtudhattuk, hogy a tale kedvelők nem szeretnek várni, és inkább legyen rövid egy rész, de érkezzen hamar, hetente, vagy akár még gyakrabban! Igaz ez abban az esetben is, amikor egy új történet tűnik fel a láthatáron. Az óvatosabbak kivárják a végét, hogy biztosan befejeződjön, és ne kelljen várakozni a részek között, a többség viszont azon melegében belekezd az első részbe, és tűkön ülve figyeli, mikor érkezik a folytatás.

 

Az olvasói szokások felmérése után szerettük volna azt is megtudni, akadnak-e a közösségben olyanok, akik tervezik egy írott vagy videós történet készítését. Örömmel látjuk, hogy a kitöltők 25%-a fontolgat ilyesmit, bár az időhiány megnehezíti minden alkotókedvű simmer dolgát. Kitartás, hiszen látjátok, milyen sokan várják az elkészült remekművet!:)

Szerettük volna felmérni, mivel hozhatnánk meg a kedvet a történetíráshoz. A legtöbben úgy érzik, a közös munka nyújtotta támogatás segítené az alkotásban, de a pályázatok, versenyek és az aktív tale élet is erős motiváló erővel bír a voksok alapján.

Nagyon sokan – többen, mint ahány történet tervben van – annak a lehetőségnek is örülnének, ha véleményt kapnának a készülő munkájukról, és mi boldogan állunk rendelkezésre, ha ezzel segíthetjük az alkotói folyamatot. Erre egyébként eddig is volt lehetőség, de úgy tűnik, nagyon elbújt az a pár sor a beküldési szabályzat eldugott zugában. Ha tehát úgy érzitek, elakadtatok, vagy szükségeket lenne néhány tanácsra, bátran írjatok nekünk a [email protected] címre! A későbbiekben igyekszünk más felületet is találni, ahol összegyűjthetjük a tale készítőket, hogy a közös munka erőt adjon az alkotáshoz.

Bár arra nincs lehetőségünk, hogy hirtelen sok történetet varázsoljunk az oldalra, szeretnénk a véleményezési kedvet fellendíteni, hogy az írók elismerő sorokat és/vagy építő kritikát kapjanak munkájukról. Több, mint a válaszolók fele jelezte, hogy szívesen részt venne a kezdeményezésben, így nincs más dolgunk, mint megtervezni, megszervezni, kivitelezni a dolgot! Ha szívesen jelentkeznél kritikusnak, megteheted az oldal alján az értesítéseknél – csak kövesd az utasításokat, várunk szeretettel a véleményező csapatba!

Összegzés

Rengeteg választ kaptunk tőletek a kifejtős kérdésekre, amelyeket feljegyeztünk magunknak, és figyelembe veszünk majd az újabb tartalmak tervezésekor. Sokan kértétek, hogy legyen több szavazás, kérdőív, verseny – megtesszük, ami tőlünk telik. Sokan küldtetek nekünk kedves sorokat is, amiket nagyon jólesett olvasni. Boldogok vagyunk, ha szeretitek, amit csinálunk, és reméljük, sok közös év vár még ránk az oldalon, a közösségben.

Még egy visszatérő témára szeretnénk reagálni, ez pedig az aktivitásunk kérdése. Talán már a Sims Tales idejében is probléma volt, de a Sims Addicts fennállása óta biztos, hogy minden kérdőívben feltűnik a kérdés, mi, szerkesztők miért nem vagyunk jelen a közösség életében. Erre az a válasz, hogy egyszerűen nem tudunk. A szabadidőnk nagy részét évek óta az oldalra fordítjuk, hogy mindenki megtalálja itt, amit keres, és tanácsot tudjunk adni azoknak, akik segítségért fordulnak hozzánk. Mi is dolgozunk, tanulunk, van családunk, magánéletünk, és meg kell húznunk a határt, hogy az egyensúly megmaradjon. A lehetséges cikktémák sosem fogynak el, a szerkesztők száma pedig nem gyarapszik. Minden társunk, aki elbúcsúzott, az időhiányt jelölte meg távozása okaként. Nekünk sincs több belőle, mint bárki másnak – mi lenne az oldallal, ha tartalomkészítés helyett csevegésre szánnánk az időnket? Így tehát sajnáljuk, ha csalódást kell okoznunk, de a jövőben sem tudunk több időt szánni arra, hogy jelen legyünk a közösségi felületeken, és beszélgetni tudjunk a látogatókkal. Könnyebb lenne, szórakoztatóbb lenne, de azt a feladatot, amit mi végzünk, nincs, aki helyettünk elvégezze. Itt szeretnénk megragadni a lehetőséget: ne feledjétek, nálunk mindig aktív a szerkesztőfelvétel.:)

Érthető az igény, hogy szeretnétek simmerekkel beszélgetni az oldal felületén, de azt szeretnénk elérni, hogy ti magatok találjatok egymásra, és alkossatok közösséget. Ehhez szeretnénk megadni a kezdő lökést egy újabb kérdőívvel, amit az októberi felmérés válaszai miatt látunk szükségesnek. Reméljük, még nem unjátok!

Köszönjük, hogy válaszaitokkal segítettétek munkánkat, és számítunk rátok a novemberi felmérésünk kitöltői között is!:)