Közlemény

Beszámoló a 2019-es kérdőívről

Mint tudjátok, az oldalt ugyan mi szerkesztjük, de időről-időre szeretjük kikérni a véleményeteket, mennyire nyerték el tetszéseteket tartalmaink az elmúlt időszakban, miből szeretnétek többet, netán kevesebbet. Így tettünk most is, és aki kitöltötte a kérdőívet, az biztosan észrevette, hogy szinte minden kérdés abból a célból került a felmérésbe, hogy az a jövőben valamilyen módon az oldal fejlődését szolgálja. Izgalmas adatokkal most sajnos kevésbé szolgálhatunk, de azért megosztjuk veletek a beérkezett eredményeket.

Egy gyors statisztikát mindig szeretünk belecsempészni felméréseinkbe arról, hogy mégis kik olvassák cikkjeinket, történeteinket nap mint nap. Bizonyára nem lep meg senkit, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a fiúk még mindig nem tudtak létszámban a lányok fölé kerekedni, na de talán jövőre…! Az életkor szerinti megoszlást most nem bontottuk le részletesebben, inkább csak korcsoportokat vizsgáltunk, és ebből az látszik, hogy nagykorú olvasóink vannak többségben – a legtöbben a 19-24 éves csoport képviselői töltötték ki a kérdőívet. A tizenkét év alattiak nem képviseltették magukat, ami talán nem is meglepő, hiszen a Sims játék 12-es PEGI besorolással került piacra. Megkérdeztük azt is, milyen gyakran léptek fel oldalunkra – azért azt örömmel látjuk, hogy a legtöbben hetente legalább néhány alkalommal bepillantotok hozzánk, hogy kövessétek az aktuális frissítéseket.

Sok időt töltöttünk azzal, hogy az oldalt mobilbaráttá tegyük, és ha akadnak is még tartozásaink, azt elmondhatjuk, hogy ezen a téren jobban teljesítünk a nagy Sims oldalaknál is. Az elmúlt években ugyanis erősen felülkerekedtek a kisebb eszközök az asztali gépeken vagy laptopokon, legalábbis látogatóink tekintetében. Olvasóink több, mint 80%-a mobilról vagy arról is követ minket, amihez köze lehet a mostanra csábító méretűvé vált csaláskód gyűjteményünknek, ami a leglátogatottabb oldal felületünkön.

Hírlevél

Az egyik legfontosabb kérdésünk a hírlevelekre vonatkozott, aminek már a neve is rosszul cseng, hiszen a legtöbben a kéretlen levelek özönét kötik ehhez a szóhoz. Mi nem szeretnénk olyan üzeneteket elküldeni, amelyek aztán olvasatlanul a kukában landolnak, hiszen erővel becsalogatni úgysem lehet senkit egy oldalra. Inkább a nekünk leginkább megfelelő módon szeretnénk használni ezeket az értesítéseket úgy, hogy az mindenkinek hasznára váljon. Kísérletként feltettük a kérdést, mi lenne, ha meghatározott témákban kaphatnátok leveleket, és egész sok olyan válasz érkezett, ami alapján úgy tűnik, lenne igény egy ilyen rendszerre. El is készült hát ez az újítás, és az oldalsávban iratkozhat fel az, aki szeretne értesítést kapni – a funkció regisztrált és nem regisztrált tagok számára is elérhető.

Az értesítési rendszer automatikusan működik, tehát ha kiválasztasz egy témát, a posztolás pillanatában levelet fogsz arról kapni, ha kikerült egy cikk az oldalra. Ez hasznos lehet azok számára, akik nem szeretnének csak azért felnézegetni hozzánk, van-e új cikk, vagy nem követnek minket Facebookon és a Sims-re fel! csoportban. A következő verzióban érhetők el értesítők:

  • Értesítés friss bejegyzésről – minden frissen megjelent posztról értesítést kapsz levélben (ha ezt választod, nem kell külön feliratkoznod a friss hírekről, kiegészítőkről, nyerményjátékokról és tale-ekről szóló listákra)
  • Értesítés friss hírekről – csak a Simpercek rovatról kapsz értesítést
  • Értesítés kiegészítők bejelentéséről – csak akkor kapsz értesítést, amikor egy kiegészítőt hivatalosan bejelentenek
  • Tale értesítő – tale premierekről, epizódokról és simnovellákról kapsz értesítést
  • Nyereményjáték, pályázat, kérdőív – csak a különleges eseményeinkről kapsz értesítést
  • Heti összefoglaló – összefoglalót kapsz az utoljára megjelent posztokról, hogy ne maradj le semmiről
  • Havi összefoglaló – összefoglalót kapsz az előző hónapban megjelent posztokról, hogy ne maradj le semmiről
  • Szemezgetés korábbi tartalmainkból – ez afféle nosztalgia levél, amiben az elmúlt években közzétett posztokból ajánlunk újra néhányat figyelmetekbe, terveink szerint havonta egyszer

Visszatekintő rovatunkat is érinti a változás, amit ezentúl jobbnak látjuk, ha havi rendszerességgel jelentetünk csak meg az oldalon. Egyrészt a heti átlagos 4-5 cikkünket nem olyan nehéz követni, hogy minden hétvégén újra összefoglaljuk őket, másrészt a heti összefoglaló levélre feliratkozással így is kaphat emlékeztetőt róluk az, aki szeretne. A havi visszatekintőnket azért tartanánk meg, hogy a Facebookon és a háttérben történt eseményeket is össze tudjuk foglalni nektek rendszeresen egy cikkben.

Ha feliratkoztok értesítéseinkre, a levelek alján található linken bármikor le is iratkozhattok, vagy megváltoztathatjátok, miről kértek értesítőt! Ha nem találsz ilyen levelet a fiókodban, ismételd meg a feliratkozást, és az így kapott link segítségével szintén kezelheted beállításaidat.

Tartalomhoz kapcsolódó kérdések

Na de térjünk rá azokra a kérdésekre, amelyek utat mutatnak ahhoz, hogy a továbbiakban is megpróbáljunk tartalmainkkal a kedvetekben járni! Mivel semmi sem változik olyan gyorsan, mint a simmer közösség összetétele, megkérdeztük ismét, melyik Sims játékokat használjátok ma is aktívan. Érkezett pár szavazat a The Sims Medieval, The Sims Mobile, The Sims 1 és Castaway stories játékokra is, örülünk, hogy nem feleditek őket sem! A nagyobb szériák népszerűsége viszont meglepő változáson esett át december óta, amikor az utolsó felmérésünket tartottuk. Úgy tűnik, a Sims 4 népszerűbb, mint valaha, amihez valószínűleg sokat hozzátett, hogy egy ideig ingyenesen letölthetővé vált az alapjáték, és mostanra a kiegészítők miatt is egyre gazdagabb játékélményt nyújt ez a széria is. Természetesen a Sims 2 és Sims 3 játékosokat sem feledjük, és próbálunk az ő kedvükben is járni cikkjeinkkel, de ez a statisztika az oka annak például, hogy tippek írásánál előnyben részesítjük a Sims 4-et, amihez máshol nem található magyar nyelvű segítség.

Friss felmérésünk eredménye:

Korábbi felmérésünk (2018 december):

Kíváncsiságból megkérdeztük azt is, milyen eszközről használjátok a Simset. A konzolosok eddig rendre kimaradtak a kérdőívből, így sosem kaptunk megbízható számokat, mekkora részét is teszik ők ki a közösségnek. Az eredmény talán nem túl meglepő, de azért legalább ezt is biztosan tudjuk.:)

Az nyílt titok, hogy a stuff csomagok nem a legnépszerűbb tartalmak, ha Simsről van szó, de amióta a kiegészítő és játék csomagok ilyen sebesen (nekünk legalábbis gyakran így tűnik) követik egymást, már elvesztettük a fonalat, melyik mennyire népszerű, és mihez kapcsolódó tartalmakat szeretnétek leginkább olvasni. Most végre választ kaptunk erre is, és a továbbiakban figyelembe vesszük szavazataitokat, ha döntenünk kell, milyen témában készüljön cikk legközelebb.

Rovatainkról is feltettünk egy gyors körkérdést, ami meglepő eredményeket talán nem hozott, de az jól látszik belőle, hogy minden tartalomtípusunk érdekli legalább az olvasóközösség felét. Az elmúlt években már elég sok dolog került le a palettáról, amiről úgy gondoltuk, nem érdemes vele foglalkoznunk, így mostanra már csak az maradt, amit szeretnénk a jövőben is megtartani, és igény is van rá olvasói részről. Talán felmerülhet bennetek a kérdés, miért nem gyártunk folyton tippeket vagy kihívásokat, ha az szinte mindenkit érdekelne? Részben azért, mert szeretnénk színesek és változatosak maradni, és minél szélesebb réteget elérni tartalmainkkal. A válasz másik fele bennünk, szerkesztőkben rejlik. Bár nyolcan vagyunk, nem mindenki szeret vagy tud minden cikktípussal foglalkozni, bizonyos tartalmak ugyanis nagyon igénylik az angolt, a sok írást, kutatómunkát, esetleg speciális tudást, mint fotózás, vagy bizonyos programok használata. Amikor valaki jelentkezik hozzánk, azt keressük, miben jó, és mit csinál szívesen – semmi jó nem származna abból, ha mindenkinek mondjuk tippeket kellene írnia kötelezően. Szeretnénk, ha a csapat tagjai örömüket lelnék a munkában, hiszen csak így maradnak velünk hosszú távon, ez pedig mindannyiunk érdeke, nem igaz?

Barkácstippjeink csak nemrég keltek újra életre az oldalon, köszönhetően Timnek és Noinak. A kitöltők több, mint negyede jelezte, hogy általános tanácsok is érdekelnék az építésről, meglátjuk, mit tehetünk ennek érdekében.

Játéktesztjeink is népszerűek, de az is kiderült, hogy nem bánnátok, ha egy-egy új csomagot több szerkesztő is górcső alá venne, hogy aztán megossza veletek az élményeit. Sokan olvasnák szívesen a közösség tagjai által beküldött teszteket is, és igazából ez csupán rajtatok múlik, hiszen eddig is szabadon küldhetett be cikket az, aki szeretett volna. Szóval ha úgy érzed, szívesen elmondanád a véleményed egy kiegészítőről, kíváncsian várjuk írásodat!

Azt tudtuk, hogy a hírek szinte mindenkit érdekelnek, de úgy tűnik, még mindig lenne több, amit a rovatban olvasni szeretnétek. Az érkező frissítésekről egy-egy értesítést eddig is közzétettünk Facebookon, de nagy igény van rá, hogy ezek a hírek nagyobb figyelmet kapjanak az oldalon is. A jövőben ezen a téren is várhatók változások.

Simblog rovatunkban néha nosztalgiázunk kicsit retró játékok felidézésével, de akadnak például tippjeink is kisebb játékokhoz, mint a Sims Mobile, Medieval vagy Sims 1. Kíváncsiak voltunk melyek a legnépszerűbbek közülük – a versenyt 22%-kal a Sims krónikák nyerték. Biztosan találkozni fogtok még néhány régi játékról szóló cikkel is az oldalon.

Tudtad-e? A legnépszerűbb tartalmaink, amelyet Facebookon posztolni szoktunk, a Tudtad-e? képeink. Ez azt jelenti, hogy bár a mémek sincsenek túlzottan lemaradva, a tudás azért mégis egy lépéssel a szórakozás előtt jár, igen dicséretes hozzállás:)

Nemrégiben felbukkant egy még csak készülő játék, a Paralives neve, ami egyszer talán a Sims méltó vetélytársa lehet a játékosok szemében. Nem tudjuk, mikor készül el, de mi úgy gondoltuk, ha igény van rá, akár felkaroljuk ezt a játékot is, hiszen semmi szükség rá, hogy a játékosoknak is térfelet kelljen választaniuk egy esetleges konkurencia harcban. Úgy tűnik, a többséget érdekli a Paralives, és már most vannak, akik örülnének, ha a Sims Addicts a róla szóló segédanyagoknak is otthona lehetne. Persze erről megkérdezünk majd titeket később is, ha már többet tudunk, addigis azonban időnként jelentkezünk majd hírekkel erről a projektről is.

A másik téma, amiben nagy érdeklődéssel vártuk válaszaitokat, az a korhatáros tartalmakról szóló kérdésünk volt. Nem csak a szexualitás tartozik ebbe a körbe, hanem például az erőszak, drog, alkohol vagy bármilyen függőség is, és a sort még folytathatnánk sokáig. Nyilván elsősorban a leghíresebb felnőtt mod jelenik meg az azt ismerők szeme előtt, de ilyen elemeket tartalmazhatnak más, akár realizmusra építő modok (pl. Slice of Life mod – részegség), kihívások (sok kihívásban követelmény simeket eltenni láb alól), vagy történetekben is megjelenhet, amelyeket nincs okunk visszautasítani, amennyiben egy igényes írásról van szó, nem pedig öncélú indulatkeltésről. Mi erre a felületre mindig gyermekbarát, de felnőtt oldalként tekintettünk, tehát az ilyen tartalmaink esetében (mert már van néhány) jeleztük a címben és a bevezetésben, miről van szó, hogy senkit se érintsen kényelmetlenül az, amibe a cikkben belefuthat. A túlnyomó többség ezt kifejezetten támogatja, úgyhogy a jövőben is előfordulhatnak ilyen cikkek, a megfelelő figyelmeztetések elhelyezésével.

Támogatási rendszer

Szép számmal kaptunk szavazatokat a támogatási rendszer bevezetésével kapcsolatban, és voltak olyanok is, akik szövegesen is kifejtették véleményüket, szerencsére pozitívan. Amióta fizetős tárhelyre kellett költöznünk, azóta töprengünk azon, hogyan lehetne az oldal önfenntartó, de korábbi próbálkozásunk a kattintás alapú reklámokkal nem vált be, ráadásul az oldalon is zavaró volt a jelenlétük. Nem szeretnénk kötelező hozzájárulást szedni a szerkesztőség tagjai között sem, hiszen a befektetett idő és munka is olyan érték, amit önként tesz mindenki az oldalhoz. Nem várhatunk többet senkitől, ráadásul ezzel elrettentenénk az új jelentkezőket. Eddig néhány szerkesztő viselte az oldal költségeit, ezen szeretnénk változtatni.

Szerencsére a visszajelzések alapján bátrabban megléphetjük ezt a dolgot, és elkezdhetjük keresni a számunkra legjobb támogatási rendszert. Amit ezzel kapcsolatban még elmondanánk, nem lesz belőlünk profitorientált oldal, nem fogunk fizetős tartalmakat közzétenni, egyszerűen csak lesz egy támogatási doboz vagy link az oldalsávban, amit az használ, aki szeretne. Ha elkészül, beszámolunk róla egy közleményben, és aztán rátok lesz bízva, mihez kezdtek vele.:)

Hibaelhárítás, kérdések és válaszok

A kérdőív egyben arra is szolgált, hogy kiszűrjük azokat a hibákat, amelyek jelen vannak az oldalon, de nincs róluk tudomásunk, vagy megkeressük azokat a kérdéseket, amelyekre még nem adtunk választ cikkjeinkben. Ha bármi problémát tapasztaltok, Facebookon, chaten, a Kapcsolat menüben vagy a [email protected] címen is felvehetitek velünk a kontaktot, segítünk, ha tudunk, vagy megejtjük a szükséges javításokat. Aki konkrét hibát írt le, annak megpróbálunk itt válaszolni.

“A játék nem fogadja el a hozzátartozó egyedi játék kulcsot (sims 4)”

Matt: Ha a probléma még mindig fennáll, próbáld meg törölni az Origin cache gyorsítótárát, ahogyan itt írtuk, és ha továbbra sem működik, javaslom a program eltávolítását, és a legfrissebb verzió letöltését az Origin oldalról.

“A Sims 4 például akadozik néha, és nem tudom megnyomni a Load game gombot mert nem aktív.”

Matt: Sokféle oka lehet a Sims 4 akadozásának. Érdemes megnézni, megfelel-e a géped a rendszerkövetelményeknek, mert ez minden játékcsomaggal növekszik. Egyedi tartalmak is okozhatják a lassulást. Érdemes alkalmazni az egészséges játékról szóló tippben írtakat, és a Repair funkciót Originben.

“Sims 2 futtatása Windows 10-es rendszereken sokszor problémás. Lehetne egy tipp, hogyan lehet a felbontást full HD-ra állítani, illetve a simek alatt felbukkanó fekete négyzet eltűntetéséről is lehetne egy cikk. (Ha van már ilyen , akkor bocsánat, nem figyeltem 😔)”

Köszönjük a javaslatodat, ezek tényleg fontos dolgok, és már készül róla egy tippünk.

“Sims 4 : magyarítás”

Ebben a tippben összegyűjtöttünk minden tudnivalót.

“Sims 4 last exception error problémáról szívesen olvasnék és annak megoldásáról”

Ennek a problémának még nem néztük utána, de megtesszük, és ha tudunk, írunk róla cikket.

“Nekem mostanában (3-4 napja, újraindítás után is!) a Sims 4-ben fekete a plumbobom a Simem feje felett, és nem tudom, mi okozhatja..😕

Matt: Érdemes törölni a cache fájlokat/mappákat és használni a Repair funkciót Originben.

“The Sims 4 szériában a sim-ek “beragadása”. Nem reagálnak semmire, a kiadott feladatot várólistára teszi, de sosem kezdi el és ha reset-elem, olyan pózban kimered, mintha keresztre feszítették volna és nem mozdul. Újabb és újabb resetelés sem segít.”

Matt: A ki- és beköltöztetés talán segíthet, vagy az egészséges játékról szóló tippünk.

“Mobilon lassú a talekben megjelenő képek betöltése”

Ez bizony így van, aminek oka, hogy a szűkös tárhely miatt a képek eddig a Sims Tales oldalról töltődtek be, mert nem volt helyünk őket átköltöztetni. Most már csak időt kell találnunk rá, hogy megtegyük, de sajnos ez nem egy egy-két napos munka. Addig a türelmeteket kérjük.

“Néha van, hogy írás közben újra tölt a chat, es elveszik az egész. Mondjuk laptopon, lehet, hogy olyankor vacakol a wi-fi.”

Erről tudomásunk van, de a chat programnak mi is csak használói vagyunk, sajnos nem rajtunk múlik a javítása. A szóba jöhető többi chatnek pedig más korlátai/hiányosságai vannak, úgyhogy lecserélni sem tudjuk jobbra.

“A mobilos felület nem mindig működik megfelelően. Sokszor nem jönnek fel dolgok, nehezebb váltogatni a kategóriák között.”

Ez sajnos nem elég konkrét leírás, ha le tudnád írni a Kapcsolatfelvételen keresztül kicsit bővebben, megköszönnénk!

“A menü elég átláthatatlan, minden egy-eg menüpont alá van sűrítve. A híreket mai napig nem tudom honnan tudnám megnyitni. A könnyebb kezelhetőség és átláthatóság érdekében a híreket, cikkeket, tippeket, stb külön-külön menüpont alá tenném. Mobilon még nehézkesebb az eligazodás.”

Sokféle menüfelosztást kipróbáltunk, és mindnek volt valami hátulütője. Sajnos sok és sokféle tartalmunk van, és ha nagyon különszedegetjük őket, akkor az olvasók fel sem fedezik a tartalmaink felét. Ez tapasztalat, hiszen korábban külön-külön menüpont alatt volt minden. Ha eszünkbe jut jobb megoldás, persze csiszolgatunk még a felépítésen. A híreket érintő kritikád jogos, mert annak nincs külön menüpontja, csupán a cikk címe alatti kategória listázza ki az összes hírt. Ez azért alakult így, mert a hírek általában aktualitások, mint a közlemények, amelyeket nem olvasgat vissza az ember hónapok múlva. Ezen azonban változtatni fogunk, és kikerül egy gyors elérés az oldalsávba.

“Az oldalsáv miatt a cikkek szövege nem teljesen olvasható.”

Köszönjük, hogy jelezted! Megtaláltuk, melyik kijelzőméret az, ami így viselkedik, és próbáljuk mihamarabb megszüntetni a hibát.

Van olyan kérdésed, ami játék közben felmerült, és szeretnéd, ha írnánk róla? (pl. Hogyan élhet nyolcnál több sim egy háztartásban?)

“Pont ez a kérdés érdekel” ; “Igen, a 8+ simes háztartások érdekelnek” ; “Hogyan élhet nyolcnál több sims a háztartásban?”

Szerencsére erre a kérdésre már el is készült a tippünk Sims 4-hez. A Sims 3-as verzió folyamatban!

***

Ha további kérdéseitek vannak, keressetek minket bizalommal Facebookon, a Kapcsolatfelvétel menüben vagy a [email protected] címen! Chaten sajnos ritkábban van időnk előfordulni, de ott is jelezhettek.

Köszönjük szépen kitöltéseiteket, véleményeiteket, biztató szavaitokat és tanácsaitokat, amiket leírtatok nekünk a kérdőívben! Minden elolvastunk, és amit módunkban áll, meg is fogunk valósítani. Jó simsezést kívánunk!:)

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Gregoretta
4 évvel ezelőtt

Köszönjük, hogy megosztottátok velünk. 🙂

A “Melyik rovataink érdekelnek leginkább” eredményei miatt csalódott vagyok, mert, ahogy látom, pont az írás és a történetek azok, amik a legkevesebb embert érdeklik, annak ellenére, hogy ez eredetileg egy Sims tale-es oldal volt. :'( Lehet, hogy egyszerűen csak azért, mert mostanában nem igazán kaptatok történeteket. Egyedül “A Sötétség Angyala” 2. évada volt az, ami futott a Tintavér mellett. Régen, a My Sims és a Sims Tales idején rengeteg tale volt, és elég sok minőségi volt közöttük. Hiányoznak azok az idők.

Thea
Admin
4 évvel ezelőtt
Válasz neki:  Gregoretta

Nagyon szívesen, remélem, érdekes volt nektek is! De azért ne kenődj ám el ezen a “Melyik rovataink érdekelnek…” dolgon, mert lehet, hogy arányaiban kevésnek tűnik az a %, szám szerint azonban így is sok, csak az azóta csatlakozott játékosok mellett tűnik ez kevésnek.:) Jóval több olvasónk van, mint eddig bármikor, és most direkt végignéztem a SA és ST kérdőíveket, hogy ne mondjak butaságot, de a tale-ek iránt érdeklődők száma is növekedett, nem pedig csökkent, csak a történet beküldések maradtak el sajnos útközben. Talán amiatt történt ez, hogy a kommentelés egyszerűen kihalt az oldalakról, az írók pedig így nem kaptak visszajelzést,… Tovább »

Ahsoka1994
4 évvel ezelőtt
Válasz neki:  Gregoretta

Nekem is nagyon hiányzik az, az idő, amikor rengeteg tale jelent meg, és volt is belőlük bőven választék. Én azt is jelöltem a kérdőívben legfontosabban, de úgy tűnik már nem azok az idők vannak. Én a magam részéről írnék most is (és írtam is, elvégre az enyém a legutoljára megjelent történet a Tintavéren kívül), csak kevésbé is érek rá, mint 2012-2014 körül. Meg valóban meghatározó az is, amit Thea írt a kevesebb kommentről. Jobb volt, amikor sok visszajelzést kaptam, mert akkor tudtam, kik olvassák a történeteimet, és tudtam valalyest a közönséghez igazítani (a saját stílusomon belül).

Lorea
4 évvel ezelőtt

Szuper lett a kiértékelés, köszönjük! 🙂
Általában a véleményemmel mindig a kisebbséghez tartozok, de látszik, hogy a simsesek az én igazi közegem, mert itt szinte minden válaszommal a többséghez tartozom. 😀
Szeretném megköszönni a munkátokat az oldallal, hogy nem hagytátok elveszni sok simsmániás ember “otthonát”. ❤