Játékteszt

Sims 4 Snowy Escape – Első látogatás Mt. Komorebiben

Amikor felröppent a hír, hogy idén még érkezik egy új kiegészítő, mindenki izgatottan várta, mivel rukkolnak majd elő a készítők. Aztán a trailer érkezésével lehullott a lepel a Snowy Escape-ről, a simmerek pedig egy emberként sóhajtottak fel megkönnyebbülésükben. Az utóbbi néhány kiegészítőt nem előzte meg akkora várakozás, mint ezt a legújabbat, de úgy tűnik, az EA-nek végre sikerült olyat mutatnia, amivel a többség elégedett. Legalábbis a játékosok java izgatottan várta a megjelenést. Most, hogy a kiegészítő kint van, már csak egy kérdés maradt hátra: vajon beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

 

Create A Sim

Amikor az ember egy új kiegészítőt szerez be, nyilvánvalóan mindig első dolga belépni a CAS menübe, hogy megnézze, milyen újdonságok érkeztek. Minden játékcsomagnak megvan a maga fő tematikája, irányvonala, ami jelen esetben nem más, mint a keleti kultúra (egész pontosan leginkább a japán), valamint a téli sportok. Ennek megfelelően az új elemek mind illeszkednek valamelyik témához.

Ahogyan azt már megszokhattuk, a készítők ismét a simhölgyeknek kedveztek. Jóval több ruhadarabot és frizurát kaptak, mint az urak. Az azonban mindkét nem hajairól elmondható, hogy bármilyen játékmenetben jól használható, ízléses darabok az újdonságok. Ami pedig a ruhákat illeti, a meleg öltözetek mellett kaptunk néhány igazán szép keleti öltözetet (például kimonót). Ezek remek szolgálatot tehetnek az új fesztiválokon, ugyanis van olyan, amelyiken kimondott-kimondatlan szabály, hogy tradicionális ruhákba kell bújniuk a simeknek

A kiegészítő egyik legnagyobb erénye ebben a szekcióban viszont minden kétséget kizáróan a gyerek- és tipegőrészleg. Szinte az összes játékcsomagnál visszatérő hiányosság az, hogy az aprónépet elhanyagolják a készítők ezen a téren, a Snowy Escape azonban megtörte ezt a sort: a gyerekek egészen sok új frizurával és ruhával gazdagodhattak, ráadásul a tipegők sem maradtak ki a szórásból. A legtöbb esetben a gyerekek ugyanazokat a hajakat kapták meg, amelyeket a felnőttek is, és ez egy remek gondolat, hiszen a legtöbb hajstílus nincsen korhoz kötve. Érkeztek ezen kívül még egyenruhák is, amelyek tovább színesítik a palettát.

Értékelés: 10/10

 

Mt. Komorebi

A nagyobb kiegészítők szinte mind hozzáadnak a játékunkhoz egy új várost is, és a Snowy Escape esetében sincs ez másképp. A CAS menühöz hasonlóan Mt. Komorebi városa is a keleti kultúrára és a téli sportok témájára épült. Ennek megfelelően az első, amit szemet szúrhat a játékosnak, az nem más, mint a behavazott tetejű hegy, amelynek az oldalában kirajzolódik néhány színes csík is – amelyek a sípályák útvonalainak jelölésére szolgálnak.

Bár az új játékfrissítéssel az alapjátékba is bekerült a funkció, mégis elmondhatjuk, hogy Mt. Komorebi az első olyan város, amely már úgy készült, hogy vakációs világként és lakóvárosként is működhet. Ennek következtében ezen a településen bérelhető és megvásárolható házak egyaránt találhatóak. A város összesen három szomszédságot foglal magában: a hegytől legtávolabb eső Wakabát, a hagyománytisztelő Senbamachit, valamint a hegy lábánál fekvő Yukimatsut. Mindhárom szomszédság saját fesztivállal büszkélkedhet, és bár mindegyik egyedi és különleges, mégis egy harmonikus egységesség sugárzik az egész városból.

Alapvetően keleti stílusú házakat láthatunk mindenfelé, valamint Mt. Komorebire jellemző a természetközeliség is, így betondzsungelek helyett leginkább zöld területek veszik körül az épületeket. Természetesen nem csak lakótelkek alkotják a várost, hanem akadnak különleges közösségi telkek is: például a fürdő, ahol a megfáradt simek kiáztathatják magukat. De igazi kuriózum a hegy is, akár megmászni szeretnéd, akár inkább a síelést választanád. Ha pedig nem vagy az extrém sportok szerelmese, akkor sem maradsz programok nélkül, hiszen bármikor elküldheted a simedet egy hosszú sétára a keleti hangulatú városkában.

Értékelés: 10/10

 

Életstílusok

A Snowy Escape rengeteg újdonságot kínál a játékosoknak, az életstílusok panel pedig minden kétséget kizáróan az egyik legérdekesebb új funkciónak számít. Összesen tizenhat különböző életstílus érkezett a játékba, ezeket azonban nem állíthatjuk be közvetlenül a CAS menüben, hanem menet közben alakíthatják a simek, rájuk mi jellemző – az alapján, ahogyan élnek. Ezzel tehát ismét kaptunk egy lehetőséget arra, hogy a simjeink jellemét egy kicsit árnyalni tudjuk, hiszen végre nem csupán a már unalomig ismert jellemvonások kombinációival fejezhetjük ki, milyenek is ők valójában.

Az ember azt gondolná, hogy mint minden más a Simsben, az életstílusok kialakítása is könnyen és gyorsan történik. Ez azonban nem igaz, mert ahelyett, hogy a játék az első lejátszott nap után hozzárendelné a simekhez a három leginkább jellemzőnek tűnő életstílust, simán el tudsz lavírozni hetekig is úgy, hogy egy kialakuljon a simednél. Ráadásul amikor az egyik kezd jellemzővé válni a simre, akkor még mindig van lehetőséged változtatni rajta, még mielőtt aktiválódna a panelen. Alapvetően ez egy jó gondolat, hiszen a simek kaphatnak egy visszajelzést azzal kapcsolatban, a megfelelő irányba tartanak-e. Például ha észrevesszük, hogy egy simünk kezd túlságosan is bent kuksolóvá válni, akkor van lehetőségünk még azelőtt kiküldeni őt a szabadba, hogy a benti életstílus igazán gyökeret verne az életében. Néha azonban ez a folyamat már-már túlságosan is lassúnak tűnhet.

A tizenhat életstílus, ami a kiegészítővel érkezik, bőven elegendő ahhoz, hogy mindenféle különleges kombináció kialakulhasson, például lehet egy benti életstílust folytató munkamániás, szeretetéhes simünk, vagy egy adrenalinfüggő, kinti simünk, aki az egészséges táplálkozás megszállottja. Az életstílusok sokkal látványosabb hatást gyakorolnak a simek mnindennapjaikra, mint az előre kiválasztott jellemvonásaik, ugyanis gyakran kapnak erős hangulatjelzőket, amelyek attól függően, hogy passzolnak-e az adott életstílushoz, lehetnek pozitívak és negatívak is.

Értékelés: 10/9

 

Téli sportok

A Snowy Escape nem véletlenül kapta ezt a nevet, hiszen azon túl, hogy az életstílusoknak köszönhetően gyakorlatilag megreformálták a simek személyiségét, és elhozták nekünk Mt. Komorebi csodálatos városát, egy nagyon szuper síparadicsommal is megörvendeztettek bennünket a készítők. A pályák hegy oldalában kaptak helyet, és egy biztos: aki ezeket megtervezte, annak volt már síléc vagy snowboard a lábán, és pontosan tudta, hogyan működik ez a valóságban.

A síelni vagy épp deszkázni vágyó simek külön jártasságot fejlesztenek mindkét sporthoz, és attól függően, milyen szinten áll a tudásuk, egyre nehezebb pályákra merészkedhetnek, ráadásul még azt is beállíthatjuk, milyen tempóban csússzanak. Nem lehet kikerülni az eséseket sem, a velük járó hangulatjelzők pedig még órákon keresztül emlékeztetik a szerencsétlenül járt simeket a sajgó tagjaikra. A síelés remek módja a szórakozás szükséglet kielégítésének, pláne, ha energikusabb, kinti életstílust szeretnénk kidolgozni a simünknek.

Hogy hosszabb távon mennyire marad érdekes ez a lehetőség, azt csak az idő és a simmer döntheti el. Azok, akik a valóságban is szeretnek síelni vagy snowboardozni, valószínűleg szívesebben küldik a hegyre a simjeiket is. De legalább néhány alkalommal mindenkinek érdemes kipróbálnia, már csak azért is, mert lenyűgözően szép a hófödte sípálya, a háttérben a felvonóval (ami nem csak dísz, a simek használják is, amikor a magasabbról induló pályák egyikére szeretnének eljutni). Ahhoz, hogy megfelelő ütemben tudjon fejlődni a sim, valamint biztonságosan sportolhasson, érdemes saját lécet vagy deszkát vásárolni. Ahogy egyre ügyesebb lesz, úgy egyre jobb és jobb minőségű eszközöket használhat majd a lesiklások során. A szuper pályák szépséghibája az, hogy az esetek többségében elég kihaltak szoktak lenni, alig látni itt-ott néhány kósza síelőt vagy snowboardost.

Értékelés: 10/9

 

Hegymászás

Az új kiegészítő repertoárja nem merül ki a fent a síelésben, hanem tartogat még érdekességeket az igazi adrenalinfüggőknek is. Azzal ugyanis, hogy Mt. Komorebit egy hegy lábához pozícionáltak, feldobtak egy olyan labdát, amit vétek lett volna nem lecsapni, és szerencsére a készítők is így gondolták. Elhozták hát nekünk a hegymászás jártasságot, és a hegymászást, mint hobbit. Amikor az ember először nekiáll, hogy akkor elküldje a simjét mászni, akkor könnyen szembesülhet azzal, hogy ötlete sincs, hol kellene kezdenie.

Ha meg is találjuk a kiindulópontot (ami egyébént az Onsen, éppen úgy, mint a sípályák esetében), a hatalmas szabad területen könnyű eltévedni, és több alkalomra is szükség lehet, mire megtanuljuk, hová görgessünk, ha mászófelületet akarunk keríteni a simünknek. Mert nem vághat bele csak úgy, vakon egy igazi expedíciónak, előbb fel kell fejlesztenie egy kicsit a hegymászás jártasságát. Na, meg az sem árt, ha a számítógépen keresztül vásárol magának mászófelszerelést, anélkül ugyanis nem tud biztonságosan haladni. Ha már a jártasság is megfelelő szintű, valamint a felszerelés is megvan, már csak egy társra van szüksége a simnek, hogy elinduljanak a hegycsúcs meghódítására.

Elég jó megoldás az, hogy eseményként lehet expedíciókat indítani, mert így a képernyő bal felső sarkában megkapjuk a feladatokat, amelyeket teljesítenünk kell, ha szeretnénk továbbjutni. A hegyet gyakorlatilag rejtett telkek sorozatán keresztül tudjuk felfedezni, és ahogy előrébb haladunk, úgy egyre nehezebben mászható falakkal találja szemben magát a simünk. A készítők gondoltak a gyorsan csökkenő szükségletekre is, ugyanis útközben elhelyeztek bogyós gyümölcsöket, bokrokat és sátrakat, hogy a kalandorok megpihenhessenek és felfrissülhessenek egy kicsit.

Értékelés: 10/8

 

Összességében a kiegészítőről:

Nagyon hangulatos, különleges világ kapuit nyitja meg játékos és sim előtt, és olyan újításokat tud felmutatni, amelyekről a simmerek nem is gondolták volna, hogy szükségük van rájuk, de most már nagy az egyetértés abban, hogy ezek jó választások voltak. Egy-két apróbb szépséghibája van mindössze a kiegészítőnek, de ezek közül egyik sem rondít bele igazán a játékba. Alapvetően egy különleges játékmenetekre építő kiegészítő a Snowy Escape, de egyes funkciói a hétköznapi életbe is beszivárognak, így azok is élvezhetik, akik nem vágynak a szabadba hegyet mászni vagy épp síelni.

 

Kinek ajánlom?

Annak, aki az utóbbi időben nem volt elégedett az új játékcsomagokkal, és szeretne újra hinni abban, hogy a Sims 4 még tartogat magában kiaknázatlan lehetőségeket. De ha félretesszük a filozofikus gondolatokat, akkor jó szívvel ajánlom azoknak, akik szeretik a keleti kultúrát, a nagy sétákat vagy épp az extrém sportokat.

 

Végső értékelés: 50/46

92%

Neked hogy tetszik a kiegészítő?

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.