Játékteszt

Sims 4 Realm of Magic – Első mágikus élmények

Most, hogy végre megjelent a The Sims 4 Realm of Magic játékcsomag, mindenki ugyanazokra a kérdésekre keresi a választ: vajon milyen? Elég újítás van benne? Hogyan nyúltak a varázsláshoz? A varázslók nem lettek kísértetiesen hasonlóak a vámpírokhoz?

Vannak olyanok, akiknek nem tetszik a kiegészítő, mások pedig máris szerelembe estek vele. Nézzük tehát, mit nyújt a Realm of Magic!

Create A Sim elemek

Sajnos jellemvonások nem járnak ehhez a játékcsomaghoz (leszámítva a vérvonalas rejtett jellemvonást), azonban egyből két új életcéllal is gazdagodnak azok, akik beszerzik. Egy bájitalfőzős, illetve egy varázsláshoz kötött életcél áll majd a mágia iránt érdeklődő simjeid rendelkezésére.

Hajakból és ruhákból nagyjából annyit kaptunk, amennyit egy game pack felhozatalától elvárhatunk: néhány új frizurát, valamint ennél némileg több ruhadarabot. Ráadásul érkeztek sminkek, arcfestékek és egyéb kiegészítők is, amelyek mind-mind a varázslatos hangulatot hivatottak megalapozni már a Create A Sim menüpontban.

Ami a női frizurákat illeti, ezúttal a rasztahajak dominálnak, míg a férfiak esetében mindössze két középhosszú hajjal gazdagodott a gyűjteményünk.

A ruháknál jól megfigyelhető, hogy az alkotók egyaránt készítettek nekünk klasszikusabb boszorkányos-varázslós stílusú darabokat, valamint modernebbeket is. Jól eltalálták a két stílus közötti egyensúlyt, és összességében igazán hangulatos öltözékeket készítettek elő jövendőbeli mágusaink számára.

Bár a gyerekek és tipegők természetesen nem varázsolhatnak még fiatal korukból kifolyólag, mégis azt kell mondanom, hogy a Create A Sim szekciónak az az igazi hibája – ezúttal is –, hogy nem érkeztek újdonságok az ifjabb generációk képviselőinek. Azért legalább egy-egy csillagos pólót igazán összedobhattak volna nekik, na!

Értékelés: 10/7

 

Varázslók

A Realm of Magic játékcsomag talán legérdekesebb szegmense az új életforma: a varázsló. A négyes széria már a vámpírokkal bizonyította, hogy képes újat mutatni, kreatív megközelítése pedig érdekesebbé teszi a játékmenetet. Szerencsére a varázslók sem okoznak csalódást, hiszen ezúttal is fejlődniük kell a simjeinknek, akik varázslással szeretnék szebbé tenni a napjaikat. A fejlődés közben szerzett pontjaikat elhasználhatják arra, hogy különböző előnyöket vásároljanak maguknak a táblázatból.

Hasonló módon működik ez, mint ahogyan a vámpírok és a hírességek esetében, azonban a készítők kitettek magukért, mert így is sikerült valami teljesen egyedit létrehozniuk.

A varázslók ugyanis egy új, különleges „szükséglettel” gazdagodnak, ami így átalakítja a szükségletpanel megjelenését. A fül tetején megjelenik egy nagy gömb, ami a töltöttségük szintjét hivatott jelezni – és bizony, ha valaki túl sokat varázsol, az könnyen lehet, hogy túltöltődik és meghal.

Megfűszerezi a varázslók életét az is, hogy ballépéseik nyomán átkokat zsebelhetnek be, amelyek igencsak megnehezíthetik az életüket. Például kéretlen ölelésekkel vagy ellenségeskedéssel fogadhatják őket a többiek, de az is lehet, hogy képtelenek lesznek szabadulni a mocsoktól. Azért gond egy szál se, minden átkot meg lehet törni… valahogy.

Értékelés: 10/10

 

Glimmerbrook és Magic Realm

Ez a játékcsomag egy kicsit kilóg a többi közül abból a szempontból, hogy nem csupán egy szomszédságot kaptunk az érkezésével, hanem egyből kettőt. Na jó, azért ez nem igaz a szó szoros értelmében, de majdnem!

Glimmerbrook egy olyan szomszédság, ahol a simek letelepedhetnek, akár úgy is, hogy semmi közük nincsen a mágiához. Egyébként egy kisebb méretű városkáról van szó, mindössze öt telekkel. Azt meg kell hagyni, hogy nagyon hangulatos, zöld környékről beszélünk, amit egy folyó szel át, ráadásul szerencsére az évszakok itt is még szebbé teszik a tájat.

A folyó aztán egy ponton vízesésként végződik, ami megint csak nagyon jól néz ki, de a legfontosabb helyszín még közvetlenül a vízesés előtt található: egy sziklán áll az átjáró, amelynek segítségével a simek átléphetnek a Varázsvilágba. Ez egy titkos világ, amin belül nincsenek már beköltözésre alkalmas telkek, azonban mégis szépen elválnak az egyes helyszínek. Mármint szó szerint. A Magic Realm ugyanis szétesőben van, erre utalnak az egymás mellett lebegő helyszínek és tárgyak is.

Ha ez a koncepció nem lenne elég érdekes, akkor elég csak körbenézni egy kicsit ezen a környéken, mert a sötét, lilás, hatalmas hold által megvilágított környék egyszerűen gyönyörű. Ennél varázslatosabb helyet keresve sem találhatnánk, ráadásul tökéletes lehetőséget biztosít a gyakorlásra, tanulásra és a hozzávalók bevásárlására, valamint a párbajozásra is. Egyetlen hibájaként én személy szerint azt tudom csak felróni, hogy a növényház mindössze díszlet, és nem lehet bejárni. Szerencsére Tim még idejében észrevette a piaci rést, és már el is készítette nekünk letölthető tartalomként a növényház játszható mását.

Értékelés: 10/9

 

Varázslás

Ahogy a varázslóknál is említettem, a képességfa segítségével különböző erősségeket, képességeket választhatunk a simjeinknek. Azonban nem csak ennyiből áll az egész hókuszpókusz – jár ugyanis egy szép kis varázsigés gyűjtemény is a varázslóinkhoz.

Összesen háromféle varázslástípust különböztetünk meg: untamed, mischief és practical varázsigéket tanulhatnak meg a vállalkozó szellemű simek. Ezek mellett a bájitalfőzés a negyedik kategória, ahol a varázslók brillírozhatnak.

Természetesen nem kell mindegyik területet felfedezniük, nyugodtan specializálódhatnak, de semmi sem gátolja meg őket abban, hogy az összes létező varázsigét és bájitalt megtanulják. A tanulásnak is számos módja van, és ezek segítenek abban, hogy ne legyen monoton a játékmenet. Ráadásul az átkokkal kombinálva igazán érdekes történéseket kaphatunk.

Ami pedig a varázslatokat és bájitalokat illeti, hatalmas szabadságot tudnak adni a simednek, és elképesztően megkönnyíthetik az életét. Ráadásul a rafináltabb játékosok könnyű szerrel meg is gazdagodhatnak, ha kihasználják a varázslatok adta lehetőségeket.

Sajnálatos módon azonban a párbajok nem olyan interaktívak, mint a legelső széria varázspárbajai, amelyek az akkori játékosoknak komoly fejtörést okoztak. Ezt leszámítva azonban abszolút élvezetes és szórakoztató a játéknak ez a szegmense is.

Értékelés: 10/9

 

Összességében a kiegészítőről:

Jól sikerült game pack apró hibákkal és tökéletlenségekkel. Természetesen érkezhetett volna vele több tartalom – mondjuk legalább egy-két gyerekruha –, de alapjában véve egy kifejezetten kreatív, szépen felépített játékcsomagról beszélünk. Megfűszerezheti ráadásul a varázslatos hétköznapokat néhány rosszul sikerült bájital, egy-egy átok vagy épp a simünk mellé fogadott familiárosok egyike.

 

Kinek ajánlom?

A természetfeletti lények rajongóinak kötelező darab, de a Harry Potter kedvelői is biztosan úgy érzik majd egy kicsit, mintha megkapták volna azt a bizonyos roxforti levelet.

Azoknál is biztos sikert fog aratni, akik szerették a négyes széria vámpírjait, mert bár egyáltalán nem hasonlítanak a képességei a két fajnak, az erősségek-gyengeségek alapgondolata ugyanaz.

Azonban azok, akik nem szeretnek a hétköznapi játékmenettől eltérővel játszani, nem feltétlenül találnák meg ebben a játékcsomagban azt, amit keresnek.

 

Végső értékelés: 40/35

88%

Köszönet Homoki Katának, aki megengedte, hogy megjelenjenek a fantasztikus fotói a cikkben!
Neki köszönhetjük a CAS rész utáni képeket, valamint a gyönyörű borítót is.

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.