Játékteszt

Sims 4 Realm of Magic – Benyomás, vélemény az új kiegészítőről

Összességében véve nagyon hangulatos kiegészítő lett a Realm of Magic. Bár most is meg volt az az érzésem, ami a Sims 4 történetében már többször: még többet ki lehetett volna hozni belőle, még többet belerakni.

Ettől függetlenül egy Harry Potter-féle világot mindig is el tudtam volna képzelni a játékban, sőt, Rowling képzelete szerves része annak, ahogyan a misztikus-fantasyról gondolkodom. A játék alkotóinak úgy érzem, sikerült megfogniuk ezt az érzést bennem, és megteremteni egy olyan világot, ahová simjeimmel szívesen visszatérek. Emellett a varázslás tudományát is jól kidolgozva tálalták, ami csábítja a játékost, hogy kipróbálja és használja.

Jól kidolgozott varázslólét

Sokrétű, összetett választási lehetőséget kínál. Ugyanúgy, mint a vámpíroknál vagy a hírnévrendszernél, itt is nagyon tetszik, hogy sok mindent kihozhatok a sim tudásából, olyanná formálom, amilyenné szeretném. Öt varázslószint van, itt is szintenként pontokat gyűjthetünk, amelyeket beválthatunk valami hasznos dologra. Eldönthetjük például, hogy a sim bájitalkészítő vagy varázslat tudását erősítse elsősorban, a képességfa sokféle lehetősége közül választva.

Na és persze itt vannak a familiárisok! Nagyon helyesek, akár ijesztőek is egyesek. Az a kár, hogy azon kívül, hogy kommentálják az eseményeket néha, nem vesznek részt a harcban, pedig egy familiáris vs. familiáris harcot el tudnék képzelni.

Viszont ha dolgozni megy simünk, és hozzá van kapcsolva egy, magabiztos hangulatban marad egész végig. A haláltól is megvédik gazdájukat, ha a harc közben veszélybe kerül az élete. Azt pedig, hogy a saját házi kedvencem is megtehetem familiárissá, nagyon jó ötletnek tartom, alapjában véve pedig azt, hogy így összekötötték a két kiegészítőt.

A varázslóharcot kifejezetten élveztem. Több opció is kipróbálható. Harcolhatunk bájital hozzávalókért, varázseszközökért, tudásért vagy csak gyakorlásképpen. Mindettől simünk varázstudás mutatója egyre nő, és közelebb kerül újabb varázspontok megszerzéséhez.

Az az elgondolás is tetszik, hogy a túl sok varázserőt még egy erős varázsló sem képes a végtelenségig kordában tartani, mint azt a szükségletpanel új gömb alakú eleme folyamatosan mutatja. Megátkozás vagy halál is lehet a végkimenetele annak, ha nem tanul meg simünk megfelelően bánni az erejével.

Bájitalok és varázslatok

A bájitalok és varázslatok is érdekesek, sok köztük igen hasznos. Az, hogy csupán egy alma segítségével olyan bájitalt készíthetek (4 adagban), ami felnyomja az összes szükségletet, elképesztően hasznos, és megspórol egy csomó időt, amikor éppen valami fontos és sürgős feladat közepén van az ember simje. Az egyik kedvencem az, amikor egyszemélyes vagy akár többszemélyes ételt tudnak varázsolni.

A simélet bármely területén hasznos, ha a sim csak előkap egy bájitalt a zsebéből, és képes megoldani valamilyen búját-baját, elősegíteni a fejlődését, vagy akár azonnal baráttá vagy szerelmévé tenne bárkit, bármilyen erőfeszítés nélkül.

Ha valaki esetleg a Varázsvilág rettegett mágusát szeretné megalkotni, rendelkezésére fognak állni olyan varázslatok és bájitalok, amelyekkel igazán rossz és csintalan tettek sorozatát hajthatja végre.

Glimmerbrook

Összesen 5 telek érkezett, ebből csak egy közösségi. Mondhatná más joggal, hogy dehát két várost kaptunk. Igen, de csak Glimmerbrook lakható, és kissé úgy érzem, beszűkült a játékterem ebben a városban.

Amikor egy hosszú Magic Realmben töltött idő után visszatér simünk Glimmerbrookba, és szembetalálkozik az egyik nagy varázslóval, mintha egy teljesen átlagos sim sétálna vele szemben. Nagyon jól elkülönítették a Varázsvilágot az átlagsimekétől, ezzel is éreztetve titkos voltát.

A Varázsvilág: Magic Realm

Szóval tényleg gyönyörű, a kivitelezés is káprázatosan szép. Simán varázshangulatba jövök tőle. Elég egyedi is. A főépületben nyüzsögnek a varázslók, mindig harcra készen. Hogyha megjelenik egyszer az egyetemes kiegészítő, el tudnék képzelni egy varázslóakadémiát is. Több lelkes simmer már magát a Roxfortot is megalkotta, így gondolom, ezzel a kívánsággal nem vagyok egyedül. 🙂

Egyetlen negatívum számomra, hogy minden széptől és jótól függetlenül eredetileg reméltem, hogy nem csak a főépület lesz tele mindenféle lehetőségekkel, hanem egyéb helyszíneken is egy csomó mindent lehet majd csinálni. A kertben például nem sok gyűjthető dolog akad, ettől nem is igazán van funkciója. Ezt TimMac nagyon szuperül megoldotta, és csinált egy bejárható verziót.

Azt hiszem, az új helyszínek közül a varázstárgyakat árusító boltok “szigete” fogott meg a legjobban.

Na és persze az egyéb szösszenetek is szemet szúrtak, amikből egész kis Sims varázslótörténetet lehetne kerekíteni:

Összegezve:

Nem bántam meg, hogy beszereztem ezt a kiegészítőt. Az, aki szereti, vagy az előző szériák során is szerette a természetfelettit, köztük a varázslókat, úgy gondolom, most is fogja.

Nem csak ‘abracadabra’ szemfényvesztést ad a játékhoz a kiegészítő, hanem a játékmenetet színesíti, és van, hogy könnyebbé, van, hogy kihívással telivé varázsolja azt.

Számszerűsítve, mondjuk azt, hogy nálam 10-ből 7 pontot kapott.