Játékteszt

Sims 4 Moschino – Első képek a divat világából

Nem igazán szívügyem a divat, a Moschino Cuccok pedig egyértelműen erről szól. Na de hogy miért is vágtam bele egy játékteszt megírásába? Mert érkezett ezzel a csomaggal pár olyan dolog is, ami viszont már felkeltette az érdeklődésemet. És mikor jobban belenéztem ebbe a kiegészítőbe, rájöttem, hogy annyira nem is a divatról szól ez a kiegészítő, legalábbis nem ruhák tekintetében. Hogy miért is mondom ezt? Lássunk is hozzá!

Create a Sim elemek

Természetesen minden Sims 4 játék a simek alkotásával indul, ahol ezúttal igyekeztem csak a Moschino kiegészítővel érkező darabokból válogatni, viszont azt kell, hogy mondjam, meglehetősen szűkös volt a választék, nemenként 5-6 ruhánál többre számítottam azért.

 • Ahhoz képest, hogy elvileg a Moschino-val való együttműködés a ruhákról kellene, hogy szóljon, nagyon kevés új ruha érkezett. Nevezhetjük ezt akármilyen kapszulakollekciónak, nekem arra sem volt elég, hogy a simem különböző ruháinak mind eltérő Moschino ruhadarabot állítsak be. A kombinálás pedig szintén nehézkesnek tűnik, mivel eléggé egyértelmű, melyik alsó részt melyik felső részhez szánták a készítők, és részemről szentségtörésnek tűnt volna más párosításokat előállítani.
 • Frizurák tekintetében nem volt meglepő, hogy nem érkezett olyan nagy választék. A nők számára készített rövidebb hajstílus viszont megtetszett, főleg miután sokat modellkedett a fotózásaimon.

 • Ami új ruhák érkeztek, azok többnyire rikítóak, az én ízlésemhez képest extravagáns, viszont szerencsére a legtöbb típusból elérhető egyszínű színezet is, amelyek nagyon jól tudnak kinézni. Még az is valószínű, hogy a játékteszt keretein kívül egy “átlagos” simemre is válogatnék belőlük.

Építésmód és bútorok

Hozzám az építés mindig is közelebb állt, így ennek a csomagnak a pozitívumait is biztosra véltem, hogy az építés menüben fogom meglelni. Fel is építettem hát egy fotóstúdiót San Myshuno legelegánsabb felhőkarcolójának tetejére, és el kell mondjam: meglehetősen elégedett voltam az eredménnyel.

 • Az újonnan bekerülő ablakok és ajtók nálam telitalálat, imádom ezt a stúdió-lakás hangulatot, ami körüllengi őket, külön tetszik, hogy az ablakból készítettek félig nyitott változatot is.
 • A negyedkör íves ablak is rögtön kedvenc lett, egyedül az bosszant, hogy nem lehet közvetlenül a sarokhoz rakni, mert a játék hibának érzékeli.
 • Az ajtó is jól passzol az ablakokhoz, ami nálam nagy piros pont.
 • Az viszont elég nagy hátrány, hogy az ajtó és az ablak is csak két egység széles kiszerelésben érkezett, ami eléggé lekorlátolja az építést, hiszen páratlan egységszámú falszakaszt nehéz megoldani velük.

 • A bútorok mind nagyon trendik, bár ez is meglehetősen szegényes felhozatal. A kávézóasztal és a kanapé meg fotel is modern kinézetű, ezekből viszont hiányolom a két ülőhelyes kanapét is.
 • Tárgyak közül egyértelműen az új fotós karrierhez kötődő eszközök viszik el a prímet, nekem nagyon tetszik a változtatható háttér, a kameraállvány, és a digitális képkeret is, kifejezetten profi hangulatot kölcsönöznek simünk fotózásához, amitől elhihető, hogy nem csak hobbifotósokról van szó, hanem olyanokról, akik ezzel keresik a betevő falatot.

Szabadúszó fotós karrier

Ez a kiegészítő nehezen hasonlítható a többi cuccos csomaghoz, ugyanis az egyik legnagyobb eltérés, hogy egy vadonatúj karriert is kaptunk vele. Habár korábban már érkezett három szabadúszó karrier egy ingyenes frissítésben, ez mégis többet nyújt, mivel sokkal kidolgozottabb a munka menete.

 • Számos új interakció került be, amelynek segítségével divattal kapcsolatos témákról beszélhetünk.
 • A modelleknek változtathatjuk a ruhatárát, valamint fotózás előtt meg tudjuk kérni őket, hogy vegyék át valamelyik ruhájukat.
 • Lehet modellt felbérelni, de a telken tartózkodó simek közül bárkit fel lehet kérni modellnek. A felbérlés természetesen pénzbe kerül, és az eredmény… hát… nem mindig a legjobb.

 • A megbízások lényege, hogy simeket fotózz valamilyen ruhájukban, majd ebből kell egyet elküldeni elfogadásra.
 • Ha elfogadják a képet a megbízók, visszaküldik postán, hogy fel tudd tölteni a divat simstagramra. Ez szerintem kicsit bosszantó, mert a megbízás része, hogy töltsd fel, és így várnod kell a posta megérkeztéig, nem tudsz további megbízásokat vállalni.
 • A hátterek és a filterek nagyon változatos fotózási lehetőségeket kínálnak.
 • A pózolási opcióval nagyon szép, és pár nagyon furcsa beállást kérhetünk modelljeinktől, összességében a furcsa pózokon kívül nagyon klassz képeket lehet készíteni.
 • Egy újonnan érkezett digitális képkeret segítségével a fotókat elhelyezhetjük olyan módon a falon, hogy adott időközönként váltogassák egymást a képek. Sajnos a legkisebb időintervallum 1 óra.
 • Több különböző méretű fotót is készíthetünk, de sajnos digitális képkeret csak a legkisebb mérethez érhető el.
 • Fotózás közben a modell és a fotós barátsága nagyon gyorsan nő, konkrétan 10 fotó elkészítése után maximumon volt valakivel a barátság szint mutatóm, akit aznap ismertem meg. Ez egy tök jó mód a barátkozásra, mégis kicsit túlzásnak tartom, ezt kéne még egyensúlyozni a játék többi barátkozási módjával.
 • Egyszerre több sim is pózolhat fotóhoz (akár kisállatot tartva is például), itt is váltogathatunk a pózok között, ami rendkívül előnyös.
 • Női és férfi simeknek különböző pózok elérhetőek.

 • Kicsit nekem zavaros, hogy ha Simstagramra akarod feltölteni a képeket, akkor el kell helyezned őket a világban, és ott kijelölni a funkciót, ha viszont a karrieredhez akarod feltölteni a divat Simstagramra, akkor a jóváhagyott képnek az eszköztáradban kell lennie.
 • Szintén problémás volt nekem az előző pontban említett „jóváhagyott” szócska. A többi szabadúszó karrierhez hasonlóan ugyanis itt is el kell küldeni az alkotásokat jóváhagyásra, azonban ennek nyomon követése – tehát hogy mit küldtem el, mit mondott rá, mikor kapom vissza, és hogy melyik képről volt szó egyáltalán – nem megoldott, amit nagy hiányosságnak érzek.
 • A megbízások során szerezhető pénzösszeg széles skálán mozoghat, ami elsőre talán nem is hangzik meglepőnek, de tényleg az, ugyanis a legelső megbízásom értéke többezer simoleon volt, utána pedig párszáz simoleonokért kattogtattam. Nem tudom, hogy ez bug, vagy csak elírás volt, vagy akár tervezett működés: szerintem egy kezdő fotósnak nem kéne ilyen nagy bevételű megbízatást lehetővé tenni.
 • Amiket fotósként fényképezel, azokat a játék egyúttal a Screenshots mappádba is elmenti, így nem csak a simek, de mi is nézegethetjük később az alkotásokat.

Bugok

Alapvetően nem terveztem ennek egy külön alrészt szánni, de rövidke tesztelési időm alatt is több játékhibába futottam, melyek a következők voltak:

 • Mikor egy toronyház tetejére építettem a stúdiómat, a fotózós képernyőre belépve, ha a kamerát el akartam mozgatni, akkor az leugrott a padló magasságába, és nem is tudtam utána felemelni onnan. Ezt úgy oldottam meg, hogy elköltöztettem a családot, és a földre raktam le a stúdiót.
 • A megbízások kérhetnek olyat, hogy a jóváhagyott fotót töltsük fel közösségi oldalra. Nem tudom, hogy én csináltam rosszul valamit, vagy a játék hibája, de nem sikerült megoldanom ezt a feltöltést.
 • Játéktesztem végül azzal zárult, hogy a fotózós képernyő beragadt: nem tudtam mozgatni a kamerát, és bár a gombok reagáltak arra, ha rájuk vittem a kurzort, a kattintást már nem érzékelték, így bent ragadtam a fotózós nézetben, és természetesen menteni sem tudtam így. Érdemes tehát gyakran menteni, főleg mielőtt fotós simünk nekivág a napi műszaknak!

A kiegészítő tehát meglehetősen hibásnak tűnik – egyelőre –, amely szerintem sokat ront az élvezhetőségén.

Összesítés

 • A CAS elemek és bútorok darabszáma alapján ez egy meglehetősen szegényes stuff pack: aki abban bízik, hogy sokkal több ruha és tárgy érkezik, annak sajnos csalódnia kell.
 • Valamennyire mégis úgy érzem, hogy a csomag megéri, mivel a fotózás karrier kárpótol, legalábbis nekem nagyon bejön.
 • A fotózós cuccokat nézegetve folyton belebotlottam a Get Famous kiegészítő hasonló bútoraiba (pl. derített reflektor), ami miatt kicsit olyan érzete volt a Moschino csomagnak, mintha a Get Famous utólagos kiegészítése lenne, egy sokkal visszafogottabb léptékben. És ha az árait hasonlítjuk össze a kettőnek, és elfogadjuk, hogy a Get Famous annyiba kerül, amennyibe, szerintem ez nem üti meg azt a szintet, hogy negyedannyira jónak nevezhessük. De persze nem is biztos, hogy egy nagy kiegészítőhöz érdemes hasonlítani ezt a cuccos csomagot.

A barkácsolás avatott mestere, ígéretes írópalánta, egyedi tartalom készítő. A Sims konspirációs teóriák lelkiismeretes közvetítője. Elhivatott fordító, Sims 3 és Sims 4 játékos, pótolhatatlan lektor.