Játékteszt

Sims 4 Island Living – Első merülés az új lehetőségekbe

A sims 4 legújabb kiegészítő csomagja kétségkívül óriási port kavart a simmer közösségben – vagy azért, mert valaki várta, vagy azért, mert másra számított. Az EA Play alkalmával a több feliratkozóval rendelkező (külföldi) streamerek által már nyerhettünk egy kis bepillantást Sulani életébe, ám így egy héttel a hivatalos megjelenés után mi is meg tudjuk osztani a tapasztalatainkat veletek.

Create A Sim

A kiegészítővel érkezett ruhák a trópusi éghajlatnak megfelelően a nyárias melegre vannak szabva; lenge, nyáresti ruhákat, fürdőruhákat és több fajta shortot is találunk köztük. Véleményem szerint gyönyörű ruhákat kaptunk, melyeket simünk bátran viselhet bármelyik másik szomszédságban is a nyári forróság idején – nem fog kitűnni. A hajak is külön megjegyzést érdemelnek; nem túlzok, ha azt mondom, eddig az Island Living által érkezett hajkoronák a kedvenceim, nem mellesleg kaptunk belőlük bőven.

Ugyanakkor a férfiak/nők ezúttal is jóval több mindent kaptak, mint fiatalabb társaik, amit kicsit sajnálok, főleg a haj szekciónál.
Érdemes megemlíteni a számos kiegészítőt, az – elsősorban sellők részére szánt – sminket, ami nagyon elnyerte a tetszésem, illetve a sokkal természetesebbnek tűnő, tradícionális tetoválásokat is, amik egyértelműen meghozták a kedvem a használatukhoz.

Értékelés: 10/8

Építés mód

Ahogy már korábban említettük, az építés mód tárgyait/mintáit a polinéz kultúra ihlette, ami számomra rendkívül tetszik; különleges, ugyanakkor természetes. Ugyan a legtöbb bútort a szigetvilágra jellemző könnyed, egyszerű, ám korántsem igénytelen megjelenés jellemzi, akadnak olyan elemei is, melyeket nyugodtan használhatunk akár a belvárosban is, a legkevésbé sem fog elütni a többi építőelemtől.

Érdekesség: A sim bőre elkékül a hideg vízben

Megérkezett a játékba a sokak által várt cölöpös alap is a házaknak, mely tökéletesen illik Sulani homokos-vizes partjaihoz. Ezzel együtt megjegyezném, hogy immár tudunk a vízre építkezni, ami szintén egy nagy áttörést jelent a játékban.
A vízi járművek megjelenése további plusz pont, simünk most már nyugodtan kenuzhat, vagy gyorsan eljuthat A-ból B-be az aquazip használatával. Egyik szemem örül, a másik sír, hogy ezt előbb értük meg, mint a földi közlekedés fejlesztését – ám tény, ami tény, hogy a jelenlegi térkép nézetben nem lenne sok értelme.

Értékelés: 10/8

 

Sulani – új szomszédság

Ha valami, akkor maga a szomszédság teljesen rabul ejtett. Egy gyönyörűen kidolgozott, részletes városkát kapunk három városrésszel; Ohan’ali Town – a belvárosi rész, ahol a bár és egy központi fesztiválhelyszín van (ami egyébként nem úgy működik, mint a City Living fesztiváljai, még értesítést sem mindig kapunk róluk, ami előttem tovább növeli a hely „valóságfaktorát”); Lani St. Taz, ami egy idilli, paradicsomi szomszédság; és Mua Pel’am, ami a vulkáni tevékenységéről és környezetvédő aktivistáiról híres.

Tényleg barátságosak a helyiek; ne lepődj meg, ha a kava partijukról – amire sajnos nem tudtál elmenni – este behoznak egy kis kóstolót, vagy ha egyből a segítségedre sietnek, amikor főzés közben véletlenül kigyullad a konyhád.
Ez alá a szempont alá sorolnám továbbá a nyílt vizet, illetve a tényt, hogy lehet már az óceánban lubickolni, ami röviden annyit tesz: oda úszhat a simed, ahová csak szeretne a szomszédság keretein belül, nem kell külön betöltő képernyő, hogy kilépj az aktuális telekről .

Értékelés: 10/10

Sellők

Alapból nagyon odavagyok a természetfeletti simekért, így kétség sem fért hozzá, hogy tetszeni fognak a sellők, főleg, mert a sims 3-hoz képest kaptak egy elég erős szirén képességet. A 4-es szériában nagyon tetszik, hogy az okkult simek lehetnek ijesztőek, ezt ugyanis előbbi társainál nem tapasztaltam. Ez a helyzet a kiegészítő sellőinél is: te dönthetsz arról, hogy egy kedves kis hableányt, vagy kegyetlen szirént faragsz a simedből.

A titoktartás egyébként kifejezetten rosszul megy nekik: minden további nélkül be fog menni a sellő sim a vízbe – ezzel felfedve a titkát mindenki előtt -, ám ha egy fél óra múlva rákérdezel nála, és a barátságotok még nem mélyült el igazán, le fogja tagadni, sőt, mi több, még zokon is fogja venni az aljas rágalmat.
A sellők CAS menüje egyébként csodálatos, négy különböző stílusú uszony közül is választhatunk hableányunknak/legényünknek illetve speciális szemek és bőrtípusok is rendelkezésünkre állnak. A természetfeletti simjeink létrehozását segíti továbbá az a kiegészítővel érkezett kapcsoló is, ami összekapcsolja simünk „átváltozott” alakját a normálissal, így elég az egyiken elvégezni a fontosabb módosításokat, az a másikra is ki fog terjedni.

Értékelés: 10/9

Új (részmunkaidős) állások

Először a nagyon jól hangzó Conservationist, azaz természetvédő karrierbe kukkantottam bele, melyben külön értékelem, hogy egy ilyen aktuális témát játékos módon próbálnak tudatosítani a játékosokban, ami szerintem figyelemreméltó. A feladatunk, hogy visszaállítsuk a sziget (elsősorban Mua Pel’am) tisztaságát, erre vonatkozóan kapunk küldetéseket, vagy otthonról elvégezendő feladatokat is, az egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy ha bármely más szomszédságban próbálnád teljesíteni ezeket, egyszerűen nem számolja bele a játék a statisztikába, ami kifejezetten bosszantó tud lenni, ha emiatt folyton utaznod kell.

Érkezett emellé még három választható munka is; a horgász, a búvár és a vízimentő, ám ezek egyszerű, nem aktív, otthonról nem végezhető karrierek, így ezekre nem fektetnék most nagyobb hangsúlyt.
A kiegészítővel érkezett továbbá egy alkalmi munkavállalói felület is (odd jobs), ahol simed egyszerűen és gyorsan vállalhat plusz munkát, ha félretenne egy kicsit. Ezen a felületen találsz „feladatos” és „nyúljáratos” munkákat is, a csillagaid számának növekedésével egyre többet. Ez utóbbit a sikeres munkáiddal tudod növelni, ezáltal egyfajta bizalmat szavaznak meg simednek társai.

Értékelés: 10/9

Kinek ajánlom?

Ha vonz téged a szigetvilág, a barátságos és jellegzetes környezet, esetleg a bolygót szándékoznál megmenteni természetvédőként, vagy te is rajongsz a sellőkért, akkor mindenképp ajánlom Neked ezt a kiegészítőt, annál is inkább, mert a 4-es szériában az egyik legszebb város Sulani.

Összesített pontszám: 50/44 → 88%