Játékteszt

Sims 4 Discover University – Első diploma

Bár a The Sims 4 Discover University kiegészítő már nem tegnap jelent meg, minden bizonnyal szép számmal vannak még simmerek, akik azon gondolkoznak, érdemes-e megvenniük vagy sem. Megadja azt az igazán különleges egyetemista életérzést, ami után a tanulni vágyók epekednek? Izgalmas rendszert dolgoztak ki a felsőoktatás számára vagy átemelték valamelyik korábbi széria jól bejáratott módszereit? Érdemes a kampuszon tölteni az időt? Na és a kollégium? Megannyi kérdés merülhet fel a kiegészítő kapcsán, most pedig azért vagyunk itt, hogy mindezekre választ találjunk.

Create A Sim

A Discover Universityvel viszonylag sok új Create A Sim elem is érkezett, ahogyan az egy nagyobb kiegészítőtől el is várható. Ami a ruházatot illeti, főképp hétköznapi darabokat kaptak a férfiak és a nők egyaránt, olyanokat, amelyek jól használhatóak, nem túl extravagánsak, így az egyszerűséget preferálók számára is jó szolgálatot tehetnek. Ezek a ruhák nagyszerűek egyetemisták számára is, hiszen ők azok, akiknek fontos szempont a kényelem a divatos megjelenés mellett. Természetesen megjelennek a két egyetem színeiben pompázó vagy épp emblémázott darabok is, hogy mindenki megmutathassa, hová tartozik. Az örök problémám – vagyis a gyerekholmik hiánya – ezúttal is fennáll, ám egy egyetemi tematikájú kiegészítő esetében ez nem róható fel hibaként.

Már csak azért sem, mert a kiegészítő bőven kárpótol bennünket nem csak a szuper ruháival, hanem az új frizurákkal is. Elmondható, hogy a Discover University is továbbvitte az utóbbi időkben népszerű hullámos, göndör és raszta hajak hagyományát. Ugyan megtalálható egy-egy egyenes hajas frizura is az újdonságok között, azért továbbra is egyértelmű, hogy a készítők inkább a hullámokban látják a jövőt. Ahogy mindig, ezúttal is a nők számára érthető el a nagyobb választék, de most azért a férfiakra is rámosolygott a szerencse.

Ami viszont a leginkább fellelkesítette a simmereket a kiegészítő CAS elemei közül, az az új tetoválások és piercingek sora. Az egyetemista korosztályt a szabadság jellemzi, így tökéletesen illenek a kiegészítő profiljába mind az arcékszerek, mind az új tetoválások. Piercingek terén több szemöldök- és orrékszert kaptunk, a tetoválások pedig javarészt inkább aranyosságokat ábrázolnak (például macskát). Viszont a matematika szerelmeseinek egy képletet ábrázoló tetkóval is kedveskedtek a készítők. Ami a fejfedőket illeti, nem csak egy bukósisakkal lettünk gazdagabbak, hanem néhány baseball sapkával és egy diplomaosztókon használatos kalappal is.

Összességében a Create A Sim újdonságokról:

Ez a menüpont abszolút hozza azt a színvonalat, amit illik. Megfelelő mennyiségű, minőségű és stílusú ruhadarabokkal és frizurákkal örvendeztették meg a játékosokat, a tetoválások és piercingek arzenálja pedig már csak hab a tortán.

Értékelés: 10/10

 

Játékmenet – Egyetemi tanulmányok

Kezdjük rögtön a legelején: amikor elhatározod, hogy a simedet elindítod a felsőoktatás irányába, választhatsz két nívós egyetem között. Dönthetsz úgy, hogy a modern Foxbury Institute tanulója leszel, de úgy is, hogy a jóval hagyományőrzőbb University of Britechester falai között szerzel tudást. A két rivális egyetem képzési kínálata megegyezik, azonban az elvégezhető szakoknak mindkét esetben más a presztízse. Vannak ugyanis olyan szakirányok, amelyek az egyiken számítanak kiemeltnek, vannak olyanok, amelyek a másikon. A kiemelt szakokra nehezebb bekerülni, nem minden sim jelentkezhet rájuk, de ez érthető is, hiszen egy ilyen diploma megszerzése már jelentős karrierbónuszt ad.

Miután felvételt nyertél az egyetemre, kiválasztottad a neked szimpatikus egyetemet és szakot, dönthetsz arról is, hány tantárgyat szeretnél felvenni. Van lehetőséged félévente egy szabadon választható kurzust is beválogatni a simed tanulmányaiba, ami egyébként egy remek lehetőség a jártasságfejlesztésre. Ezen kívül pályázhatsz különböző ösztöndíjakra is, amelyek segíthetnek az anyagiak rendezésében. Miután kiválasztottad a szállásodat is, kapsz egy költségvetést az adott szemeszter kiadásaival és bevételeivel, végül pedig dönthetsz, hogy hitelt veszel fel vagy zsebből fizeted a költségeket. Ezt a procedúrát minden félév elején meg kell ismételned, de ez ne tántorítson el senkit, mert így tudsz sakkozni azzal, mikor hány tárgyat választasz a simednek, ezzel befolyásolva a diploma megszerzésének idejét is.

Ez a folyamat egyébként egészen kreatív és újszerű, a képzési kínálatra pedig nem lehet panasz, mert rengeteg szak közül lehet választani. A munkakezdéskor ráadásul elég látványos a különbség egy diplomás és egy diploma nélküli sim esetében, tehát elmondható, hogy megéri egyetemre küldeni a simeket. Viszont maga a tanulás, a félévközi munka ellaposodik, ahogy az első lelkesedés alábbhagy. Tantárgyanként más és más módjai vannak a teljesítésnek: vizsga, beadandó vagy prezentáció; ezen feladatok váltakoznak kurzusról kurzusra, így a második beadandó vagy prezentáció összeállítása után az ember inkább szeretne már túllenni az egészen. Ráadásul ott van még a házi feladat is, ami sok időt vesz igénybe, és nem is igazán izgalmas nézni, ahogy a simed a papírok fölött görnyed.

A jártasságok fejlesztésére természetesen az összes iskolai tevékenység jó, mert akár a leckéjét írja a simed, akár a prezentációját készíti elő, a tantárgyhoz társított jártasság folyamatosan növekszik. Egy-egy szakhoz viszont kevés jártasságot rendeltek a készítők, így elmondható, hogy kevés jártasságot tudsz fejleszteni, azokat viszont gyorsabban, nagyobb mértékben. Összességében az egyetem tanulmányi része éppen olyan, mint a valóságban: sok munka, hamar megunod a tanulást, de megéri kitartani.

Összességében az egyetemi tanulmányokról:

A felvételi, a szakválasztó és az ösztöndíjrendszer kreatív és jól használható; ezek az alapok egy izgalmas felütést adnak az egyetemi tanulmányok megkezdésének, viszont ami utána következik, az hamar ellaposodik. A túl sok tantárgy mellett a simed képtelen lesz közösségi életet élni, és a folyamatos tanulást nézni is unalmas, ha viszont egy-egy kurzust választasz csak ki, akkor egy örökkévalóságig tart majd a diploma megszerzése. Nehéz jól és gyorsan teljesíteni, de ez nem kifejezetten kihívásként áll a játékos elébe, hanem inkább nyűgként. Jó megoldás lett volna, ha csökkentik a házi feladatok mennyiségét, és inkább többféle feladatot eszelnek ki az egyes tantárgyak teljesítéséhez.

Értékelés: 10/6

 

Játékmenet – Egyetemi élet

Ahogy az éremnek két oldala van, úgy az egyetemnek is. Mert ahogy a valóságban, úgy a játékban sem csupán a tanulásról szól ez az időszak. Azt pedig el kell ismerni, hogy a négyes széria tanórán kívüli lehetőségekkel bőven ellátott minket. Az egyetemi tanulmányokhoz szorosan kapcsolódik a kollégiumi szállás rendszere, amivel megérkeztek a szobatársak, lakótársak is. Amikor a simed beköltözik a kollégiumba, kiválaszthatod, hogy melyik szobát, azon belül is melyik ágyat szeretnéd neki fenntartani. Ezt követően kiszemelhetsz magad mellé egy szobatársat is, abban a reményben, hogy sikerül kifognod a legproblémamentesebb simet.

A kollégiumban mindig sokan vannak, mindig megy a nyüzsgés, és bizony általában sok a szemét is. Ha ez még nem lenne elég, nincsen lehetőséged főzni sem, így nem olyan egyszerű élelemhez juttatnod a simedet. Elmehetsz például az egyetem menzájára, vagy rendelhetsz pizzát, esetleg az eszköztáradból pakolhatsz a minihűtődbe némi főtt ételt, amit máshonnan szerzel. Viszont az én megfigyeléseim szerint egy ilyen környezetben lényegesen nehezebb zölden tartani a simed szükségleteit, és ezáltal megfelelően teljesíteni az egyetemen. További nehézség az is, hogy mivel a kollégium a kampuszon található, a simed nem fog elteleportálni az óráira, ahogyan azt otthonról teszi, hanem bizony keresztül fog vágni az egész téren, lépcsőről le, lépcsőre fel, és mire megérkezik a megfelelő épület elé, jóformán vége is az órának. Ha pedig nem jár be rendesen, folyamatosan csak romlik az eredménye, tehát szinte lehetetlen anélkül végigvergődni a féléven, hogy vért ne izzadnál. Természetesen azok számára, akik nem szeretnének egy félévben több tárgyat is teljesíteni, megfelelő szállás lehet egy kollégium, hiszen partizásra és barátgyűjtésre remek lehetőség egy ilyen közeg.

Az egyetemmel pedig megérkeztek a különböző egyetemi társaságok is. Van például vitakör és titkos társaság is, és még ezeken kívül is sok más. Mindkét egyetemhez kapcsolódnak különböző szervezetek, amelyek abban különböznek egy sima klubtól, hogy rangokat kapnak a tagok, és ahogy teljesítik a különböző feladatokat, úgy előrébb is jutnak a ranglétrán. Bár egy húzósabb szemeszterben nem igazán jut idő a szervezetek életében való részvételre, szellősebb órarend mellett maximálisan ki lehet élvezni az ilyen eseményeket. Fontos megjegyezni azt is, hogy mindkét egyetemnek van közösségi épülete, ahol például a menza üzemel, és ahol a diákok eltölthetik a szabadidejüket – akár hasznosan is!

Összességében az egyetemi életről:

A kollégiumi élet minden kétséget kizáróan remekül festi le a valóságot, azonban ez nem jelenti azt, hogy hosszabb távon feltétlenül élvezetes egy tanulásorientáltabb simmel ilyen közegben játszani. A társaságok rendszere viszont kifejezetten kreatív, remek szórakozási lehetőséget biztosítanak, a közösségi épületek pedig nem csak a menzánek adnak otthont, hanem az egyetemisták társasági életének is ez a fő színtere. Tökéletes semmi nem lehet, így ezek a funkciók sem azok, viszont abszolút élvezhető módon hozták el a simmerekhez az egyetemi élet hangulatát.

Értékelés: 10/7

 

Britechester

Ahogy a legtöbb kiegészítővel, úgy a Discover Universityvel is érkezett egy új város, amit Britechester névre kereszteltek a készítők. A szomszédság elsődleges célja az, hogy otthont adjon a két rivális egyetemnek – természetesen úgy, hogy a két kampusz a település két egymástól legtávolabb eső pontjában van. Az egyetemek közé ékelődik egy semleges terület is, ahol néhány lakótelken kívül közösségi telkek is helyet kapnak: egy könyvtár és egy bár. Mivel mindössze egy szabad lakótelek áll a játékosok rendelkezésére, ez a város elsősorban az egyetemisták számára nyújt lakhatást, kiváltképp azért, mert az egyetemi városrészekben találhatóak a kollégiumok is. Néhány közösségi telek még elfért volna annak érdekében, hogy a játékosoknak több választási lehetősége legyen, amikor a simük nyakukba veszi a várost.

Hangulatában Britechester tökéletesen visszaadja egy egyetemváros hangulatát, ahol pezseg a diákélet, és ahol cseppet sem furcsa, ha az iskolai kabalák feltűnnek a színen. Tovább színesítik a szomszédságot a kollégiumok és az egyetemi közösségi épületek, ahol még inkább zajlik az élet. Az ide látogató simeknek gyakran nagy távokat kell megtenniük ahhoz, hogy az egyetemi épületkomplexum egyik pontjából elérjenek a másikba, és mindezt javarészt zöld övezetben, vagy legalábbis járdákon tehetik meg. Kevesebb az úttest, és a füves terep remek lehetőséget nyújt a kiegészítővel érkező biciklik használatához – ezzel is lefaragva egy keveset az egyébként hosszú utakból.

Britechester modernebb részén helyezkedik el a Foxbury Institute, míg a University of Britechester a város túlsó felén fekszik a maga történelmi jellegű épületeivel. A két felsőoktatási intézmény rivalizálása folytán a várost megtöltik az egymással versengő hallgatók, és időnként bizony az is előfordul, hogy az egyetemek nagy megbecsülésnek örvendő szobrait vécépapírral vonják be a túlfűtött ellenségeskedők. Ezt a várost tehát elsősorban a társasági életet kedvelőknek és a tudásszomjukat csillapítani képtelen simeknek találták ki, és már csak a szabad házak méretéből adódóan sem kifejezetten nagycsaládos új lakókat keresnek.

Összességében Britechesterről:

Szép, hangulatos szomszédság, igazi egyetemváros. Talán a telektípusok megoszlása kicsit aránytalan, hiszen túl sok a kollégium ahhoz mérten, hogy az ember általában nem költöztet egy mentésen belül több simet különböző helyszínekre. Lehetett volna kicsit optimalizálni a helykihasználást, viszont még így is remekül visszaadja, milyen egy egyetemistákkal teli város atmoszférája.

Értékelés: 10/8

 

Robotok

A simmer közösség régóta várt már nem csak az egyetem kiegészítő megérkezésére, hanem a robotok, vagyis szervók visszatérésére is. Bár a szervók nem most jelentek meg először a The Sims sorozat életében, a negyedik széria mégis tudott valami újat mutatni velük kapcsolatban. Őszintén szólva engem a kiegészítő a robotikás része érdekelt legkevésbé, és szinte csak muszájból próbálgattam ezt a területet – de kellemesen csalódtam. Először is, ahhoz, hogy a simed bármiféle robotot össze tudjon tákolni, el kell kezdenie fejleszteni a robotika jártasságát. Rengeteg lehetősége van a tudása kamatoztatására, mert nem csak alkatrészeket, hanem kisebb robotokat is képes készíteni még mielőtt nekiállna egy komolyabb gépezet megalkotásának.

Viszont robotot építeni nem csak időigényes, de nagyon pepecselős folyamat is. Ahhoz ugyanis, hogy akár csak egy kisebb takarító robotot összeszerelj, rengeteg alkatrészre van szükséged. Ezek egy részét szerencsére megvásárolhatod a számítógépen keresztül – ahogy a különböző fejlesztéshez szükséges alkatrészeket is az ezermesterség jártassághoz kapcsolódóan –, de vannak olyanok, amelyeket mindenképpen neked kell elkészítened, ráadásul egyenként. És bizony az is gyakran előfordul, hogy a simedet megrázza az áram munka közben, szóval röviden elmondható, hogy eljutni egy szervó elkészítéséig nem egyszerű.

Viszont onnantól, hogy elkészült a simnagyságú robotod, egy egészen új életformával találhatod szemben magad. A szervóknak kevesebb a szükségletük, azonban rendszeres karbantartást igényelnek – és ha azt nem kapják meg, sajnos rövid úton meghalnak. Hasznosak tudnak lenni a ház körül, mert bármit képesek megcsinálni szinte, a takarítástól kezdve a főzésig, sőt, akár még munkát is vállalhatnak. Nem érdemes azonban dolgozni küldeni őket, mert amíg távol vannak, veszélyesen lecsökken a karbantartottságuk, így egyedül nem igazán használhatod őket eleinte, csak a simeddel együtt hagyhatja el biztonságosan a házat. Jó hír viszont, hogy ahogy egyre többet tapasztal a robotod, úgy időről időre fejlesztések válnak elérhetővé rajta, amelyeknek köszönhetően tovább bírja majd az aksija, és kevésbé lesz szüksége a készítője karbantartására is. Érdekes változatosság szervókkal játszani, azonban egyrészt nagyon fárasztó elkészíteni őket, másrészt nagyon figyelni kell a szükségleteikre, így nem egyszerű őket kezelni.

Összességében a robotikáról:

A robotika nem könnyű ágazat, lassan és vért izzadva lehetséges mindössze csiszolgatni a jártasságot – ráadásul az alapanyagokat előállítani rengeteg idő. A szervók ellenben nagyon szórakoztató, hasznos lények, az pedig, hogy tovább is fejleszthetőek, még érdekesebbé teszi őket. Szórakoztató robotokkal játszani, és valószínűleg lesznek néhányan, akik be tudják őket építeni a mindennapi játékmenetükbe, de ha mást nem, legalább kipróbálni érdemes, milyen az élet velük.

Értékelés: 10/8

 

Ti írtátok:

„Nekem a legszembetűnőbb dolog az a lakó/szobatársas rendszer, mert soha életemben nem láttam annál élethűbb dolgot a simsben, mint amikor a lakótárs a szoba közepén hagyja a bűzölgő kajamaradékot, aztán neki áll feljebb.” – Rosalien

„Nekem hatalmas csalódás volt, évek óta vártam erre a kiegészítőre, és imádtam a 3. szériában is, de ez meg sem közelíti azt a szintet. (…) Hiányzik az interaktivitás, az óránál pl. kicsi a játéktér és zavaró, hogy az épületek betöltőképernyősek, nem nyúljáratosak, mint a varázslósnál, illetve a 3-ban folyamatosan buliztak a simek, meg volt az a tipikus egyetemi feeling, jobb volt a hangulata az egész játéknak.” – Laura

„Én nagyon szeretem a kiegészítőt. Amit viszont én is nagyon hiányolok, az maga az egyetemi fíling. Semmi egyetemi hangulata nincs sajnos. Kivéve a futballt és a kabalákat. De én élvezem, mert már nagyon vártam, és a világa gyönyörű. Ami még nagyon tetszik, hogy nem egyszerű A+ osztályzatot szerezni. Keményen meg kell dolgoznia érte a simnek. A 3-ban gyerekjáték volt.” – Verona

Összességében a kiegészítőről:

Nem rossz, mert felmutat néhány kifejezetten kreatív újdonságot, például ilyen az ösztöndíjszerzési és hiteligénylési lehetőség. A szakirányok terén nagy a választék, ráadásul a kiemelt diplomás rendszer kifejezetten érdekessé teszi a dolgokat. Az újítások és a jó ötletek azonban nem elegendőek ahhoz, hogy maradéktalanul elégedetté tegyék a játékosokat. Ebből a kiegészítőből többet is ki lehetett volna hozni; és mivel a simmer közösség nagyon várta már, az elvárások is jóval magasabbak voltak vele szemben. Így talán némileg igazságtalanul, de elmondható, hogy a Discover University okozott némi csalódást a játékosoknak.

Kinek ajánlom?

Aki szeretne robotikával foglalkozni, vagy akinek hiányzott az eddigi játékmenetéből az egyetemista életérzés, a diploma nyújtotta előny, az megtalálta a neki való kiegészítőt. A Discover University kiegészítő ügyesen épülhet be azok kedvencei közé, akik a valósághű mindennapokra törekednek, de azok is megszerethetik, akik a különlegességekre játszanak. Mert míg az egyetemi élet tökéletesen simul bele egy család életébe, addig a robotika egy futurisztikusabb világba kalauzolja el a játékost.

Végső értékelés: 50/39

78%

A fotókért hálás köszönet TimMacnek!

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.