Játékteszt

Sims 4 Vampires – Első vérszívós élmények

A sims sorozat elmaradhatatlan elemei a vámpírok. Viszont éppen ezért az ember azt gondolná, hogy a készítők egy ponton túl nem tudnak már újdonságot mutatni ezen a téren. De mi a helyzet a Sims 4 Vampires game packkel? Ugyanazt hozza vajon, mint amit eddig megszoktunk, vagy sikerül valami újdonságot csempésznie a játékosok hétköznapjaiba? Játéktesztünkből kiderül!

Create A Sim elemek

Bár érkeztek új ruhák és hajak a férfiak és nők részére is, a kiegészítő nagy dobása ezen a téren egyértelműen az, hogy a vámpírjaink arcát különböző részletek testre szabásával tudjuk egyedivé tenni. Most már nem csak a jellegzetes vámpíragyarak árulkodnak a simek fajáról, hanem például kiválaszthatunk különböző ráncokat a homlokukra, amelyek fenyegetőbb kinézetet kölcsönöznek a vérszívóknak. Ugyanez a funkciója az arc egyes részeire felrakható repedésszerű sebek is – ezek antik hatást keltenek, olyan, mintha a vámpírok már hosszú évek óta járnák az éjszakákat.

Jól néznek ki továbbá a szem alatti táskák, a különleges szemszínek és a hegyes fülek is, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy minél jobban eltérjenek az emberi és vámpír simek. Fontos újítás ezen kívül a dark form, vagyis a sötét forma: lényegileg ez a vámpíralak, ezt veszi fel a vérszívónk, mikor a szomjukat oltják vagy más természetfeletti tevékenységet hajtanak végre. Ez a megoldás azért szerencsés, mert lehet a simeknek egy hétköznapibb külsejük, de ugyanakkor öltöztethetjük őket régi stílusú ruhákba, sminkelhetjük őket erősebben. Ugyanúgy működik a dark form, mint ahogyan az űrlények esetében a sima sim alakjuk.

Ahogy említettem már, kaptunk új ruhákat, hajakat és kiegészítőket is, és mindegyik tökéletesen illeszkedik a tematikába. Viszont én személy szerint úgy gondolom, hogy ezek nem annyira különlegesek önmagukban, ráadásul nem is érkezett belőlük túl sok. Ez viszont nem baj, mert a vámpírjegyek (különböző fogazatok, szem- és szemkörnyék részletek, arc) bőven elviszik a hátukon a CAS szekciót. Az pedig már csak hab a tortán, hogy három új életcél is érkezett a Vampires game packkel.

Értékelés: 10/8

Vámpírok

Mielőtt még rátérnék arra, hogy pontosan milyenek is a vérszívók a Sims 4-ben, muszáj vagyok leszögezni: nem szeretem a vámpírokat. Nem szerettem őket a korábbi szériákban sem, mert idegesítettek, nem igazán láttam létjogosultságokat, nem tudtam őket igazán élvezni hosszabb távon. A Sims 4 vámpírjai viszont összetettek, sokfélék és izgalmasak. Amikor a simünk vámpír lesz – mindegy, hogy megharapják vagy eleve a családkészítőben hozod létre –, a legalacsonyabb vámpírranggal kezd, és semmit sem tud még a vámpírságról, nincsenek a vériváson kívül más képességei.

Ahogy viszont egyre többet tanul, elsajátítja a vámpír jártasság újabb és újabb szintjeit, úgy lassan eloszlik a köd, kiderülnek az olyan nagy titkok, mint a különböző italkeverékek elkészítési módjai vagy a fokhagyma vámpírokra gyakorolt hatása. Minél többet csiszolgatja simünk a képességeit, annál több pontot gyűjthet össze, ezekért pedig mindig újabb és újabb képességeket választhatunk neki. A történet viszont nem áll meg ezen a ponton, mert minden ranglétrán történő előrelépéskor ki kell jelölnünk neki egy gyengeséget is. A legjobb pedig az, hogy sem az erősségek, sem a gyengeségek nem intézhetőek el egy egyszerű vállrándítással, nem dísznek vannak – tényleg befolyásolják a játékmenetet. Ezek segítségével a különböző képességekkel rendelkező, egyedi vámpírok száma szinte végtelen.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a vámpírokkal végre igazán ki tudjuk élvezni a Get Together nyújtotta lehetőségeket. Mert a vámpírunk szükségletei nem csökkennek olyan gyorsan, nem fárad el igazán, és ki más vetné bele magát az éjszakai életbe, ha nem a vérszívók? Ráadásul az sem utolsó szempont, hogy a bulikon nem nehéz vadászni sem.

Szóval szerintem a Sims 4 ismét bebizonyította, hogy mindent sokkal kreatívabban tud megoldani, mint a korábbi szériák – a vámpírjaik szuperek!

Értékelés: 10/10

Forgotten Hollow

Nem maradhatott ki a kiegészítőből a sötétebb, viktoriánus és erdélyi építészeti elemeket ötvöző városka sem. Forgotten Hollow hangulatában teljesen passzol a vámpíros környezetbe, a középen található főtér pedig tökéletesen megközelíthető mindegyik telekről, így a szomjas vérszívóink akármikor kiruccanhatnak oda, hogy elkapjanak egy-egy gyanútlan járókelőt. Az odakint gomolygó köd pedig sokat hozzáad ahhoz, hogy az ember elhiggye, ezt a várost elátkozták – vagy ha azt nem is, de megtöltötték vámpírokkal.

Az egyetlen kifogásolható pontja a dolognak az, hogy Forgotten Hollow mindössze öt telekből áll – ezek közül kettő ráadásul foglalt is. Én viszont azt gondolom, hogy egy game packkel érkező várostól nem várhatunk semmi világmegváltót, így ahhoz viszonyítva, hogy csak egy közepes kiegészítőről van szó, teljesen rendben van. Forgotten Hollow jó, hangulatos, a rendeltetésének eleget tesz, viszont nem ad semmi többet, mint egy kiindulási pontot azoknak, akik el szeretnének kezdeni vámpírokkal játszani.

Értékelés: 10/6

Tárgyak

Több mint 140 építési elem érkezett a Vampires game packkel, amelyek nagy része dekoráció – de kaptunk bőven Forgotten Hollow stílusába illeszkedő bútorokat is. Berendezhetünk az új tárgyakkal egy igazi, elegáns vámpírkastélyt, de egy elhagyatott kísértetházat is, hiszen pókhálós és repedéses dekorációkat is felrakhatunk a falra. Sírkövek, borostyán és új szobrok díszíthetik a házunk táját – vagy épp rémíthetik el a gyengébb idegzetű játékosokat.

Újdonságnak számít még a koporsó megjelenése is, amely megfáradt vámpírjaink pihenőhelyéül szolgálhat, de többek közt olyan egyéb lakberendezési tárgyakkal bővült a kínálat, mint például a stílusban passzoló radiátor, a hátborzongató gyertyatartó vagy épp a vámpírok gyermekeinek fenntartott babaágy. A simek ezentúl egy újabb hangszeren tanulhatnak meg játszani: az orgonán, amelyhez külön jártasság is érkezett. Jól összeválogatott, hangulatos elemekkel gyarapodott az építés menüpont, akkor is, ha nem igazán kaptunk új játékmenetet a tárgyakhoz.

Értékelés: 10/8

Összességében a kiegészítőről:

Kifejezetten jó. Hangulatos, és ezúttal nem csak szimplán megkapták a játékosok a jól megszokott, kötelező elemként funkcionáló vámpírokat, hanem vannak kreatív újítások a játékmenetben. A készítők most lehetőséget adtak nekünk arra, hogy mi dönthessük el, milyen erősségeket és gyengeségeket szeretnénk választani a vámpírjainknak, és ezzel a Sims történetében először tényleg nagyon érezhető a különbség halhatatlan és halandó között. Remekül kombinálható olyan kiegészítőkkel, mint például a Get Together vagy a Get to Work, mert egy strapabíró vámpírral nem olyan nehéz társasági életet élni vagy épp elérni egy karrier csúcsát.

Kinek ajánlom?

Egyrészt azoknak, akik szeretik a vámpírokat, tetszett nekik az, amit a Sims az előző szériákban felmutatott ezen a téren. Nekik biztosan nem fog csalódást okozni a Sims 4-es változat sem. Másrészt viszont azoknak, akik szeretnének valami újat kipróbálni, nyitottak egy kis karakterépítésre vagy egyszerűen csak kíváncsiak. Egy próbát megér!

Végső értékelés: 40/32

80%

Neked mi a véleményed a Vampires game packről? Írd meg! Ha pedig van olyan kiegészítő, amiről szívesen olvasnál játéktesztet, azt is mondd el! 🙂

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.