Játékteszt

Sims 4 Get Famous – Első lépések a hírnév felé!

Hírnév, csillogás, kamerák – ezekkel a szavakkal bátran jellemezhetjük a Get Famous kiegészítőt. De vajon mi van a felszín alatt? Ad igazi tartalmat, újat, vagy az egész nem ér többet egy arannyal bevont vécénél? Most megpróbálunk ezekre a kérdésekre választ találni.

Create A Sim

A kiegészítőnek nem a Create A Sim menüben rejlik a varázsa, ez tény – de nem mehetünk el amellett sem, hogy mesés jelmezeket kaptunk a forgatásokhoz. Ezek nagy része a hétköznapokban nehezen volna használható, de mindenféleképpen érdekes elemei lehetnek akár egy kosztümös jelenetsornak is.

Érkeztek új frizurák is – és ezúttal az extrémebb, mutatósabb hajaké a főszerep, és bár akadnak hullámok itt is, úgy tűnik, az eddigi kiegészítőket uraló göndörség kezd kimenni a divatból.

A legízlésesebb ruhadarabok egyébként az alkalmi kategóriát erősítik. Bártan kijelenthetjük, hogy azok a sztárok, akik a Get Famous kiegészítő gardróbjából próbálnak meg felöltözni egy díjátadóra, mindenki mást le fognak söpörni a színről. Elegáns, extravagáns és ragyogó – legyen bármilyen a simed ízlése, biztosan találni fog hozzáillő darabokat.

A fiatalabb korosztályok azonban ezúttal sem újítottak be túl sok darabot, pedig a hírnév már egészen fiatalon utolérheti az embert. Akkor pedig nem ártana egy-két szebb darab a legvásottabb kisfiú szekrényébe sem – erre azonban továbbra is várnunk kell.

Értékelés: 10/5

Színészkedés

A színész karrier lényegileg önmagában még nem sokkal több, mint egy egyszerű, játszható munka – ilyeneket pedig láttunk már a Get to Work kiegészítőben is. Ami többé teszi a színészetet, az a számtalan apróság, ami teljessé teszi az élményt. Ilyen például a karrierhez kapcsolódó jártasság, a szerteágazó feladatok és a különböző elvárások pedig színessé teszik a játékélményt. Nem elég ugyanis bejelentkezned színésznek, mert komoly munka kell ahhoz, hogy előrébb léphess azon a bizonyos létrán.

Mindenek előtt csatlakoznod kell egy ügynökséghez, rajtuk keresztül juthatsz el meghallgatásokra. Az, hogy tiéd lesz-e a szerep, azon múlik, megfelelsz-e a követelményeknek – tehát nem elég a színészkedés jártasságodat fejleszteni, hanem az adott témához kapcsolódó készségeidet is csiszolnod kell. Minden szerephez másra lesz szükséged. Ám miután sikeres volt a meghallgatásod, még nem ért véget a teendőid listája – ekkor kezdődik a készülés, amelynek keretein belül különböző érzelmi állapotokat kell tanulmányoznod, jártasságokat kell fejlesztened és gyakorolnod a színészkedést.

Aztán amikor eljön a nagy nap, sminkben, belőtt frizurával és elképesztő jelmezekben kell színpadra lépned, hogy megmutasd mindenkinek, amit tudsz. Ha ügyes vagy, még díjakra is jelölhetnek – amiket egyébként minden héten egy átadó keretei között ítélnek oda az ígéretes tehetségeknek. Eleinte csak reklámok között válogathatsz, később azonban lehetőségek egész tárháza nyílik meg előtted. Mindent összevetve a színészek élete nem könnyű, rengeteg munkával jár, mire feljutsz a csúcsra – de ezúttal a készítők alaposan kitettek magukért.

Értékelés: 10/10

Hírnévrendszer

A hírességek olyan elemei a Sims játékoknak, amelyek újra és újra visszatérnek, így nem meglepő, hogy a négyes széria is felvonultatja őket. Elmondhatjuk azonban, hogy ezúttal egy jóval kidolgozottabb rendszer szerint működik a sztárrá válás. Vannak tehát olyan cselekedetek, amelyekkel növelhetjük a hírnévszintünket, ilyen például az, ha Simstagram Storyt posztolunk, ha nyilvánosan előadunk valamit vagy épp ha adakozunk.

Amikor új szintet érünk el, csillagokat szerzünk – és ezzel egyszerre különböző előnyöket aktiválhatunk a hírnév felületen. Ez egy olyan felugró ablak, mint amin a vámpírok erőit kezeljük; és lényegileg az elv itt is ugyanaz. Minden csillagszinttel egy újabb sornyi lehetőség nyílik meg előttünk, és ezek megvásárlásához hírnévpontokat használunk. Ám vigyázni kell arra is, hogy hogyan viselkedik a simünk, mert bizonyos cselekedetek bevonzanak különböző sztár személyiségjegyeket. Például ha sokat nézegeted magad a tükörben, akkor megkapod azt a jellemzőt, amelynek következtében lényegileg a tükörhöz vagy láncolva, és bizonyos időközönként muszáj csekkolnod magad.

Természetesen visszatértek a lesifotósok is, akik folyamatosan kattogtatják a fényképezőgépeiket, ha egy híresebb simet látnak. A hírességeket ezen kívül rajongók is követik, autogramot, ölelést kérnek tőlük, vagy ha úgy adódik, még el is ájulnak a találkozástól. A magasabb szintű sztárokhoz szinte lehetetlen közel kerülni, mert bár bármikor megkísérelheted a bemutatkozást, ez csak nagyon ritkán eredményes.

A hírnévrendszer a négyes szériába átültetve igazán élvezetes játékmenetet biztosít, és az aktiválható előnyök is nagyon sokat dobnak rajta.

Értékelés: 10/10

Videózás

Egy olyan világban élünk, ahol a YouTube-nak köszönhetően bárki lehet híres, csak kitartásra és sok-sok videóra van szüksége. Így hát nem meglepő, hogy amikor a Sims sorozat legújabb szériájánál a hírességekhez nyúltak, akkor a közösségi média arcai sem maradhattak ki. Bár a kiegészítő fókuszában természetesen a színészek állnak, és jól láthatóan ezt a területet dolgozták ki legaprólékosabban, mindenképpen szót kell ejtenünk a videózásról is.

Több felszerelést is vásárolhatunk otthoni használatra – ezek lehetnek például drónok, egy számítógépes állomás, vagy épp különböző minőségű kamerák. Ezek segítségével a simünk tartalmakat rögzíthet – készíthet kertészkedős, gitározós videót, vagy épp vlogokat, termékbemutatókat is. A varázslat viszont még csak ezután történik; amikor a simed leül megvágni, megszerkeszteni a művét. Ahogy a media production jártassága egyre magasabb szintű lesz, úgy folyamatosan újabb és újabb lehetőségek nyílnak meg előtte. Például áttűnéseket, effekteket adhat hozzá a videójához, ezzel is emelve annak minőségét.

Nagyon sokat dob az élményen, hogy a trendek – tehát a jobban teljesítő videótémák – naponta változnak. Ez azt jelenti, hogy ha utánanézel, milyen témák népszerűek aktuálisan, és azokról készítesz tartalmat, akkor jóval több pénzt fogsz kapni a videód után, mintha csak véletlenszerűen feltöltenél valamit. Természetesen a hírnevedet kiépítheted videósként is, ami azt jelenti, hogy nem csak fizetnek neked minden videó után, hanem egyre ismertebbé is válsz ugyanakkor. Azok számára, akik otthonról szeretnének dolgozni, ez egy tökéletes lehetőség, és elég ügyesen simsesítették ezt a jelenséget a készítők.

Értékelés: 10/9

Sol Del Valley

A Get Famous kiegészítő Achilles sarka egyértelműen az új város. Mert bár nagyon szép, hangulatos szomszédságról beszélünk, a méretei felháborították a simmerek nagy részét. A hatalmas Brindleton Bay után sokak számára csalódást okozott a kevés telekkel érkező Sol Del Valley – ráadásul első ránézésre megtévesztő lehet a mérete, hiszen a térképen javarészt nem beutazható részekből áll.

Viszont a közösségi telkei mind hangulatosak, jól használhatóak, hiszen egy edzőteremről és bárokról van szó javarészt. A díjátadó helyszínéül szolgáló zártkörű bár kifejezetten fényűző – elég csak az arannyal bevont vécékre gondolni. Itt találkozhatunk először a korábbról már ismert kidobókkal, akik egyébként viszonylag olcsón (50 simoleonért) már beengednek a sztárok közé. Ezen a ponton érdemes említést tenni az új telektulajdonságokról is, amelyek a kiegészítővel érkeztek. Valószínűleg ezen a téren is lehetett volna kicsit többet kihozni a meglévő anyagból, de úgy tűnik, a készítők nem szeretnének túlzásba esni a jellemvonások elkészítésekor.

Ami a lakótelkeket illeti, szűkösen állnak rendelkezésünkre a lehetőségek; a szegényebb simek mindössze egy olcsóbb ház és egy üres telek közül válogathatnak. Ráadásul a tehetősebbek számára sem áll rendelkezésre túl nagy választék.

Értékelés: 10/4

Összességében a kiegészítőről:

Nem rossz. A hírnévhez egy jól működő rendszert alakítottak ki, ami nagyon szépen passzol a színész karrierhez is. Mivel sokféle szerepre pályázhatnak a simek, mikor kamera elé állnak, lassabban válik monotonná a játékmenet, pláne, mivel mindig bőven akad feladat a szerepek megszerzése és a forgatás között is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy akárhányszor újra lehetne játszani anélkül, hogy az ember ráunna. A youtuber felszerelés is sokat dob rajta, de a CAS kínálata továbbra is szegényes tipegő és gyerek tekintetben, és Sol Del Valley-ból is többet ki lehetett volna hozni.

Kinek ajánlom?

Azoknak, akik szeretnének egy kicsit kiszakadni a hétköznapokból, és szeretnének egy különös játékmenetre koncentrálni. Aki szereti a csillogást, a pénzt, és aki kísérletezni szeretne a hírnévvel, az mindenképpen szerezze be a kiegészítőt – szerintem egyébként nagyszerűen lehet kombinálni a Get Together partizós lehetőségeivel és a City Living fesztiváljaival.

Végső értékelés:

50/38

76%

A csodálatos képekért ezer hála Theának!

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.