Játékteszt

Sims 4 Jungle Adventure – Első kalandozások

A sims történetében másodszor vághatunk neki az ismeretlen felfedezésének – csak épp ezúttal nem Egyiptom, Kína vagy Franciaország az úti cél, hanem a dzsungel. A négyes széria ismét újragondolta a korábbi alapokat, hogy kreatív újításokkal megspékelve tárja a játékosok elé az új kiegészítőt – a Jungle Adventure-t!

 

Create A Sim elemek és tárgyak

Érkezett néhány új haj és ruhadarab – néhány felfedezéshez alkalmas viselet, és egy-két olyan, amelyik a latinos tematikához illeszkedik. Jó pont, hogy ezúttal is gondoltak a tipegőkre, ők is kaptak két felsőt, épp úgy, mint a gyerekek. Továbbra sem túl nagy a választék ebben az életszakaszban, de legalább lassacskán kezdik feltölteni a ruhatárunkat. A hajak terén annyira nem tettek ki magukért a készítők, mert a felnőtt nők esetében a négyből lényegileg két új frizurát kaptunk, a másik kettő csak valamilyen variációja ennek, és a férfiaknál is van egy ehhez hasonló kakukktojás.

A ruhák viszont kárpótolnak, mert hangulatos darabok érkeztek minden nemhez és életszakaszhoz. A kalandozós viseletek is jól néznek ki, de a latinosak különösen szépre sikerültek.

Ugyanez mondható el a tárgyakról és építkezési elemekről is – nagyon hangulatosak és jellegzetesek. Egyfelől megvan az ősi templomok dekorálására alkalmas alapanyagunk, másrészt itt is nagyon erős a latinos vonal. Személyes kedvencem az új kandalló, de minden kétséget kizáróan a hordozható archeológia asztal jelenti a legnagyobb újítást ezen a téren. Az asztal tényleg szuper, de ezen kívül igazán nagy dolgokat nem tud felmutatni a Jungle Adventure.

Értékelés: 10/6

 

Selvadorada

A kiegészítő egyik legnagyobb dobása egész biztosan az új város, Selvadorada. Vakációs célpontként választható ki és látogatható, de Granite Fallsszal ellentétben itt nem csak szállásokat és a felfedezésre váró természetet találod meg. Selvadoradában ugyanis találkozhatsz helyi lakosokkal, vásárolhatsz ottani ételkülönlegességeket az ételárustól, vagy épp körbenézhetsz a piacon. És az a piac nem is akármilyen: tökéletes esszenciája annak az életérzésnek, ami az egész kiegészítőt átjárja. Ez adja vissza leginkább a Sims 3 Világ körül hangulatát, és ez jól áll neki.

A különböző árfekvésű szálláshelyeken kívül még egy étkezde is a város része, ahol a simek kedvükre táncolhatnak vagy épp beszélgethetnek a selvadoradai lakosokkal. Kiváló lehetőség arra, hogy a selvadoradai kultúra jártasságot fejlessze a lelkes látogató. Minél magasabb szintű a jártasság, annál több opció válik elérhetővé az adott sim számára: ilyen például az ott készült képek mutogatása.

Az viszont egészen biztos, hogy a város legnagyobb erőssége a felfedezhető területekben rejlik. Vagyis egész pontosan abban, hogy a dzsungel helyszínei fölött kérdőjelek lebegnek, és a simed nem utazhat ide-oda csak úgy, ahogy kedve tartja. Itt tényleg felfedezésről van szó, mert nem tudhatod, hogy melyik kapu mögött mit fogsz találni. És a legjobb az egészben az, hogy minden új vakációval a dzsungel megváltozik, így újra és újra új élményt adhat.

Értékelés: 10/10

 

Kalandozás és felfedezés

Ahogyan azt már említettem, a felfedezés itt egy kicsit más, mint a hármas szériában, hiszen a terep minden vakáció alkalmával megújul. Ez azt jelenti, hogy nem mindig ugyanott fogod találni a kincseket, és lehet, hogy egyik-másik kapun nem fogsz tudni átmenni az adott időszakban. Ráadásul a kapuk felfedezése során számítanak bizonyos jártasságok is, tehát ha például magasabb a fitness jártasságod, akkor nagyobb eséllyel tudsz sikeresen végrehajtani egy-egy küldetést.

A templom felfedezése viszont nem tart olyan sok ideig, mint a Világ körül síremlékeinek feltárása, így az izgalmak nagy részét a dzsungel szolgáltatja. Jó pont viszont az, hogy a vizes árokban úszva is lehet – sőt, kell is – közlekedni ahhoz, hogy mindent meg tudj nézni. Ami még nagyon kreatív ezen a téren, az a sok akadály és rontás, amivel a simünknek szembe kell néznie, ha kincsekre fáj a foga. Mert itt aztán van minden: méhek, denevérek, kígyók és mérgek.

Ráadásul bejönnek a képbe az átkok és áldások is, amelyekre különböző módon tehet szert a simünk. Itt találkozhatunk először a kiegészítő új lényeivel – a csontvázakkal – is. Egyáltalán nem félelmetesek vagy rosszindulatúak, leginkább olyanok, mint bármelyik másik sim, csak épp ők tudnak zenélni a csontjaikon, ezért néha különös hangokat lehet hallani a közelükben.

Értékelés: 10/8

 

Archeológia

A kalandozás egyik kiegészítő tevékenysége az archeológia jártasság fejlesztése, vagyis az, amikor kiásod a különböző leleteket a földből, majd a hordozható asztalkádon elemzed is, amit találtál. Ha valaki szeretne gyűjtögetésből és ásásból meggazdagodni, akkor annak ez a jártasság és a dzsungelben található régiségek nem csak képletesen fognak kincset érni. Ugyanis sokkal egyszerűbb értékes dolgokat előkeríteni, mint amikor szimplán csak kristályokat és egyéb gyűjthető elemeket szedsz össze.

Hátránya a dolognak, hogy nagyon hamar unalmassá válhat a folyamat, amikor újra és újra csak ásni, elemezni küldöd a simedet. És ez csak akkor válik tényleg érdekessé, amikor valamilyen ereklyét raksz össze, hogy aztán teszteld, milyen hatással lesz az a simed életére. Például akár csontvázzá is változhat egy rövid időre – vagy ha szerencséje van, akkor csak kap egy hűséges csontváztakarítót. Ez utóbbi kifejezetten hasznos a ház körül, mikor senkinek sincs ideje elmosogatni a széthagyott tányérokat, bejárónőre pedig nincsen pénze a családnak.

Értékelés: 10/7

 

Összességében a kiegészítőről:

Jó. Nem mondom, hogy világmegváltó, mert nem az. De teljesen rendben van, kapunk is valamit a pénzünkért, és hosszabb ideig el lehet bíbelődni a felfedezéssel vagy a dzsungellel eleve. Ráadásul pluszpont jár azért is, hogy olyan gyönyörű a környezet, amit a készítők megalkottak, és becsempésztek olyan apróságokat is, mint a fejünk felett elhúzó helikopter vagy épp a vízben úszkáló krokodil.

 

Kinek ajánlom?

Első sorban azoknak a játékosoknak, akik szeretnek egy kicsit kiszakadni a hétköznapokból, mert a Jungle Adventure kalandokat kínál, nem a mindennapokat szeretné kiegészíteni. Ha szeretted a Világ körüllel felfedezni a templomokat, akkor ez is tetszeni fog neked, ha viszont nem vagy az a vakációzós, kincskeresős típus, akkor ez nem a te kiegészítőd.

Végső értékelés: 40/31

76%

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.